Davranış Bozuklukları Otizm

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.

ay biliyorum onları benim büyük seyrederdi kırmızı olanı almıştım bebeğini poooo lalaaaa isimlerini sölerlerdi göbeklerini sallaya sallaya tamam görüşürüz

nazdemcım profılın kapalı oldugu için buraya yazıyorum dogum günün kutlu olsun canım benım hepp mutluluklarla karsılasman dılegımle

Bebeklere ve okul-öncesi çocuklara teşhis koyarken, zihinsel gerilikle gelişimsel gecikmeyi birbirinden ayırt etmek önemlidir. Zihinsel gerilik tanısı sadece, bilişsel yetenek ve uyumsal davranış önemli oranda ortalama-altı bir işlevsellik gösteriyorsa uygundur. Zekâ geriliğine dair kesin delil yokluğunda gelişimsel gecikme tanısına başvurmak çok daha uygundur. Bu durumda bilişsel ya da davranışsal bir eksiklik olduğu kabul edilmekle birlikte, bunun kökeni belirsiz ya da geçici bir durum olabileceği ihtimaline açık kapı bırakılır (Sattler 1992). Çocuktaki yetersizlikler çok ciddi değilse ve/veya zekâ geriliği ile hayli ilişkili bir durum (örneğin Down Sendromu) söz konusu değilse, iki-yaş altındaki çocuklara zihinsel gerilik teşhisi konulmamalıdır.bu yazıyı bizim okulun sitesinden alıntı yaptım

kızıldenizcim şimdi orta derecede gerilik varsa bile bu aşılamıycak bişey değil özel eğitimden tanıyorum küçük bi kızımız var dünya güzeli onunda gelişim geriliği vardı o kız gitti başka biri geldi yerine o kadar güzel resimler yapıyorki ne konuşuyordu ne komut alıyordu şimdi normal çocuklardan ayırt edemezssin sen üzülme lütfen keşke otizim olsaydı da deme otizimde binbir türlü huy var tik var allahtan gelen herşey kabulumuz değilmi sen bol bol dua et rabbim annelerin dualarını kabul ediyor meleklerimizin yüzü hürmetine

eh ama o zırtın da nerde geleceği belli olmazki ama öğretmenin onu alıp wc ye götürüp öğretmeye çalışması çok güzel bir davranış kesinlikle ödülden çok iyi anlıyor beniö oğlum yoksa tuvalaetini nasıl öğrenirdi saçını kestirmeyi bile ödülle ağlamadan kestirdi istekleri hiç bitmez sende istediğin bişeyi yapmazsa onu alcam bunu alcam de bak nasıl alışıcak ama sonra hep bişeyler almak zorunda kalıcaksın istemediği bişeyi yaptırmayınca yapışkan alıcam diyorum sana kırtasiyeden hemen yapıyo..en son doktorada gittiğimizde gitmek istemedi ama doktor sana çikolata vericekmiş dedim kinder sevindi girdik muayne olduk çıktık yolda aaaa doktor çikolata vermedi dedi bende ay haksi unutmuş ama bakkala bırakmış senin çikoltanı dedim gittik aldık...aile hekimi 26 drecede yüzebileceğini nerden anlıycak acaba eeg vardı değilmi çektirmiştiniz

ay güldürdün beni tabi yani büyük değilki sıksın kendini ellerini yıkamayıda öğretiyor çokta seviyor zaten suyla oynamayı
yaa öğrensin yeterki napalım ama ben şunu alıcam bunu alıcam desem anlamaz ki ama çilolatayı öğrendi akşam çikolata diyorum çiçoça dedi vermeyince kapıya yöneldi biliyor mutfakta olduğunu bende hayır dedim kapıyı kapadım bastı yaygarayı getirincede allaaah uçtu resmen ama dediğim gibi anlamaz gibime geliyor

evetcanım eeg miz var doldurmamız gerekenleri getirdi eşim bakmayıda unuttum yanlış yazmışım 24_26 derecede yüzebilir havuz sıcaklığı olarak demiş ama ne bileyim yarın bi gidicem bakayım ne diyecek dr bende anlamadım

