- 11 Ocak 2014
- 441
- 964
- 303
- Konu Sahibi vivelafrance
Oldum olası para hesabı bilemeyen bir insan oldum. Borcu borçla kapatma, dolandırılma, ani ihtiyaçlar derken her gün başını alıp gidiyor.
Yeni iş tekliflerini bile riske girip kabul edemiyorum. Düzenli maaş ödemeleri yoksa batarım diye.
Fikir verin bana..
Bu ay itibari ile 3200 TL net maaşım var. (Vergi dilimine girdikçe düşüyor, yılbaşında artıyor tabi. Sapma payı 200-300 TL)
3 tane kredim var. 9200 TL, 6400 TL ve 11.900 TL, 3300 TL de kredi kartı borcum.
2500 TL birikmişim var, bir de bu ay maaş alacağım 2800 TL olarak.
Kredilerimin taksitleri 350 TL, 575 TL ve 240 TL .Takriben 2 yıl vadeleri var. Özel bir durumdan dolayı araba almam da gerekiyor, bir araba kredisine girmem şart. En çok 2 ay erteleyebilirim bu durumu.
Para hesabı bilenler, bankacılıktan anlayanlar, bu durumda olup çıkanar lütfen fikir verin. Ay içerisinde umulmadık harcamalarım da çıkabiliyor. Bazen eve destek olmak vs.
120 TL telefon faturam ve taksitim, sigara param dışında sabit bir harcamam yok. Kira, fatura vs. ödemiyorum. Borçlu olmak da beni çok rahatsız ediyor.
Tüm önerilerinizi bekliyorum.
Öncelikle kredilerinde ne kadar ödeme yaptın. Yani toplam kredi tutarınız 27.500 + 3300 de kredikartı var = 30,800 siz bu tutardan ne kadarını ödediniz ??
Her ay 1200 tl krediye ödüyorsunuz.
Sigara kullanıyorum 2 günde bir paket bitiyor demişsiniz. Paketi 10 tl den bir ayda 150 tl sigaraya para ödüyorsunuz.
120 tl de telefon gideriniz varmış.
Yani kaba taslak aylık 1500 tl sabit gideriniz var.
Köşede 2500 tl birikmiş varmış. 2800 tl de maaş alacakmışsınız.
Bu da elinizdeki paranın 5300 tl olduğunu gösterir.
İlk iş olarak 3300 tl lik kredi kartını kapatın.
Elinize kalır 2 bin tl
Bunun 1200 tl si ile kredileri öderseniz.
Kalan 700 tl ile de geçinmeye çalışırsınız. Paranız bittikten sonra ya da illa zaruri bir eya alacaksanız taksit falan yaptıracaksanız o zaman kredi kartı kullanın.
Kredikartı faizi cidden fazla ve asgarisini bile ödesenizo da borç ve birikiyor sonuçta.
Bu ay dişinizi sıkarsanız ve kk borcunu kapatırsanız ay içerisinde de kk dan en fazla 700 tl gibi bir harcama yaparsanız gayette rahat edebilirsiniz.
Öbür ay elinize gelecek olan maaş 3200 tl ise. 1200 krediye öderseniz 1000 tl civarı o ay ki kk borcunu ve telefon sigara parasını öderseniz geriye 1000 tl kalır onunla da araba taksidini öderseniz gerekirse.
Yani benim aklıma bu geliyor. Kredi çekerseniz dolar yüzünden yine zarara uğrayacaksınız. En azından kk borcunuzu ödemek bile sizi rahatlatır. 1-2 dikkat ederseniz eğer ödeyebilirsiniz.
Zaten 2 ay sonra bilearaba alsanız her halükarda toplamda 2400 tl civarı kredi borcunuzu hafifletmiş olursunuz.
Bir de genel olarak mutlaka bir deftere tüm harcamalarınızı not alın. Ne kadar harcadığınızı görürseniz kontrol etmek daha kolay olur.