Pasaportum kayboldu lütfen yardim..

Pasoportların kaybolması durumunda eğer tekrardan bir pasaport almak istemiyorsanız en yakın polis merkezine müracat ederek bildirimde bulunabilirsiniz yine bunun yanında en yakın il emniyet müdürlüğü pasaport büro amirliğine ya da şube müdürlüğüne müracat ederek pasaportunuzu kaybetiğinize dair bildirimde bulunabilirsiniz önemli bir husus bu bildirimi yapabilmeniz için nüfus hürriyet cüzdanınız mutlaka yanınızda olması gerekir ayrıca pasaportunuzu kaybettiğiniz, çaldırdığınız hallerde ihtiyari olarak pasaport kayıp ilanı verebilirsiniz.

Pasaportu kaybolup yenilemek isteyenler ise yine illerde il emniyet müdürlüğü pasaport şube müdürlüklerine müracat etmelidirler. Bu durumda internetten ilgili emniyet müdürlüğü web sayfası pasaport işlemleri sayfası ziyaret edilerek sıra alınması vakit kazandıracaktır. Müracaat ederken yanınızda 4 adet vesikalık fotoğraf ve nüfus cüzdanı (evlililikten doğan, boşanmadan doğan, v.b hallerde vukuatlı nüfus cüzdanı örneği gerekebilir bu da ilçe nüfus dairelerinden temin edilebilir.) olması yeterli olacaktır.

Fakat İstanbul için önemli bir husus var. İstanbulda kırk tane pasaport büra amirliği vardır kırk ayrı ilçede bu büro amirliklerinde sadece yeni tip yani bordo dediğimiz pasaportunu kaybedenlerin işlemleri yapılmaktadır. Eğer eski tip pasaport kaybedilmiş ya da yenilebilmesi için ise bunun için mutlaka ve mutlaka vatan caddesinde bulunan pasaport şube müdürlüğe müracat edilmesi gerekmektedir .

Ben işte ikinci pasaportumu kaybettim, üçüncüyü kaybettim bunun bir müeyyidesi varmıdır?
Vatandaşın iki, üç veya dördüncü defa pasaportunu kaybetmesi hiç bir önem arz etmemektedir pasaportunu kaybeden gelip yeni bir pasaport müracatı yaparak yenisini alabilir.
ir.

Arkadaslar ben Almanya da yasiyorum, esim ile yasadigimiz sorunlar nedeniyle ve sali günü temelli olarak Türkiye ye dönecektim, bileti aldik fakat bugün pasaportumun kayip oldugunu fark ettim.. Bu durumda ne yapmam gerekiyor, bu konuda bilgili arkadaslar yardimci olabilirler mi lütfen..

Bunu nette buldum !

Yurtdışında pasaport kaybetmek
"Bütün yumurtaları aynı sepete koymamak" risk yönetiminin altın kuralıdır. Aslında tam hali şöyle olmalı "bütün yumurtaları hiçbir zaman aynı sepete koymamak"! Zira bütün yumurtaların aynı sepette olduğu çok kısa bir anda bile başa gelecek felaket, insanı çok zor durumda bırakabiliyor.

Yaklaşık 6 aydır Türkiye'deyim, işim gereği ayda bir hafta Hollanda'ya gidiyorum. Son iş gezimde Amsterdam'dan kalkacak uçağa yetişmek üzere Brüksel'den trene koştururken hemen hemen hiç yapmadığım bir şeyi yaptım, beş dakikalığına pasaportumu üstümde taşımak yerine dizüstü bilgisayar çantama koydum. O çantayı da baş üstü rafına koyup 5 dakika da gardaki telaşa dalıp gidince çantam, içinde iş bilgisayarım, fotoğraf makinem ve pasaportum ile çalındı (bu arada Belçika hırsızlık konusunda çok sorunlu, çantaya yapışmak lazım, ben de bunu bilmiyor değilim ama işte 5 dakikalık bir aptallık).

İlk şokun etkisi ile akla gelen abuk subuk şeyler atlatıldıktan sonra ("acaba çantayı hiç yanıma almadım da aldım mı sanıyorum" diye bile düşündüm) daha mantıklı bir telaş başlıyor: "Yahu ben şimdi yaban ellerde pasaportsuz ne yapacağım!". Pasaport o kadar ağır bir kayıp ki, içinde üç yıllık iş düzenimin olduğu bilgisayarın kaybını, 6 gün sonra Singapur'a uçamayıp gidiş dönüş bileti ve tatil rezervasyonumu yakacağımı (gerçi bir miktar ceza ile kurtardım sonradan) ancak günler sonra düşünebilecektim.