anlamazmı diyosun o çok uyanık öyle anlarki belki biraz küçük ama tadını alınca nasıl anlar hemde ama senin oğlun kendi halinde bi çocuk değil farkındalığı yüksek bi çocuk

anlamazmı diyosun o çok uyanık öyle anlarki belki biraz küçük ama tadını alınca nasıl anlar hemde ama senin oğlun kendi halinde bi çocuk değil farkındalığı yüksek bi çocuk
ne bileyim işte bazen çok uyanık geliyor gözüme bazende karamsar oluyorum bu gece baya bi oynadık yatakta babası almış yanına hazır bücür uyumuşken bende gittim kıskandım sizi diye hoşuna gitti ikimize birden sarılıyor kendini öptürmeyi seviyor bi babaya bi bana öpücük veriyor dedim hadi şarkı söliyelim her zamanki gibi pepeden hangisini dedimse bana eşlik etti beraber söledik bazen ben sustum aralarda o söledi

kzılar cok saolun desteklerınız ıcın ta oralardan bana destek oluyosunuz inşaallah bi gün 3 ümüz bulusuruz bellımı olur bende deneyeyım su cıkolata işini benımkı herseyı parmagıyla istiyo acaba cıkolata vercem desem benı anlarmı zor olur belkı ama ben bu işi denıycem bugun kapıyı kapat dedım 5. de yaptı şükür umudum hep var kızlar arasıra bunalıma gırıyorum özel egıtıme baslayınca inş. yavas yavas atlatacam cokmasumcum gelişim gerılıgı tanısı koyulmus cocuklara egıtımde kısıtlama oluyo heraldekı müdürü otizm li cocukların aldıgı egıtımden vercez dedı daha ıyı olur dedı ayy benım olusta o cici kız gıbı resım yaparmı konusurmu komut alırmı inşaallahhhhh Allahım sen büyüksün

canım ilk duyduğumuzda bizde senin gibiydik anlıyorum seni sanki, dünya durmuştu ağlamaktan gözümde yaş kalmamıştı bellimi olur çokta güzel bi buluşma olur sen sakın yılma biran önce başlasın eğitime okadar güzel yol alıyolarki inanamazsın bile sen kendinde dedin ne çocuklar var gözüne bile bakmıyor hiç bişeyle ilgilenmiyor olduğu yerde sallanıp duruyor bizim merkezde neler görüyorum çok moralim bozuluyor bugün mesela 20yaşında bi genç kız konuşamıyorda annesi erkek gibi kestiriyor saçlarını erkek gibi giydiriyor ne yapsın bi genç kız ya dergilere bakıyor güzel kadın resimlerini gösteriyor eliyle güzel diye işaret ediyor kimbilir belkide farkında onlar gibi olmak istiyor benim ufaklık bugün altını pisledi telaştan bez almayı unutmuşum annesi bez vareyim değiştir dedi bende snki sorulacak soru sen bezi ne yapıyorsun dedim kız regl olunca öbür pedleri çıkarıp atıyor diye bebek bezi bağlıyormuş annesi nasıl fena oldum canım benim çok üğzüldüm 13 yaşında bi erkek çocuk annesi sırtında taşıyor yürüyemiyor spastik öğrenmiş asker selamı veriyor daha niceleri allahım beterinden korusun hangi çocuğun ne günahı olabilirki değilmi canım çocuklarımızın hepsi birer melek hiç olmazsa yürüyebiliyorlar koşabiliyorlar görebiliyorlar bedensel bi sakatlıkları yok böyle düşün aklına ne geliyorsa dene çikolata seviyorsa evet yap böle böle aşıcaz inancını yitirme

