Özel hayat

Evlendikten ne kadar sonra çocuk yapmak en doğru?

• Ankete Katılan
    145
Merhabalar herkese size uzun zamandır kafama takılan bi konu hakkında soru sormak istiyorum

Bi aydır evliyim okul da bitti sayılır, henüz eşimle aynı şehirde değiliz. Okul arkadaşlarım olsun çevrem olsun ailem olsun herkes önce nikah tarihim için yorum yaptı sonra dini nikahım için yorum yaptılar.
Bunlar geçti şimdi gerdeğe girme yok düğüne kadar bekle ( korunmamız dert galiba )

Düğüne kadar aynı evde yaşama bence, kocanla aynı yerde yalnız kalma bilmem ne ( bunlara çok kızıyorum elimden geldiğince karşımdakileri kırmadan cevap veriyorum)

Şimdi daha bir aylık evli bir kadına, “ bir yıl çocuk yapma aman aman” inadına yaparım istiyorum çocuk seviyorum deyince öyle bi tepki alıyorum ki amaaan asla yapma yok şöyle gördük şöyle duyduk ( akıl veren herkes bekar )

Bu gibi yorumlardan şimdiden gına geldi, özel hayatıma yorum yapmalarından iyice de sıkıldım ama kafam da karışmadı değil.

Sizce çocuk için gerçekten ne kadar beklenmeli? Koşullar yaşlar hayatlar uygunsa? Özellikle Deneyimlemiş olanlardan yorum bekliyorum ( bekarlardan çok yorum aldım ya ondan)

Bi de şöyle bişey var, Allah ne zaman verir biz isteriz de olur mu o iş hiç belli olmaz. Takdir.
Bunun şartnamesi yok.Çiftlerin,ekonomik durumu,yaşam şartları,hazır olmalarıyla alakalı bir şey.İnsanlara yorum yapma hakkı vermemelisin.Ben böyle düşünüyorum dey,ip kestirip atabilirsin.

Ben hiç yeni evlenen birine bu tarz üstüme vazife olmayan şeylerle ilgili nasihat etmem.Fikrim alınırsa ancak.Bende evlenirken kimse bana bu tarz nasihatlarda bulunmadı belkide çevremle ilgili.Eşimle 7 yıllik flört dönemimizin ardından evlendik.Sonra tam 1 yıl sonra hamile kaldım fakat düsükle sonuçlandı.
O zamanlar henüz atanamamıştım ve eşiminde fikrini alarak atanana kadar çocuk sahibi olma fikrini erteledik.
Çünkü çocuguma daha iyi bi gelecek kurmak istiyordum.Ve mealeğime kavusunca daha mutlu olacağima inandim..ve bu karardan 3 yıl sonra atandım..atandıktan 2 ay sonra kızım doğdu ve doğuya geldik..eşimde memurdu oda tayin isteyip yanıma geldi.
Anlayacagin kimsemin yok burda ve sırt sirta verip bebegimizi birlikte büyütüyoruz.
Ben hayallerimi gerçeklestirdiğim icin mutluyum.
Çocuk yapmaya karar verdikten 10 ay sonra ancak hamile kalabildim. Fakat çevrem 3 yil boyunva tedavi oldugumu düsünuyor ve ben hic umursamıyorum kim ne dusunurse dusunsun benim hayatım bu...kendi istedigim gibi yön veririm ancak..kimsenin akliyla hareket etmedim.

Size gelince..nacizane hamilelik sürecun cok agir gecti..tatile bile gidemedik eşimle..e dogum sureci vs..bunlar güzel oldugu kadar yorucu ve uykusuz kalabildigin bi sürec.tabi esinle bi sure basbasa bi hayat yasamaniz bence baglarinizi güclendirir ve o surecten sonra cocuk olunca o bag dahada guclenir..beraber evliykende bolca ani biriktirin.

Bi arkadasim 1 yillik flortun ardindan evlendi ve evlenir evlenmez hamile kalmak istiyordu yasi cok gencti.
Kimseyi dinlemedi ve hamile kaldi..sonra hamileyken esi tarafindan kendi evinde kendi yataginda aldatildi.kiz yine terketmedi sabretti..esi dogumuna bile gelemedi kiz yine affetti.
Simdi kizi 7 aylik ve esi terketti bunh..cocugada sahip cikmiyor..kizin maddi geliride yok..ailesinin durumuda kötü..yani var boyle örnekler malesef...

