Davranış Bozuklukları Otizm

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.
mutfak eviyesini bizde yeni değiştirdik benimkide delindi 6 senedir kullanıyoduk onlarda pahalı be canım

bende evyemii değiştirmekk istiyorumm
benim tezgah siyah granit ve evyede şu uzun olanlardann
ama hiç memnunn değilimm bende tazgahıı silerkenn yanda sular kalıyor sürklii
sizinn tezgaha birşey oldumuu evyeyi çıkarırlarkenn
yapıştırma ya
bana zarar görebilir diyor bazı yerler

nazdencim geçmiş olsun çok eşine çabucak atalatır iyi olur inşallah..sen nasılsın çocuklar nasıl iyimisiniz

biz bahahustan aldık kayınpederim değiştirdi eski olanla aynı aldım zaten e.c.a nın zarar falan görmedi aynı

biz bahahustan aldık kayınpederim değiştirdi eski olanla aynı aldım zaten e.c.a nın zarar falan görmedi aynı

anladımm canımm
evye değilde tezgah zararr görür dediler banaa
hanii yapıştırma yaa kenarından çıkarırkenn tezgahta kırılırmışş

nazdencim geçmiş olsun çok eşine çabucak atalatır iyi olur inşallah..sen nasılsın çocuklar nasıl iyimisiniz
teşekkür ederim canım yaaa çocuklar iyi bu sefer biz karı koca yamulduk benim göğsümün altında abse gibi bişey oldu bende sıktım patlattım sonra dr gittim ultrason filan çekildi koltuk altıma kadar baktı adam kötü bişey çıkmadı abse olmuş acaba çok protein tüketmekten olurmu böle iltihabi durumlar dedim çünkü geçen sene parmaklarım dolama gibi oldu hep 15gün öncede dişim apse yaptı şimdide bu olunca aklıma o geldi çok su içmezsem yapabilirmiş protein çok yediğimizde çok su içmelkiymişiz ben nerdeyse hiç içmiyorum yazın neysede kışın aklıma bile gelmiyor böle işte

nazdemcım gecmıs olsun
kızıldenız benım oglanda arada gıdııp dondouruyo sandalyenın ayaklarını
oglun memlekete gıdınce egıtımı nolucak dönunce alısabılecekmı
bız yenı geldık egıtımden harpten cıktım sankı sureklı aglıyo ya delırıcem
bıraz sussa sakın olsa bende bı seyler yapmaya calsıcam ama hıc kımseye
fırsat vermıyokı bızımkıler basladı yıne aglayıp duruyosa nıye gonderıyon yazıktır
demeye napcam bılmıyorum
onceden soyledıklerını sımdı soylemıyo ya cok uzuluyorum ılerleyecegımıze gerılıyoz sankı

saol canım teşekkür ederim
üzülme ve sakın vazgeçme bizimkilerede oluyor zaman zaman ağlaya ağlaya alışacak sen yüz verme çok zor biliyorum o ağlarken umursamaz görünmek benimkide bu aralar gitmek istemiyor beni bırakmıyor çeke çeke götürüyorum resmen dünden beride çok huysuz bugün yorulduğum kadar hiç yorulmamıştım sırtım boynum ağrıyo onu çıkar öbürü durmaz peşinden koştur ben biliyorum birgün emeklerimizin karşılığını alıcaz büyükleri fazla karıştırma sen gitmesi gerekiyor de onun için ben kimseye sölemedim bitek annem biliyor o kadar yazık oda konuşsun diye ne duysa yapıyor yazın urfaya gitmiş yedi uyurlara çıkmışlar konuşsun diye kupa almış ordan suyu bunla içir diyor herşey allahtan bilmemki belkide oda işe yaramıştır bilemiyorum türbe cami yatır gezer benim annem üzülme böle dönemleri bizde geçirdik

