"Osmanlıca bu kadar önemliyse kendisi neden öğrenmedi"

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Velvette

💪🏋️‍♀️
Kayıtlı Üye
12 Mart 2013
37.829
51.656
798
CHP İstanbul Milletvekili Binnaz Toprak,“Ben bir ara Osmanlıca öğrendim, eski yazıyı biliyordum. Çatır çatır da okuyordum ama kullanmadım ve unuttum. Yani bunu çocuklara öğretmenin bir anlamı yok. Davutoğlu benim eski bir öğrencimdir, iyi bir eğitimi de vardır, madem ki kendisinin dün de söylediği gibi bu kadar önemli Osmanlıcayı öğrenmek kendisi niçin öğrenmedi?” diye sordu.

CHP’li kadın milletvekilleri TBMM’de ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan Toprak, eşi Zafer Toprak’ın Boğaziçi Üniversitesinde tarih profesörü olduğunu belirterek, “Ve de Türkiye’deki en büyük özel kütüphanelerden birisine sahip. Osmanlıca çıkmış hemen hemen bütün eserler eşimde var. Eşime sordum, ne kadar kitap yayınlanmıştı, 200 yüzyılda 34 bin kitap basıldı, ortalama tirajı 250'ydi. Şimdi ise sadece bir yılda 48 bin kitap yayınlanmakta. Ben de bunun ideolojik yapıldığını düşünüyorum” dedi.

“OSMANLICA ÖĞRENDİM”

“Ben bir ara Osmanlıca öğrendim, eski yazıyı biliyordum. Çatır çatır da okuyordum” diyen Toprak, şöyle devam etti:

“Osmanlıcadan yeni Türkçeye birtakım metinlerin latin harfleriyle transkripsiyonu yapıyordum ama kullanmadım ve unuttum. Yani bunu çocuklara öğretmenin bir anlamı yok. Sürekli kullanmadıkları takdirde hatırlamaları mümkün değil.

Ayrıca bir sürü kelime öyle de okunabiliyor böyle de okunabiliyor, bunu ancak uzmanları okuyabiliyor dolayısıyla bu çocukların bunu öğreneceği falan yok. Ben size bahse giriyorum, alın Cumhurbaşkanını veya Başbakanı mezarlıklarımıza götürün, oradaki yazıları mezar taşlarında okusunlar bakalım, süslü yazıdır, el yazısı bile zor okunur. O süslü yazıları mezar taşlarındaki okuyabilen sayısı fevkalade az. Ahmet Davutoğlu benim eski öğrencimdir. Kalktı dün dinledim. Bunlar hayali projeler.”

“DAVUTOĞLU BENİM ESKİ BİR ÖĞRENCİMDİR, İYİ BİR EĞİTİMİ DE VARDIR”

Başbakan’ın eski bir öğrencisi olduğunu belirten Toprak, şöyle dedi:

“Davutoğlu benim eski bir öğrencimdir, iyi bir eğitimi de vardır, İstanbul Erkek Lisesi mezunudur yani Almanca biliyor, İngilizce biliyor anlamına geliyor. Boğaziçi Üniversitesinde benim öğrencimken hem lisans hem doktora öğrencimdi hatta doktora tezinde benim imzam da vardır. İyi bir tezdi de. Bunları bilecek ayarda bir insan yani Şura’daki kişilerin eğitimini bilmiyorum ama Ahmet Davutoğlu’nun iyi bir eğitime sahip olduğunu biliyorum. Madem ki kendisinin dün de söylediği gibi bu kadar önemli Osmanlıcayı öğrenmek kendisi niçin öğrenmedi, ben onu çok merak ediyorum. Davutoğlu’nun Osmanlıca bildiğini, metinleri okuyabileceğini zannetmiyorum, biliyor olsa bile benim bilgim dışında belki biliyordur biliyor olsa bile mezar taşlarını okuyabileceğini hiç zannetmiyorum, Cumhurbaşkanının da okuyabileceğini zannetmiyorum.”

Odatv.com

http://www.odatv.com/n.php?n=osmanlica-bu-kadar-onemliyse-kendisi-niye-ogrenmedi-0912141200

Benim öğrencilerim var Osmanlıca öğrettiğim kimisi eski tapu okumak için, kimisi açık öğretimden edebiyat okuyor ve Osmanlıca dersini geçebilmek için özel ders alıyor. Sadece bir tanesi merakı olduğu için, hobi olarak öğreniyor. Ve en keyifli dersi onunla yapıyoruz. Mecburen öğrenenler için öğrenmek külfet, benim için de onlara öğretebilmek..

Yani söylemek istediğim Osmanlıca bir ders olarak var olsun, okutulsun bence ancak seçmeli ders olarak ve sadece öğrenmek isteğinde olan, merak eden çocuklara. Hepsine birden bunu dayatmak çok gereksiz ve büyük bir külfet olur onlar için.

