Otobüste yer verme ???

Benim genelde cok yaşlıysa içim eziliyor yer veriyorum. Ne zaman bu kez yer vermeyeceğim desem aklıma kendi anne babam geliyor kıyamıyorum.
Sabah 10dan sonra 65 yaş üstü bedava oldugu için o saatten sonra cok biniyorlar. Evde sıkılan yaşlı amcalar namaz kılmaya ulusa gidiyorlar hacı bayrama:D Hem kızıyorum hem de ne yapsınlar sıkılıyorlar evde diyorum.
O yuzden otobuse binersem en arka köşeye otururum hep. Oraya kadar gelmiyorlar genelde:D

ben de yer vermiyorum. okul çıkışı o koca çantalarla yorgun çocukları kaldırıyorlar utanmadan ona da karşıyım. onlar yiyip içip akşamda eve dönerken ayakta gitsinler bir zahmet. onlar utanmıyorsa ben de utanmıyorum. ha çocuklu olur, hamile olur, engeli olur tamam. ama onun dışında isterse suratıma tükürsünler gene de yer vermem.

hatta bir keresinde hamileyim ama belli olmuyor. bir abi bindi baya engelli gel abi otur dedim. adamcağız kibar kibar aaa olur mu sen otur lütfen diyordu neyse kalktım. orta yaşta gayet dinç bir kadın koşarak geldi . dayanamadım dedim ki bana bak hele ben bu yeri abiye verdim sen ayakta durabilirsin. sustu gitti. en gıcık olduğum durum.
Bu mesajının her kelimesine katılıyorum.Çocuklarım okullarının uzaklığı sebebiyle sabahın altısında kalkıyorlar,canları istemeyerek birşeyler atıştırıp otobbüse biniyorlar.Akşam evde olmaları 17yi 18i buluyor.Buralarda özel halk otobüsleri çalışıyor.İnsanlar sıkışıklık hakkında, daha sık sefer koymaları ya da büyük otobüs almaları için şoförlere tepki göstermiyor ama yorgun öğrencileri kaldırıp kendileri oturmayı iyi biliyor.
Hatta bir gün 11 yaşındaki oğlum yorgunluktan uyuyakalmış,kadının biri kolundan tutarak,kalk bakalım ben oturacagım diyerek yüksek sesle uyandırmış,birden korktum anne,nerede olduğumu unutmuşum dedi:(
Bende yolculuk yapıyorum,fakat yer veren öğrenciye otur canım,siz daha yorgunsunuz diyorum,çok ısrar ediyor kimisi, o zaman binbir teşekkürle oturuyorum.Çünki mecbur değiller.Ben kalkmışım,keyifle kahvaltımı yapmışım,canım istediği için gezmeye,alışverişe vs.gidiyorum diye,Her gün, her gün o kadar yolu çekmek zorunda olanlar bana koltuklarını borçlu olmuyor...

Benim de en gıcık olduğum durum, her toplu taşıma aracında mutlaka 30-35 yaş civarlarında-genelde kadınlar oluyor bunlar- bir adet iyilik meleği oluyor; otobüse ayak basan her yaşlı için " Yer verecek yok mu?" diye ortalarda dolanıp milletin üstünde baskı kurar bunlar. Çünkü vatandaş kör olduğundan göremiyor, o yüzden mutlaka bir tane "Yer verecek yok mu" diye dolanan bir adet iyilik meleği olmalı(!)

Ben de sadece engelli, hamile ve çok yaşlı bireylere yer veriyorum. Bunun dışında 40-50 yaşında olup da kalkayım diye gözümün içine bakanlara yer vermiyorum.