Dikkat çocuğunuzda gelişim geriliği olabilir!
(19 Temmuz 2010 Pazartesi)
Bebekler gelişim sürecinde çeşitli nedenlerden dolayı gelişim geriliği yaşayabilir. Bu durum biyolojik nedenlerden kaynaklanabileceği gibi çoğu zaman da çevresel şartların yetersizliğinden kaynaklanabilir. Biyolojik nedenlerin çocuğu zaman tedavisi yoktur veya en iyi hale getirmek için yoğun bir eğitsel programla şartlar iyileştirilebilinir. Fakat biyolojik bir nedene bağlı olmadan sadece çevresindeki şartların yetersizliğinden dolayı da çocukta gelişim geriliği yaşayabilir. Bu durum da yapılabileek çok şey vardır tabi ki erken tehşis konulursa. Çünkü bu durum anne babanın, çocuğun bakımıyla sorumlu kişinin çocuğua yeterince uyarıcı, sağlıklı, zengin bir çevre sunmayışından kaynaklanır. Çocuk çeşitli nedenlerden dolayı bilinçsizce ihma edilmiştir.

Örneğin dışarı sık çıkmadan bir yetişkin eşiliğinde 4 duvar arasında büyümek zorunda kalmıştır. Onla ilgilenen, oynayan yoktur. Özellikle çalışan anne babalarda çocuğun akşama kadar bakıcıyla bir etkinlik yapmadan, dışarı çıkmadan yanlız kalması, arkadaşlarıyla yeterince oynaması bunların nedenlerindne biridir. Bebeğin gelişim döneminde sadece yeme içime, uyku ihtiyacı yoktur. Arkadaşlarına, onunla ilgilenen sosyal bir çevreye, oyuna ihtiyacı vardır ve çocuk yaşıtlarıyla, yetişkinlerle oyun oynayarak öğrenir, büyür, gelişir. Eğer çocuk bu olmazsa olmaz şartlardan mahrum büyürse gelişim geriliği kaçınılmazdır.

Çocuklarda Gelişim Geriliği Nasıldır?

Çocukları kendi yaşıtlarıya birebir kıyaslamak doğru dedildir. Her çocuk farklıdır fakat her çocuktan belli ay ve yaş dönemlerinde beklenen beceriler vardır. Eğer çocuk bunlarda geriyse gelişim geriliği söz konusudur. Gelişim geriliği sosyal, duygusal, dil, fiziksel, zihinsel gelişim olmak üzere çeşitli alanlarda olabilir.

Gelişim geriliğinin en büyük habercisi “ konuşmak geçikmesi”dir. Çocuk yaştılarına göre daha az kelime kullanıyor veya kendi geliştirdiği bir dilde kendini ifade etmeye çalışıyorolabilir. Konuşma geçikmesi sadece gelişim geriliğinin değil, bazı ciddi patolojik problemlerinde de habercisidir. Diğer problemler de erken tehşis çok önemlidir.
Fiziksel gelişim alanında bebeğin yürüme, koşma ve tutma gibi motor becerilerinde gerilik olabilir. Örneğin çocuk yaşından beklenen legoları yerleştiremiyor olabilir. Kendine güvenerek yürüyemeyebilir.

Gelişim geriliği sadece dil gelişimde, motor gelişiminde olmayabilir. En çok ihmal edilen gelişim geriliği sosyal ve duygusalalandadır. Çocuk arkadaşlarıyla nasıl iletişim kuracağını bilemez. Çocuk ya arkadaşlarına saldırır ya da hiç kendini koruyamaz. Sosyal becerilerdeki eksiklik ancak çocuğun arkadaşlarıyla oynayacak ortam sağlanarak geliştirilebilinir. Zihinsel alanda gerilik kavramların gelişmemesi, edne sonuç ilişkilerinin, problem çözme becerilerinin gelişmemesi olarak özetlenebilir. Bu durumda çocuğun bireysel eğitim desteği alması şartır.

Gelişim Geriliği Nasıl Tehşis Edilir?

