bu gerçekten otizmmi yoksa karakterimi anlayamadım. 40 kelime kadar biliyo oğlum. mesela arabayla giderken at heykeli gördü at at dedi. otizmde bu yapılabilirmi.
kafam karışık yani özel eğitime başlattım 4 seans gitti daha yeni yani ordaki öğretmeni 4 seansta normalde bu komutları öğretirdim ben dedi. ama sizin oğlunuz çok inatçı yapmıyor dedi
ben öğretmeni kötülemek istemem burda ama 4 seansta bunları öğretmesi imkansız 4 seans nedirli zaten 45 dk bir süre önce çocuğu tanıması gerek çocuğun öğretmeni sevmesi gerek onunla oyun oynuycak kendisini sevdiricek hemen al ver komutuna başlanmaz ben öyle gördüm bilmiyorum çocuğu çok sıkarsa çocukta bıkar bu ikenceye dönüşür inat yapar oyunla eğlenceli hale getirmek gerekir
öğretmenle sınıfa güzel güzel gidiyor masaya oturuyo kalkmak için ısrar etmiyor ama al ver yönergelerinide yapmıyor başka oyuncaklara bakmak istiyor. kendi almak istiyor.
göz temasını artırrın önce parmak kuklaları fln olabilir onlarla hikayeler anlatın yüksek sesle dikkatini çekicek şekilde aslında evimizde olan bütün eşyalar özel eğitim amaçlı kullanılabilir benim oğlum ismine dönüp bakmazdı küçükken ama kumandayı getir deyince hemen gider getirirdi çünkü ben kumandayla ona şarkı söylerdim elimde mikrofon varmış gibi çok hoşuna gidiyodu sehpanın üzerindeki duran mumluk onu isteyince de hemen getirirdi çay içermiş gibi yapıyodum ohh nefiss oda beni taklit ediyodu eve gelenlere de hemen mumluğu getirip içmesini istiyodu bunlar örnek sadece sevdiği şeylerden başlayın ilgisini çeken nesnelerden
2 yaşındayken a tipik otizimle eğitime başladık biz doktor öyle teşhis koydu 2 yıl sonra yeni raporumuz çıktı hiperaktive dikkat eksikliği yazıyo otizim belirtileri yok dedi ama eğitime devam ediyoruz oğlumun algılamasında konuşmasında problem yok yazı yazmak istemiyo motor becerileri zayıf özel eğitimde motor becerileri çalışıyorlar sadece
peki anlamsızda olsa de de ya da baba gibi hecelemeler yapmıyormu, bir de birbirini tekrar eden hareketleri var mı mesela el çırpma gibi , bay bay ya da gel babası yapıyormu
otizmli annesi değilim ama bir dönem çok araştırma yaptım bu konuda hala da kızımı gözlemlemekteyim
Cevabın için teşekkür ederim.Ben de araştırma dönemindeyim bu aralar.Alkış bay bay gel yapıyor dil gelişimi de hep normal gitmişti.3 aylıkken aguluyordu kendi kendine sesler çıkarıyordu 6/7 aylıkken bababa deedede sesleri çıkarmaya başladı bi dönem hiç ses çıkarmadı sonra tekrar başladıağlarken anni anni mamamamam diye ağlıyordu.Şimdi de hiç ses çıkarmkıyo değil ama anlamlı kelimeleri yok. Ayrıca oyuncaklarıyla da oynuyor bi oyuncağı düşse alır yerden ben atıyorum oyuncağını gidiyor alıyor bana veriyor.Bugün mesela oyuncak brdaktan su içer gibi yaptım ses çıkararak aynı sesi çıkarıp oda aynısını yaptı.Al ver yapıyoruz.Çok yazdım ama bu aralar endişelendim epey.Ben sadece bazen seslendiğimde bakmamasına ve anlamlı kelime konuşmamasına taktım acaba mı dedim
arkadaşlar çocuklarınıza televizyon izletiyormusunuz ..çok önemli gerçekten televizyonu çıkartmamız lazım hayatımızdan bende sürekli gözlemliyorum ..3 aydır nerdeyse hiç tv açmıyoruz oğlumun yanında 10 kelimesi var yada yoktu şu an herşeyin adını biliyor bune diye sorduğumuz bütün sorulara cevap veriyor ismiyle bizde şu an cümle kurmuyor henüz onun için uğraşıyoruz nasıl hızlandırabilirim bu süreci tavsiyelerinize ihtiyacım var ..bide geçen gün oğluma okul öncesi dergisinde mutlu kızgın üzgün yüz ifadeleri vardı onları anlatmaya çalıştık aynanın karşısında sadece izledi bizimki dün oğlum zıplıyor kızım var 5 aylık nasıl kahkaha atıyor .oğlum bana bakarak kardeşini gösterip mutlu demezmi çok sevindik demek anlamış diye..bu günde kaşlarını çatmış kızgın diyo bi yandanda gülüyor bu halleri çok tatlı...resim yapmayı çok seviyor tır resmi ,ambulans, ay ,insan yüzü çiziyor tren ,saat ,diş fırçası,herşeyin resmini çiziyor .
