Otobüste yer verme ???

Evet yorumların çoğu , " banane yer vermem , onlarda gezmesin " uzerine.

Kabaca yer isteyenlere verilen tepki olsaydı konu benim de eleştirim olurdu.

Çok kabaca eleştirenlerin mesajlarinda hiçte görmedim, " güzelce yer isteyene yer veririm " mesajını.
tamam da konuyu açan insan benim dediğim sorunu baz alarak açmış. burada insanlar da fikrini söylüyor. kaba saba yer istenmesinden bıktıkları için bu şekilde patlamışlar işte. gezsinler ama bıktırmasın o zaman onlar da. atıyorum siz milleti bıktırırsanız millet de bana ne gezmesin yazar (genel topluluğu kastediyorum, insan gibi yer isteyen sayısı 10 kişiden 2 kişi olunca millet de genelliyor böyle)

kibarca insan gibi yer istemeyi öğrenen bir millet olsaydık kimse yer verme konusunu bir sorun olarak görmezdi. konu tepki olarak açıldı ama her zaman olduğu gibi herkes başına geleni anlata anlata biraz daha genişledi. önce düşünmek lazım insanlar neden bu kadar kızmış, neden bu kadar ağır konuşmuş diye. daha önceki yorumlarımın birinde de yazdım, bir belediye başkanı bile "65 yaş üzeri manzara seyretmek için nasıl olsa bedava diye toplu taşımayı kullanıyor, koca gün ayakta çalışan, yorulan işçiler, asgari ücretliler ayakta gidiyor, bunun yükünü hükümet değil belediye kendi bütçesinden karşılıyor. ben onlar bedava olduğu için gezsin diye toplu taşımaya harcadığım parayla ihtiyaç sahibi ailelere yardım ederdim.bir grev oldu o 65 yaş üstü toplu taşıma kullanan insan sayısı düştü." diye isyan ediyorsa bu önemli bir problemdir, kabaca yer istemenin de ötesinde bir sorun aslında bu. neden? çünkü bizde adam gibi toplumsal bilinç yok. siz eğer kalabalık bir saatte hiçbir mecburiyet yokken nasıl olsa bedava diye sırf ekmek almak için ya da keyfi olarak kalabalık saatleri tercih ediyorsanız bana kimse yer vermiyor diye şikayet edemezsiniz. büyüklere saygı duymak falan yazısız toplumsal bir kural ise lütfen bu da yazısız bir toplumsal kural olsun.

insanların kendi kendine o bilinci kazanmasını beklemiyorum bile ben. aslında tamamen devlete kızmak lazım, bu insanlara toplu taşımayı belirli saatler haricinde ücretsiz yapmalılar bence, mesela sabah 7:30-9:00 arası ve akşam 17-20:00 arası herkes için ücretli olmalı. bedava sirke baldan tatlıdır anlayışındaki insanımız bu konuda genelde masum değil, kimse kusura bakmasın. istanbul zaten elini verenin kolunu kaptırdığı bir yer olmuş. mecburiyetten o saatte otobüs vs kullanan orta yaşlılara değil sözüm yanlış olmasın.

tamam da konuyu açan insan benim dediğim sorunu baz alarak açmış. burada insanlar da fikrini söylüyor. kaba saba yer istenmesinden bıktıkları için bu şekilde patlamışlar işte. gezsinler ama bıktırmasın o zaman onlar da. atıyorum siz milleti bıktırırsanız millet de bana ne gezmesin yazar (genel topluluğu kastediyorum, insan gibi yer isteyen sayısı 10 kişiden 2 kişi olunca millet de genelliyor böyle)