Çocuğu zamanda gelişim geriliği ya aile tarafından kabul edilmez ya da fark edilmez. Gelişim geriliğini anne babanın anlaması ve kabullenmesi çok zordur. Gelişim sürecinde olan çocuklarının geride kaldıkları becerileri büyüdükçe tek başlarına kazanacaklarını düşünürler. Bu düşünceyle zaman kaybederler ve gelişim geriliği daha ciddi boyutlara ulaşınca ancak bir pedagogtan destek almaya karar verirler.
Eğer bir gelişim geriliğinden şüphe ediyorsanız zaman kaybetmeden bir pedagoga danışmanız gerekir. Çünkü geç kalındığında gelişim geriliğinde yol almak çok zor. Çocuğun gün geçtikçe yaşıtlarıyla arasındaki beceri ve gelişim eksikliği farkı açılıyor.
Ailelerin gelişim giriliğini anlamaları zor olacağı için bebeklerini düzenli olarak pedagog kontrolünden geçirmeleri çok önemlidir. Gelişim geriliği Denver II Tarama Testi ve alanında uzman bir Pedagogun klinik değerlendirmesi sonucunda tesbit edilebilinir.

Bebekler ve Çocuklar Düzenli Olarak Pedagog Kontrolünden Geçmelidir!
Her bebeğin 0-3 yaşta en az 6 ayda bir pedagog tarafından gelişim kontrolünün yapılması gerekiyor. 3-6 yaş arasında ise en az sene de bir defa pedagog kontrolünden geçmesi gerekir. Pedagog çocukta sizin fark edemediğiniz gelişim geriliği sinyallerini erken görür ve bu sinyallerin gelişim geriliğine dönmesine engel olur. Gelişim geriliğinden şüphe edildiğinde yoğum bir eğitim programı ve anne baba rehberliği ile aşılmayacak bir sorun değildir. Burada en önemli konu “ erken tehşis”dir. Ne kadar erken bu durum fark edilirse, o kadar çok yapılacak şeyler vardır ve gelişim geriliğinin izi kalmadan çocuk yaşıtlarının beceri ve gelişim seviyesini yakalayabilir.

Gelişim Geriliği Nasıl Tedavi Edilir?
Gelişim geriliği erken tehsiş edilierse yoğun bir eğitim programıyla tedavi edilebilinir. Bu program alanından uzman bir pedagog danışmanlığında geliştirilir ve uygulanır. Programda eğitimci pedagog tarafından geliştirilen programı aldığı süpervizyonlarla uygular. Programın içeriği çocuktaki gelişmelere farklılık gösterecektir. Gelişim gerilinde ailede büyük sorumluluklar taşır. Çocuğun tüm çevresinde düzenlemeler yapılır. Yatak odasından, oyun odası, bahçeye kadar çocuğun tüm yaşam alanları çocuğun gelişimini destekleyecek şekilde düzenlenir. En önemlisi bütünsel bir program geliştirebilmek ve aileyi işin içine katabilmektir.

Gelişim geriliğini erken fark edebilmek için düzenli olarak pedagoga gitmeniz dileğiyle...,
alıntıdır.....

çocuk parmağı bile ne istediğini gösteriyodaha ne olsun annesi biz bunu öğretelim diye kaç saat kaç terapi harcamışısızdır..5 incide yaptı diyosun ya sen hep komut ver tabi bütün gün değil oyun oynar gibi eğlenceli yap kendini daha sonra hemen yapıcak dediğini büyüdükçe daha küçük çünkü bunuda unutma...eğitimde kısıtlama derken ilköğretimimi kasttetin kısıtlama devlete göre özrü ne olursa olsun hiçbir çocuğa kısıtlama yok ama bu lafta mı kalıyor bilmiyorum öğretmneler okul müdürleri veliler önyargılı davranırsa kısıtlama heryerde oluyor allah vicdanlı insanlarla karşlaştırsın

sen bizdeyken küçüğün altını almaya gitmiştin ya içeriye ben salonda baloncu amcayı oynattım onlara balon şişti şişti patladı bomm diye seninkide bom bom dedi kırmızı balığı söyledim utandı yüzünü kappatı elleri ile