Merhabalar herkese size uzun zamandır kafama takılan bi konu hakkında soru sormak istiyorum

Bi aydır evliyim okul da bitti sayılır, henüz eşimle aynı şehirde değiliz. Okul arkadaşlarım olsun çevrem olsun ailem olsun herkes önce nikah tarihim için yorum yaptı sonra dini nikahım için yorum yaptılar.
Bunlar geçti şimdi gerdeğe girme yok düğüne kadar bekle ( korunmamız dert galiba )

Düğüne kadar aynı evde yaşama bence, kocanla aynı yerde yalnız kalma bilmem ne ( bunlara çok kızıyorum elimden geldiğince karşımdakileri kırmadan cevap veriyorum)

Şimdi daha bir aylık evli bir kadına, “ bir yıl çocuk yapma aman aman” inadına yaparım istiyorum çocuk seviyorum deyince öyle bi tepki alıyorum ki amaaan asla yapma yok şöyle gördük şöyle duyduk ( akıl veren herkes bekar )

Bu gibi yorumlardan şimdiden gına geldi, özel hayatıma yorum yapmalarından iyice de sıkıldım ama kafam da karışmadı değil.

Sizce çocuk için gerçekten ne kadar beklenmeli? Koşullar yaşlar hayatlar uygunsa? Özellikle Deneyimlemiş olanlardan yorum bekliyorum ( bekarlardan çok yorum aldım ya ondan)

Bi de şöyle bişey var, Allah ne zaman verir biz isteriz de olur mu o iş hiç belli olmaz. Takdir.
8 yıllık sevgililik dönemi sonrası evlendik.Düğünden bi ay önce doğum kontrol hapına başlamıştım sonra kistim filan çıktı korktum bıraktım.Evliliğimizin 2.ayında hamile kaldım 1 sene çocuk istemeyen ben :KK53: 7.ayıma girdim hamileyim şuan hiçde pişman diilim.Tabi çocuk doğduktan sonra nasıl olur bilemem.Ama bu konularda insanlar çok kafa karışıklığı yaşıyo ya olmazsa ya bi sorun varsa diye.

3 aylık evliyim. Balayında hep karşımıza ya hamile yada minik bebeği olan çiftler çıktı. Adam akıllo rahat kahvaltı bile edemiyorlardı. Hatta birisi daha yeni 1 yıllık evliydi. Balayına gidememişler anca gezecekler ve bebekle çok zor haliyle. Eğer gezmek etmek gibi istekler planlar varsa 1 yıldan sonra hamile kalınmalı. Ama yaşlar 30 u geçmişse iş güç hepsi varsa içinde ukte kalan tatil vs yoksa beklemeninde manası yok tabiki.

Bu konunun tek bir ölçütü yok. Olgunluk, maddi güç, anlaşabilmek, eşi tanımak falan filan. Mesela görücü usulü yapılan nişan süresi kısa evliliklerde kesinlikle en az 1 yıl diyorum o bile az hatta

Kimseyi dinlemedim bu konuda dinlemem de iyiki dinleyip hemen çocuk yapmadım aklımı seveyim. Canım ne zaman isterse o zaman yapacağım kimseyi dinlemiyorum he he diyip geçiyorum

çocuk için beklemek iki sebepten gerekli
birincisi evlilik yurutebiliyor muyuz diye bir bakmak lazim
ikincisi bebekten sonra ebeveyn oluyoruz tamam sevgi devam ediyor birbirimizi ihmal etmemeye çalışıyoruz ama çocuk öncesi haller olmuyor gündem çocuk oluyor mesela " bebeği uyutup birlikte bir film izleyelim" gibi basit bi planı bile gerceklestiremiyoruz çoğu zaman.
evlat sahibi olmayı kotuledim gibi oldu biraz asla öyle değil mükemmel bişey bu ama evliliğin selameti için bence iki yıl gerekli . çocuk kadını eve bağlıyor çünkü eşit ebeveynlik diye biseyin uygulaması ulkemizde yok. Sonra bi bakarsin hep birlikte gitmeyi istediğiniz bir etkinliğe bebek gelemeyeceği için esin yalnız gitmiş

5-6 ay az.

En az 1 yıl ideal.

Çünkü daha cinselliğe bile yeni alışacaksınız, daha alışamadan pat diye hamile kalırsanız belki sağlık sebeplerinden dolayı cinsellik yasak olacak. Bunun gibi bir sürü etken çıkıyor evlenince. Birlikte yaşamaya alışmak، psikolojik yanları vs hepsini düşünmek lazım.

Önce birbirinize alışmak, evde güzel bir düzen kurmak, bunun üstüne e bir de bebeğimiz olsun demek daha mantıklı...

İlk olarak evlilik resmi nikah ile gerceklesir. Dugun, imam nikahi vs bunlar kulturel seylerdir. Kanunen neyse odur. O konu net.