Bir de dikkatimi çekti. Bu konuda erkekler kadınlardan daha anlayışlı oluyor. Yaşlı bir amcaya yer vermek için kalktığımda genelde yerimden kaldırmıyorlar :"Sen gençsin kızım, bu kalabalıkta ayakta gidemezsin." diyorlar. Teyzeler ise hemen oturuyor :) Teşekkür de etmiyorlar, görevim gibi düşünüyorlar demek ki :)

Bu mesajının her kelimesine katılıyorum.Çocuklarım okullarının uzaklığı sebebiyle sabahın altısında kalkıyorlar,canları istemeyerek birşeyler atıştırıp otobbüse biniyorlar.Akşam evde olmaları 17yi 18i buluyor.Buralarda özel halk otobüsleri çalışıyor.İnsanlar sıkışıklık hakkında, daha sık sefer koymaları ya da büyük otobüs almaları için şoförlere tepki göstermiyor ama yorgun öğrencileri kaldırıp kendileri oturmayı iyi biliyor.
Hatta bir gün 11 yaşındaki oğlum yorgunluktan uyuyakalmış,kadının biri kolundan tutarak,kalk bakalım ben oturacagım diyerek yüksek sesle uyandırmış,birden korktum anne,nerede olduğumu unutmuşum dedi:KK43:
Bende yolculuk yapıyorum,fakat yer veren öğrenciye otur canım,siz daha yorgunsunuz diyorum,çok ısrar ediyor kimisi, o zaman binbir teşekkürle oturuyorum.Çünki mecbur değiller.Ben kalkmışım,keyifle kahvaltımı yapmışım,canım istediği için gezmeye,alışverişe vs.gidiyorum diye,Her gün, her gün o kadar yolu çekmek zorunda olanlar bana koltuklarını borçlu olmuyor...

arsız kadınlar! oy ne sinirlendim. minnacık yavrumu sevip orda yazık yorgun ki uyumuş diyeceğine yaptığına bak. bir de yaş geçtikçe iman duygusu artmalı da nerdeeeee

evet resmen gozune beni kestirdi ogrenci bu kaldiriveririm demistir :KK70:
zaten boyum ve yuz yapim yuzunden yasimdan en az 6-7 yas kucuk gösteriyorum
hatta bazi yerlerde 18 yasindan kucuk olduğumu düşündukleri icin sorun da yasadim
Ama napiyim yani kucuk görünüyorum diye hep hükmedilmesi kolay mi olcam ya :/

Ben de genelde yer vermekten ziyade hic oturmaya bile yeltenmem metroda falan eger yolum cok uzun değilse ben hasta degilsem ya da ayakkabilarim ince topuk falan degilse
Ama oturdugum nadir anlarda da o kadar genc erkegin arasindan beni kaldiriyolar
Ya da tepemde bekliyolar kalkiyim.diye ve bunu hep kadinlar yapiyor
bunu zamanında ben de çok merak ettim, yani acaba neden o kadar genç erkek otururken kızlardan yer istiyor bu teyzeler diye... sebebi çok basitmiş aslında, erkeklere cesaret edemiyorlar. yani erkeklerden yer isteseler alacakları ret cevabından çekindikleri için kızları kolay lokma görüp onlara baskı kurabiliyorlar.

yaşı küçük gösterme durumu biraz bende de var, 24 yaşındayım ama 19 falan gibi dururum, daha küçük görenler de vardır belki bilmiyorum ama, uzun zamandır başıma gelmese de geçen sene ya da ondan önceki seneydi, bir keresinde akşam vakti annemle annemlerin dükkanından çıktık, o zaman da yaz böyle, az buçuk çalışıyorum yardım ediyorum falan. bindik otobüse, ben ters oturdum, annem de karşıma oturdu. birkaç durak sonra kalabalıklaşmaya başladı, bir kız sevgilisiyle başıma dikildi. yaşı da 25 yoktur yani. bende de kulaklık var müzik açık, etrafa falan bakıyorum, dışarıya. bir an bi baktım kız bana ters ters bakıyor, konuşuyor sevgilisiyle ama bana bakarak konuşuyor yani. önce önemsemedim, aradan zaman geçti baktım aynı hareketi yapmaya devam ediyor. beni süzüyor falan ama bakışlar iğrenç, çocuk da boşver, takma kafana falan diyor herhalde dudaklarını okuyorum. :D kız oflayıp pufluyor, direğe tutunuyor ama zorlanıyor gibi, belki yalan belki gerçek bilmiyorum. tahminimce başımda dikilip kalkmamı bekledi, ben de farketmeyip farketikten sonra da kalkmayınca iyice sinirlendi herhalde. çünkü annem de baktı bi ara kıza, annemde kulaklık yoktu. tabi bu esnada oturan bir sürü erkek var ama kız benim başımda. ben de inadına kalkmadım, inadına takmadım ve inadına o müziği dinlemeye devam ettim sonra biraz zaman geçti ve indiler.

