evet biz cahiliz ! ama sizin de çok bilgili olduğunuz söylenemez çünkü sizin buradaki bilgileriniz ya yanlış ya da varsayımlara dayanıyor..
şöyle ki; "Osmanli Türkçesi Farsca alfabeyle yazilan bir Türkçe'dir." demişsiniz ama Osmanlıca ; 13 ile 20. yüzyıllar arasında Anadolu'da ve Osmanlı Devleti'nin yayıldığı bütün ülkelerde kullanılmış olan Arapça ve Farsçadan etkilenmiş Türk dilidir. Alfabe olarak Arap alfabesinin Farsça ve Türkçe için uyarlanmış bir biçimi kullanılmıştır.
davutoğlunun osmanlıca bilip bilmemesi beni hiç ilgilendirmiyor ama sizi ilgilendiriyor diye söyleyeyim : onun osmanlıcayı bilmediğine inanmadığınızı kesinlikle bildiğini düşündüğünüzü söylemişsiniz.. bilseydi bunca gündür konuşurken herhalde göğsünü gere gere ben de biliyorum derdi.. ama merak etmeyin en kısa zamanda öğrenecektir.. ayrıca bir insanın zeki kültürlü ve bağışsever olması osmanlıcayı da bilmesi anlamına gelmez !
mezar taşı konusuna gelince soyadı denilen şeyden kasıt o devirde soyadı yerine kişinin kimlerden olduğunun yazılı olmasıdır.. tarihi eserlerin üzerindeki diğer türlü yazıları okumaya gelince isteyen bunu rehbere sorar, isteyen çevirisini bulur, o anda okumak isteyen de gider öğrenir.. Türkiye Cumhuriyeti kuruldu kurulalı osmanlıca öğrenmeyle ilgili bir yasak yok !
zaten biz de milletçe bütün tarihi eserlerin üzerindeki yazıları okuyoruz da bir osmanlıcayı okuyamıyorduk, çok şükür artık okuyabiliriz (!) aaa bir de milletçe tarihi eserlerin de kıymetini çok iyi biliriz (!)
bunları ilber ortaylının söyleyip söylemediğine gelince ; ne önemi var ki !? doğruyu kimin söylediğine bakarak analiz edeceğinize gerçek bilgiye dayalı kaynaklara bakarak analiz edin, böyle yaparsanız önce kendi cahilliğinizin farkına varır sonra başkalarına cahil dersiniz..
sevgiler..
ya nasıl fars alfabesi arap alfabesinden değilmiş !
http://tr.wikipedia.org/wiki/Fars_alfabesi
işte burda bile yazıyor,Allah aşkına şu konuyu bilen varsa yazsın lütfen
benmi bişiler kaçırıyorum acaba ?
Wikipedia'ya o kadar güvenmeyin. Ben bile girip kafama göre yazabilirim. Farscada sadece kelimelerin bitisik ayri yazilmasinda Arap harfleri kurallari gecerlidir. Islamin dogusundan sonra islami terimler de girmistir Farscaya. Ama Farsca Arapcadan etkilenilerek olusturulan bir dil degildir.
Hz. ISA'nin dogumunu düşünüp de kuyruklu yildizi takip eden yildiz bilimciler Farisiydi.. Bu bile Farsça ile Arapcanin ayri diller olduğunu belirtiyor....
Edit: Ayrica Selman-i Farisi de deriz. Kenidisi Farisi olduğu için.
farsların eski adı Pers'tir zaten
diller aynı olabilir,eski farsçayla şimdiki konuşulan farsça değişmemiş olabilir
ama eskiden yazılışı muhtemelen farklıdır,alfabe değişmiş olabilir
nasıl böyle kesin konuşuyorsun,hayır bunu sana söyleyen kim,hangi hoca merak ettim.
bu bizim bildiğimiz arap alfabesi,arapçada olmayan bir kaç harf eklenmiş o kadar
o zaman arap alfabesi fars alfabesindenmi etkilendi
hadi diyelim ayrı alfabe,neden aynı harfler var,sadece bir kaçı farklı
ya başka Osmanlıca bilenler neden yazmıyor
lütfen bilgilendirirmisiniz,merak ettim.
herşeyde çok bilmişlik tasladığın için olabilirmi acaba desem?Fars Dili ve Edebiyatindan Çap yaptim desem? Ana dilim gibi biliyorum desem? Elimde kapı gibi diplomam var desem? Bilmeden bu kadar kesin konusmam emin ol...
Benim fikirlerimi onemsemeyip Osmanli Türkçesi bilenlere soruyorsun. Buyur o zaman onlar cevaplasin... Sevgiler.
herşeyde çok bilmişlik tasladığın için olabilirmi acaba desem?
herşeyi ben bilirim,siz kimsiniz edalarında olduğun için desem?
daha saymıyım
senin fars dili edebiyatı bilmen beni ilgilendirmez
el elden üstündür demişler,ben bilmediğim için ve böyle bildiğim için
tabiki Osmanlıca bilen diğer kişilerede sorucam,ama hala cevap veren yok
zaten senin dediğin doğruysa yapacak bir şey yok
kendi dediğimi doğruda doğru diye diretmem mesela.
bir takım sorular sordum ama oraları es geçmişsin
neden bu alfabeler birebir aynı,arap alfabesimi,fars alfabesinden esinlenmiş
diye sorular sordum.
sana karşı önyargım yok,gördüğümü ve yazdıklarını konuşurum benSelametle EbediMutluluk.. Bana karşı ön yargilarini birakmadigin sürece cevap vermek istemiyorum. Buyur Osmanli Türkçesi bilenler cevaplasin.....
