Davranış Bozuklukları Otizm

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.
evet yarın ders var bende öle düşündüm eve 3te geliyoruz zaten çocukları yatırıyorum o saatte gelin rahat oturalım dedim arkadaşlarada bi soralım bakalım ne diycekler bi türlü kahverengiyi sevmedi heralde benimki söletemedim bide beyaz dersimiz bunlardı

bende okudum 2 yaş sendromunu pepee dergisini fırsat vermediki bir bakayım o benim dergim deyip elletirmedi anlaşırlar inşallah kaynaştırırız biz onları :))tabikide kendini sevdrimesi yada başka birine dokunması çok güzel öğretmenlerin istediği de bu zaten çünkü otizimlilerin büyük biçoğunluğu kendine ve başkasına dokunulmaktan hoşlanmazlar bende bir çocuğu takip ediyorum nerdeyse bir yıldır geliyor özel eğitme 3 yaşında şu anda çok sık karşılaşıyoruz dersler denk geliyo annesi ilede samimi olduk ama ben kadın üzülmesin diye birşey demiyorum çocuk çok dikkatsiz hep düşüyor kafasını vuruyor ama ağlamıyo tekrar kalkıp gidiyo bir dakika oturmuyo hep koşturuyo bazen kucağama almak istiyorum gel gıdıklıycam seni diyorum hiç bakmıyo göz teması hiç yok dokunulmasını istemiyo hiçbirşeyle ilgilenmiyo evde hiç oyucakla oynamazmış ellerini biyerle vururmuş yada okşarmış duvarları koltukları falan annesi benim oğlum otizimli değil diyo ama ben anladımki ağır otizimli diyoruzya demek bunların küçüklükten böyle başlıyor daha rahatsızlıkları allahım şifa versin bana diyo benim oğlum senin oğlan kadar olsa hiç gelmem buraya gelmeyin neden geliyorsunuz diyo inanıyorum benim oğlumda senin oğlun gibi olucak dedi en son tabiki de olucak dedim olmasını çok isterim canı gönülden ama o çocuk otizimin bütün belirtilerini ağar bir şekilde taşıyo senin oğlun şarkı bile söylüyor bak maşallah

Yüksek fonksiyonlu otistik hastalar üzerine odaklanmış takip çalışmalarında düşük zeka düzeyi olan otistiklere göre daha iyi seyir gösterdikleri ileri sürülmüştür. Bu vakaların önemli bölümünün meslek sahibi olabildikleri, bağımsız bir hayat sürdürebildikleri ve hatta evlenip çocuk yetiştirebildikleri bildirilmiştir. Bu nedenle yüksek fonksiyonlu vakaların seyri otistik olmayanlarla karşılaştırıldığında büyük farklılıklar göstermemektedir.

Otistik ve IQ düzeyleri %71’in üstünde olan 15 çocuk incelenmiş, Sonuçta bu çocukların hepsinde de farklılıklar olmasına rağmen bariz bir gelişmenin olduğu ve ileriki hayatlarında hiç birisinin otizm kriterlerini tam olarak karşılamaz duruma geldikleri görülmüştür. Hepsinde okul ile ilişkili ve sosyal beceriler ile ilişkili inatçı sorunlar gözlenmiştir. Çoğu yanlış anlaşılmış ve okulda yeterince yardım alamamışlardır. Çocukların iyiye gelişimleri için erken tanı çok önemli olmaktadır.

bizim dersimiz kalem tutmak sadece bol bol yazmak kalemi düzgün tutamıyo çünkü ama bayağı ilerletti. öğrenir belkide öğrenmiştir inat yapıyordur söylememek için

bizim dersimiz kalem tutmak sadece bol bol yazmak kalemi düzgün tutamıyo çünkü ama bayağı ilerletti. öğrenir belkide öğrenmiştir inat yapıyordur söylememek için

aman benim koca oğlanda buda şey gibi oldu ama neyse doğru tutamazdı kalemi yazmayı sevmiyordu bunu masuz yapıyordu halada sevmez anlaşıldığı üzre