benim annem, ana olacağına insan taş olsun der annelik güzel olduğu kadar zor heleki yavrular bizim gibi sorunluysa allaha şükrüm sonsuuz her zaman oğlumu bana verdiği için binlerce kez teşekkür ediyorum.bizim işimiz diğer annelere göre çok çok zor be canım demek allah bize sabırların en büyüğünü vermiş ki birgün yoruluyoruz birgün kızıyoruz ama vazgeçmek yok dediğin gibi

geçmiş olsun canım sanada ailecek hasta olmuşsunuz dukan diyetinden olabilirmi acaba prtoeini çok alıyorsunuz ya arada

ay kızlar oğluşumdan bişeyler paylaşayım istedim 2gündür suyun nerde oğlum ver doldurayım diyorum küçük böle söleyince hemen arayıp bulup verirdi ama büyük yapmazdı 2gündür sölüyorum oğlum nerde suyun getir diyorum arayıp buluyor al deyip bana uzatıyor
ikinciside yine birkaç gündür ikisininde altını açtığımda birbirlerine bakıyorlar yanyana bende isimlerini vererek bu a.... pipisi bu e...... pipisi diyorum a..... işaret parmağığla gösteriyor kendi parmağını kullanıyor yaa

ben sen kavramını anlamış demekki canım maşallah bunu örenklerle çoğaltabilirsiniz bu benim burnum bu senin burnun ama söylerken ismini kullanma a...a deme bu senin bu benim de daha sonra oda söylerken ismi ile söyler

benim oğluşumda dün 23 nisan şiiri okumuş okulda tabi toplulukla beraber öğretmen videoya çekmiş ama başka bi veli benim kızımı niye okutmadınız diye kızmış öğretmende videoyu eklemiycem dedi facede sınıfın sayfası var bana özel olarak yolla bari dedim inşallah yollar çok sinirlenmişbirde dün bi kız oğlumun buğazını sıkmış kızıda görseniz iri yarı bişey oğlum onun yanında küçümen kalıyo öğretmen yemekhaneye indirmiş kahvaltıya çocukları sonra yukardan çağarmışlar bu çıkmış hemen gelmemiş ne olduysa olmuş geldiğinde oğlum çok kötü ağlıyomuş kuacağamdan 1 saat inmedi ağladı dedi gündüzde çok ağladı aklına geldikçe buğazım acıyo benim sende onu döv anne ona kız anne neler dedim ikna olmadı yavrum demek çok acıdı canı nefessiz mi kaldı acaba

doğru haklısın pipiyi göster nerde diyorum hemen parmağıyla tutuyor :)birde kardeşine doğum günü şarkısını sölüyor iyki doğdun e...... mutlu yıllar sanaaaa müziğiyle beraber bi çekemiyorum yaaa yakalayamıyorum videoya

anaaaam yazık demek çok acımış nefesi kesilmiştir tabi öğretmende pireye kızıp yorgan yakmasın diğer çocukların günahı neymiş ne tip insanlar var yaa

bizimkiler popüler olmaktan kaçıyor

Sanırım otizm spektrumunda çocuğu olan annelerin en büyük dertlerinden biri de yanlış anlaşılmak...

Çocuklarımız çoğu zaman hareketli olduğu, sorulara cevap vermediği, komutları almadığı, yüksek sesle konuştuğu, yerine göre davranmadığı, yazılı olmayan sosyal kurallara uymadığı için hep eleştiriliyoruz. Çocuklarımız, şımarık, saygısız, görgüsüz, bebeksi gibi haksız sıfatlarla değerlendirilirken anneler de çocuğuna gerekli terbiyeyi verememiş başarısız anneler olarak anılıyoruz... Özellikle de çocuklarımız spektrumun hafif tarafında olup dışarıdan çıplak gözle otizm belirtisi anlaşılamıyorsa.

Oysa ki...

Bu eleştirileri yapanlar bilmiyor ki...

O çocuk, sesini kontrol edebilmek için yüzlerce saatini terapi salonlarında geçirdi.