şimdi bu kız belki hastaydı, belki rahatsızdı, bilemem. ama eğer beni küçük sanıp da başımda dikilerek kaldırabileceğini sandıysa koca bir yanılgı içine girdi, girmesini istedim. benden güzel bir dille yer isteseydi, rica etseydi seve seve verirdim. yani yere ihtiyacı olabilir insanın ama elalemi taciz mi etmek lazım? abuk sabuk el hareketleri yapıp, pis bakışlarını üzerime dikip, hakkımda kim bilir neler neler söyleyip çirkinleşmek mi lazım? böyle yapıp yapıp sonra insanlık beklemek yanlış çünkü insanlık bekleyeceksek önce biz yapmalıyız onu.

arsız kadınlar! oy ne sinirlendim. minnacık yavrumu sevip orda yazık yorgun ki uyumuş diyeceğine yaptığına bak. bir de yaş geçtikçe iman duygusu artmalı da nerdeeeee
Sorma vallahi.Bir gün de alışveriş dönüşü oğlumla aynı arabaya bindik.Uyumuş yine.Birisi dalga geçerek diyor,ooo bu gençlerde de iş yok,uyusun dursunlar ancak.Bende dedim ne yapsın çocuklar, güneş doğmadan arabaya binip batınca eve geliyorlar,uyuyacaklar tabii,sizin için sorun ne?Şaşırıp sustu,böyle konuşunca da Allah eşine sabır versin oluyor mırıldanmalar...

Hamileligimin son ayında hastaneye gitmek için trafiğe takılmadan hızlı giderim diye bir hata edip tramwaya bindim. Bir Allahin kulu kalkmadı. Hamilelikte toplu taşıma tercih etmem ve Zaten son binisim oldu. Hamile hasta ve yaşlılar insan yerine konmuyor, hemen taksiye bin , bilmem ne. Belki parası yok belki mecbur kaldı . Bazi insanımız çok bencil.

Sürekli kullanmıyorum, metroya binmişsem yorgunum ya da rahatsızım demektir. Ben yorgunsam, rahatsızsam kimseye yer vermem. Ayakta duramayacak gibi olduğumda inip taksiye binmişliğim var. Kimseden yer istemem kimse de benden istemesin. :)

Ben de hamile ,çok yaşlı , hasta ya da çocuklu yolculara yer veriyorum, annesi kucağında ordan oraya savrulan kadınlar mı dersin ya da ayakta duramayacak kadar yaşlı teyzeler mi dersin, kimse hiç birine yer vermek istemiyor.. Aslında bir kez bir teyzeye yer vermek istediğimde şu cevabı almıştım 'yavrum gençler bizden çok yorgun onların kafası çok yorgun lütfen kalkma' demişti, aslında düşününce gençler çok yorgun ve her gün işe giden biri her gün nasıl olur da yer versin, olacak iş değil ama zaruri hallerde verilmeli, ben hamileyim otobüs kullanmıyorum, ha kullanabilirdim de ama yer beklentim olmazdı çünkü kimsenin gözünün içine bakıp bana yer verin bakışı atmazdım, belki oturan kişi de hastadır bilemiyorum, verilmesi lazım mı lazım, ama sağolsun otobüste iki durak sonra inen amca ve teyzelerden gençler gerçekten kimseye yer vermek istemiyor.

engelli yaşlı ve hamilelerin öncelikli olduğu özel ayrılmış bölümde camış gibi oturan öküzler, engelli park yerine park eden beyinsizler oldukça , toplum olarak hepimiz rahatsız olacağız. Metro asonsorunde yer bulamayan tekerlekli sandalyeli hasta gördüm ya. Gelde delirme. Kendim için yer istemem kimseyle tartışmam ama yardıma ihtiyacı olan kişiler için asla susmam . Özel bölümler amacına uygun kullanılsa ve işgal edilmese kimse bu kadar rahatsız olmaz.