Bunu Ilber Ortayli mi demis? Şaka mi bu? Bu hataya nasil dusebilmis ki? Osmanli Türkçesi Farsca alfabeyle yazilan bir Türkçe'dir.
Ayrica Davutoğlu'nun Osmanli Türkçesi bildigine eminim çünkü kendisi çok zeki bir insandir ve cok kulturludur. Ve kendisinin bir kutuphaneye de kitap bagislari vardir. Bilmedigini de düşünmüyorum açıkçası. .

bunları gerçekten ilber ortaylımı yazdı bilememde
fars alfabesi zaten arap alfabesidir,içine Arapçada olmayan bir kaç harf eklenmiştir
dolayısıyla arap alfabesi deniyor Osmanlıcaya ah pardon Osmanlı Türkçesine
takılmayın bu kadar halk dilinde Osmanlıcadır bu

Ya bunlar ne cahilce laflar ya? O zaman soyadi mi vardi arkadaslar? Mezar taslarinda harik siirler yazar, kissalar yazar, anilar yazar. Pes yani, bu kadar da olmaz dogrusu. Bunlari Ilber Ortayli söylemiş olamaz...

evet biz cahiliz ! ama sizin de çok bilgili olduğunuz söylenemez çünkü sizin buradaki bilgileriniz ya yanlış ya da varsayımlara dayanıyor..
şöyle ki; "Osmanli Türkçesi Farsca alfabeyle yazilan bir Türkçe'dir." demişsiniz ama Osmanlıca ; 13 ile 20. yüzyıllar arasında Anadolu'da ve Osmanlı Devleti'nin yayıldığı bütün ülkelerde kullanılmış olan Arapça ve Farsçadan etkilenmiş Türk dilidir. Alfabe olarak Arap alfabesinin Farsça ve Türkçe için uyarlanmış bir biçimi kullanılmıştır.

davutoğlunun osmanlıca bilip bilmemesi beni hiç ilgilendirmiyor ama sizi ilgilendiriyor diye söyleyeyim : onun osmanlıcayı bilmediğine inanmadığınızı kesinlikle bildiğini düşündüğünüzü söylemişsiniz.. bilseydi bunca gündür konuşurken herhalde göğsünü gere gere ben de biliyorum derdi.. ama merak etmeyin en kısa zamanda öğrenecektir.. ayrıca bir insanın zeki kültürlü ve bağışsever olması osmanlıcayı da bilmesi anlamına gelmez !

mezar taşı konusuna gelince soyadı denilen şeyden kasıt o devirde soyadı yerine kişinin kimlerden olduğunun yazılı olmasıdır.. tarihi eserlerin üzerindeki diğer türlü yazıları okumaya gelince isteyen bunu rehbere sorar, isteyen çevirisini bulur, o anda okumak isteyen de gider öğrenir.. Türkiye Cumhuriyeti kuruldu kurulalı osmanlıca öğrenmeyle ilgili bir yasak yok !

zaten biz de milletçe bütün tarihi eserlerin üzerindeki yazıları okuyoruz da bir osmanlıcayı okuyamıyorduk, çok şükür artık okuyabiliriz (!) aaa bir de milletçe tarihi eserlerin de kıymetini çok iyi biliriz (!)

bunları ilber ortaylının söyleyip söylemediğine gelince ; ne önemi var ki !? doğruyu kimin söylediğine bakarak analiz edeceğinize gerçek bilgiye dayalı kaynaklara bakarak analiz edin, böyle yaparsanız önce kendi cahilliğinizin farkına varır sonra başkalarına cahil dersiniz..

sevgiler..

Nerede gereksiz bir şey var bizim eğitim sistemine ekleniyor. Nerede düzeltilmesi gereken şey var daha çok yamultuluyor. Millet gider Mersin’e biz gideriz tersine.

Osmanlıca şu günde ne işe yarayacak. Öğret madem çocuklara iyi bir dil.

gün yüzüne çıkmamış bir sürü osmanlıca eser var ipek..neden alıp elimize açııp okumayalımki...elin bilmem kimi 200-300 yıllık eserlerini açıp okuyabiliyor bize bak çok değil 100 sene öncesinin eserleri okuyamıyoruz..tarihimizi okuyamiyoruz..gittim kursa x saat gördüm ..açıpta bir kitap okuyacak durumda değilim...fakultelerde ders olarak veriliyor sadece....tarihçiler ve türk dili okuyanlar öğrenebiliyor..

Canım bak bizim ülkemizde eğitimde bir çarpıklık var. Yani dil öğretme konusunda henüz bir randıman alamadık biz. Benim üni de Türk Dil’inde okuyan arkadaşlarım bile Osmanlıcada sıkıntı çekerlerdi. Yani merakı olan öğrenir bunu da kimse engellemez. Ama normal eğitim sisteminde ne kadar gerekli bu tartışılır. Bir kere bu ilgi alanı konusudur, zorla öğretirsen adamın merakı yoksa sınav geçme bazlı bir sisteme döner.

Bence üni de bunu her bölümde seçmeli koyabilirler merakı olan öğrenir. Kaldı ki yüksek de yapabilir kişi, bu okuduğun bölümü bağlamaz. Zaten senin dediğin şekilde bilmem neleri okumak ciddi bir birikim gerektirir okullarda öğretilen yetmeyecektir.

Daha yıllar yılı İngilizceyi bile öğretmeyen bir sistemden bahsediyoruz.

zaten eğitim sistemindeki bozukluğa deyinmedim...o kısım almış başını gitmiş...geçen bir tanıdığımın ilkokul öğrenci olan kızı sınava girmiş..okulda..ilçede vs. birinci olmuş...bi tel trafiği tebrikler vs...sanırsın küçücük çocuk ünv.kazanmış..o çocuk ne anlar ya at yarışından...

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…