Panik Bozukluğu / Panik Atak Bilgi Ve Paylaşım Alanı

Arkadaşlar panik bozukluk ve anksiyete için yogayı tavsiye ederim. Ben çok zor bir sene geçirdim. Panik ataklar, kaygı bozuklukları, aciller vs. Evliliğimin ilk senesini kendime zehir ettim. Şu anda eskiye oranla daha iyi hissediyorum. İlaçları bıraktım. Gün içerisinde ilacın eksikliğini hissettiğim zamanlar oluyor ancak yoga ile üstesinden geliyorum. Yoga gerçekten çok etkili. Youtube'da birçok kanal var. Bedenimizle doğru iletişimi kurduğumuzda kaygıyı azaltabiliriz. Nefes egzersizleri de çok işe yarıyor. Ben artık bebek istediğim için bu yolu tercih ettim ve faydasını gördüm. Sizlere de tavsiye ederim. İnanın yalnız değilsiniz. Bu rahatsızlığı yaşayan çok insan var. Cesur olursak ve kendi gücümüze inanırsak üstesinden gelebiliriz.
 
Eki Görüntüle 1799928

"Panik Atağı" çarpıntı, terleme, titreme, boğulma ya da nefes alamama hissi, göğüste ağrı veya sıkışma, bulantı, karın ağrısı, baş dönmesi, dengesizlik gibi bedensel duyumların olağan dışı yoğunlukta hissedildiği, beraberinde kontrolünü kaybetme, delirme korkusu ya da ölüm korkusu ile karakterize bir süreçtir. Atak ani başlangıçlıdır ve genellikle hızlı bir şekilde, 10 dakika veya daha kısa bir sürede doruk noktasına ulaşır. PA'ları yaklaşık olarak 15-20 dakika sürelidir. Ancak bazen yalnızca 1-2 dakika, bazen de bir saatten daha uzun olabilir. Panik atağı başta fobiler olmak üzere diğer bir kısım psikiyatrik bozukluklarda da görülebilir. Ancak bunlar stres etkeni ile karşılaşma ya da karşılaşma olasılığı sonucunda ortaya çıkar.

Panik Bozukluğunda ise beklenmedik zamanlarda ortaya çıkan ve yineleyen Panik Atakları söz konusudur. Bazı hastalar uykuda da atak geçirebilirler. Panik Ataklarının sıklık ve şiddeti değişkenlik gösterir. Atak sonrasında kişide yeni bir atak daha yaşayacağı ya da atak sırasında ortaya çıkan bedensel duyumlarla ilgili yoğun kaygı oluşur. Hastalar kalp krizi geçirecekleri, beyninde önemli bir hastalık olduğu, felç olabilecekleri gibi kuşkularla acil servislere başvururlar. Çoğu zaman yapılan ilk tetkiklerde herhangi bir sorun saptanmamış olmasıyla da yetinmeyip daha ileri tetkik arayışları içine girerler. Sorunun psikolojik olduğunun anlaşılıp bir psikiyatra yönlendirilene kadar hastaların çoğu beyin tomografisi, beyin MRI, kalp anjiografisi gibi son derece pahalı, zahmetli ve riskli tetkikler yaptırırlar. Aynı korkularla hastaların bir kısmı evde yalnız kalamama, kalabalık yerlere girememe gibi sorunlar yaşarlar. Bu durum kişinin mesleki ve sosyal yaşantısını ileri derecede kısıtlayabilir.

Tüm dünyada yapılan çalışmalar Panik Bozukluğunun genel nüfus içindeki yaygınlığının % 1.5-3.5 arasında olduğunu göstermektedir. Panik Bozukluk kadınlarda erkeklere göre 2-3 kat daha fazla görülmektedir.

