Davranış Bozuklukları Otizm

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.
Oğlumun ilk doktor macerasından bu yana yaklaşık 2.5 ay kadar geçti. Önceki hikayeyi bilmeyen okumayanlara kısaca hatırlatayım;

Tam 2 yaşındayken, ismine tepki vermemesi, söylediklerimizi neredeyse hiç anlamaması ve hiç konuşmaması yüzünden otizmden şüphelenip psikiyatriste gitmiştik. - sadece anne ve baba belki 2-3 kelime daha söylüyordu ama onları da çok çok nadiren söylüyordu - Nitekim gördüğümüz 3 farklı doktor da oğlumun otizm spektrum bozukluğu içerisinde yer aldığını söyledi. Hiç vakit kaybetmeden özel eğitime başladık ve evde de eğitimini destekleyecek aktivitelerde bulunduk. - en başta televizyonu kapattık ve elinden her türlü elektronik aleti aldık-

Şu an itibariyle tek kelime sayımız yaklaşık 200-250'ye çıktı. Resmini gördüğü bir sürü hayvanı tanıyor. Hepsini diyemem ama en az 20-25 hayvan tanıyor. Nadiren de olsa 2 kelimelik cümleler kurmaya başladı. Kalem düştü, baba gel, yastık soğuk gibi. Oyuncaklarla amacına uygun oynamaya başladı - hala bazen fırlatıyor ancak genelde amacına uygun oynuyor -

Yemek mevzuusu hariç takıntılarını büyük ölçüde bıraktı diyebilirim. Ancak hala açık bütün kapıları ve çekmeceleri kapatıyor..

Oyuncakları ya da nesneleri dizme huyu hiç bir zaman yoktu. Göz teması da her zaman iyiydi zaten.. O yüzden bu konuda bir şey yazamıycam.

Babasına günde bir kaç kez, kakaaam geeldiii diyip kendini klozete oturtuyo, orada 15 dakika filan bekleyip yapmadan kalkıyo. Henüz hiç tuvaletini yapmadı. Kakam geldi dediğinde gerçekten gelmiş oluyor mu onu bile bilmiyoruz. Ama en azından tuvalet ve kaka, çiş bağlantısını kuruyor.

Hayali oyunları çok fazla yok çünkü genel olarak öyle bebek uyutmak doktorculuk oynamak filan gibi oyunlardan hoşlanmıyor bence ancak telefonda konuşur gibi yapıyor, biz hapşırdığımızda öksürdüğümüzde taklit ediyor. Biri kahkaha attığında onu da taklit ediyor hemen.

Soru sorduğumuz zaman çoğunlukla cevap veriyor - basit soruları - ancak bazen söylediklerimizi tekrarlıyor. Mesela açiyim mi diyorum, açiyim mi diyo. Açiyim mi değil aç diyeceksin diyorum. O zaman aç diyo.

Evet ve hayırı öğrendi ama söylemeye pek istekli değil. Hayır demek istediği zamanlarda ıh-ıhh diyo hala. Her seferinde bıkmadan usanmadan uyarıp, hayır diyeceksin diyorum. O zaman hayır diyor.

Yani bir cümleyle özetlemem gerekirse, oğlumu şu anki durumuyla otizmden şüpheleniyorum diyerek yeni bir doktora götürsem, sen manyak mısın kadın der doktor. Otizm spektrum bozukluğu tanımının , örneğin 20 tane semptomu varsa, sadece çok hafif derecede 1 ya da 2 si bizde var şu an bu da tanı alması için yeterli gelmediği gibi, şüphelenmek için bile yetmiyor.

Şu anda dikkatimizi çeken 1-2 ufacık tuhaflığın gerçekten tuhaflık mı olduğunu yoksa bu otizm mevzuusu ortada olduğu için, aslında zaten 2- 2,5 yaş çocuğuna ait olabilecek sıradan şeyleri, bizim mi otizmle bağdaştırdığımızı bilmiyoruz..