Tek bir kelime söylemesi, hatta tek bir ses çıkarması için günlerce, aylarca, yıllarca gözyaşı döküldü...

Oyun parkında sıra beklemeyi öğrenmesi için yıllarca sosyal hikayeler yazıldı, okundu, okundu, okundu, okundu...

Diğer çocukları ve annelerini rahatsız etmesin, eleştiri almasın, dışlanmasın diye, yıllarca ya oyun parkına götürülmedi ya da kimsenin olmadığı saatlerde götürüldü...

Daha sakin, daha kontrollü olsun diye, minicik yaşında katı diyetler yapıldı, bir gram şeker verilmedi, ekmek verilmedi, süt verilmedi...

Doktor doktor gezildi, dünyada ne kadar ilaç varsa araştırıldı, soruldu, soruşturdu, gerekirse verildi...

Testler yapıldı, kanlar verildi...

Saymakla biter mi...

O eleştirdiğiniz anne...

Hayatını çocuğuna adadı...

Her gününü, gecesini ağlayarak, çare bulmak için araştırarak, çocuğunu tek bir adım ileriye taşıyabilmek için o terapiden bu terapiye koşturarak ve sizin bir ev almak için harcayacağınız paranın katlarcasını çocuğundan tek bir kelime duymak için, şu oyun parkında sizin 'normal' çocuklarınızla tek bir dakika geçirebilmesi için harcadı...

O çocuk ve o anne, tahmin ettiğinizden çok daha büyük zaferler kazandı. Dünyayı yerinden oynatıp yeniden yarattı...

Kahraman onlar... İsimsiz kahraman..

alıntı

kim yazmışssa ellerine yüreğine sağlık nasıl güzel anlatmış hislerimizi sanada teşekkürler masumcum paylaştığın için

Bilindiği gibi söz konusu gelişim bozukluğu sadece birkaç gene bağlı değil, bunun yerine kalıtımdaki birçok küçük değişim birlikte etkili oluyorlar.

Bu mutasyonların birçoğu nesilden nesle aktarılmak yerine, anne babanın spermlerinde ve yumurta hücrelerinde veya çocuğun kalıtımında oluşuyor. Bu sonuç Nature dergisinde yayımlanan üç farklı araştırmayla elde edildi.

Moleküler düzlemde tek bir otizm değil, çok sayıda birbirinden farklı otizm biçimleri ve nedenleri söz konusu. Diğer birçok genetik hastalık gibi otizm de birçok genin etkinliğine bağlı diyor Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden Mark Daly. Üç araştırmadan çıkan sonuca göre otizme neden olabilecek üç mutasyon saptanmış. Fakat bu genler, incelenen otistik çocukların sadece yüzde birinde saptanmış. Ve kalıtımda yeni keşfedilen iki yüzü aşkın nokta mutasyonda şiddetli bir bozukluğa neden olmuyor.

Fakat değişikliğe uğrayan genlerden kırk dokuzu doğrudan bozukluklara ilgili. Bu genler birbirine sıkı sıkıya bağlı bir protein ağı üretiyorlar. Bu ağ ise bir yandan kalıtım molekülü DNA’nın biçimini ve kılıfını ayarlıyor, diğer yandan da beyin hücrelerinin oluşumu ve bağlantılarında rol oynuyor. Otistik çocuklarda genelde bu ağdaki bir gen bozuk oluyor diyor araştırmacılar.

Ne var ki henüz ortak bir mekanizma bulunamamış. Analizler öte yandan babanın kalıtımının çocuktaki otizm için önemli bir rol oynadığını göstermiş. İncelenen iki yüzü aşkın çocuktaki mutasyonların dörtte üçü babanın spermlerinden geçmiş. Baba adayı ne kadar yaşlıysa doğacak olan çocukta otistik rahatsızlık olasılığı o denli fazla diyor araştırmacılar.
alıntı...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…