Davranış Bozuklukları Otizm

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.

sağol canım paylaşım için

evet istiyo yazık bitteri ben bile sevmem ama ona bitter veriyorum geçen masada cokokrem kutusunu almış kaçıyo yazık verdim bi kaç kaşık napim
sen bu tahlilleri yaptırmışmıydın o zaman gittiğinizde ahmet beye
evet yağ fena kokuyo bende bazen unutuyodum ama son gittiğimizden beri hiç aksatmadan veriyorum hepsini keşke hep bebek kalsalar değilmi
seninki 2007li değilmiydi bu eylüldee başlamıycakmı birinci sınıfa hani 5yaş olacakmışya öle olursa 2007liler bu eylül başlıycakmış çok saçma hiç beğenmedim bu durumu

ben ahmet beyi tv de dinlemiştim ilk böyle diyetten falan haberim yoktu yani otizmli çocuklarla ilgili konuşuyordu bende netten araştırıp kendimce başladım işte keçi sütüdür peyniridir ekmek annem yapmaya başladı evde özel eğitimden gidenleride duyunca randevu aldım 1 hafta sonra hemen gittik tanıdık vasıtsıyla allah razı olsun bizdende kan idrar dışkı testlerini istedi yaptırdık sonuçlarını görünce temiz güzel dedi ben diyet yapıyordum dedim diyet güzel bişey isterseniz devam edin tabi bir sakıncası yok dedi balık yağı kullandığımıda söyledim onada devam dedi bidaha görmek istemedi yani..evet benim oğlum 2007 doğumlu seneye ilkokula başlıycak diyorlar bizim okulda imza başlatmış M.E.B gönderileceklermiş kimden duysam memnun değil normal çocukları olanlar bile erken diyorsa biz ne yapalım ki benim oğlum daha karalama dışında birşey yapamıyor daire içini falan yeni yeni boyamaya başladı bu çocuk nasıl ilkokula gider nasıl sırada oturup ders yapar dinler düşünmek istemiyorum

otizmli çocuğunu okula gönderen var mı? neler yaşıyorsunuz, neler yaşadınız?

diğer çocukların tepkileri nasıl oluyor?

biraz bilgi verebilirseniz çok sevinirim.

benimki daha küçük 3,5 yaşında
çocuğu okula giden arkadaşlar yardım ederler sanırım
sizin otizmle bağlantınız nedir

benim oğlum 5 yaşında anaokuluna gidiyo ilk bir ay sıkıntı çektik arkadaşlarına vuruyordu şimdi çok iyi uyumlu arakadaşları oğlumu çok seviyo öğretmenide öyle dışlanma falan olmadı okul dışındada görüştüğümüz birkaç aile var oğlumu onların yanında farklı hissetmiyorum hiç oğlum otizimi ağar geçirmiyor sosyal konuşkan içe dönük değil oyun kurabiliyor arkadaşları ile onlarda ona farklı davranmıyorlar

saçmaladılar iyice anlamsız şeyler yapıyolar 5yaşında çocuk ne yapailir iyice uzatıyolar soğutacaklar çocukları okuldan zaten yıllarca sürüyor koşturmacaları allah akıl fikir versin inş.kabul olmaz bu öneri saçmaladılar yani böylemi yakalıycaz avrupayı bi ara sbs tutturdular oda bize çattı şimdi kaldırdılar yazık bu çocuklara ne yapmaya çalışıyolar anlamıyorum bizimde bugün grup vardı güzeldi bu sefer beğendim arabalar kalkmış ortadan benimkide baya oturdu sayılarla oynadılar önce bir nerde filan ver bana dedi zor verir benimki:) ama kız çok kötü gerçekten kollarını çok çırpıyor kanat gibi ve hep ağlamaklı ve ağlama sesi çıkarıyor onuda izledim bul tak parçalarından birini yere düşürdü ve aldı önceden almazmış anneside çok rahat aşşağıda oturuyor ben zorla tanıştım resmen ilk başladıklarında götürüp yaptırmışlar güya tahlil filan yapılmış hepsi salladı tabi diyeti anlatıyor bana tarhana yasak dedim neden diyor okumadığı bile belli o çocuk devamlı ağlıyor bi götürün dedim çişini sölemiyormuş 6yaşında ve 3senedir eğitim alıyor tek kelime yok var demekki dedim bi sıkıntısı ekmek makarna pilav bunları yemez diyor ne biliyim anlamadım bizmi çok evhamlıyız milletmi çok rahat ben gözlerime hakim olamadım o kızın durumunda ben yukarı aşşağı yapıyorum kadın hiç kalkmadı yerinden yaaaa hayret bişey dedim yani bu arada grup öğretmenimiz lise değil 4yıllık okumuş boyamada yaptırmaya çalıştı bugün ve sırayla bazende beraber öbür erkek çocukla çaldılar kız bakmıyor bile yazık yaaa sinirlerim bozuluyor böle olunca
daha sonraki yıllarda tekrar etmek gerekir filan bişey demedimi ahmet bet size ne bileyim çok değişiyor ya bizim çok fark var sonuçlarda