Neyse bu yazıyı yazma amacım ahlamak vahlamak değil. Amacım bu son derece rahatsız edici duruma düşülürse neler yapılması gerektiğini özetlemek. Öncelikle pasaportu kaybetmeden önce yapılması gerekenlere bakalım:

- Pasaportunuzun içinde vizelerin bulunduğu bölümlerinin, pasaportun önemli sayfalarının fotokopisini alın. Özellikle vize numaraları sonradan çok işinize yarar.

- Pasaportunuzu hep üstünüzde taşıyın, yıpranır diye düşünüyorsanız, boyna asılan cüzdanlardan alıp onun içinde taşıyın.

Peki pasaportu kaybettiyseniz ne yapacaksınız?

Öncelikle etrafı yetkili biri ile iyice aradıktan sonra en yakın yerel karakola gidin. Durumunuzu anlatıp tutanak tutturun. O tutanağa size ait (adınız soyadınızla), şu numaralı pasaportun çalınmış olduğunu mutlaka yazdırın. Bunu yazdırmamanız ya da pasaport numarasını yazdırmamanız ilerde sorun çıkartır.

Sonra polis tutanaklarını alıp doğruca Türk Konsolosluğu'na gidin. Burada elçilik görevlileri çok yardımcı oluyorlar. Konsolosluk size hemen (yarım saatte) tek sefer kullanabileceğiniz ve sadece Türkiye'ye dönebileceğiniz bir geçici seyahat belgesi veriyor. Bunun için 2 adet fotoğrafa, nüfus cüzdanı fotokopisine ve de polis tutanağının fotokopisine ihtiyacınız var (o tutanağı konsolosluğa vermeyin!).

Yurt dışında kaldığınız sürece polis tutanağını yanınızdan ayırmayın. Biri pasaport diye sorduğunda onu göstermeniz lazım yoksa bir de pasaportsuz belgesiz dolaşmak başınıza bela olur. Ben pazar günü başka bir ülkedeki uçağa 4 saat kala çaldırdığımdan ve uçağı kaçırdığımdan 2 Brüksel'de mahsur kaldım.

Bu arada eğer benim durumumda iseniz bileti unutmayın. Bileti hemen erteletin. O telaşla unutup bir de bileti yakmayın. Ben bileti erteletip sonra bir ceza ödeyerek Brüksel'den döndüm (Geri dönüşü ancak konsolosluğundan seyahat belgesi aldığınız ülkeden yapabiliyorsunuz). Buradan erteleme konusunu sorunsuz halleden THY'ye, en az gecikme cezası ile uçmam için yarım saat uğraşan Belçika Havaalanındaki THY görevlisi beyefendiye de teşekkürlerimi ileteyim.

Konsolosluktan aldığınız geçici seyahat belgesi ile memlekete döneceksiniz. Belçika'dan çıkış sorunsuz oldu. Türkiye'de gümrük kapısında sizi ordaki polis noktasına alıp bilgilerinizi sisteme girecekler, sizin elinizdeki geçici seyahat belgesini alıp size başka bir kağıt verecekler. O kağıdı da saklayın.

Sonra gidip yeni pasaport başvurusu yapacaksınız. İstanbul'da bu sadece Vatan Caddesindeki emniyetten yapılıyor. Emniyete gitmeden önce Ziraat Bankasına gidip pasaport defter ücretini yatırın. Yeni e-pasaport için önce parmak izi veriyorsunuz, sonra da pasaport işlemlerine giriyorsunuz. Burada benden pasaportu kaybettiğime dair bir belge istemediler (örneğin Belçika'daki polis tutanağını istemediler). Pasaport için işleme alındığınız yer zaten kayıp pasaportlarla ilgileniyor. Eğer daha önceki pasaportunuzun daha geçerliliği varsa onu yeni pasaportunuza aktarabiliyorsunuz. Ama gerekirse bunu sorup hatırlatın. Benim çalınan pasaportum 2014'e kadar geçerli idi, o süreyi yeni pasaporta işleterek sadece defter parası ile kurtardım.

Burada bir dipnot vereyim, benim pasaportumu sistemde bulamadılar, zira onu Singapur'dan almıştım. Benim işime bakan polis, sistemden girip Singapur'dan bilgilerimi çekti, Türkiye'de işledi ve sorunu beş dakikada çözdü. Yani e-devlet'in iyi çalışmasına tanık oldum. Zira eskiden olsa muhtemelen Singapur Konsolosluktan elçiliğe faks çektirmem ve en az bir hafta beklemem gerekecekti. Tüm bu süreç boyunca konsolosluk ve polis çok hızlı çalışıyor ve oldukça yardımcı oluyor.