Panik Bozukluğunun ortaya çıkma nedeni olarak beyinde hücreler arası iletişimi sağlayan maddelerin biyokimyasında düzensizlik olduğu düşünülmektedir. Aile çalışmaları Panik Boukluğunun ailesel olduğuna ilişkin güçlü kanıtlar sağlamıştır. Panik Bozukluğu olan hastaların birinci dereceden akrabalarında Panik Bozukluğu oranı 4-7 kat daha yüksektir. Araştırmalar genetik faktörlerin önemli bir rol oynadığını göstermekle birlikte, bunun genetik doğası tam olarak çözülememiştir. Panik Bozukluğu olan hastaların geçmişlerine bakıldığında, pek çok hastada uzun süreli psiko-sosyal stresin varlığı görülmektedir. Bu kişilerin strese karşı aşırı duyarlılıklarının olduğu da bir diğer görüştür.

Panik bozukluğu, erken dönemde saptanıp tedavi edilmediği durumda hastada depresyona ve alkol ya da uyuşturucu madde kullanımına yol açabilir.

Hastalığın tedavisinde ilaçlar ve psikoterapi tekniklerinden yararlanılır. Panik Bozukluğunun tedavisinde stres kontrolünün sağlanması önemli bir aşamadır. Merkezimizde bu amaçla geliştirilen Neurobiofeedback tekniği (kendi beyin dalgalarını görerek stresini kontrol etmeyi öğrenme) kullanılmaktadır.

Araştırmalar etkin bir tedavi sonrasında hastaların %80'inin artık Panik Atağı yaşamadığını göstermiştir.

Panik atak geçiriyor olmanızın birkaç sebebi olabilir. Bunlar duygusal sıkıntılar geçirmenize neden olmuş stresli hayat tecrübelerinden, beslenme şeklinize veya nefes alıp verme tarzınıza kadar değişiklik gösterebilir. Bu site bir atak sırasında neler olduğu, atağı nelerin tetiklediği ve bu konuda neler yapılabileceği konusunda daha fazla bilgi edinmek isteyen kişiler için hazırlanmıştır.


Eki Görüntüle 1799929

Panik Bozukluğu nedir?
Panik bozukluğu gerçek bir hastalıktır, ilaçlar ya da terapiler ile tedavi edilebilir. Panik bozukluğunuz varsa panik atak adı verilen ani korku nöbetleri geçirirsiniz. Panik ataklar son derece korkutucu olabilir. Birden ortada hiçbir sebep yokken gelir, rasgele gibi gözükür ve insanın sanki ölmek ya da delirmek üzereymiş gibi güçsüz ve kontrolsüz hissetmesine neden olur.

Panik Atak Belirtileri Nelerdir?
  • Kalp çarpıntısı ya da göğüs ağrısı
  • Nefes almada güçlük
  • Bayılacakmış gibi hissetme
  • Terleme
  • Midede rahatsızlık, kusacakmış gibi hissetme
  • Vücutta titreme ve halsizlik
  • Kontrolünü kaybetme korkusu
  • Çevreyi gerçek değilmiş gibi algılama
  • Ölüm korkusu ya da aklını kaybetme korkusu
Belirtiler neden ortaya çıkıyor?
Panik atak vücudun korku, stres veya heyecana verdiği normal tepkinin aşırı bir halidir. Potansiyel olarak tehdit oluşturan bir durumla karşılaşıldığında vücut, "savaş veya kaç" refleksi için fazla miktarda adrenalin üreterek, otomatik olarak kendini tehlikeye karşı hazırlar.

Adrenalinin vücudumuz üzerindeki etkileri şunlardır:

  • Kaslar gerilir.
  • Kasların şekeri enerjiye dönüştürmek için ihtiyaç duyduğu fazla oksijeni almak için daha hızlı nefes alınır.
  • Kanı gerekli yerlere taşıyabilmek için kalp daha hızlı atar.
  • Kan ihtiyaç olmayan bölgelerden uzaklaştırılarak kaslara yönlendirilir, bu yüzden birden renginiz solar.
  • Sindirim yavaşlar ve tükürük bezleri kurur, bu da ağzın kurumasına yol açar.
  • Duyularınız daha canlı olur; en küçük bir ses veya dokunuş bir tepki yaratır.
  • Terleme artar.
Atak sırasında dünyanın sonunun geldiğinden korkabilirsiniz, ya da öleceğinizi veya delirmekte olduğunuzu düşünebilirsiniz. Atak sırasında ne kadar kötü hissediyor olsanız da hatırlamanız gereken en önemli şey korktuğunuz şeylerin gerçekleşmeyeceğidir.

