Davranış Bozuklukları Otizm

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.

maşallah cnm gelişmeler için çok sevindim bizde sürekli konuşmaya çalışıyoruz onunla hala tek kelimedeyiz ama kelime dağarcığımız genişliyor yavaş yavaş inş. zamanla cümlede kurarlar benim kızımdada algılamada hiçbir problem yok herşeyi anlıyor ne istesek yapıyor getiriyor gel gelelim konuşma yok aslında varda kendi dilince birşeyler anlatıyor biz anlamıyoruz arada kitap okuyorum bazen dinliyor bazende kitabı elimden alıveriyor :) inek nasıl bağırıyor annecim diyorum nüüü diyor mö diyemiyor ama o bile bişey bizim için. amca diyemiyor amna diyor :) halasının adı burcu burcu nerde diyorum burduu diyor :) arabası var onada aaabaa demeyi öğrendi sürekli konuşuyorum tekrar ediyorum öğrensin diye kelimeleri faydası oluyor sanırım

taklit bizdede var cnm mesela biri öksürsün hemen taklidini yapıyor o da öksürüyor çirkin ol diyince burnunu büzüştürüyor gözünü kulağını burnunu ağzını dişlerini saçlarını ellerini ayaklarını herşeyi gösteriyor sorduğumuzda bencede bunlar iyi şeyler topa vurabiliyor mesela kızım eliyle atıyor ayağınla vur annecim diyorum ayakla vuruyor hemen çok fazla stres sıkıntı yapma çocuklarımız bizden ilgi alaka bekliyor iletişim çok önemli tv pc tlf.yasak tabi bunlar olmayınca baya değişim oluyor dahada olacağına inanıyorum allah büyük hepimizin yardımcısı olsun

zor bir dönemden geçtimizi düşünüyorum.ama bunları atlatacağımızada eminim.Annemler hep güçlüdür,yorulmazlar,bıkmazlar,ne olursa olsun hep bir umutla yaşarlar.

TV.bİZİM HAYATIMIZDANDA ÇIKTI,BİLGİSAYAR,TABLET,TELEFON KESİNLİKLE YASAK.sürekli gezmeye götürüyom.yürütüyom ,gezerken bak bunlar ağaç,aaa kırmızı renkli bir araba geçti diye hep konuşuyorum.Geçenlerde arabayla işe giderken bi pastanede durdum o sıra araba çalışır vaziyette bıraktım el firenini çekip bi baktımki benimki direksiyona geçmiş gazı körüklüyor sabahın körü bir gaz sesi anlatamam:))araba kullanacak aklınca:))

hadi annecim banyoya diyorum tabana kuvvet benim oğlan banyoda musluğu açıp soyunuyor,hadi mutfağa süt yapalım diyom bi bakıyom benim oğlan mutfakta.bunları söylerken göstermeden işaret etmeden sadece sözel söylüyorum ve hemen anlayıp yapıyor.
anne ,baba çok net söylüyor,kulak,burun,göz kaş,dil,diş,saçı sorduğumda hemen gösteriyor.

İnşallah canım Allah burdaki tüm annelere sabır versin,evlatlarımıza şifa versin

merhaba cnm maşallah senin oğlana :)aynen saydıkların bizdede var süt kelimesi yetiyor zaten sütü çok sevdiği için hemen sabırsızlanıyor doğru mutfağa gidiyoruz banyo yaptıracağım zamanda hadi bıcı bıcı edelim diyorum aynen dediğin gibi banyoya gidiyor seviyor suyu sadece kafayı yıkarken ağlıyor. sana katılıyorum cnm elbet geçecek bu günlerde sabırla üstesinden gelicez inş. görüşmek üzere

Öncelikle kusura bakmayın, yoğunluktan geç cevap veriyorum.
Üç yaşında bu teşhisin konulması çok iyi. Daha geç kalmamış olmanız şansınız.
Taklit iyi. Neden iyi? Çünkü hareketleri taklit eden çocuk sesleri de taklit etmeye başlar. Yavaş yavaş dil becerilerinin çalışılması sağlanmış olacak böylelikle.Dil becerileri ve öğrenmeye hazırlık becerileri içinde taklit önemli bir yer tutar. Öğretmeniniz alan mezunuysa ona güvenin ve çalışmalarını okumalar yaparak destekleyin. Bol bol otizmle ilgili kitap okuyun derim ben. Editörlüğünü Elif Tekin-İftar2ın yaptığı Otizm isimli oldukça kalın bir kitap var. Sizin sayenizde bütün annelere önereyim. Umarım reklama girmez. Bilimsel verilerden oluşan ve sizin de fikir edinmenizi sağlayacak bir kitap.
Kolaylıklar diliyorum.

Özelden mesaj atmıştım ama burdan da yanıtlarsanız sevinirim...