Son düzenleme:
ben sinir oluyorum gezmeye gidip yer isteyenlere. yaşlılara yer verme konsepti bu değilki. zor durumda ise ayakta duramıyorsa verilir ama bu şartlarda değil şu anda biz işe gitmek için her gün 1 saat yol gidip geliyoruz minimum ve buna HER GÜN mecburuz. onlar keyfi geziyor bide para vermiyorlar bile bedava biniyorlar yer istiyorlar. ayakta gitsin banane. o kdr iş yorgunluğundan sonra asla çekemem

ben de yer vermiyorum. okul çıkışı o koca çantalarla yorgun çocukları kaldırıyorlar utanmadan ona da karşıyım. onlar yiyip içip akşamda eve dönerken ayakta gitsinler bir zahmet. onlar utanmıyorsa ben de utanmıyorum. ha çocuklu olur, hamile olur, engeli olur tamam. ama onun dışında isterse suratıma tükürsünler gene de yer vermem.

hatta bir keresinde hamileyim ama belli olmuyor. bir abi bindi baya engelli gel abi otur dedim. adamcağız kibar kibar aaa olur mu sen otur lütfen diyordu neyse kalktım. orta yaşta gayet dinç bir kadın koşarak geldi . dayanamadım dedim ki bana bak hele ben bu yeri abiye verdim sen ayakta durabilirsin. sustu gitti. en gıcık olduğum durum.

Mesajinizi okudum da aklima geldi.
Universitedeyken bir gun otobuste eve donuyorum. Cok onlerde degilim.
Otobuste baya dolu bir suru kisi ayakta. Neyse bir durakta durduk. Bir teyze zar zor otobuse bindi epeyce yasliydi. Onumde oturan kiz kalkti yer vermek icin teyzeyi gorunce. O kalktigi gibi hop kizin biri oturdu.
Kalkan kizcagiz yerinden olduguna mi yansin teyzenin ayakta kaldigina mi.

Mesajinizi okudum da aklima geldi.
Universitedeyken bir gun otobuste eve donuyorum. Cok onlerde degilim.
Otobuste baya dolu bir suru kisi ayakta. Neyse bir durakta durduk. Bir teyze zar zor otobuse bindi epeyce yasliydi. Onumde oturan kiz kalkti yer vermek icin teyzeyi gorunce. O kalktigi gibi hop kizin biri oturdu.
Kalkan kizcagiz yerinden olduguna mi yansin teyzenin ayakta kaldigina mi.

Siz yazınca da benim aklıma geldi.Uzakta okuyordum eve gidecektim sene sonu. Elimde valiz sırt çantası üstüne bilgisayar poşet Allah ne verdiyse. Bindim metrobüse hava fena sıcak.İki vesait gelmişim bir kisi bile otur demedi.Valla bayılıyordum tam koltuk boşaldı. Bir oturayım demeye kalmadi bir gün teyzesi hısımla oturdu. Bazı durumlarda el insaf diyoruz ya öyle anlar.

Siz yazınca da benim aklıma geldi.Uzakta okuyordum eve gidecektim sene sonu. Elimde valiz sırt çantası üstüne bilgisayar poşet Allah ne verdiyse. Bindim metrobüse hava fena sıcak.İki vesait gelmişim bir kisi bile otur demedi.Valla bayılıyordum tam koltuk boşaldı. Bir oturayım demeye kalmadi bir gün teyzesi hısımla oturdu. Bazı durumlarda el insaf diyoruz ya öyle anlar.
Otobusler fena gercekten.
Goruyorum hamileler bebekliler ayakta ama millet cocuklarini oturtmus.
Tamam otobus bosken otursun elbet ama ayakta birileri varken kucagina aliver bir zahmet.