canım içimi rahatlattın ben arastırdıkca kötü kötü yazılar buluyorum yok iyileşmez yok embesıl olarak kalırlar içime fenalık gelıyo burdada yazdıgı canımbenım oglumda şükür biyolojık bi neden yok erken dogum oksıjensız kalma travma ben hamileyken sigara içmedım hiç agrı kesıcı bıle almazdım hanı cevremdede yok şükür bizim en büyük sorunumuz uyaran eksıklıgıydı inşaallah atlatırız Yiğit krese gıdıyo 3 saat 3 yasına gırmedıgı ıcın kayıt yapmıyolar bezlıde almıyorlarmıs babamın amcası ortak o kresle şükür hergun 3 saat gıdıyo oyun grubuna parada almıyolar vereyım dıyorum ama almıyoar ögretmenlerı yıycek yiğidi bugun gırdım sınıfa yiğitle cep telden resım cekılıyolardı birde yiğit bugun arkadasının elınden tutmus sınıfa götürüyomuş ögretmenı dıyo o arkadası ıle daha cok ıyı gecınıyomuş Allaha şükür

canım ya yok özel egıtım okulunda müdür dedıkı zıhınsel engellı gıbı degıl otizmli gibi alacak derslerı dedı acaba dedım otizmli cocuklara daha geniş kapsamlı mı verıyolar derslerı bıde at la terapide varmıs he bıde duyu butunleme dedı anlamadım ben pek ocagın basını bulacak zaten haftaya yıne gıdecegım ögretmenlerıyle tanıscam sınıfları falan gezıcem bu gidişle kovulmazsam iyi
ayy ne mutlu size yaa ogluslar bulusu demek cokmasumcum senın oglus natı sevındımı arkadas görunce nazdemcım senın ortanca nasıl cicişler küçük abi demeye baslamıs heralde cok güzel ya o bıcırın gözlerını yıycem ben masallah abısıyle ıkız gıbı benzıyo bnde cocuk ıstıyom bakalım su tayın olursa ilaç kullanmayı düşünüyorum öptğüm sizi kızlar nazdemcım bu yazıların lınkını atabılırmılırsın bana faceten ben hep kötü kötü yazılar buluom anam kızıyo bakıp d urma dıyo

şaşırmıştır aaaa kırmızı balığı bilen biri daha varmış diye
bugün çok güzel bişey yaptı yani bana göre biberonlarını gördün sabah ikisinide eline aldı kardeşine şööööle bi baktı sanki sana su yok oh der gibi kardeşide hemen ehehe ağlamaya balladı uzuttu onun biberonunu ona verdi hemen öğretmenini aradım sonra unutuyorum diye biyitiyorum belki ama dedim hayır dedi ne büyütmesi duygularını belli ediyor bu çok güzel bişey dedi ve önemli bir adım dedi geçen sınıftada yapmış öğretmenin istediği bişeyi vermemiş oda ağlama numarası yapmış elleriyle yüzünü kapamış vermiş hemen istediğini yüzünü açmış gülmüş

yok canım yaaa ben okudum iyice önce bikaç sitede daha okudum ama alıntı yapılamıyordu en son bunu yapabildim link yoktu ama olan birini bulursam yollarım sana dahada iyi olacak bak yazıdada düzelir yazıyordu

yok canım kovulmazsın merak etme arada gıcık olanlar filan oluyor ama önemli değil ben kendi muhatabımla mutluyum ona bakarım şikayetlerimide dile getiririm at al ver otur kalk gel bunlar hep var evet benimki çok sevindi masumcuğumunkide aynı benim ufaklık biraz yabanilik yaptı ama sonra oda alıştı yağmurda romantik anlar yaşadılar benimkiler hiç ıslanmamıştı yağmurda değişik geldi hoşlarına gitti biraz bahçede yağmurda koştular araba beklerken bebekten önce tayin ve çocuğun eğitim işini hallet bencede

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…