kibarca insan gibi yer istemeyi öğrenen bir millet olsaydık kimse yer verme konusunu bir sorun olarak görmezdi. konu tepki olarak açıldı ama her zaman olduğu gibi herkes başına geleni anlata anlata biraz daha genişledi. önce düşünmek lazım insanlar neden bu kadar kızmış, neden bu kadar ağır konuşmuş diye. daha önceki yorumlarımın birinde de yazdım, bir belediye başkanı bile "65 yaş üzeri manzara seyretmek için nasıl olsa bedava diye toplu taşımayı kullanıyor, koca gün ayakta çalışan, yorulan işçiler, asgari ücretliler ayakta gidiyor, bunun yükünü hükümet değil belediye kendi bütçesinden karşılıyor. ben onlar bedava olduğu için gezsin diye toplu taşımaya harcadığım parayla ihtiyaç sahibi ailelere yardım ederdim.bir grev oldu o 65 yaş üstü toplu taşıma kullanan insan sayısı düştü." diye isyan ediyorsa bu önemli bir problemdir, kabaca yer istemenin de ötesinde bir sorun aslında bu. neden? çünkü bizde adam gibi toplumsal bilinç yok. siz eğer kalabalık bir saatte hiçbir mecburiyet yokken nasıl olsa bedava diye sırf ekmek almak için ya da keyfi olarak kalabalık saatleri tercih ediyorsanız bana kimse yer vermiyor diye şikayet edemezsiniz. büyüklere saygı duymak falan yazısız toplumsal bir kural ise lütfen bu da yazısız bir toplumsal kural olsun.

insanların kendi kendine o bilinci kazanmasını beklemiyorum bile ben. aslında tamamen devlete kızmak lazım, bu insanlara toplu taşımayı belirli saatler haricinde ücretsiz yapmalılar bence, mesela sabah 7:30-9:00 arası ve akşam 17-20:00 arası herkes için ücretli olmalı. bedava sirke baldan tatlıdır anlayışındaki insanımız bu konuda genelde masum değil, kimse kusura bakmasın. istanbul zaten elini verenin kolunu kaptırdığı bir yer olmuş. mecburiyetten o saatte otobüs vs kullanan orta yaşlılara değil sözüm yanlış olmasın.

Evet , yoğun iş saatlerinin olduğu vakitlere kısıtlama getirilebilir. Güzel bir öneri.

1 aydan beri çoğunlukla ayakta yolculuk yaptığım otobüsü değiştirdim. Oturabilmek için daha uzakta ve daha geç giden otobüse biniyorum. Karnı burnunda insanlara yer vermeyenler bana hiç vermez diye düşünüyorum. Kimseden de yer istemem zaten.
Öğrenciler okul çıkışı neden yorgun oluyor onu anlamadım. Biz de okuduk eve yürüyerek giderdik oturarak değil. Hatta okul çıkışı garip bir enerji gelirdi bize.
Çalışan gençlere lafım yok. Akşama kadar boş otursan bile iş yeri havası insanı yorar çok iyi biliyorum. Hele bir de yol uzunsa ayakta o yol hiç bitmez.
Kucak çocuklarını yanındaki koltuğa oturtanlara, oturabilmek için çocuğu annesine vermek yerine kendi tutmayı tercih eden adamlara sinir oluyorum.
Daha önce bindiğim otobüste arada denk geldiğim engelli bir genç vardı ve arkalarda oturuyordu. Benden önce bindiği için, önlerde yer olmadığı için mi orada oturuyordu yoksa kendi tercihi miydi bilemiyorum. Zaten o otobüste genelde genç kızlarımız önlerde yaşlılarımız arkalarda oturuyor. Ben de bir gün baygınlık geçirecek gibi oldum, yanımda iki koltuğun arasına yaslanan kızdan rica ettim yaslanabilir miyim iyi değilim diye. Sağ olsun beni arkadaki basamağa oturttu, kimse kalkıp yer vermedi. Benim bindiğim otobüste hiç insanlık yok. Hastaneden çıkmış kolunda serum bantları olan bir kıza bile yer veren olmamıştı.

Aslında kimseye kızmaya hakkımız yok. Oturarak yolculuk yapmak herkesin hakkı. Belediyeler sefer sayılarını artırmak yerine azaltıyor. O da yetmiyor bazen seferleri iptal ediyorlar. Üstüne bir de akbile zam geliyor. Yola verilen paraya çok acıyorum.