Bu grupta çocuk, dudak, dil, çene ve yüz kaslarını hareketlerini geliştirmek ve bunların ortak kullanmasını sağlayacak alıştırmalar yapacaktır.

Bunlar emmek, çiğnemek, dudak ve ağız hareketlerini içeren alıştırmalardır. Bu alıştırmalara başlamadan önce dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta vardır.Gelişimsel yetersizliği olan çocukların yeni öğrendiği bir beceri, davranış ve alışkanlığı hemen edinememeleridir. Çok kolay bir beceriyi edinmeleri aylar alabilir. Bu nedenle yetişkinler çok sabırlı olmalıdır.

EMMEK
Çocuğun dudağına, çenesine, yanaklarına, burun altlarına dokunarak uyarıcı verilir. Çocuk uyarıya tepki olarak ağzını açmaya çalışır.
Öğretmen iki elinin yardımıyla çocuğun ağzını açmaya çalışır. Dudaklarını alttan üstten tutarak “aç” der. Çocuk buna karşılık olarak ağzını kapatmak isteyecektir.
Kamış kullanarak emmek. Kamış kullanarak çok soğuk çay ve limonata verilir. İçeceğin çok keskin kokusu olmalıdır. Çocuk kamışı ağzında tutamıyorsa kamışın ucu kalınlaştırılabilir. Alıştırma başında 9 mmlik hortum kullanılabilir.

ÜFLEMEK
Bu bölümde alıştırmalara geçmeden önce çocuğa derin nefes alıp vermek, nefes alırken “f ve p” sesini çıkarmak gibi çalışmalar yaptırılmalıdır. Alıştırmalar kolaydan zora doğru olmalıdır.
Küçük bir mumu söndürmek, alevi küçük olacak şekilde mum özellikle küçük seçilmelidir.
Küçük renkli makyaj pamukları araç olarak kullanılabilir. Pamuk masaya konulur. Çocuk üfleyerek pamuğu hareket ettirmeye çalışır.
Bir kaseye deterjanlı su hazırlanır. Çocuk kamışla üfleyerek balonlar yapmaya çalışır.

ÇİĞNEMEK
Dili doğru kullanmak için yapılan tam dil hareketleridir. Çiğneme dil, dudak ve yanak kaslarının ortaklaşa çalışmasıyla ortaya çıkan harekettir.

A. Yanak
Isırmak, çocuğa elma ve havuç verilir. Çocuk bunları ısırmaya çalışır.
Sağ ve sol yanakta çiğnemek, öğretmen bir parça bisküviyi çocuğun bir yanağının içine koyar. Çocuk dil yardımıyla bisküviyi yanaktan alır ve çiğner. Aynı çalışma diğer dudakla da yapılır.

B. Dil
Çiğnemede dilin önemi çok büyüktür. Bu yüzden dil ile ilgili alıştırmalara ağırlık verilmelidir.
Öğretmen çocuğun dilinin ucuna bir parça bisküviyi koyar. Çocuk bisküviyi dili yardımıyla ağzının içine alarak çiğner.
Bir parça reçel veya fındık ezmesini üst dişleriyle dudak arasına koyar. Çocuk dili yardımıyla bunu ağzına alır ve çiğner.

B.1. Dilin Yön Değiştirme Hareketleri
Öğretmen bir parça reçel veya fındık ezmesini yanak içine koyar, çocuk bunu dili yardımıyla alır ve çiğner.
Öğretmen çocuğa küçük bir lokum parçası vererek çiğnemesini ister. Lokum yapışkan olduğu için kolayca hareket ettiremeyecektir. Öğretmen kürdanın ucuna taktığı küçük bir lokum parçasını tekrar çocuğun ağzına koyar. Çocuk kürdandan lokumu alıp çiğnemeye çalışır.