yazık kadınada üzüldüm yaa güzel örnekleri görünce anne işte onunkide öyle olacak sanıyor ama inş.olur yanıltır belkide biranda ne olacağı bellimi olur tek korkum bu işte benimde bildiklerini unuturmu acaba yine bebekken yaptıklarını sonra bırakmıştı inş.yine öle olmaz

iyi uykular canım aaa hiç dikkatli bakmadımda doğum günüymüş

doğum günün kutlu olsun kızıldeniz yeni yaşın sana yeni mutluluklar getirsin biran önce dön aramıza seni seviyoruz

bak geldım bıle nazdemcım cok dogum gunu dıleklerı ıcın cok saolun selam kızlar nasılsınız benım amelıyat bekledıgımden baya ıyı gectı yanı hiç agrı sızı olmadı ve ınce sesıme kavustum artık şükür bizde ramdan randevu aldık hadı hayırlısı bakalım oglumun yanındayım şimdi şükür kavustuk sizin cenebazlar napıyo masaallah ıyıce dıllenmişler kzılar foto cekılmeyı unutmayın bulusunca emı öptüm sizi

kızıldenizcim çok geçmiş olsun iyi olmana çok sevindim oğlunu ve seni öpüyorum nazdemi bekliyoruz bizde oğlumla gelir nerdeyse herhalde

hoşgeldin canım tekrar geçmiş olsun oh hadi bakalım ramdada işler güzel gider inş. hihii resim unuttuk valla okadar zor gittimki malum yağmur yağınca ist kilit durumda oluyor

kızıldenizcim çok geçmiş olsun iyi olmana çok sevindim oğlunu ve seni öpüyorum nazdemi bekliyoruz bizde oğlumla gelir nerdeyse herhalde
yaaa bak resim çekilmeyi unuttuk hiç olmazsa çocukları çekebilseydik ama benim afacanlar sayesinde akıl kalmadı herşey için tekrar çok çok teşekkür ediyorum seni ve oğlunu tanıdığıma çok mutlu oldum gözünde fazla büyütme artık oğlun maşallah dışarda görsem öbür çocuklardan ayırt edemem yarın boncuğuda unutma bende merak ettim bakalım neymiş boncuk biz varya mafolduk taaam 2,5 saatte gelebildik okmeydanı kuştepe gülbağ mecidiyeköy gayrettepe ne kadar kestirme yol varsa denedik ama heryer kilitti hatta mahallemize geldik arabalar birbirine girmiş yağmur yağmasa inip yürüyecektim arka sokak denemeleri yaparak zorda olsa evimize kavuşabildik dedimki ben bu kadar saatte kızıldenize giderdim sakın ist heveslenme kızıldenizcim bela bela

ooo kızlar bulustunuz demek cok sevındım yaa neler konustunuz bakim ogluslar nasıl anlastılarmı canlarım bende orda olmak ısterdım bu aralar felc durumundayım cok yogunum öpüyorum sizi

resim çekilmeyi nasıl unuttuk ya gerçekten çocuklardan akıl kalmadı yapmayın etmeyin demekten bende seni ve oğluşlarını tanıdığıma çok memnun oldum birbirinden güzel tatlı evlatlar çok sevimli ikiside büyüğünü eşimede anlattım hatta maşşalah dedim ağzı dolu hep bıcır bıcır söylüyo bişeyler göz temasıda süper...macera yaşadık desene dün akşam bereketli günde geldin bana çok yağdı yağmur gerçekten eşim bile 15 dk yolu 1 saate geldim dedi..boncuğu öğrendim bu saba kız neymiş biliyomusun gece bahçesi iyi ki doğdun çizgi film boncuklarla bişeyler yapıyorlarmış ama izletmeyin sakın ben bunları izletmiyorum dedim öğretmene tamam dedi ama yine boncuk cd deyip durdu öğretmen eline verdi ama açmıycaz tamammı dedi oda tamam dedi yeterki elinde dursun ona yeter..

ooo kızlar bulustunuz demek cok sevındım yaa neler konustunuz bakim ogluslar nasıl anlastılarmı canlarım bende orda olmak ısterdım bu aralar felc durumundayım cok yogunum öpüyorum sizi

bulıştuk evettt nazdencim gencecik kız gibi 3 çocuğa göre maşşalahı var evlatları pırıl pırıl ama küçüğü sevdrimedi kendini hiç tontiş yanaklarını sıktım arada ağlattım onu çocuklarımızdan konuştuk canım...anlaştılar televizyona vurup davul çaldılar ordan oaraya koşturdular keşke sende olsaydın canım senide tanısaydık

Konuşma nasıl başarılabilir

Konuşma öğrenilebilmesi için, şu şartların ve yeteneklerin

oluşması zorunludur.