Panik Ataklar ne kadar sürer?
Panik atakların çoğu beş ila 20 dakika sürer. Bir veya iki panik atak geçirip bir daha asla
geçirmeyebilirsiniz. Veya ayda bir ya da haftada birkaç atak geçirebilirsiniz. Panik atak sorununa sahip olmanın en zor yanlarından biri bunların kesinlikle önceden kestirilemez, bu yüzden de kontrol edilemez olmalarıdır.

Agorafobi nedir?
Belirli yerleri ve durumları atak geçirmekle ilişkilendirmeye başlayabilirsiniz. Bir diğer atağı önlemek amacıyla daha önceki atakların meydana geldiği yerlerde bulunmaktan kaçınabilirsiniz. Ama bu günlük hayatınıza gittikçe daha fazla kısıtlama getirmeye başlar ve atak geçirmeniz halinde yardım alamayacağınızı düşünerek evde yalnız kalmaktan, hemen kaçılamayacak sinema, asansör gibi kapalı yerlere girmekten, tek başınıza sokağa çıkmaktan kaçınır hale gelebilirsiniz.

Panik Atak Hangi Sebeplerle Oluşur?
  • Zayıf beslenme alışkanlıkları, düzensiz beslenme ve katı diyetler sonucunda ortaya çıkabilecek değişken kan şekeri düzeyi atakları tetikleyebilir.
  • Aşırı sık nefes alıp verme panik belirtilerini başlatır. Stres altındayken nefes farkına varmadan sıklaşır.
  • Sindirim sorunları ve besin alerjileri paniğe sebep olabilir.
  • Antidepresan ilaçlar özellikle kullanımına başlanan ilk hafta panik atakları ortaya çıkarabilir.
  • Kafein, sigara, alkol ve bazı uyuşturucular (LSD, esrar ve kokain gibi) panik ataklara sebep olabilirler.
  • Sakinleştirici etkisi olan herhangi bir ilacı ani olarak bırakmak panik atağın ortaya çıkmasına yol açabilir.
  • Amfetamin, kortizon ve astım tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar da panik atakları tetikleyebilir.
  • Denge, koordinasyon, işitme ve görme zorlukları kişinin stres düzeyini artırarak panik ve agorafobiyi tetikleyebilir.
  • Bedensel ağrılar panik atağı tetikleyebilir.
Atak sırasında ne yapmalı?
Panik atağın hoş olmayan bir durumdur ama yaşamınızı tehdit eden bir sorun ya da dünyanın sonu olmadığını kabullenin. Paniği kabullenerek onun sizi korkutma gücünü azaltırsınız.
Panik atak geçiriyorsanız yaklaşık on dakika boyunca ellerinizi burnunuz ve ağzınız üzerinde bir kap şeklinde çukurlaştırmayı deneyin veya bir kâğıt torba tutarak onun içine nefes alıp verin. Bu hareket kan akışındaki karbondioksit seviyesini arttıracak ve belirtileri ortadan kaldıracaktır.

Panik Bozukluğun tedavisi mümkün müdür?
Panik bozukluğu tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Psikiyatri uzmanına başvurarak yardım alabilirsiniz. İlaç tedavileri panik bozukluğu tedavisinin temelini oluşturmaktadır. Nörobiyogeribildirim uygulaması bedensel tepkilerinizi anlamanıza ve bunların üstesinden gelmenize yardım eder. Düşüncelerimizin duygularımız ve davranışlarımız üzerinde çok güçlü bir etkisi vardır. Ataklara sebep olan görünüşte otomatik düşüncelerin ve yanlış yorumların farkında olmayabilirsiniz. Psikoterapiler duygu düşünce davranış ve belirti ilişkisini anlamanıza ve üstesinden gelmenize yardımcı olacaktır.