Wikipedia'ya o kadar güvenmeyin. Ben bile girip kafama göre yazabilirim. Farscada sadece kelimelerin bitisik ayri yazilmasinda Arap harfleri kurallari gecerlidir. Islamin dogusundan sonra islami terimler de girmistir Farscaya. Ama Farsca Arapcadan etkilenilerek olusturulan bir dil degildir.
Hz. ISA'nin dogumunu düşünüp de kuyruklu yildizi takip eden yildiz bilimciler Farisiydi.. Bu bile Farsça ile Arapcanin ayri diller olduğunu belirtiyor....
Edit: Ayrica Selman-i Farisi de deriz. Kenidisi Farisi olduğu için.
bende bunu soruyorum zaten,hemadem fars alfabesi ,arap alfabesinden gelmediBenim bildigim ise Farsçanın Arapça kökenli oldugu, Arapçanın ise Nebatice, Aramice kaynaklı oldugu...
Persler zorla müslüman yapılmadan önce Pehlevi alfabesi kullanıyor diye biliyorum.
Ya bunlar ne cahilce laflar ya? O zaman soyadi mi vardi arkadaslar? Mezar taslarinda harik siirler yazar, kissalar yazar, anilar yazar. Pes yani, bu kadar da olmaz dogrusu. Bunlari Ilber Ortayli söylemiş olamaz...
evet biz cahiliz ! ama sizin de çok bilgili olduğunuz söylenemez çünkü sizin buradaki bilgileriniz ya yanlış ya da varsayımlara dayanıyor..
şöyle ki; "Osmanli Türkçesi Farsca alfabeyle yazilan bir Türkçe'dir." demişsiniz ama Osmanlıca ; 13 ile 20. yüzyıllar arasında Anadolu'da ve Osmanlı Devleti'nin yayıldığı bütün ülkelerde kullanılmış olan Arapça ve Farsçadan etkilenmiş Türk dilidir. Alfabe olarak Arap alfabesinin Farsça ve Türkçe için uyarlanmış bir biçimi kullanılmıştır.
davutoğlunun osmanlıca bilip bilmemesi beni hiç ilgilendirmiyor ama sizi ilgilendiriyor diye söyleyeyim : onun osmanlıcayı bilmediğine inanmadığınızı kesinlikle bildiğini düşündüğünüzü söylemişsiniz.. bilseydi bunca gündür konuşurken herhalde göğsünü gere gere ben de biliyorum derdi.. ama merak etmeyin en kısa zamanda öğrenecektir.. ayrıca bir insanın zeki kültürlü ve bağışsever olması osmanlıcayı da bilmesi anlamına gelmez !
mezar taşı konusuna gelince soyadı denilen şeyden kasıt o devirde soyadı yerine kişinin kimlerden olduğunun yazılı olmasıdır.. tarihi eserlerin üzerindeki diğer türlü yazıları okumaya gelince isteyen bunu rehbere sorar, isteyen çevirisini bulur, o anda okumak isteyen de gider öğrenir.. Türkiye Cumhuriyeti kuruldu kurulalı osmanlıca öğrenmeyle ilgili bir yasak yok !
zaten biz de milletçe bütün tarihi eserlerin üzerindeki yazıları okuyoruz da bir osmanlıcayı okuyamıyorduk, çok şükür artık okuyabiliriz (!) aaa bir de milletçe tarihi eserlerin de kıymetini çok iyi biliriz (!)
bunları ilber ortaylının söyleyip söylemediğine gelince ; ne önemi var ki !? doğruyu kimin söylediğine bakarak analiz edeceğinize gerçek bilgiye dayalı kaynaklara bakarak analiz edin, böyle yaparsanız önce kendi cahilliğinizin farkına varır sonra başkalarına cahil dersiniz..
sevgiler..
Ilk önce bi terbiyeli ol ondan sonra gel sana tek tek aciklama yapayim, oldu mu canim? Osmanli Türkçesi Arapca ve Farsca kelimelerin yogunlukta bulundugu bir Turkcedir. Alfabe ise Farscadir. Farsca alfabe Arapca'dan etkilenmemistir. Malum koskica Mezopotamya'nin dilinden bahsediyoruz. Mevlana Farisidir. Eserleri Farscadir. Mevlana'nin ne zaman yasadigina deginmeyeyim isterseniz?
Ayrica o kadar bilmeden konusmussunuz ki pes dogrusu, Davutoğlu'nun bagisladigi kitaplar siradan kitap olacak değil öyle degil mi? Yoksa neden burda soyleyeyim? Ayrica Osmanli Türkçesi öyle 2 günde ogrenilecek bir şey de değil. Daha çok laf ederdim ama görüyorum ki değmez.
Karşımda bana saygisizlik eden bir insana laf anlatmaya değmez. .
Edit: Ayrica Ilber Hoca'nin soyleyip soylemediginin bir önemi yok demissiniz de bal gibi de var iste. Kendisi bunun için sizlere dava bile acabilir ki ben olsam acardim. O kadar Kültürlü bir insan böyle hatalar yapmaz çünkü. Dogruymus, kime göre dogru, neye göre doğru?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?