Oncelikle istisnalar vardir tabii ki de genel olarak yaslilarimizin genclere saygisi yok. "Yapacak tabii" "Yer verecek tabii" "Saygi duyacak tabii" tavrindalar maalesef. Surekli gencler eskisi gibi saygi gostermiyor diye soyleniyor ama genclere saygi duyuluyor mu ki? Oncelikle saygi olayini buyuklerimizden ogrenmemiz gerekmiyor mu? Belki neyi goruyorlarsa oyle yapiyorlar. Ayrica aksama kadar insaatta calismis bir genc gezmekten gelen bir yasliya neden yer versin yani mantigim almiyor.

Haklisiniz valla.. Ama işte insan rahat etmiyor. Delikanlilar oturuyor yer vermiyor teyzelere ben kendimi kotu hissediyorum. Ama insanlik hâli bazen rahatsiz , yorgun vs. oluyorsun basinda kalk demeleri de yanlis. İş cikis saatleri gezmeye cikmalari da yanliş. Ben birde bazi annelere de kiziyorum 2 cocuk elinde biri cocuk arabasinda cocuklari zor idare ediyor arabayi tasiyamiyor minibuse biniyor. Yahu bin taksiye sende rahat et cocuklarinda telef olmasin. Cocuk arabasindan millete de yer kalmiyor

evet işin bu kısmı da var
kaynakların boşa harcanması
ama dediğiniz gibi bizde kolektif bilinç yok

yukarda bahsetmiştik istanbul anadolu yakasının 17 numaralı otobüsü vardır
tekerlekli huzurevidir
orda buna benzer bir yorumu yapmıştı birileri kalabalıkta
"bedava kart var diye sömürmek mi gerekiyor" diye
aldığı cevap "ben bu memlekete senelerce çalıştım şimdi de sefasını sürmek hakkım" oldu

bakış açısı bu yani, "çok çalıştım sefasını sürcem"
gerçekten üstüne dencek şey bulamıyorum, ilk duyduğumda da ağzım açık kalmıştı
ben ölüp gitcem, geride kalan ne bk yerse yesin umrumda değil zihniyeti bu

tekerlekli huzurevidir
aldığı cevap "ben bu memlekete senelerce çalıştım şimdi de sefasını sürmek hakkım" oldu

işte bizdeki sıkıntı başkalarını düşünmemek. aynen dediğiniz gibi ben gidicem, geride kalanlar umrumda değil mantığı var öylelerinde. buna en güzel çözümü devlet yapmalı yani işe gidişin ve işten dönüşün yoğun olduğu saatlerde kimseye bedava olmamalı, herkes ücret neyse onu ödemeli. gerçekten o zaman otobüse binen 65 yaş üstü sayısı azalır en azından o saatlerde. adam söylüyor işte, izmir belediye başkanı... bi grev oldu sadece belirli hatlarda izban çalıştı (raylı sistem) binen 65 yaş üstü vatandaş sayısı düştü diyor adam. ama mecbur olanlar o hattı kullandı, ne yapsın. gerçekten sömürmek yani bu, izmir'de toplu ulaşımda 90 dk kuralı var mesela, duymuşsunuzdur belki, 90 dk içinde kaç tane otobüs, vapur, metroya vs. binerseniz binin ücret almaz, ücretsiz aktarma olarak geçer sisteme. e şimdi bu sömürülecek bişey değil mesela aksine işimizi çok kolaylaştırıyor. o 65 yaş üstüne tamamen ücretsiz meselesi devletin oy toplamak için yaptığı birşey. siyasilerin oy kazanmak için yapmalarını anlayabiliyorum ama bunlar kimseyi mağdur etmeyecek yenilikler, güzellikler olmalı. izmir'de bayramlarda falan ulaşım ücreti yüzde 50 indirimli olur ama yıllardır hiç bedava olmadı. en son bedava olduğunda halimiz rezillikti çünkü. :) resmen bedava sirke baldan tatlı işte. başkalarını mağdur ederek sefa sürülmez.