ALINTIDIR...
Selam
Bugün tansiyonum düşer gibi bayılacak gibi diil de kendimi kaybeder gibi birşey oldu. İş yerinde. Amirimin söylediği şeyleri yazıyorum bilincim açık şükür. Algım tamam. Çarpıntı, nefes darlığı vb yok. Senede 3-4 kere başıma gelen bir durum. Yeni diil yıllardır var aslında ama sizce bu kesin panik atak mı :KK43: yüzümü yıkadığımda veya hava aldığımda düzeliyor. Değişik bi his kaplıyo, saniyeler sürüyor. Yoğun bi his basıyor :KK43: hiç belli etmezdim, wcye gidiyorum derdim dayanamayıp, bu sefer belli ettim. Amirim de tansiyon mu var vb dedi :KK43: Allahım çaresiz dert verme öyle dua ettim ki geçsin diye içimden
 
Arkadaslar benim sadece anksiyete bozuklugu vardi ve ben 1 sene duzenli ilac kullandim yavas yavas biraktm birakali 3 ay oldu panik atak basladi sanirim bu hastaliklar artarak devam ediyo ilac ictigimiz surece tabi en iyi yontemin terapi oldugunu dusunuyorm birde sunu sormak istiyorm benim panik atagim sadece 2 gun ve geceleri ortaya cikti ve bidaha olmadi bende gectigini dusunuyorum cunku bana bu durumun ruhani guclerden oldugunu soylediler dualarla falan gecti gibi ama sadece nefes guclugu kaldi sizce olabilir mi yoksa tekrar artarak ortaya cikar mi ?
Nefes güçlüğü kaldı demişsin ne demek o? Ben panik atak mıyım bilmiyorum ama şöyle şeyler yaşıyorum :Mesela havuzda başımı suya sokuyorum. Sonra bir gün aklıma o an geldiğinde, nefesim kesiliypr gibi hissediyorum. Pencere balkon arıyorum nefes almaya, bir de neden kafamı suya soktum diye pişman oluyorum. :KK43:
 
Kizlar ilk defa bu gruba girdim size bisey sorcam'tavsiye edebileceğiniz bisey varmi ben panik atak'anksiyete ve okb hastasıyım ve evliyim'bu konuda eşime karşı kendimi komplekse sokuyorum 'o da biraz bisey görse ben de yine mi atak geçiriyorsun diyor ve kızıyor biraz önce yaşadığım olumsuz bi durumdan ötürü delirmekten korktum onun yanında 'bole olunca bazen bu evliliği yurutemiyecegimi düşünüyorum onun yanında surekli hastalanır miyim deli olur muyum diye rahatsızlık duyiyorum'boyle bi evlilik nereye kadar gider değil mi?Benimle aynı durumda olan biri var mı ailem de uzakta oturuyor öyle düşünceler gelince nereye gideceğimi bilemiyorum'esimin yanında durmak istemiyor 'kaçmak istiyorum utancimdan'ne tavsiye edersiniz bana?
 
Kizlar ilk defa bu gruba girdim size bisey sorcam'tavsiye edebileceğiniz bisey varmi ben panik atak'anksiyete ve okb hastasıyım ve evliyim'bu konuda eşime karşı kendimi komplekse sokuyorum 'o da biraz bisey görse ben de yine mi atak geçiriyorsun diyor ve kızıyor biraz önce yaşadığım olumsuz bi durumdan ötürü delirmekten korktum onun yanında 'bole olunca bazen bu evliliği yurutemiyecegimi düşünüyorum onun yanında surekli hastalanır miyim deli olur muyum diye rahatsızlık duyiyorum'boyle bi evlilik nereye kadar gider değil mi?Benimle aynı durumda olan biri var mı ailem de uzakta oturuyor öyle düşünceler gelince nereye gideceğimi bilemiyorum'esimin yanında durmak istemiyor 'kaçmak istiyorum utancimdan'ne tavsiye edersiniz bana?
Ben yaşadım panik atak geçirdim. Hatta uzun yıllar. Eşimden pek tepki görmüyordum çünkü yanlış davranırsa benim durmayacağımı biliyordu. Ben orda canımla uğraşıyorum adamın keyfiyle ilgilenemem. Bizimki belki beni kaybetme korkusundan belki de iyi niyetindensevdiğinden bilmiyorum bu tip zorluklar çıkarmadı. Bu utanılacak bir şey değil önce bunu kabul etmeniz lazım. Aynı şey eşinizinde başına gelebilirdi ve olsaydı siz onunla ilgilenmeyecek miydiniz? tabi ki ilgilenicektiniz. Evlilik de zaten böyle olmalı müşterektir hayat. Benceeşinizle konuşun elinde olmadığınızı ve tedavinizi olun, sonuçta bu hastalık geçici birşey ben tedavimi oldum bitti, mutlaka yardım alın ve hayata yeniden dönün bence
 