Geçen yıl hamile bir bayan kendisine yer vermeyenlere hakaret ederek burada konu açmıştı herkes de onu desteklemişti. O zaman söylediklerim için ban yemiştim.
Sonuçta hamile, yaşlı, gazi gibi özel durumu olanlara ayrılmış koltuklar var. Diger koltuklarda oturanlar kalkmak zorunda degil. Ben ilk işime giderken 30dk yol yürüyüp ardından 2 vesait degistirerek toplamda 2 saat yol çekiyordum. İse giderken ve gelirken toplam 3.50-4 saatim yolda geçiyordu günlük. O yorgunluğun üstüne zorla kaptıgim yeri yaşlı ya da hamile birinin sırf gezmeye gidiş ya da dönüş saatine denk geldi diye veremezdim.
Kendime de şimdi hamileyim ve sadece ayrılmış koltuklardan yer istedim ama bazen o koltuklarda da kimse orali olmuyor ona kızıyorum işte.

karnim burnumda 8 aylik hamileyim. tiklim tiklim bir otobus. bir kadin bindi kucaginda 6 7 aylik bir bebek yaninda da 3 yaslarinda bir cocuk var. kadin kucagindakini mi tutsun yanindakini mi sofor de sagol9sun ralli yapiyor sanki. kimse yermeyince ben kalktim. kadin olmaz oturun siz hamilesiniz falan dedi. hayir dedim ben onu icerde gayet rahat tasiyabiliyorum ama sizinkiler disarda ve dusup zarar gorebilirler. kadin utana sikila oturdu. devami daki 45 dk yi ayakta gittim. kimse yer vermedi, ihtiyacimda yoktu zaten.

hamile yasli engelli cocuklu girunce hemen kalkar yer veririm. ama cocuklu ve engelliler onveligimdir. hatta ayaktaysam cocuklu kadina yer veririmisiniz diye ortaya dogru bir seslenirim. bilmiyorum belki onlarda bana uyuz oluyordur ama dayanamiyorum napiyim.

bu yil bir sertifika programina gittim 6 ay boyunca. sirf oturmak icin ilk duraga bi ton yol yurudum. yer vermedigim tek zaman iste o zamanlar. ben dolu otobuse binmeyip nasil 30 dk yeni otobusu bekliyorsam o teyze de dolu otobusebbinmesin yenisini beklesin.

Hatta bir gün 11 yaşındaki oğlum yorgunluktan uyuyakalmış,kadının biri kolundan tutarak,kalk bakalım ben oturacagım diyerek yüksek sesle uyandırmış,birden korktum anne,nerede olduğumu unutmuşum dedi:KK43:

11 yaşında çocuk otobüste tek başına yolculuk yapmak için küçük. Ben kendimden biliyorum. Kendini koruyamaz. Sapığı tacizcisi çok malasef. Ben de o yaşlarda otobüsle gidip geliyordum.Yanımda kardeşim de vardı. Hergün ayrı bir dert. Eğer daha yakın bir okula geçiş veya servis imkanınız yoksa siz veya eşiniz götürüp getirin. En azında 14-15 yaşına kadar.

11 yaşında çocuk otobüste tek başına yolculuk yapmak için küçük. Ben kendimden biliyorum. Kendini koruyamaz. Sapığı tacizcisi çok malasef. Ben de o yaşlarda otobüsle gidip geliyordum.Yanımda kardeşim de vardı. Hergün ayrı bir dert. Eğer daha yakın bir okula geçiş veya servis imkanınız yoksa siz veya eşiniz götürüp getirin. En azında 14-15 yaşına kadar.
Ev almayı düşünüyoruz okullara yakın,hepsinin okuluna kolay ulaşılacak şekilde,teşekkür ederim.

Bir kere yaşamıştım bu durumu lise sondayken dershanede sınav vardı ve aniden adet oldum -ilk oldugum 2saat falan gozlerim kararır inanılmaz karın ağrısıyla sıcak basar felaket olurum- sınavı bırakıp çıkmıştım kendimi otobusteki son yere zar zor attım bayılacak gibiydim. Oturdum bi oh cektim derken teyzenin biri dürttü kalk da biz oturalım dedi zaten yarım açılan gözlerimle bakış attım kalktım ilk defa o kdar kotu olmustum ama ortaya yurumemle yere yıgılmam bir oldu ne mi yaptım yere oturdum kapı demirine yaslandım oyle yolculuk ettim kimsenin verdigi yere de oturmadım bi daha yaşamadım ama yaşarsam sanırım yer vermem.

Back
X