Mesajınızı tekrar okuyup cevap veriyorum buradan, kusuruma bakmayın. Hâlâ mesaj atamıyorum.
Çocuğunuzun dil sorunundan bahsetmişsiniz. Burada size önerim onun konuşmasını düzelterek model olmanız. Ama bunu ona çaktırmadan yapmanız gereken. Yani mesela "Üüm istiyorum." dediğinde "A üzüm istiyorsun. Dur hemen yıkayalım." gibi. Cümlenizin içinde onun yanlış kullandığı kelimeyi düzeltin ama vurgulamayın. Herhangi bir zihin engeli olmadığından çok rahat ilerleme olacaktır. Yanlış kelime kullandığında üzerine gitmeyin, sözünü kesmeyin, onun yerine konuşmayın. Bu onun konuşmaktan kaçınmasını sağlar, zaten onun yerine konuşanlar olacak çünkü bu durumda.
Böyle ses hatalarında bunlar uygulanabilir. Bir de şu var: 0-3 yaş için olan kalın kitaplar ve sözlükler. Bunlara bakarak sesleri vurgulayarak okuyabilirsiniz. Birbirinize okuma saatleri ayarlayın ve okuma saatlerinde bunları çalışın.
Uzmandan yardım almak konusunda ise bence bir üniversitenin özel eğitim bölümüne başvurun. Ankara'daysanız fakültedeki hocalarımdan yardım isteyebilirim. Bir değerlendirilsin profesyonel kişiler tarafından. Sonra ona göre hareket edin. Onlar size ayrıntılı bir bilgi verir ve destek eğitime gerek olup olmadığını anlatırlar.
Kolaylıklar diliyorum.

Vakt ayırdığınız için ok teşekkür ederim...oğlum 26 aylık...son günlerde herşeyi söylemeye çabalıo ama kendi diliyle...istanbulda yaşıyoruz...Çocuk hekimine kntrole götürdüğümde acele etmeyin dedi...Ama akranlarına göre konuşması o kadar geri ki...Bahsettiğiniz sözlüklerden var...Herşeyi tanıyp gösteriyo,ama söylemiyo...Birşey daha soruyum izninizle...Bir çocuğun konuşamamasından ne zaman endişe edilmeli??? Bir de çok tuhaf şeylere ilgisi vr..Mesela elektrik süpürgesi hep ortalarda...Bu normal mi???

Dil için kritik dönem 3-7 yaş aralığıdır. Yani doğumdan yedi yaşına dek dil girdisi alması çocuklar için çok değerli. Ben 6 yaşında olup da hiç kelimesi olmayan çocuklar için geç olduğunu düşünürüm değerlendirme alırken. Şu an kritik dönemde yani çocuğunuz.
Elektriklü süpürgeye ilgisinin olması bir şey ifade etmez ancak siz içiniz rahat etsin isterseniz çocuk doktoru değil de çocuk gelişimcilere değerlendirtin çocuğunuzu. Herhangi bir üniversitenin çocuk gelişimi bölümüne başvurun. Şu an hangi üniversitede var İstanbul'da bilmiyorum. Oradan size bir randevu versinler ve bir değerlendirme alın, içiniz rahat eder. Hem onlar yordamada da bulunurlar, yönlendirirler de. Çocuk doktorundan ziyade bunu önerebilirim. Bir durum varsa erkenden haberdar olmuş olursunuz.

Bence canını sıkacak bir durum yok. Benim kizim 27 aylik ve konuşmadığı şey yok. Sürekli sasirtiyor bizi. Öte yandan abimin kızı tam bir yas buyuk benim kızımdan ve yeni yeni derdini anlatabilmeye başladı. O da çok basit cümlelerle. Bir diğer yeğenim 4 yasında anca konuşmuştu. O yasa kadar sadece anlamsız kelimeler çıkıyordu ağzından. Bu arada ikisi de çok zeki cocuklar. Bence biraz zaman verin.

Çok çok teşekkür ederim...Bilgilendirdiğiniz için...Bende öğretmen olduğum iin çok sorguluyorum galiba...Ama dediğim gibi,son günlerde her gün yeni bişeyler söylüyor...Bir ay daha bekliyim diyorum...Tekrar teşekkür ederim...

Size de teşekkür ederim,içimi rahatlattınız...Kızlar daha bıcırık oluyolar..Kuzunuzu öpüyorum....

Arkadaşım peki bu bahsettiğiniz yeğenlerinizin sosyal yönleri nasıldı?biliyorsunuzki otizmdeki en büyük sorun sosyalleşebilme?

Kitaplar okuyorum ,sürekli gezdiriyorum.1 senedir de kreşe gidiyor.yeni yeni arkadaşlar ile ortama katılmaya başlamış.(Öğretmeni söyledi)Bazen normal bir çocuktan farkı yok,ama bazende aaa diye bağırmaıs var(bunun dışında bütün komutları biliyor.oğlum bahçenin kapısı kapat dediğimde koşa koşa gidip kapatıyor.hadi gidiyoz arabaya bin dediğimde ben daha gitmeden kendi arabaya binip kemeri takmaya çalışıyor.İnce ve kalın motorları çok iyi.