Eğer bizim başka çocuklarımız da olsa bu soruya da rahatlıkla yanıt verebilirdik ancak bu aşamada da tecrübesizliğimiz devreye giriyor :)

Henüz yeni üye olduğumdan ve elli mesaj sayısına ulaşmadığımdan özel mesajlarınıza cevap atamıyormuşum. Kusuruma bakmayın.

Merhabalar buraya çok kişi yazıyor ama nedense sonradan ulaşamıyoruz lütfen nerde ikamet ettiğinizi belirtirmisiniz benim aradığım eğitimci özelliklerine sahipsiniz

Cok tesekkur ederim paylastiginiz icin..umutlaniyoruz bizlerde(bende yarin bi rehabilatasyon merkeziyle gorusecem..bakalim ne olacak.bi an once baslayip yol almak istiyorum artikk

Merhabalar buraya çok kişi yazıyor ama nedense sonradan ulaşamıyoruz lütfen nerde ikamet ettiğinizi belirtirmisiniz benim aradığım eğitimci özelliklerine sahipsiniz

Ben Ankara'da yaşıyorum ancak özel ders vermek ya da buradan herhangi bir öğrenci/velisi ile görüşmek gibi bir düşüncem yoktu. Sadece mesajlarınız yoluyla yardımcı olmak istiyordum.
Özel ders veremiyorum çünkü zamanım yok. Görüşmeyi de düşünmedim çünkü herkesle tek tek görüşmek imkansız ve toplanmak da sanırım zaman alabilir ama toplantı kulağa hoş geliyor.
İlginiz için teşekkür ederim.

Ilginize ve alakanız için biz teşekkür ederiz ilk defa cevap alabildim.bizim en büyük sıkıntımız özel eğitim kurumlarının eğitim yöntemlerinin doğruluğu?taktir edersinizki çocuklarımız için en iyisinisunmaya çalışıyoruz .evet bir eğitim alıyor ama bunun çok doğru olup olmadığı konusunda şüphelerim var .bu konuda görüşmek istemiştim yinede teşekkürler

ilginize çok teşekkür ederim sizede geçmiş olsun yazdıklarınız gerçekten içimi rahatlattı 2 haftadır foruma giremedim yıllık izin bayram tatili falan derken hem iş güç hemde kızıma zaman ayırmaya çalıştım maşallah baya ilerleme kaydettik iki haftada tvyi baya kısıtladık ama tamamen hayatımızdan çıkaramadık hala arada açtığmız oluyor mecbur kalınca buna rağmen göz temasımız çok güzel dikkat ettimde işaret parmağını kullanıyor yemek istediği şeyi işaret parmağıyla gösteriyor mesela. kelime olarak hala tek kelimedeyiz ama yinede buna şükür diyorum neyi istersem getiriyor algılamasında hiç problem yok tv açık deilse seslendiğimde hemen bakıyor ama birşeylerle oynuyorsa meşgulse o zaman hemen bakmayabiliyor buda normaldir herhalde. gözünü burnunu kulağını vs. ne sorsam gösteriyor sayılı yapboz tahtası var onu yapabiliyor hayvanları isimlerinden tanıyor istediğimde getiriyor parkı çok seviyor kaymaya götürdüğümüzde eve zor dönüyoruz aklıma gelenler bunlar şimdilik.. bir iki ay daha beklemeye karar verdik eşimle gelişme olmazsa o zaman doktora götüreceğiz çünkü eşim kesinlikle inanmıyor kızımızda otizmle ilgili bi durum olduğuna. görümcemde okul öncesi öğretmeni o da gözlemledi bencede yok öyle bişey dedi ama yinede isterseniz içinizin rahat olması açısından konuşma organlarına bi baktırın dedi. allah hepimizin evladına şifa versin..