Çipli pasaport (e-pasaport), eskisinden biraz daha kısa ve bordo renkli. Bence en güzel özelliği tüm gerekli gümrük geçiş bilgilerinin fotoğrafla beraber tek sayfada toplanmış olması. Zira lacivert pasaportta gerekli bilgiler dağınık ve özellikle pek Türk pasaportu görmeyen bir sınır memuruna (ve tabi ki size) çok zaman kaybettiriyor.

Yeni pasaporta sorunsuz kavuştum ama eski pasaportta giden de gitti. Özenle biriktirdiğim vizelerim gitti. En çok da bir sene süreli çok girişli Schengen vizem gitti ona yanıyorum. Daha yeni vize başvurusu yapmadım. O nasıl olacak, eski vizemi bulup pasaportuma işlerler mi göreceğiz.

canim benim ya.. Allah yardimcin olsun ! boyle insanlari hic anlamiyorum acikcasi varsa bir derdi anlatsin arkandan is cevirmekte ne oluyormus !!

Konu sahibine cok uzuldum.... Allah yardimcisi olsun... Yerinde olsam kocamin istedigini yapmazdim dunyayi ona zindan ederdim... Surda suresiz oturum almana iki yil kalmis... 5 yilin doldugu taktirde kimse pasaportunu elinden alamaz... Iyi bir is bul kendine suresiz oturumun oldumu ister trde ister almanyada yasarsin... Bende fransaya gelin geldim cok sukur esim cok iyi... Genc kizlara sesleniyorum sirf avrupa sevdasi icin tanimadiginuz bilmediginiz yerlere gelin gitmeyin... Nice kadin taniyorum daha 18 yasinda ikinci evliligini yapmis kisiler yasca kucuk kizlarla evleniyorlar ustunedevilk evlilikten cocukta var... Degiyormu yasananlara kimsesiz degmeyen bir adam icin dort duvar arasinda yasamaya....

Pasoportların kaybolması durumunda eğer tekrardan bir pasaport almak istemiyorsanız en yakın polis merkezine müracat ederek bildirimde bulunabilirsiniz yine bunun yanında en yakın il emniyet müdürlüğü pasaport büro amirliğine ya da şube müdürlüğüne müracat ederek pasaportunuzu kaybetiğinize dair bildirimde bulunabilirsiniz önemli bir husus bu bildirimi yapabilmeniz için nüfus hürriyet cüzdanınız mutlaka yanınızda olması gerekir ayrıca pasaportunuzu kaybettiğiniz, çaldırdığınız hallerde ihtiyari olarak pasaport kayıp ilanı verebilirsiniz.

Pasaportu kaybolup yenilemek isteyenler ise yine illerde il emniyet müdürlüğü pasaport şube müdürlüklerine müracat etmelidirler. Bu durumda internetten ilgili emniyet müdürlüğü web sayfası pasaport işlemleri sayfası ziyaret edilerek sıra alınması vakit kazandıracaktır. Müracaat ederken yanınızda 4 adet vesikalık fotoğraf ve nüfus cüzdanı (evlililikten doğan, boşanmadan doğan, v.b hallerde vukuatlı nüfus cüzdanı örneği gerekebilir bu da ilçe nüfus dairelerinden temin edilebilir.) olması yeterli olacaktır.

Fakat İstanbul için önemli bir husus var. İstanbulda kırk tane pasaport büra amirliği vardır kırk ayrı ilçede bu büro amirliklerinde sadece yeni tip yani bordo dediğimiz pasaportunu kaybedenlerin işlemleri yapılmaktadır. Eğer eski tip pasaport kaybedilmiş ya da yenilebilmesi için ise bunun için mutlaka ve mutlaka vatan caddesinde bulunan pasaport şube müdürlüğe müracat edilmesi gerekmektedir .

Ben işte ikinci pasaportumu kaybettim, üçüncüyü kaybettim bunun bir müeyyidesi varmıdır?
Vatandaşın iki, üç veya dördüncü defa pasaportunu kaybetmesi hiç bir önem arz etmemektedir pasaportunu kaybeden gelip yeni bir pasaport müracatı yaparak yenisini alabilir.
ir.

Detayli bilgi verdiginiz icin tesekkür ederim, neyse ki pasaport isimi hallettim..