.bu halleri otizmden uzaklaştırıyor beni sonra bi bakıyoruz sesleniyoruz sesleniyoruz bakmıyor ben başlıyorum yine düşünmeye kafayı yememek elde değil ..sesleniyorum mesela elinde kalem var oğlum kalemi ver diyorum yok araba oluyor ver diyorum yok..bakmıyor sonra telefonda bir oyun oynuyor çok seviyor aynı ses tonuyla aynı şekilde sesleniyorum oğlum telefonu getir diye anında bakıyor .
.koşup telefonu arıyor sonra hadi gezmeye dediğimiz zamanda anında bakıyor hemen ayakkabısına sarılıyor ..bu ne perhiz bu ne lahana turşusu
sizce bunu neden yaparki ben anlam veremiyorum inşallah sizinkilerde düzelir benimkide ben de özel eğitim alsın istiyorum aslında ama eşim konuşur diyo raporsuz alsak mesela ücreti ne kadarki ne kadar sürede eğitim işe yarıyor...özel eğitim için kiminle görüşmem lazım müdürlemi öğretmenlemi hiç bi bilgim yok nerde nasıl verilir ..
valla elifcim aynı belirtiler bende de var. bana seslenince bakar ama bi başkasına kolay kolay bakmıyor. yolda giderken ağaç, heykel, araba gibi şeyleri söyler. eliylede gösterir. özel eğitime başladık mesela. 4 seans gitti daha. ama bunu ver şunu al diyip duruyolar. 40 dk. dersler 50 tl. onun yaptığını ben evde 12 saat yapıyorum. oğlum al ver daha neler neler yapıyorum. benim bütün gün yapamadığımı 40 dk.da yapmaya çalışıyolar. çok faydalı diyenler var bu özel eğitime ama bence iş evde. kesinlikle evde. bunlar sadece yönlendiriyor.
elifcim benim şöleoldu. oğlum üşütmüştü doktora götürdüm. doktor üşütmeden daha çok bu çocuk gözüme bakmıyor konusu üzerinde durdu ve bi gösterin dedi. bir psikoloğa yönlendirdi. neyse gittik hemen. bi kaç test yaptı ve otizm olma olasılığı yüksek dedi. hiç sosyal değil dedi. ama o ara zaten oğlum rahatsızdı. hali yoktu oynamaya. sonra bir özel eğitim kurumu önerdi yanımızda aradı ve bizi anlattı. ertesi günde gittik ve ayda 12 seansla başladık. daha 2 hafta oldu. ama inanırmısın 4 seanstır masaya oturtuyor hayvan oyuncakları var onlarıda masaya koyuyor ve "hadi Kerem bana atı ver", "bana kediyi ver" diyip duruyor. tabi bizimki oralı olmuyor. eline alsada geri vermek istemiyor. bu nasıl faydalı olucak ben halaaaa anlamadım.
bu özel eğitim okulları resmen piyasa olmuş. özellikle çocuğu iyileştirmeyenler bile varmış. iyi bir merkez bulmak lazım sanırım ama ordada sonuçta 40 dk. kafam karışık. ben öğretmenimize eve ödev vermesi konusunda baskı yapıyorum, napalım evde ne edelim diye soruyorum, adam hiç oralı değil. biz hallederiz diyor. ödevler daaha sonra diyor.
bir sene otostik okulunda calistim.hala acikmi bilmiyorum ama göztepedeydi olkul.hamit ibramiye otistik cocuklar egitim merkeziydi..otizm cok farkli bir konu..her otistik kendine özel..belli basli artak özellikleri var.onun disinda her otistik cocuk birbirinden farklidir.her cocuga ayni egitim uygulanmaz..sadece cocuklarinizi merkezlere götürmek yetmez..sizlerde okumali arastirmali ve kararli olmalisiniz..
Özellikle cocugu iylestirmeyen yerler varmis diye bir sey sözkonusu degildir...bazi cocuklarda daha derin otizm durumu vardir.bu grip gibi bir hastalik degil..ilaci ic,biraz ugras ve gecsin...yillar ve sabir isteyen bir sey.üzgünüm ama bunlari sizlere söylemek zorundayim...
bunu bilemezsiniz. hangi kurumun nasıl çalıştığını nasıl bilebilirsiniz ve bundan emin olabilirsiniz.?? bu otizm okulları tamamen sektör olmuş. işinin ehli olmayanlar okul açmış. ben 5 yer gezdim ve sadece birinde özeleğitim öğretmeni vardı. diğerleri hep yok tarih öğretmeni edb öğretmeni. bunlar ne anlar kiş. 1-2 ay kurs görmüşler ve ağitimci olmaya kalkmışlar
bir sene otostik okulunda calistim.hala acikmi bilmiyorum ama göztepedeydi olkul.hamit ibramiye otistik cocuklar egitim merkeziydi..otizm cok farkli bir konu..her otistik kendine özel..belli basli artak özellikleri var.onun disinda her otistik cocuk birbirinden farklidir.her cocuga ayni egitim uygulanmaz..sadece cocuklarinizi merkezlere götürmek yetmez..sizlerde okumali arastirmali ve kararli olmalisiniz..
Özellikle cocugu iylestirmeyen yerler varmis diye bir sey sözkonusu degildir...bazi cocuklarda daha derin otizm durumu vardir.bu grip gibi bir hastalik degil..ilaci ic,biraz ugras ve gecsin...yillar ve sabir isteyen bir sey.üzgünüm ama bunlari sizlere söylemek zorundayim...