Cok gecmis olsun kaca cıkıyordu tansiyonunuz. Ben ölctüremiyorım birkere baktırdım atak anında 15 ve yükseltiyorum gibi geliyor bunhisle yasamak cok zor
 
Evet bu rahatsızlık gerçekten çok zor rahatlasizlik gecirdigin tramvalar kadar yaşadığın psikolojik olarak etkileniyor insan sonrasında hep bı şüphe hep bı kaygı oluyor ,bu durumu yaşıyorum zor oluyor 😥
 
Eki Görüntüle 1799928

"Panik Atağı" çarpıntı, terleme, titreme, boğulma ya da nefes alamama hissi, göğüste ağrı veya sıkışma, bulantı, karın ağrısı, baş dönmesi, dengesizlik gibi bedensel duyumların olağan dışı yoğunlukta hissedildiği, beraberinde kontrolünü kaybetme, delirme korkusu ya da ölüm korkusu ile karakterize bir süreçtir. Atak ani başlangıçlıdır ve genellikle hızlı bir şekilde, 10 dakika veya daha kısa bir sürede doruk noktasına ulaşır. PA'ları yaklaşık olarak 15-20 dakika sürelidir. Ancak bazen yalnızca 1-2 dakika, bazen de bir saatten daha uzun olabilir. Panik atağı başta fobiler olmak üzere diğer bir kısım psikiyatrik bozukluklarda da görülebilir. Ancak bunlar stres etkeni ile karşılaşma ya da karşılaşma olasılığı sonucunda ortaya çıkar.

Panik Bozukluğunda ise beklenmedik zamanlarda ortaya çıkan ve yineleyen Panik Atakları söz konusudur. Bazı hastalar uykuda da atak geçirebilirler. Panik Ataklarının sıklık ve şiddeti değişkenlik gösterir. Atak sonrasında kişide yeni bir atak daha yaşayacağı ya da atak sırasında ortaya çıkan bedensel duyumlarla ilgili yoğun kaygı oluşur. Hastalar kalp krizi geçirecekleri, beyninde önemli bir hastalık olduğu, felç olabilecekleri gibi kuşkularla acil servislere başvururlar. Çoğu zaman yapılan ilk tetkiklerde herhangi bir sorun saptanmamış olmasıyla da yetinmeyip daha ileri tetkik arayışları içine girerler. Sorunun psikolojik olduğunun anlaşılıp bir psikiyatra yönlendirilene kadar hastaların çoğu beyin tomografisi, beyin MRI, kalp anjiografisi gibi son derece pahalı, zahmetli ve riskli tetkikler yaptırırlar. Aynı korkularla hastaların bir kısmı evde yalnız kalamama, kalabalık yerlere girememe gibi sorunlar yaşarlar. Bu durum kişinin mesleki ve sosyal yaşantısını ileri derecede kısıtlayabilir.

Tüm dünyada yapılan çalışmalar Panik Bozukluğunun genel nüfus içindeki yaygınlığının % 1.5-3.5 arasında olduğunu göstermektedir. Panik Bozukluk kadınlarda erkeklere göre 2-3 kat daha fazla görülmektedir.

