Her şeyde olduğu gibi bunda da sorumluluk almak çok zor. Evde iki tane kedim var, cins kedi. Bir tanesi 15 aylık, bir tanesi 4 aylık. 2 ay önce 23 aylık kedim vefat etti.

Bebek kediyi onun vefatından sonra aldım. İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de karakter var ve hepsi birbirinden farklı.
ilk kedim dişi idi (vefat eden), tırmalama tahtası yerine halılara geçirirdi tırnağını. İkinci kedim erkek, 6 aylıkken sahiplendim. O da halıyı tırmalamaya başladı. İlk kedime tırmalama tahtası eğitimi vermiş olmama rağmen, görmediğimi düşünürse halıları kullanırdı, görüyorsam da tahtayı.
Koltuklarım çizik içinde, örtü örtüyor olmama rağmen üstelik. Sandalyelerim ise delik delik.
Günlük kum temizliği mecbur, hatta iki kez olsa daha iyi. Hangi kumu kullanırsan kullan mutlaka koku oluyor. Tuvalet sonuçta

Bazen ayaklarına takıp evde öyle gezebiliyorlar ya da yere başka bir yere düşürebiliyorlar vs.
Sağlığı için iyi mamalardan alman lazım, kötü mama alırsan yaşlandıkça sağlık sorunu yaşıyorlar ve daha çok para veriyorsun. Mamalar da ucuz değil.
Düzenli olarak veterinere gitmeleri şart. Nasıl biz sağlığımız için gidiyorsak, onlar da gitmeli. Tedavi aşı vs de ucuz değil. Bir üşütüyor 500-600 veriyorsun hiç yoktan. Vefat eden kedim dönem dönem kusuyordu. Kilosu 100 tl olan mamalardan vs kullandık çare olmadı.Kan tahlili yaptırdık, 650 tl tuttu mesela. 2 ayda 1 iç-dış parazit yaptırıyorsun, kimi yerde 50 kimi yerde 150.
Sosyalleşme ihtiyacı oluyor onların da, sevmen vakit ayırman oynaman lazım. Ayrıca eğitmen lazım. Alfa sen olacaksın ki beta o olsun. O alfa sen beta olursan yani eğitemezsen canına okurlar. Benim kedilerim beta, çık dediğimde çıkarlar, yapma dediğimde yapmazlar. Yatak odasına, mutfağa ve çocuk odasına girmeleri yasak. Ha ben yoksam affetmez girerler, ben varsam da denerler ama çık derim çıkarlar.
Hangi kedi olursa olsun (sfenks hariç) tüy döker. Her gün taramalı, her hafta tırnaklarını kesmelisin. Ev her gün, bilemedin iki günde bir süpürülmeli. Yoksa her yer tüy olur. Evi her gün süpürsen de tüm kıyafetlerin (küloduna kadar) tüy içinde kalacak. Kurutma makinen yoksa tüy işi zorlayabilir.
Sevgisi çok büyük olsa da sorumluluğu da büyük. Ekstra yük. Bunları yapabilecek misin? Eğer yapamayacaksan alma. Eşinin rızası yoksa zaten alma. Kızımın yavrularından birini sahiplendirdim ama anne kediden korkuyordu. 3 hafta sonra geri getirdiler. Cins kedi olmasına rağmen sırf 3.5 aylık diye kimse istemedi. bir arkadaşıma sahiplendirdim. Falan filan. Özetle, tekir kedi alacaksın, iyi bakman lazım. Biraz büyürse sahiplendirilmesi çok daha zor olur. Emin misin?