- 27 Şubat 2018
- 3.666
- 5.473
- 158
- Konu Sahibi RagnarLodbrok
-
Son cümlenizi anlayamadım?benim cocugum 4 yaşında, etrafimda bilgili arastiran biri olarak bilinirim, daha gecen yıl otizm belirtileri nedir ogrendim. yani otizm belirtileri cok insanin bilmedigi seyler. o nedenle cocugumun otizm olabileceginden suphelenen birinin bana soylemesini isterdim. hem cehalet hem gurur cocuklarimiza bazen dogru yaklasmamizi önlüyor. cocugun anne babasi nasıl insanlar bu onemli. eger biraz akli basinda, makul insanlarsa onlara soyleyin. degillerse mantikliolan baska birine soyleyin.
mesaj biraz cocukta otizm varmis gibi oldu yok sukur bir durumu.
Kendi cocugu farkli degilmis ben olsaydim soylenmesini isterdim demis sadece.Son cümlenizi anlayamadım?
Merhaba kk üyeleri, sabah bir annenin burdaki başlığından sonra benim de kafama takılan bir durum olduğu için ben de size danışayım istedim.
Eşimin ailesinde 29 aylık bir çocuk var. Kendisiyle ve ailesiyle denk geleli çok zaman oldu koronadan dolayı ama sosyal medyada görüyorum sürekli. Kayınvalidem de koronadan dolayı görüşmedi ama onun da ağzını aradım. Çocuk göz teması kurmuyormuş, kelime haznesi ya yok ya 1-2 kelime. Suratı fotoğraflarda hep donuk gülmüyor yani. Video çekimlerinde de hiç konuşmuyor. Hırçın bi çocukmuş. Kayınvalideme otizm olabilir dedim. Ailede tek öğretmen ben değilim diğer öğretmen olan kişi çok yakın akrabası bu çocuğun onun fark edip etmediğini bilmiyorum ama doktora gitmiş olsalar kesin duyardım. Eşime diyorum birisinin söylemesi lazım. Kimse bi şey yapmıyor. Ben de erken teşhisin önemine inanıyorum. Bu kişilerle iletişimim baya azaldı( başka sebeplerden+korona) ama yakın sayılacak seviyede akrabalık söz konusu. Sorum şu annesine böyle bi ihtimalin olabileceğini söylemeli miyim? Yoksa kendi hallerine mi bırakayım? Bu soru 1 yıldır kafamda.
Diğer bi seçenek o öğretmen olan kişiye mi söyleyeyim?
Doğrudan "çocuğunuzda otizm " olabilir şeklinde söyleyerek değil de "bazen çocukların konuşmamasının nedenlerinin araştırılması gerekiyormuş ..bir çocuk doktoruna gitmek ister misin belki o sizi yönlendirir" şeklinde çocuk doktoruna gitmesini sağlayabilirsiniz.Özellikle Pandemi sürecinde uyaran eksikliği/ekrana maruz kalmak otizme benzer davranışlar görülmesini arttırdı ne yazık ki.
Hanımefendi benim de 26 aylık çocuğum var. Memlekete gittiğimde o çocuktan bahsediyorlar. Böyle yapıyor ya da yapmıyor diye. Ben teşhis koymadım zaten ihtimal veriyorum. Ayrıca akrabasıyım. Bilmiyorsunuz atıp tutmayın bari. Sizin gibiler yüzünden insanlar yardım etmeye korkar oldu. Böyle bir durumdan art niyet bekleyenin fikri neyse zikri de odur.çocuk daha 29 aylık, videodan otizm teşhisi konmaz, psikiyatristler bile yanlış teşhis koyabiliyor, bu teşhislerin bir dunya parametreleri var. kimse anneden daha iyi tanıyamaz çocuğunu, bir problem olduğunu duşunse,şehirde yaşıyorsa, 21. yuzyıldayız mutlaka götururdu. ben uzmanlar ve çocuğu uzun sure gözlemleme imkanı olan akrabaları ve öğretmenleri haricinde dışta olan kimsenin çok iyi niyet taşıdığına inanmıyorum açıkçası bu konuda.
Kayınvalidemin dediğinden sonra diğer kıstaslara baktım. Yoksa ben manyak mıyım durduk yere bi çocuğun sağlığından şüphe edeyim? Üstelik böyle ciddi bir konuda.Gec konusabilir bir cocuk ve video , fotodan yola cikarak bunun ihtimalini soylemeniz hic hos olmaz.
Bunun ihtimalini uzaktan video ve foto ile soylemeniz hos olmaz dedim. Tekrarliyorum da.Kayınvalidemin dediğinden sonra diğer kıstaslara baktım. Yoksa ben manyak mıyım durduk yere bi çocuğun sağlığından şüphe edeyim? Üstelik böyle ciddi bir konuda.
Yazışmayla konuşma tamamen farklı anlaşılıyor. Gayet sakin yazdım. Yükseldiğimi düşünmeniz de bana normal gelmedi. Söylemeyeceğim zaten.Bunun ihtimalini uzaktan video ve foto ile soylemeniz hos olmaz dedim. Tekrarliyorum da.
Neden yukseldiginizi anlamadim buna? Bana da bu normal gelmedi.
Konu acip soyleyim mi demissiniz hos olmaz demisim . Eeee
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?