Panik Bozukluğunun ortaya çıkma nedeni olarak beyinde hücreler arası iletişimi sağlayan maddelerin biyokimyasında düzensizlik olduğu düşünülmektedir. Aile çalışmaları Panik Boukluğunun ailesel olduğuna ilişkin güçlü kanıtlar sağlamıştır. Panik Bozukluğu olan hastaların birinci dereceden akrabalarında Panik Bozukluğu oranı 4-7 kat daha yüksektir. Araştırmalar genetik faktörlerin önemli bir rol oynadığını göstermekle birlikte, bunun genetik doğası tam olarak çözülememiştir. Panik Bozukluğu olan hastaların geçmişlerine bakıldığında, pek çok hastada uzun süreli psiko-sosyal stresin varlığı görülmektedir. Bu kişilerin strese karşı aşırı duyarlılıklarının olduğu da bir diğer görüştür.

Panik bozukluğu, erken dönemde saptanıp tedavi edilmediği durumda hastada depresyona ve alkol ya da uyuşturucu madde kullanımına yol açabilir.

Hastalığın tedavisinde ilaçlar ve psikoterapi tekniklerinden yararlanılır. Panik Bozukluğunun tedavisinde stres kontrolünün sağlanması önemli bir aşamadır. Merkezimizde bu amaçla geliştirilen Neurobiofeedback tekniği (kendi beyin dalgalarını görerek stresini kontrol etmeyi öğrenme) kullanılmaktadır.

Araştırmalar etkin bir tedavi sonrasında hastaların %80'inin artık Panik Atağı yaşamadığını göstermiştir.

Panik atak geçiriyor olmanızın birkaç sebebi olabilir. Bunlar duygusal sıkıntılar geçirmenize neden olmuş stresli hayat tecrübelerinden, beslenme şeklinize veya nefes alıp verme tarzınıza kadar değişiklik gösterebilir. Bu site bir atak sırasında neler olduğu, atağı nelerin tetiklediği ve bu konuda neler yapılabileceği konusunda daha fazla bilgi edinmek isteyen kişiler için hazırlanmıştır.


Eki Görüntüle 1799929

Panik Bozukluğu nedir?
Panik bozukluğu gerçek bir hastalıktır, ilaçlar ya da terapiler ile tedavi edilebilir. Panik bozukluğunuz varsa panik atak adı verilen ani korku nöbetleri geçirirsiniz. Panik ataklar son derece korkutucu olabilir. Birden ortada hiçbir sebep yokken gelir, rasgele gibi gözükür ve insanın sanki ölmek ya da delirmek üzereymiş gibi güçsüz ve kontrolsüz hissetmesine neden olur.

Panik Atak Belirtileri Nelerdir?
  • Kalp çarpıntısı ya da göğüs ağrısı
  • Nefes almada güçlük
  • Bayılacakmış gibi hissetme
  • Terleme
  • Midede rahatsızlık, kusacakmış gibi hissetme
  • Vücutta titreme ve halsizlik
  • Kontrolünü kaybetme korkusu
  • Çevreyi gerçek değilmiş gibi algılama
  • Ölüm korkusu ya da aklını kaybetme korkusu
Belirtiler neden ortaya çıkıyor?
Panik atak vücudun korku, stres veya heyecana verdiği normal tepkinin aşırı bir halidir. Potansiyel olarak tehdit oluşturan bir durumla karşılaşıldığında vücut, "savaş veya kaç" refleksi için fazla miktarda adrenalin üreterek, otomatik olarak kendini tehlikeye karşı hazırlar.