B.2. Dil çıkarım alıştırmaları
Çocuğun dudaklarına reçel sürülür. Çocuk reçeli yalamaya çalışır.
Öğretmen elinde lolipop tutar. Çocuk dil ucuyla lolipopu yalamaya çalışır.
İçinde yemek bitmiş kap yalattırılır.

B.3. Dili İçeri Çekme Çalışmaları
Öğretmen çocuğun dilinin ucuna bir parça bisküvi koyar. Çocuk dilini içeri çekip bisküviyi yer.
Öğretmen yara bandının birazını çocuğun dilinin ucuna yapıştırır ve çocuğun dilini dışarı çıkarmaya çalışır.

DUDAK HAREKETLERİ
Öğretmen bu devrede eline bir kukla alır. Çocuk tüm dikkatini kuklaya çevirir. Öğretmen kuklayı hareket ettirir. Çocukta aynı hareketleri tekrar etmeye çalışır.
Çocuğa üzerinde çeşitli yüz mimiklerinin resimleri bulunan kartlar verilir. Çocuk her bir kartı alır ve bakarak resimdeki hareketleri yapmaya çalışır.
Öğretmen ve çocuk, duvara asılı bir aynanın karşısına dururlar. Öğretmen dudaklarını çeşitli şekillere sokar. Çocuk aynada gördüğü hareketleri tekrar etmeye çalışır.
Öğretmen ve çocuk karşılıklı otururlar. Öğretmenin yaptığı gülme, kızgınlık, somurtma, sırıtma, öpme gibi yüz hareketlerini çocuk tekrar eder.

AĞIZ KAPATMA ALIŞTIRMALARI
Ağız kapatma, ağzı kapalı olarak durmak, konuşma için önemli bir noktadır. Çünkü bazı çocukların normal duruşlarında ağızları açık kalır. Oysa çocuğun yukarıda anlatılan alıştırmaları yapabilmesi için ağzını kapatmayı bilmesi gerekir. Çocuk ağzı kapalıyken çiğneme yapabiliyorsa dil, çene, dudak fonksiyonlarını daha iyi hissedecektir.
Ağız kapatma işlemini öğretme teknikleri olarak şu maddeler sıralanabilir.
Ø Öğretmen küçük bir kağıt parçasını dudaklarının arasına koyar ve dudaklarının arasında 5-10 saniye kadar tutar. Çocuk öğretmenini izledikten sonra aynı hareketi yapmaya çalışır.
Ø Bir oyuncağa ip bağlanır. Bu tekerleri hareket eden bir oyuncak olarak seçilmelidir. İpin bir ucuna düğme bağlanır. Çocuk düğmeyi dişleri ipe dudakları arasına koyar, dudaklarını sıkıca kapatır. Düğmeyi dudakları ile çekerek oyuncağı hareket ettirmeye çalışır.

AĞIZ ALIŞTIRMALARI

1. Taklit etmek:
Öğretmen çeşitli dudak, dil ve çene hareketleri yapar. Çocuk bu hareketleri tekrar eder.
Dudak alıştırmalarında kullanılan ve çeşitli yüz mimiklerini gösteren kartlar bu alıştırmada da kullanılabilir. Çocuk yüz mimiklerini taklit eder.
Öğretmen bir tabağa reçel veya süt koyar. Çocuktan tabaktakileri yalaması istenir.
2. Yalamak:
Çocuğa dondurma, lolipop gibi şeyler yalattırılmaya çalışılır.
Çocuk derin nefes alır, havayı içine çeker, yanaklarını hava ile şişirmeye çalışır, sonra şiddetle üflemeye çalışır. Bu hareket ile dil öne ve geriye doğru hareket eder. Bu alıştırma arka arkaya tekrar ettirilir.
Çalışmalar sırasında alt çene hiç hareket ettirilmemelidir.
Açık ve net konuşabilmek için çocuğun dilini çok iyi kullanmayı öğrenmesi gerekmektedir.

TEMEL ALIŞTIRMALAR
Aşağıdaki alıştırmalar daha önceki alıştırmalara temel olacaktır.
Dili diş ve dudakları arasından çıkarmak.
Dili içeri çekmek.
Dili ağız içinde sağa sola hareket ettirmek.
Dilin arka kısmını yukarı kaldırmak.
Alıştırmalar yapılırken çocuğa zorlama yapılmamalıdır. Sürekli olarak olumlu ve güzel ilişkiler kurulmalıdır.