Onun disinda akilli olmak lazim. İlk geceden hamile kalmak "marifet" degil. Karsindaki insani taniyacaksin. Bu da disarilarda el ele gezerken olacak bir sey degil. Flort donemine benzemez yani ayni evde sorumluluk almak. Herkesin de evliligi farkli zamanlarda oturur. Duzenini kurunca sen anlayabilirsin bir seylerin oturdugunu, o rahatlik gelir.

Mesela sen kendine guvenebilirsin ama esin evlilige ne zaman alisir? ya da ne zaman bebek sorumlulugu almak ister?

İlk zamanlar zaten alisma surecidir. O surece bebek sorumlulugu bence agir gelir. Zaten hamilelik de stresli bir surec. Lay lay loy degil.

Ben kendi fikirlerini olan insanlara çok özeniyorum.
Kuzenim evlendi herkes ona da aman 1 yıl dolmadan çocuk yapma amann dediler.
Kız ne dedi biliyor musun, ben kimsenin lafına bakamam belki bir yıl bekleyince çocuğum olmayacak tedaviydi şuydu buydu zaman geçecek.
Ben istiyorum dedi yaptı 6 ay sonra falan çokta mutlu.
Ha şöyle bir şey var sen dersin ki ben 1 hatta 2 yıl sonra yaparım buda sana kalmış.

Yani çevremizde ki insanlara ne oluyor bilmiyorum.
Herkes kopyala yapıştır aynı hayatı yaşasın istiyorlar.
Herkesin doğrusu yanlışı bir olur mu?
İstiyorlar ki kendi kafalarında ki doğru neyse olur neyse herkes onlara uysun.
Başkalarının hayatına müdahale etmeyi, karışmayı seven çok insan var yahu, bende dertliyim onlardan.
En iyisi mi kimsenin fikrini falan sormadan kendi kafana göre yaşayacaksın hayatını.
Hayatının ipleri elinde olsun.

Eşinle karar ver, en doğru zamanı beraber belirleyin.

evlilikten evliliğe adamdan adama değişir bu soru.
ilk evliliğim boktan başladı boktan bitti 4 sene çocuk yapmadık.
bu ikinci evliliğim 1. yıldönümüne yaklaşırken hamile kaldım ikimizde çok istedik, beraber karar verdik.

Hayat siz plan yaparken basiniza gelenlerdir.

Insanlar esleriyle bir omur icin plan yaparken bosanabiliyor.

Ben evlenmicem derken pat diye karsina cikan kisiyle evlenebiliyor.

Cocuk istemeyip korunurken cocuk
sahibi olabiliyor.

Cocuk sahibi olmayi isteyip senelerce olamayabiliyor veya hic olamiyor.

Siz genel olarak akil cercevesinde kalin ve hayirlisini isteyerek akisina birakin.

Evlenmenin, cocuk dogurmanin ideal yas ve zamani yok.
Maddi, manevi hazirim diyorsan olur.
Kimsenin parasal ve ruhsal durumu evliligin 6. Ayina uycak degil misal.
Ama hersey uygunsa evliligin oturmasini beklemen icin 1-2 yil bekle diyorlardir. Faydali mi? Faydali olabilir ama 4-5 yil gecirip cocuktan sonra sallananlar yok mu? ÇOK...

Düğünden 4 ay önce resmi nikah yaptık (ev alma meselesi yüzünden), ama aynı evde yaşamak isteseydim bomboş eve bile girerdim kimse de bir şey diyemezdi.

Ben de laf arasında bıyık altından "artık evlisiniz ehehehe" imalarına sinir oluyordum. İyi sinirlerime hakim olmuşum da "evet çıtır çıtır yiyorum adamı sanane" dememişim. Şimdiki psikolojide olsam derdim kesin. :KK45:

İnsanlar kötü insanlar fesat insanlar meraklı. Hele ucu cinselliğe dayanıyorsa ne malzeme çıkar oradan. :KK11:

Asıl soruna gelince maddi yönden bazı şeyler olabilir ama daha doğru düzgün hayat paylaşmadığın insanla böyle ciddi bir karar hemen verilmemeli.
Bence sen daha eşini evlilik içindeki seni bile tanımıyorsun.
Çevrenin baskısı ile çocuk yapılamayacağı gibi inadına da yapılmaz. Bırak ne derlerse desinler..