Adrenalinin vücudumuz üzerindeki etkileri şunlardır:

  • Kaslar gerilir.
  • Kasların şekeri enerjiye dönüştürmek için ihtiyaç duyduğu fazla oksijeni almak için daha hızlı nefes alınır.
  • Kanı gerekli yerlere taşıyabilmek için kalp daha hızlı atar.
  • Kan ihtiyaç olmayan bölgelerden uzaklaştırılarak kaslara yönlendirilir, bu yüzden birden renginiz solar.
  • Sindirim yavaşlar ve tükürük bezleri kurur, bu da ağzın kurumasına yol açar.
  • Duyularınız daha canlı olur; en küçük bir ses veya dokunuş bir tepki yaratır.
  • Terleme artar.
Atak sırasında dünyanın sonunun geldiğinden korkabilirsiniz, ya da öleceğinizi veya delirmekte olduğunuzu düşünebilirsiniz. Atak sırasında ne kadar kötü hissediyor olsanız da hatırlamanız gereken en önemli şey korktuğunuz şeylerin gerçekleşmeyeceğidir.

Panik Ataklar ne kadar sürer?
Panik atakların çoğu beş ila 20 dakika sürer. Bir veya iki panik atak geçirip bir daha asla
geçirmeyebilirsiniz. Veya ayda bir ya da haftada birkaç atak geçirebilirsiniz. Panik atak sorununa sahip olmanın en zor yanlarından biri bunların kesinlikle önceden kestirilemez, bu yüzden de kontrol edilemez olmalarıdır.

Agorafobi nedir?
Belirli yerleri ve durumları atak geçirmekle ilişkilendirmeye başlayabilirsiniz. Bir diğer atağı önlemek amacıyla daha önceki atakların meydana geldiği yerlerde bulunmaktan kaçınabilirsiniz. Ama bu günlük hayatınıza gittikçe daha fazla kısıtlama getirmeye başlar ve atak geçirmeniz halinde yardım alamayacağınızı düşünerek evde yalnız kalmaktan, hemen kaçılamayacak sinema, asansör gibi kapalı yerlere girmekten, tek başınıza sokağa çıkmaktan kaçınır hale gelebilirsiniz.

Panik Atak Hangi Sebeplerle Oluşur?
  • Zayıf beslenme alışkanlıkları, düzensiz beslenme ve katı diyetler sonucunda ortaya çıkabilecek değişken kan şekeri düzeyi atakları tetikleyebilir.
  • Aşırı sık nefes alıp verme panik belirtilerini başlatır. Stres altındayken nefes farkına varmadan sıklaşır.
  • Sindirim sorunları ve besin alerjileri paniğe sebep olabilir.
  • Antidepresan ilaçlar özellikle kullanımına başlanan ilk hafta panik atakları ortaya çıkarabilir.
  • Kafein, sigara, alkol ve bazı uyuşturucular (LSD, esrar ve kokain gibi) panik ataklara sebep olabilirler.
  • Sakinleştirici etkisi olan herhangi bir ilacı ani olarak bırakmak panik atağın ortaya çıkmasına yol açabilir.
  • Amfetamin, kortizon ve astım tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar da panik atakları tetikleyebilir.
  • Denge, koordinasyon, işitme ve görme zorlukları kişinin stres düzeyini artırarak panik ve agorafobiyi tetikleyebilir.
  • Bedensel ağrılar panik atağı tetikleyebilir.
Atak sırasında ne yapmalı?
Panik atağın hoş olmayan bir durumdur ama yaşamınızı tehdit eden bir sorun ya da dünyanın sonu olmadığını kabullenin. Paniği kabullenerek onun sizi korkutma gücünü azaltırsınız.
Panik atak geçiriyorsanız yaklaşık on dakika boyunca ellerinizi burnunuz ve ağzınız üzerinde bir kap şeklinde çukurlaştırmayı deneyin veya bir kâğıt torba tutarak onun içine nefes alıp verin. Bu hareket kan akışındaki karbondioksit seviyesini arttıracak ve belirtileri ortadan kaldıracaktır.

Panik Bozukluğun tedavisi mümkün müdür?
Panik bozukluğu tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Psikiyatri uzmanına başvurarak yardım alabilirsiniz. İlaç tedavileri panik bozukluğu tedavisinin temelini oluşturmaktadır. Nörobiyogeribildirim uygulaması bedensel tepkilerinizi anlamanıza ve bunların üstesinden gelmenize yardım eder. Düşüncelerimizin duygularımız ve davranışlarımız üzerinde çok güçlü bir etkisi vardır. Ataklara sebep olan görünüşte otomatik düşüncelerin ve yanlış yorumların farkında olmayabilirsiniz. Psikoterapiler duygu düşünce davranış ve belirti ilişkisini anlamanıza ve üstesinden gelmenize yardımcı olacaktır.