· Mümkün olduğu kadar çok taklit edebilmesi.

· İyi derecede değişik sesler çιkarabilmesi. (Örneğin; “a”,

“Krekre”, “mama”, “wawa” gibi sesler çιkarır.)

· Ağιz motoriğinin iyi derecede gelişmiş olması.

· Yeterli düzeyde konuşulanı anlayabilme yeteneği.

(Örneğin; Ayakkabısını getirmesini istediğinizde veya

birlikte top oynamak istediğinizde sizi anlayabilmeli.)

· Kırmızı topların bir arada olması gerektiğini, takma

oyuncakların sandık içinde olması gerektiğini ya da çatal

ve kaşıkların çekmecede olması gerektiğini

anlayabilmelidir.

· Güçlü bir iletişim kurma isteği.

Erken çocukluk dönemi otizminden muzdarip çocukların sadece

%50`si konuşmayı öğrenebilmektedir. Diğer yarısı ise, ancak

daha değişik yollarla kendilerini ifade etmeyi öğrenebilmektedir.

Çocukla konuşmak

Çocuğunuzun sizi anlayabilmesi için kısa ve açιk cümlelerle

konuşmanız çok önemlidir. Böylelikle, çocuğunuz

söylediklerinizi daha iyi anlayacak ve hayal kırıklιğιna

uğramamιş olacaktır.

Bazen söylediklerinizi işaretlerle ya da resimler yardımıyla

açιklamak çocuğunuzun sizi daha iyi anlamasını sağlayabilir.

Görevler Yerine Getirilmeli

Çocuklar, bazen birşeyi yapmak istemediklerinde ya da

istedikleri birşeyi elde edemediklerinde bağιrır veya çok

acımasız olabilirler.

Eğer çocuğunuza bir görev verirseniz onu yerine getirmesi için

ısrarcı olun. Yoksa çocuk bu olumsuz davranιşlarla verilen

görevleri yapmaktan kaçar.

Yani çocuk ağlayarak, kaçarak, oyuncaklarını atarak amacına

ulaşmayı öğrenebilir.

Çocuğunuzun olumsuz davranιş ve isteklerine kararlı bir şekilde

karşι çιkarken daima sevgi ve şefkat dolu olabilmek son derece

önemlidir.

Küçük Görevler

Çocuğunuzla oynayacağιnız mutlu ve istekli iki dakikalık bir

oyun, on dakikalık mutsuz ve isteksiz bir oyundan daha

yararlıdır.

Yani, kısa oyunlar ya da yavaş yavaş artan alιştırmalar.

Çocuk çalιşmayı kendiliğinden sona erdirmek istediğinde,

yetişkinler daha çabuk davranıp çalιşmayı bitirmelidir.

Böylelikle, insiyatif yetişkinlerde kalmιş olur.

Başarılar

Eğer, otistik çocuğunuzun gelişimini diğer çocukların gelişimi ile

kıyaslarsanız, çocuğunuzdaki gelişimin daha farklı olduğunu

görürsünüz.

Sağlıklı çocuklar, kendi başlarına düzgün bir tempo ve

kapsamda öğrenebilirler.

Otistik çocuklar ise, genellikle küçük adımlarla ilerleyebilmek

için bile dιşarıdan destek almak zorundadırlar.

Bazen, sizi şaşιrtacak kadar başarılı da olabilirler.

Çocuğunuzun her başarısından mutluluk duyun.

İyi bir iş başardιğιnda, çocuğunuza takdirinizi gösterin.

Eğer çocuğunuzun birşey öğrenmesi gerekiyorsa, öğretilmek

istenen herhangi birşey küçük adımlara bölünmelidir.

Önce her adımı tek tek öğretip, daha sonra bütün adımların

birleştirilmesi gerekir.