Onlara sorsan hala gencler ama ulasim araclarinda hasta hasta bayik sekilde bakmalar vs.. birde 60 yas ustu bedava.. durmadan geziyorlar evde sikilan otobus metroda.. bende vermiyorum. Ama gercekten hastameden cikmis hasta olanlar haric.

Ben hamileyken karnım belli değildi 6 aylıkken falan bi de malesef öğrenci falan zannediyorlardı elimde kitapla bir de küçük gösterince her geçen yer istemese bile ters ters bakıyordu. Hatta laf bile yedim bir öğretmenden bu öğrencilerde hiç saygı ahlak kalmamış nöbet tuttum kaç saat yer vermiyorlar bakıyorum bakıyorum dedi.

Kusura bakmayın ben de 6 saat derse girip nöbet tuttum üstelik hamileyim demiştim :D pardon biz öğrenci sandık diyor. Bilmeden konuşmayacaksın işte :KK12:

tekerlekli huzurevidir

:KK9: Çok doğru

Gözlerim yaşardı hamilelere yer veriyorlarmış yalanın dik alası 40 hafta ayaktaydım kadınlar özellikle kafalarını çevirdiler

Yok yok elimde bilgisayar kitaplarım ve çantamla rezil oldum bir Allah'ın kulu yer vermedi.

Hiç başıma gelmedi. Hamileyken karnım belli olmadan önce bile kimseden yer istemedim belli olunca yer verildi.

İsteyen olursa dönüp bakarım gerçekten ihtiyacı var mı diye? Değilse kalkmam.

Ama bu aralar en sık yaptığım şey oturmak zorunda olup yer verilmeyenleri oturanlara duyurmak.
Geçen gün kucağında çocukla bir kadın bindi yanında ayakta duran öküz bile çekilmiyor tutunsun diye. Sesim yankılandı şu kadına biri yer versin diye. Anında 3 4 kişi ayaklandı :rapci:

Bir kişi bile o teyzeler haklı isteyene yer vermelisin demedi. Bende mi sorun var diye düşünmeye ba
Ben İzmir'de yaşıyorum ve özellikle 65 yaş üzerine ulaşımın ücretsiz olması burada da sorun. Hatta belediye başkanı bile tepki göstermiş, asgari ücretle bütün gün ayakta çalışan insan ayakta gidiyor, 65 yaş üzerindekiler manzara izlemek için toplu taşıma kullanıyor bedavaya diye. Ve bunun maliyeti belediyenin bütçesi üzerindeymiş, madem onlara bedava yaptı o zaman bunun zararını hükümet bana ödesin demiş. Yani bu durumdan aslında herkes şikayetçi. Benim de tavsiyem yer vermek istemiyorsanız vermeyin, takın kulaklığı, bakın dışarı, duymayın, muhatap olmayın, dürtseler bile. Dövecek ya da zorla kaldıracak hali yok sonuçta. Ben de genelde son duraktan binerim tabi her gün binmiyorum ama hiç beni öyle zorla kaldıran olmadı. Duyduklarıma inanasım bile yok yani Yuh o yüzden. Hamileye, ayakta duramayacak olan yaşlılara, çocuklu insanlara yer veriyorum, engellilere de elbette. Zaten ön taraflarda oturmam pek, önde olunca kimse dürtmese, bişey yapmasa bile otobüste kocaman yazı var ön koltukları şunlara şunlara ayırın falan diye. Psikolojik olarak o etkiliyor :) öğrenciyken sabah saati yer isteyenler oluyordu ama tek tük. Ki bu otobüsler kalabalık da olur. Yani birisi beni ısrarla dürtse, taciz etse kavga ederdim herhalde.