Bugün yabancilar polisine gittik, esimi iceri almadilar ve bir tercüman araciligi ile orda ki yetkili ile konustum sonuc yine beynimden vuruldum cünkü beyimiz yaklasik 1 ay önce yabancilar polisine mektup yazmis ve benim bundan haberim yok. Mektubunda bizim 2011 yilindan bu yana birlikte yasamadigimizi yazmis, inanamadim cünkü biz hep birlikte yasadik.. Üstelik günlerdir soruyorum oturum icin evrak geldi mi diye oda utanmadan gelmedi ben yalanci degilim diye kizip duruyordu.. Bir kez daha ne kadar yalanci vicdansiz bir insan oldugunu kanitladi bana.. Bana esimi avukata verebilecegimi ve devam olarak Almanya da yasayabilecegimi söylediler ama ben Türkiye ye dönmeyi tercih ediyorum dedim.. Esim olacak o vicdansizi da ALLAHA havale ediyorum..Bana yasattigi acilarin hepsinin milyon katini yasar insallah ama suan hic üzgün degilim cünkü onun ne kadar yalanci ve entrikalarla dolu bir insan oldugunu cok iyi biliyorum bu sebeple üstümden bir agirlik kalkti bile diyebilirim.. Hepimiz icin herseyin hayirli olmasini dilerim..

Bu arada pasaport isi halloldu..

canim o kadar sevindim ki senin adina ya valla gitmen senin en hayirlisi..

ama bu adaminda böyle yapmasina cok kiziyorum,hani tazminat davasi filan diyecem ama ugrasmak olur ki ne kadar olur anca yipranirisn

böyle bir insandan kurtuldugun icin cok sevindim..elin memleketinde seni mahvetti pis adam

Konu sahibine cok uzuldum.... Allah yardimcisi olsun... Yerinde olsam kocamin istedigini yapmazdim dunyayi ona zindan ederdim... Surda suresiz oturum almana iki yil kalmis... 5 yilin doldugu taktirde kimse pasaportunu elinden alamaz... Iyi bir is bul kendine suresiz oturumun oldumu ister trde ister almanyada yasarsin... Bende fransaya gelin geldim cok sukur esim cok iyi... Genc kizlara sesleniyorum sirf avrupa sevdasi icin tanimadiginuz bilmediginiz yerlere gelin gitmeyin... Nice kadin taniyorum daha 18 yasinda ikinci evliligini yapmis kisiler yasca kucuk kizlarla evleniyorlar ustunedevilk evlilikten cocukta var... Degiyormu yasananlara kimsesiz degmeyen bir adam icin dort duvar arasinda yasamaya....

Bende o kadar cok üzülecek seyler yasadim ki ama artik üzülmüyorum, esimin basindan 1 evlilik gecmis ve o evlilikten 3 oglu var, bunu zaten biz evlenmeden evvel bana söylemisti fakat biz evlenip ben Almanya ya geldikten sonra biten evliliginin disinda 2 ayri kadindan 2 ayri cocugu oldugu ortaya cikti. Bunlardan bir tanesi Alman diger kadin da Polonyali daha o zaman beynimden asagiya kaynar sular indi :(( ve benim ilk evliligim.. Evlenmeden evvel ben cocuk istiyorum diyen adam ben Almanya ya geldikten sonra bu saatten sonra cocuk istemiyorum demeye basladi ve ben suan 35 yasindayim 4 yillik da evliyiz.. Cocuk olmamis olmasina bir yandan seviniyorum ama bir yandan da cok üzülüyorum cünkü anne olabilmeyi istiyordum evlat özlemi ile doluyum :((( Ama hepsini Allaha havale ediyorum... Benim agrima giden sey bu kadar kandirilmak, benim Türkiye de bir düzenim vardi, isim vardi.. Izmir gibi bir yeri birakip geldim ben buraya hayatimi, hayallerimi caldi, isin en kötü yani biz sözde severek evlendik, lanet olsun böylesi insanlara.. Gecenin 2'sinde gidecek bir yerim olmadigini bile bile, almancamin olmadigini bile bile beni sokaga atti.. Benim su Almanya sinirlari icinde yasadigim üzüntünün tarifi yok, hep bir umut dedim ama ALLAHINDAN bulsun vicdansiz..

Cevaplari okumadim ama ilk once polise gidip
Kayipbasvurusu yapiyorsun o kagit ile
Konsolosluga gidip tek kagit veriyorlar o kagitla
Turkiyeye giris yapabiliyorsun ama turkiyedeki
Polis o kagidi aliyor senden ama sende kayip basvurusu
Oldugu icin tr polisinden itersen yeni passaport
Cikarabilirsin kisacasi pass olmadan tr ye gidebilirsin
Yeni olarak akrabalarim pass kaybetti anlattigim sekilde
Gittiler ( telden yazdim yanlislar icin ozur dilerim )

canim o kadar sevindim ki senin adina ya valla gitmen senin en hayirlisi..

ama bu adaminda böyle yapmasina cok kiziyorum,hani tazminat davasi filan diyecem ama ugrasmak olur ki ne kadar olur anca yipranirisn

böyle bir insandan kurtuldugun icin cok sevindim..elin memleketinde seni mahvetti pis adam

Tesekkür ederim canim, herseyin hayirlisi olur insallah..

Back
X