Merhaba,
İzmir'de bildiğiniz iyi eğitimciler var mı?Duyu Bütünleme Terapisi faydalı mı?benim kzıma tam teşhis koyulamadı.3 ay sonra 3 yaşında olacak.Kızımla ilgili yorum yapabilir misiniz?Konuşma gecikmesi var.5-6 kelime kullanıyor.İletişim sorunları var.Seslenince bakmıyor.Göz teması yabancılarla kısıtlı.Ama benimle çok güzel göz temsı kurup gülümsüyor.Emekleme,yürüme vs.zamanında oldu.Yönergeleri yapmıyor.Ama dışarı gidelim,gidip uyuyalım vs.bunları anlıyor.Bunun dışında sarılmayı seven sıcakkanlı diye tabir edilen bir çocuk.Arkadaşları ile oyun oynamıyor ama yanlarına gidip ilgileniyormuş.Misafir gelince sevinir.Kıyafetlerini aynaya bakıp dener.Yeni birşey giysin,gözlük taksın vs.hemen aynaya koşar.Sizin deneyimlerinize göre otizm olabilir mi?İstanbulda çalışan bir arkadaşım 15 günlük hızlı bie duyu bütünleme ve oyun terapisinin faydalı olacağını söyledi.Oldukça yüksek bir ücretle tabi.Sizce gerçekten faydalı olur mu?Gitmelimiyim.Hangi eğitimleri almalıyız.Bu konuda deneyimli olduğunuz için bizim durumdakilere cevap verirseniz sevinirim teşekkürler.

merhaba hanımlar geçmiş bayramınız mübarek olsun yukarıdada yazdım gerçi ama yine yazmak istedim iki haftadır yoktum nete giremedim hiç nasılsınız kuzular iyimi gelişme varmı bizde azda olsa gelişme var bayram süresince bol bol kalabalığa girdik hala konuşma yok ama yinede umutluyuz çünkü herşeyi anlıyor istediklerimizi getiriyor göz teması süper işaret parmağını kullanıyor aslında hiç konuşmuyor deil ama kendi dilince konuşuyor anlaşılmıyor sadece anlaşılanlar tek kelime olanlar anne baba dede teyze abi vs.. bu arada daha dün annemizin şarkısını çok seviyor hep onu söylüyorum pür dikkat dinliyor sonunda bana alkış yapıyor hadi kızım şimdi sen şarkı söyle diyorum daaa dünnnnn diyor o kadar :) yapbozlarını yapması şekilleri yerlerine sokmasıda çok güzel maşallah telefonu alıp alo diyor konuşuyor kendince durumlar böyle doktor işini erteledik şimdilik bir iki ay daha gözlemlemeye karar verdik gelişme olmazsa o zaman götürücez

Konusma biraz da genetik demisti bize doktor bence bir problem yok kizinizda. Benim de kuzenim ozel egitimci israrla bi sey olmadigini soylemisti. Mesela arada bazen yine suphelerim hortluyo. Mesela biskuvi istiyor iki tane veriyorum agliyo yerlere yatiyo illa ki tek olacakmis ve peceteye sarilacakmis. Bunun gibi bazi davranislari var takinti mi bilmiyorum. Belki de cok inceledigimiz icin her seye takiyoruz.

Hayali oyun konusunda haklisiniz. Her cocuk ayni seyi sevmeyebiliyor. Kizim legolarla vs hic oynamaz ben takarim o cikarir atar. Legolarda cay corba pisirip bana iciriyor. Ilgileri farklu hepsinin. Bence o bi iki tuhaflik da her seyi otizmle bagdastirdigimizdan. Kizimin suphelendigim davranislarinin cogu esimin kizimdan bir yas buyuk yegenlerinde de var.

mrb. konuşma genetikse babamız geç konuşmuş bende pek erken konuşmamışım sanırım annem tam hatırlamıyo kaç yaşımda konuştuğumu. takıntı bazen bizdede oluyo önemli deildir sanırım biz herşeye takılıyoruz galiba çok pimpirik davranmamak gerek