Bir de size iyi bir taktik vereyim... Mesela bazıları yazmış o kadar erkek varken benim basımda dikilip yer isteyenler oluyor diye. Bu tip durumlarda yer isteyen kişi bir avcıdır ve kolay yakalayabileceğini avlamak ister. Siz biraz mülayim, yumuşak yüzlü duruyorsanız muhtemelen sizi av olarak seçecekler :) biraz surat asın, biri bişey dese tersleyecekmiş gibi bi ifadeniz olsun ve dediğim gibi kesinlikle kulaklık falan takıp dışarı bakın. Haksız yere yer isteyenlere hiç yüz vermeyin. Bir insan hiç tanımadığı birini öyle taciz edememeli, şişeyle falan dürtecek cesarete sahip olamamalı yani. Anormal bişey çünkü bu
Bunu ben de düşündüm ya çok genç duruyorum ya da çok yumuşak yüzlü

Okuıl zamanı 5.30da uyanıyorum ve 6da otobüse biniyorum, okul uzak olduğu için.
Otobüsün geçtiği yerde haftada 2 gün pazar oluyor, kadınları aklım almıyor 40 dk yol çekip ordaki pazara gidiyorlar!
Bir de benden yer istiyorlar okuldan eve dönerken.
Çok yaşlıysa, hamileyse, engelliyse hemen yer veririm ama günden, gezmeden, pazardan gelenlere yaşı kaç olursa olsun yer vermem.
Zaten sabahın köründe uyanıyorum, yarım saat bile uyuklamak kar benim için otobüste, çünkü eve gider gitmez ders çalışmam ve ödev yapmam gerekiyor.
Aslında işe gidiş ve çıkış saatlerinde 65 yaş üstünden de ücret kesilse bu sorunlar bir nebze azalır. Bence yaşlıların çoğu saygılı kalktımda bile otur sen diyorlar çoğunlukla. Problem bu gün teyzeleri dediğimiz tipler bence onlarla uğraşılmıyor.
Ben de 60 yaş civarı teyzelerden bahsediyorum. Zaten ayakta duramayacak halde çok yaşlı birini görsem benim de vicdanım rahat etmez. Benim annem de 60 yaşında evde her işini yapıyor, geziyor tozuyor . Biri anneme yer verse kızar bile ben yaşlı mıyım diye :)

3 aktarma yapmam gereken bir yol gidiyordum
Elimde ve sirtimda da 14 tane kitap vardı
Son otobuse bindim bir de ilk duraktan bindim ve oturdum taa arkaya
Oh dedim sonunda
Inince de 20 dk yurucem bi de

Neyse 3-5 durak gittik
Bi kadin bindi
Belki ayni yastayizdir
taa otobusun arkasina kadar yürüdü sonra bana gelip dedi ki ben hamileyim kalkar misin oturayim
ama sanirim daha 3 ayliktir en fazla
Karni filan yok
haklıdır belki midesi bulaniyodur ayakta duramiyodur

Ayagimin dibindeki kitapları gosterdim ve sirt çantami. Ben kalkamiyorum Baskasindan ister misiniz şeklinde işaret ettim
Ama kadin hala kalkmami bekliyor
Tabi otobüsteki herkes de bana bakiyor

Mecbur kalktim
Aslinda hamilelere ayrilan koltuklardakilere söylemesi lazimdi yer icin
Neyse ben o kadar esyayla kalkmaya calisirken otobus viraja girdi ve savruldum düştüm
tabi kimse yardim etmedi gene kendim kalktim

Dusuncesiz pis kadin yuzunden hala kendime sinir oluyorum
Ne diye yer verdim ki
Git hamile koltuğuna otur deseydim keske
O da gitti o kadar genç adam otururken geldi beni kaldirdi
Beni sırt cantam var diye lise öğrencisi sandi bence ama ogrencilere de yazik yer vermeyince suçlu oluyorlar

Inşallah bunu okursun hamile kadin da baskalarina da böyle yapmazsin

3 aktarma yapmam gereken bir yol gidiyordum
Elimde ve sirtimda da 14 tane kitap vardı
Son otobuse bindim bir de ilk duraktan bindim ve oturdum taa arkaya
Oh dedim sonunda
Inince de 20 dk yurucem bi de