Son zamanda bize bişeyler anlatmaya çalışıyor adklhıgthkslpşmjro sşpooımje.gibi anlamsız kelimeler kurup karşıma gelip bana sanki anlatoyor.bende afferim oğlum diyip onu pekiştiriyorum.
sizce bu davranışları yapan çocuk okul zamanına gelinceye kadar düzelirmi ???Birde Hadi anne,Hadi Baba,acıdı,bebek,tetde(teyze)amdaaaaa(amca) demeye başladı:)))

maşallah cnm bence güzel gidiyor gelişiminiz zaten doktorlarında dediğine göre anlayan çocuk er yada geç konuşur bizdede durum aynı sayılır herşeyi anlıyor ne desek yapıyor dinliyor algılamada hiç problem yok kelime dağarcığımızda gelişmeye başladı resimli kitabına bakıyoruz bitince bitti, teyzesi dışarı çıkınca ditti (gitti) tvyi açacağım zaman aç aç diyor teyzesine tiizee amcaya amna :)) diyor küfür eder gibi biraz ama olsun güldürüyor bizleri :) inek nasıl bağırıyor diyorum nüüü diyor möö diyemiyor nüü olarak diyebiliyor :)nereye gideceğini sorduğumuzda atta diyor bebeklerin isimleri var ayşe fatma ali hepsini tanıyor istediğimizde doğru olarak getiriyor bu arada bizdede anlamsız kelimelerle birşeyler anlatma var kendi dilince konuşuyor bende öylemi annecim diyorum aferin sana diyorum zamanla dahada iyi olacak inş.

Seninkinede Maşşallah ,dahada iyi olacaklar inanıyorum:))ama bizde tv.yok açmıyorum benimkide bana getiriyor kumandayı aç aççç diye bağırıyor ama açmıyorum.ben keçi sütüne başladım sen kullanıyormusun??? çok faydalıymış.

biz tvyi tamamen kesemedik malesef arada çok azda olsa açıyorum mecbur kaldığım zamanlarda. keçi sütü deilde inek sütü veriyoruz köyden geliyor siz nerden alıyorsunuz marketlerde varmı keçi sütü?

Son düzenleme:
Büyük marketlerde var haftalık bi arkadaş getiriyor bize,en azından deneyin derim ben,tv açıyorsan kapat bence ilk 1,2 hafta zorlana bilirsin ama alışacak,tv yerine bi kalem ver eline bida kağıt karalasın kağıdı,kitap oku onu oyalayacak başka meşgali bul.

tamam cnm bende bi deneyeyim bakalım keçi sütünü. yalnız kendim çalıştığım için annem bakıyor o da çok fazla ilgilenemiyor işten güçten çok yaramazlık yaparsa durmazsa eğer mecburen açıyor tvyi ama mümkün olduğunca az açmaya çalış diyorum çünkü tv açıldığı anda ekrana kilit oluyor kim ne derse desin duymuyor tv kapalıyken her dediğimizi yapıyor oyunlar oynuyoruz şarkı söylüyoruz arada kitap okuyorum resimlere bakıp öğretmeye çalışıyorum kelime dağarcığı genişliyor bunun farkındayım ama inş. yakında konuşmayada başlarlar.

biz tvyi tamamen kesemedik malesef arada çok azda olsa açıyorum mecbur kaldığım zamanlarda. keçi sütü deilde inek sütü veriyoruz köyden geliyor siz nerden alıyorsunuz marketlerde varmı keçi sütü?

Et balık kurumunda Atatürk orman çiftliği marka var, ayrıca migrosta da hem AOÇ hem de ballıca marka var. Bir de carrefoursa da ve bazı marketlerde de oluyor. Biz Çatalca'dan kilosu 3 TL'ye alıyorduk ama kış geldiği için bitti süt. Şimdi mecburen AOÇ şişe keçi sütü alıyoruz. Migros'a da gelmeye başlamış 1/2 Litresi Et balık'ta 2,75 migrosta 2,49 olması lazım. İnek sütünü keçi sütü hiç bulamazsak mecburen veriyoruz. Kutu süt ise asla vermiyoruz hatta pasta börek yapımı dışında eve almıyoruz.

teşekkür ederim canım bende haftasonu kipadan baltalı marka keçi sütü buldum 5.99 tl baya pahalı markayı ilk defa duydum güvenilirmi acaba? bugün denemeye başlıycaz bakalım içecekmi hanfendi. kutu sütü bizde almıyoruz köyden inek sütü alıyor annem yoğurduda kendi mayalıyor onlardan verdik hep bugüne kadar ama keçi sütünüde sorup getirticem yakın köylerden bulurum elbet.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…