Bebek doğurup bakıp büyütmek bana göre dünyanın en zor işi.
Evet şimdiye kadar iyi kotardığımı düşünüyorum. Ama eşimin desteği ile.
Sen önce hayat arkadaşını tanı. Yeni birini sonra katın hayatınıza..

dinimizde olan bır nıkahı duyurmak önemlidir. çocuk oyle korkulacak birşey değil yemez yani=D zor dönemler oluyor elbette.o dönemlerı atlatırken günler çabuk geçiyor zaten .bır bakmışssınn bıcır bıcır karşında konuşuyor ,işlerine karışıyor (anne ölle değill bölle bölle olacak ).dıyıverıyor =) helekı ısteyerek olan bır bebekse tadından yenmez =Dbirde yeni evlenıp hiç çocuk yapmayan ve düşünmeyen insanlarında ikinciyi yap demelerınden de bız sıkıldık tek çocuklu anneler olarak:KK45:

Son düzenleme:
Merhaba evlenir evlenmez hamile kaldım balayında :) kendi isteğimizle,planlı bi hamilelik oldu. Ama 8 senedir beraberdik bunun 4 senesi aynı evi paylaştık. Beraber tatile de gittik. Gezdik,tozduk her şeyi yapmaya çalıştık. Düğünden önce oturduk konuştuk çocuk istiyo muyuz ? Olursa bakabilir miyiz ? Vs. Ona göre karar verdik. Ama insan istediği kadar planlı bi şekilde yapsın yinede o erken mi acaba ? hissi oluyo açıkcası. Ben iş hayatına girmeden çocuk istedim çünkü kendimi biliyorum ve çalışmaya başlasaydım tekrar bırakamaz ve çocuğu çok çok ertelerdim. Bu sebeple yaşım daha gençken (25) çocuk yapıp sonrasında iş hayatına girmeye karar verdim. Bana da erken diyenler boşuna mı 2 üni okudun çalışmayacaktın niye okudun filan diyen insanlar hala oluyo. Çocuk doğacak yakında millet hala konuşma derdinde. Ondan dolayı kendi hayatına,kendi planlarına,neler istediğine göre bu kararı verebilirsin. Biz zaten beraber yaşadığımız İçin bi sıkıntımız olmadı birbirimizin ciğerini biliyoruz ama bu kişiden kişiye değişir. Tanıdığınızı düşünüyorsanız ve kararınız bu yönde oluyosa kimsenin lafına bakmayın.

Çocuk sevmekle çocuk bakmak aynı şey değil. Çocuk büyütmek çok zor, insanlar o yüzden biraz evliliğin tadını çıkar diye sana öyle diyor.
Bak tam 45 gündür evdeyim, markete dahi çıkamıyorum. Evde işler birbirini kovalıyor, ben uyku nedir unutmuş vaziyetteyim. Eşinle özel hayatın kısıtlanıyor, aktivitelerin kısıtlanıyor. Tvde izlediğim dizileri artık netten 2-3 günde falan izliyorum.
O yuzden ben de oyumu 1 yıl geçmeden yapma diyenlerden yana kullandım.

Hayatnınza neden bu kadar yorum yaptırıyorsunuz ki onu anlamıyorum?

Evlenmeden önce ve sonra hiç kimseye bu kadar yorum yapabilme hakkı tanımadım.
Bu güne kadar da tanımamaya devam ediyorum.

2 çocuklu bir anne olarak, öncelikle Allah size evlat aratmasın derim, çünkü yazının sonunda da dediğiniz gibi, kısmettir bu, Rabbim sağlıklı evlat nasib eder inşallah...
İyi dileklerimden sonra da, ekleyeceklerim.

• Evlilik çetin bir yol, iki insanın bir birini farklı alanlarda da tanımasını gerektiriyor, o yüzden çocuk konusunda acele etmemeniz en doğru olanıdır. Bir birinize alışmadan, birden başka bir bireyin daha aileye katılması sizi çok zorlayacaktır.
  • Bir kadının çalışmasından yanayım. Bunun bir çok sebebi var ve öncelikle kendi maddi özgürlüğünün olması esas sebeptir. Sonrası da kendi imkanlarını gerektiğinde kendin sağlayabiliyor olmaktır.
  • Evlilikte sadece çiftler evlenmiyor malesef, her ne kadar bu böyle düşünülse de ve mantıkta öyle olsa da, pratikte öyle değil malesef. İki ayrı dünyaların aileleri de bu evlilikte yer alıyor, ne kadar uzak tutulmaya çalışılsa da bu byle. O yüzden eşiniz ile beraberr aileleriniz ile olan ilişkileri de bir nebze oturttuktan sonra çocuk konusu düşünülmeli.

Umarım açıklayıcı ve yardımcı olmuştur.
Hakkınızda hayırlısı olsun umarım çok mutlu ve sorunsuz bir evliliğiniz, istediğiniz kadar da çocuklarınız olur.

Back
X