ALINTIDIR...
Vallahi bu benim ya kafayı yemek üzereyim anneannemi kötü bir şekilde kaybettiğimden beri aynı şeyleri yaşıyorum kalp krizi geçiriyorum diye acile bile gittim en yakın zaman da psikiyatrise gitmem gerekiyor 😥😥
 
Kızlar çok kötüyüm :KK43: başdönmesi, bayılacak gıbı olma halsızlık var

Bıktım artık yaaa gercekten bıktım
 
Valla ben yazdım daha önce bu sitede defalarca. Volkan öztürke gittim hepsinden kurtuldum diye. İzmirdeyseniz mutlaka gidin değilseniz de ya online bakın veriyor mu diye ya da doğru doktoru bulun bunun başka yolu yok. Bende ilk başladığında 5-6 ay kardiyolog dahiliye hep gittim buralara psikolojik değil diye düşünüp olmadı geçmedi. kan tahlili oluyor birşey çıkmıyor. efor testi bile yaptık yine birşey yok. Sonra başladım terapist aramaya. iki kişi denedim onlar da olmadı ne tavsiye veriyorlar ne başka birşey. geçecek deyip deyip duruyorlar. ya geçecek de ben neyapıcam yani söyleyin yok. Üçüncüde volkan beye gittim arkadaşım önerdi de yani o da denk geldi. Denk geleceğimiz varmış Alah işte karşıma çıkarıyor. iki-üç senedir görmemiştim arkadaşımı. Beni iyi görmedi neyin var nasılsın derken konu buralara geldi. O da evliliği için gitmiş kesinlikle git dedi volkan beye. İyi ki gitmişim iyi ki Allah razı olsun ondan. Hep söylerim çekmeyen bilmez bunu dışardan konuşmak kolay oluyor insanlara ama işte sadece geçecek demekle geçmiyor bu
 
Arkadaşlar merhaba daha doktora gitmedim ama galiba bende de var lütfen yardımcı olur musunuz
Birden bire çarpıntım başlıyor arkasından daralma nefes darlığı başlıyor o an sanki ev üstüme yıklcakmış gibi oluyor ve bu durum uzun sürüyor
Ya da birden bire korkum başlıyor özellikle tek oturduğum zaman sanki birden karşıma bişe çıkcak gibi
Devamlı kabuslar görüyorum
Lütfen yardımcı olur musunuz ben çok kötüyüm Yoruldum artık
Uzun zaman önce yazmışsınız umarım geçmiştir, insan bilmediği şeyden korkuyor bu konuda olabildiğince bilgi sahibi olun ve korkularınız tanıyın. Böylece tam olarak neyle savaştığınızı bilirsiniz. Bende de panik atak ve yoğun anksiyete var belli durumlardan kaçıyorum kaçamadıklarımdan ilaç desteği alıyorum. Atak anında iletişim kurabileceğiniz bir doktor bulmak sizi rahatlatabilir(bana iyi geliyor😊)
 
Bugün güzelce panik atağımı geçirdim geldim.Fizik tedaviye gidiyorum belimden dolayı.Ve geçen hafta psikiatriste de gitmişdik.Neden istediğini bilmiyorum beyin mr istedi.Ve nerden uydurdum onuda bilmiyorum (Dr ben böle bişi demedim diyor) alzheimer çıkardım ortaya.Üzüldüm,panikledim.Yolun yarısında indim taksiyle devam ettim(Ki uzun bir yol değildi) Psikiatriyede uğradım durumu söyledim.Bir hafta-15 gün kadar xanax ilavesi yaptı.
Bu arada böyle bir şüphe bile beni üzer.Annem parkinson,teyzem ve dayım alzheimer di
 
X