Neyse 3-5 durak gittik
Bi kadin bindi
Belki ayni yastayizdir
taa otobusun arkasina kadar yürüdü sonra bana gelip dedi ki ben hamileyim kalkar misin oturayim
ama sanirim daha 3 ayliktir en fazla
Karni filan yok
haklıdır belki midesi bulaniyodur ayakta duramiyodur

Ayagimin dibindeki kitapları gosterdim ve sirt çantami. Ben kalkamiyorum Baskasindan ister misiniz şeklinde işaret ettim
Ama kadin hala kalkmami bekliyor
Tabi otobüsteki herkes de bana bakiyor

Mecbur kalktim
Aslinda hamilelere ayrilan koltuklardakilere söylemesi lazimdi yer icin
Neyse ben o kadar esyayla kalkmaya calisirken otobus viraja girdi ve savruldum düştüm
tabi kimse yardim etmedi gene kendim kalktim

Dusuncesiz pis kadin yuzunden hala kendime sinir oluyorum
Ne diye yer verdim ki
Git hamile koltuğuna otur deseydim keske
Beni sırt cantam var diye lise öğrencisi sandi bence ama ogrencilere de yazik yer vermeyince suçlu oluyorlar

Inşallah bunu okursun hamile kadin da baskalarina da böyle yapmazsin

Sen kolay lokmasın işte onun gözünde

Iste ben buna sinir oluyorum. Beni de iki kere rahatsiz ettiler. Yurt disindayim ben. Koltuga yapisan biri degilim(-ki yapim geregi cogu zaman yer de veririm) , yalniz yer veremeyecegim zaman da bir sebebi vardir ki vermiyorum. O kadar kisi arasindan neden ben secildim, yumusak gordukleri icin herhalde. Cingar cikardim. Polis cagirin dedim. Irkciliga kadar gitti olay.

Valla babam izmirde 65 yas ustu
Kendi agziyla diyordu sahilden yuruyorum ne de olsa bedava diye istedigim yerden yoruldugumda otobuse biniyorum
Canim istedigi yerde inip gene biniyorum
Tabi ben bunu duyunca dellendim
Millet yer veriyomus cunku
iyice bi anlattim o.da hak verdi
Is saatlerinde çıkmıyor artik
Bedava diye suyu da cikarilmaz
Ya da madem gezmeyi göze aldin kimseden yer de talep etme
Zaten insanlar sıkış tıkış işe gitmeye çalışıyorlar

Sen kolay lokmasın işte onun gözünde

evet resmen gozune beni kestirdi ogrenci bu kaldiriveririm demistir :D
zaten boyum ve yuz yapim yuzunden yasimdan en az 6-7 yas kucuk gösteriyorum
hatta bazi yerlerde 18 yasindan kucuk olduğumu düşündukleri icin sorun da yasadim
Ama napiyim yani kucuk görünüyorum diye hep hükmedilmesi kolay mi olcam ya :/

Iste ben buna sinir oluyorum. Beni de iki kere rahatsiz ettiler. Yurt disindayim ben. Koltuga yapisan biri degilim(-ki yapim geregi cogu zaman yer de veririm) , yalniz yer veremeyecegim zaman da bir sebebi vardir ki vermiyorum. O kadar kisi arasindan neden ben secildim, yumusak gordukleri icin herhalde. Cingar cikardim. Polis cagirin dedim. Irkciliga kadar gitti olay.

Ben de genelde yer vermekten ziyade hic oturmaya bile yeltenmem metroda falan eger yolum cok uzun değilse ben hasta degilsem ya da ayakkabilarim ince topuk falan degilse
Ama oturdugum nadir anlarda da o kadar genc erkegin arasindan beni kaldiriyolar
Ya da tepemde bekliyolar kalkiyim.diye ve bunu hep kadinlar yapiyor

Back
X