Ben erken esim gec konusmus. Kizimin da ilk kelimeleri 14 aylikken geldi. Son dort bes aydir da cumle kuruyor. Ben konusmuyor diye degil seslendigimde cogu zaman tepkisiz kalmasi ve bazi davranislariydi. Cok yakin zamanda cumle kurmaya baslayacaktir kiziniz. Gorumcemin oglu 3 yasinda yeni konusmaya basladi otizmin tum belirtileri de mevcuttu. Onlarin yerine ben panik yaptim. Tv tamamen kestiler butun belirtiler gitti.

tvyi hayatımızdan tamamen çıkartmamız gerek başka yolu yok sanırım bu durumun

tvyi hayatımızdan tamamen çıkartmamız gerek başka yolu yok sanırım bu durumun
Biz tamamen kesmedik. Gunduz ben acmasam aksam babasi acmadan duramazdi. Bi ay kadar sadece tamamen kapattik sayilir bi kac istisna disinda. Bizim durumuzu duzelten en onemli olay kuzenleriyle surekli birlikte olmasi. Konusmasi da oyle gelisti. Simdi kizim 24 aylik ve gayet guzel dort bes kelimeli cumleler kuruyor. Yani sohbet ediyoruz. Yasitlariyla neredeyse her gun oyun oynayip iletisime gecince neredeyse tum davranislari duzeldi.

İzmir'de nerede çalıştığını bilmediğim bir arkadaşım var. Onunla irtibata geçip size özelden mesaj atabilirim, buradan yazmam ne kadar doğru olur bilemiyorum.
Duyu Bütünleme Terapisi kesinlikle çok yararlı ve sonucunu alabileceğiniz bir yöntem ancak o kadar para dökmenin bir anlamı olmadığını düşünüyorum. Doğru bir özel eğitimci size her türlü hizmeti verebilir çünkü bir bütün olarak eğitim vermenin eğitimini alıyoruz biz.
Kızınızla ilgili yorum yapma konusunda ise: Tanı koyma ya da tanı üzerinde yorum yapma yetkimiz yok. Yani çoğu kurumda kendini özel eğitimci sanan kişilerce "A bu otizmli değil, yalamış geçmiş." gibi tabirlere inanmayın. Biz sadece eğitilebilir olup olmama ve bunun derecesiyle ilgili yorum yapabiliriz.
Henüz tam olarak bir tanı konulmamış olsa bile siz devam edin eğitimlerinize. Çünkü tanı beş yaşında konulsa ve beş yaşında eğitime başlarsanız bu çok geç olur. Tanı konulmasa da vakit kaybı değil avantaj olur sizin için.
Oyun terapisinin ben faydasının olacağını düşünmüyorum. Çünkü şu anda muhtemelen kızınız oyun gelişiminde "yalnız oyun" döneminde ki otizmliyse eğer bu dönem uzunca bir süre devam edecek. Sizinle göz teması kurması çok güzel ancak diğer insanlarla da göz teması kuruyor olması gerekir.
Benim size önerim şu: Mantıklı, ne yaptığını bilen bir kurumda özel eğitim almanız. Herkese, her ben biliyorum diyene inanmamanız. Bir de tabi para için öğrenci çekmeye çalışan kurumlardan uzak durmanız.
Sonrasında kızınız ister istemez ilerleyecektir çünkü doğru bir özel eğitim hiçbir şey yapılmasa bile çocuğun ilerlemesini sağlar.
Umarım yardımcı olmuşumdur. Aklınıza takılan başka sorulara da seve seve cevap verebilirim.
Kolay gelsin.