EK ALIŞTIRMALAR
1. çeşitli ses refkesleri kullanmak: bağırmak, yutkunmak, hapşırmak, hıçkırmak,
2. ağlar gibi sesler çıkarmak.
3. gülme, sırıtma, somurtma, üfleme hareketleri yapmak,
alıntı...

Yemek yeme problemi olan otizmli olan bazı çocuklarda , aşırı kısıtlı bir gıda türünü tercih etme şeklinde olabileceği gibi , katı gıdaları yememek konusunda ısrar etmek şeklinde olabilir. Çocuğun yeni bir gıdayı denemesini sağlamak oldukça güçtür.

Yemek problemleri karşısında uygulanabilecek en güzel yöntem , çok ısrarcı olmamak kaydıyla , yeni gıdaları sürekli çocuğun gözünün önünde bulundurmak olacaktır.Böylelikle çocuk yemediği gıdalara dokunma , hatta gerekiyorsa onları eline alıp bakabilme , sıkma, oynama sansına sahip olabilmelidir.Zaman zaman da çocuğun hoşlanmadığı gıdaları , yediği gıdaların arasına az miktarda karıştırmak ya da önce istemediği gıdadan bir parça ısırmasından sonra cips gibi sevdiği bir yiyecek vermek , gibi yollar yararlı olabilmektedir.

Otizmli olan bazı çocuklarda yaşanan yemek yeme problemi de , belli bir yemeği bitirebilecek bir süre kadar masada oturamamalarından kaynaklanmaktadır. Çocuğu bir öğün boyunca masada oturtmanın zor olduğu durumlar için , önce yemek dışı zamanlarda onun masada oturmasını sağlamak gerekmektedir. Bir zaman onu masada oturtup , sadece kraker , bisküvi , kek gibi çocuğun sevdiği bir yiyeceği vererek kalkmadan yemesini sağlamak bir oturma alıştırması olarak kullanılabilir. Eğitim çalışmasına başladıktan sonra da , masada yapılan birebir çalışmaların sonucunda , çocuğun yemek için oturması da kolaylaşabilmektedir.
alıntı...

iptal olmuş dedi kuzenim dün bende araştırmadım daha inşallah doğrudur..tekrar gelin demedi ahmet bey ama götürsemmi ki acaba benimkide kansız sanırım suratı kireç gibi bembeyaz vakıf gurebadan randevu almaya çalışıyorum ama dolu hep ordaki çocuk doktoru çok iyiymiş diye duydum..millet çok rahat doğru söylüyorsun bende hep rastlıyorum daha çocuğunun tanısı ne onu bile bilmiyorlar çocuk besbelli otizimli ama değil diyor şımarık arsızmış diyenleri bile duydum bazı çocukların iyileşme potansiyeli varsa bile aileleri yüzünden ilerleyemiyorlar

kayıp ilanı vericem neresin kızıldeniz face de girmiyosun merak ettim herşey yolundamı

ben dokorasyona sardım bu aralar facede yazdım bizde çilek odası aldık. sl yarışçı modelinden dolap yatak çamaşırlık bide tavan lambası hiç aklımda yoktu aslında ben yatak odamı yenilemek istiyordum forum istanbula gittik mağazaya girdik kanımıza girdiler indirim değiştirme kampanyası diye oğlumda zaten çok istiyordu aldık bizde kredi kartına bedava veriyorlardı :)) şimdi duvar kağıdı yaptırıcam ama beğenemedim arabalı bişeymi alsam diyorum yada kırmızılı çizgili bişeylermi sende fikir ver bana halı netten buldum 50 milyon küçük bişey çünkü halıya az bireyer kalıyo oda arabalı, neversimde aldım 45 milyondu çakma mc guen çilekteki örtüler 200 milyon yuh dedim yani