Mümkünse, öğretmeye en son adımdan başlanmalıdır.

Örneğin;

Tuvalet Kullanımı,

1. Adım: Sifonu çekmek

2. Adım: Kapağι kapatmak

3. Adım: Tuvalete oturmak

4. Adım: Kapağι açmak

Algılama

Çocuğunuzun algılama bozukluğundan muzdarip olduğunu

daima gözönünde bulundurunuz.

Mesela;

Kokulara karşι aşιrı duyarlılık,

dokunmalara karşι aşιrı hassaslık,

belirli seslere karşι aşιrı tepki.

Çocuğunuzun bu hassasiyetlerine mutlaka anlayιş gösteriniz.

Hissetme

Çocuğunuzun yanında onun hakkında konuşmaktan sakının

(Onun büyük başarılarını anlatmanın haricinde).

Çünkü, çocuklar zannettiğinizden daha fazla şey anlıyorlar.

alıntıdır...

selam kızlar ben bı güuyom bı aglıyom artık bugun özel egıtım okuluna gıttım nasıl bı ortam baktım tanıstım konustum müdürü cok ıyı bırı keske otizm yazsalardı dedı hayat işte cok garip ben otizm cıkmasın dıye dua ederken şimdide keske otizm denılseydı dıyorum ama ögretmen zeka gerılıgı yok dedı otizmli cocuk gibi alacak derslerı heyette orta dercede bilişsel gerılık yazıyomus babam görmus ya kızlar zeka gerılıgı olsa pepenın bu aykı dergısınde boy cetvelı vardı bılıyosunuz yiğit onu aldı ev gıbı yaptı içine atlıyo dısına atlıyo taklıt edıyo ayakkabılarını cıar dıyorum cıkarıyo bunları yaparmıydı yanı ne bılım bana kak dıyo hoplarken 1.2.3 dıyo kafam darma duman bide diyolar 2 yasında anlasaydın keske ben 19 alıkken anladım bişeylerın ters gıttıgını ama anlatamadım doktorlara git 2 ay sonra gel git 3 ay sonra gel ateş düştügü yerı yakıyo işte ne diyimki bu dunyanın öbür dunyasıda var

selam kızlar bugün dersimiz vardı benimki zırt pırt gaz çıkarıyormuş öğretmende almış wc ye götürmüş şimdi burda yapabilirsin a..... demiş bakıyormuş yüzüne yapmayıp gülüyormuş ama farkında bilerek tutuyor sınıfa geri gidince sanki ben canım isterse yaparım der gibisine sınıfta yapıyor ve gülüyor dedi birda dün akşam eve gelirken çuçoça (çikolata )dedi hemde elimde görünce çikolatayı bende senin oğlanı anlattım maşallah dedim böle böle bizim öğretmeninde bir öğrencisi varmış bişey yaptığında ödül veriliyorya yapıyor sonrada eeee hani ödülüm diyormuş seninkide bu yolda dedi eşim şimdi gitmiş yunuslara para vermeye kayıt için onlarda bi sürü form vermişler akşam doldururuz dedi birde 26_26 derece suda yüzebilir diye rapor alacakmışız aile hekimimizden eeg varsa istemişler ay bıktım raporlardan mayıs 29 da başlayacak bakalım inş.işe yarar demek boncuk gece bahçesiymiş başka şey bulamamışmı izletecek biz yasaklıyoruz

kızıldenizcim gerçekten keşke sende bize yakın olabilseydin destek olurduk birbirimize umarım birgün seninlede tanışma fırsatımız olur üzme bu kadar kendini

oğlumla bilgisayarda puzzle oynuyoruz kadınlar kulübü açınca kızıyo gece buluşuruz inşallah nazdencim gece bahçesi değilmiş telatabiymiş ben onları karıştırıyorum hep birbirlerine benziyorlar ya öğretmen açmamış bizimki karşı sınıfa gitmiş orda görmüş o öğretmende vermemiş cd yi ama bugün verdi oda aynı gece bahçesi gibi saçma sapan bişey izletmedim kandırdım onu pepee eşleme kitabı aldım unuttu cd..ödül konusunu akşama yazıcam benimki daha sinirlenmeden çıkıyım

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…