Cevabınız için teşekkür ederim.Evet biz otizm şüphesi olduğu için hemen eğitime başladık.iki hafta içinde göz temsında önemli artış oldu.Bana anne demeye başladı.Ama ben rehabilitasyon merkezinden emin değilim..Maalesef İzmirde istediğim gibi bir merkez bulamadım.İyi bir özel eğitimci arıyorum.Arkadaşınızın ismini verirseniz sevinirim.Bayramda istanbulda duyu bütünleme merkezinde çalışan arkadaşımla karşılaştım.O kızımı inceledi atipik olabilir bize getirin dedi.15 günün faydasını görürsünüz dedi ama ben de sizin gibi düşünüyorum.o paraya burada özel eğitim aldırayım daha uzun süreli olur diye düşünüyorum.Bir de size sormak istediğim konuşma terapisi aldırmalımıyım.Şu dönemde aklım karışık.Zaten sınırlı olan bütçemizi doğru olan yerlere ayırmak istiyorum.Çok teşekkür ederim

Konuşma terapisini ben çok yoğun konuşma sorunu olan öğrencilerime öneriyorum ama yine dediğim gibi siz bilirsiniz. Verimsiz ve baştan savma bir konuşma terapisinden birkaç özel eğitim dersi daha iyidir. Özel eğitimci dil konusunda da bilgilidir, bunu unutmayın. Konuşma terapisinden ziyade bence özel eğitime yönelin. Çünkü hali hazırda konuşan bir çocuk için bence gerekli değil.
Dediğim gibi ben arkadaşlarımdan sorup öğreneceğim ama şu an iş değişikliği yaptığım için çok yoğunum. İlk fırsatta sizi haberdar edeceğim.

Benim Oğlum 3. yaşında ocak ayından beri götürmediğim doktor kalmadı konulan teşhis yalancı otizm.İyi bir eğitimle terapiyle düzeleceğini söyledi profesörümüz.Lakin bir konu hakkında bilgilenmek istiyorum.Taklik becerici çok iyi,babasının yürüme taklitine varana kadar,yüz mimiklerimize kadar çok güzel taklik yapıyor.Eve gelen özel hocamız taklit becerisi çok iyi sakın korkmayın dedi bize.sizce taklik becerisi iyi olan çocuk toparlarmı bilginiz varmı bu konu?????

Benim oğlum dönen cisimlere merakı yok,,ince motorları,kalın motorları çok iyi,göz temasımız süper.(Önceden kesinlikle bakmazdı)
eve gelen misafirleri görünce çok seviniyor.kalabalık ortamlarda çok rahat kesinlikle rahatsız olmuyor,suyu çok seviyor,küvette saatlerce oynar,arabayla gezmeye bayılıyor,inatçı bir çocuk değil.

Lakin konuşmuyor(kendi dünyasında yaşıyor,kreşte arkadaşlarıyla oynamıyor,bir köşede tek başına oturuyor,yeni yeni anne,baba,dede demeye başladı ama sık demiyor,bazen dalıyor tek bir noktaya.daldığı an dikkatini başka yere çekmeye çalışıyom hemen toparlıyor,bazen aaaaaaa diye ses çıkarıyor,bazen o kadar akıllıca davranıyorki babası ve ben bunu omu yaptı diyip birbirimizin suratına bıkıyoz.akılda hiç birşey yok.götürdüğüm profesör benim oğlum gibi bir çocuğun daha ona geldiğini ve şuan matematikte okul birincisi olduğunu söyledi.ama peşini bırakmayın bu çocuk kendi dünyasından çıkmış artık siz de sıra öğretin herşeyi söyleyin dedi.şimdi bişeyler demeye çalışıyor kendi dilince her dediğinde anlıyormuş gibi evet oğlum haklısın oğlum afferim benim oğluma diyip onu pekiştiriyorum ve ben öyle dedikçe kendi güveni daha fazla oluyor.sizde öyle yapın arkadaşlar,

Bu arada keçi sütüne başladık tavsiye ederim araştırmalarıma göre çok iyi bir sütmüş.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…