bizim öğretmende bugün iptal oldu dedi valla acayip oldu dün sabah çocuklar uyurken ikes ya gittik o dediğim yatakları alalım diye sonra almadan çıktık carrefourda başbaşa bi kahvaltı yaptık eve geldik çilekten bahsettim indirim varmış dedim çocukları uyutup gittik hiç alıcaz diye gitmedik aldık geldik 1 ay sonra dediler teslimata hayatta olmaz dedim çocuğun beşiği kırıldı bari birini getirin birini sonra dedim bi daha aradı veee haftaya c.tesi ikiside geliyor sadece yataklarını ve arabalarını aldık dediğin gibi kredi kartına bedave hepsini bi anda almadık daha yatak odamın taksiti çocukların tv değişti büyük oğlanın teli bi sürü taksit oldu zaten geçen haftada pepe li battaniye kendime yatak örtüsü aldım onlarda taksitle bedava bende onu düşünüyorum duvarlarda temiz halıda lazım büyük oğlana baza başlık ve yatak dolap almam lazım önce onunkileri halldeyim ufaklar biraz idare etsin onların takımını sonra tamamlarız doğalgaz bağlatmamıştım ben çıkıcaz diye oda hayal oldu önümüzdeki ay bağlatıcaz oooof bıktım inşaattan temizlik yapmaktan geçende alon perdelerini dağiştim tek kanat yetmedi çok büzünce yarında gidip tek kanat daha alıcam birde siyah fon alıcam eksik bitmiyor mutfağım içinde şu tv programını arıyım diyorum bakarsın şansıma bana gelirler çok güzel yapıyolar bayılıyorum

Son düzenleme:

bizimki 1 ay sonra gelicek ama yaaa bak şimdi keşke bende yatağamız kırık falan deseydim bizim eski yatağıda çilek alıp götürcek gardolabınıda birisine vericem daha çok yeni eşime dolap almayalım dedim illa takım olsun dedi bizim taksitimiz yoktu allaha şükür yani yeni bitti şimdi yine borca girdik bu bitincede salona plazma ve ünite almak istiyoruz tabi bide yatak odamı yeniliycem sonra sünnet borçlar bitmez borç olmadanda bişey alınmıyo ne yapalım...kk da evim güzel evim bölümünde biri konu açmıştı tv programı için çağarmışlar gitmiş şansını dene bendemi yollasam yatak odasını yenileseler ne iyi olur

valla şansımı deniycem hangi odayı istiyosan bide evin dış resimlerini istiyolar çekeyimde doldurucam formu benim salon daha bitmedi bi avizeler bide tv değişecek sonra bitti :)evde eksik bitmez napalım bütün günümüzde evde geçiyor benimkiler yine öksürüyor amaaan
dekor konusunda eltim saolsun ev aksesuarları bölümü okumuş zevkide güzel sormaya bile gerek yok hemen fikrini söler güzelde olur ona bi sorucam çocukların odası için ne yapabiliriz bakalım hem beceriklide maaşallah salonun kağadı düz renk kendinden kabartmalıydı öle güzel taşlarla süslemişki yapıştırmış harika olmuş ondan fikir alırız :)

selam kızlar benım net bozuktu anca oldu kendı kendıne gıttı bıdaha bu saate kadar gelmedı valla iş cocuk ev ona bölünücem yakında nöbete gerı dondum annem gelıyo hafta ıclerı esım hafta sonu o bakıyo yıgıt ıyı masaallah ıyı gıdıyo egıtım ögretmenlerıde memnun bende sızınkılerde ıyımıs masallah dıyorum Allah bozmasın kızlar hadı hepınıze tatlı uykular

oooo kızıldeniz gelmiş hoşgeldiiiin

hadi bakalım bol şans nazdencim inşallah gelirler şans güler sanada arabalarınız yarın geliyor demek oh ne güzel eskileri ne yapıyosun odayı boşaltınnmı

hadi bakalım bol şans nazdencim inşallah gelirler şans güler sanada arabalarınız yarın geliyor demek oh ne güzel eskileri ne yapıyosun odayı boşaltınnmı
eskilerin biri gerçekten kırıldı ufaklığınki tellerle bağlamıştım atıcam büyüğünki sağlam oyun bahçesi zaten şimdilik dursun bakalım uyumazsa bundan aşşağı inebilecek çünkü ona yatırırım uyuyunca arabaya alırım alışana kadar deneme yapıcam çünkü şu saat oldu hala uyumadı çenesi düştü ama inemiyoda konuşuyo bugün aradılar yarın geldiklerini hatırlatmak için unuturmuyum hiç
ne zamandır aklımda sorucam unutuyorum sen dr gidicektin ne yaptın kitle demiştin yaa

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…