Premature Bebekler *Rahim Ağzı Yetmezliği Topiğinin Mucize Bebişleri*

37 haftadan önce gerçekleşen doğumlar prematüre doğum olarak adlandırılır. Bu haftadan önce doğan bebeklere de prematüre bebek denir.

ne güzel merasim :))
ben misafire ikram hazırlamaktan mutfaktan çıkamadım... nerde yatakta yatma. ne dua okunduğunu bile duymadım...

canım aktardan alınan rezene ve kimyon veriyorum bir tutamı(çay kaşığı) çeyrek çay bardağı sıcak suda bekletiyorum minicik şeker koyuyorum içiyor...

canım birinden sab simpleks zararlı dediğini duydum dr sinin...

ahh tam hayalimdeki mevlit,ben böyle bisey yapsam esimin ailesi tefe koyup çalarlarHastane icin bebek çikolatası aldım onu bile yadirgamislardi

canım ya belli şeylerini yap. ben foto çektirdim biraz yadırgayan oldu. benim düğün resimlerim çok kötü. okul resmi gibi arkada düz mavi siyah fon var
bunları iyi ki çektirdim. çok mutluyum...

Benimde amacım oydu cumaları alayım bari dedim,güya yarın okutcaktim baskası almış sonrada bı baskası aliyormus derken kaldı,kurban etide olur pilavla

Kurban adak canım
O yüzden eve girmez kurban eti bizde

ayyy ben de gelmek isterdim :)) çok şık ve güzel bir mevlüt olacağına eminim Allah içine sindirsin

Gel kapımız açıkherzaman kk kadınlarına :)))))

Akika kurbanı ilğili alıntı;

Değerli kardeşimiz;
Yeni doğan bebeğin başındaki ilk saçlarına akîka; bu çocuğun doğumundan yedi gün sonra başındaki tüyleri kısmen veya tamamen traş edip adını koyduktan sonra Allah'u Teâlâ'ya şükür için kesilen kurbana akîka kurbanı denir.

Hz. Aişe (r.a.)'den şöyle rivâyet edilmektedir.

"Resul-i Ekrem (s.a.s.} bize erkek çocuklar için iki, kız çocukları için bir koyun "akîka" olarak kurban etmemizi emretti." (İbn Mâce hadis no: 3163, Zebâih, no: 1515).

Yine Hz. Âişe validemizin rivâyetine göre, Peygamber Efendimiz (s.a.s.), torunları Hasan ile Hüseyin'in doğumlarının yedinci günü akika kurbanlarını kesmiş ve adlarını koymuştur. (Tecrid-i Sarih Tercümesi, XI, 401)

Bu kurban çocuğun doğduğu günden bâlîğ olacağı güne kadar kesilebilir. Ancak doğumun yedinci gününde kesilmesi daha çok sevap kazanmaya sebeptir. Kesilen kurbanın kemikleri çocuğun sıhhatli olmasına sebep olsun niyetiyle kırılmayıp eklem yerlerinden sıyrılır ve öylece pişirilir. Sonra bu kemikler bir yere gömülür. Akîka kurbanının etinden bunu tasadduk eden kimsenin yiyebileceği gibi ev halkı da bu etten istifâde eder. Bir kısmı da ihtiyaç sahiplerine dağıtılır.

İslâm'dan önceki câhilî Arap toplumunda sadece erkek çocuklar için kurban kesilirdi. Kız çocukları için böyle bir merâsim söz konusu değildi. İslâm bu değişikliği yaparak kız çocuklarına da değer verilmesini sağlamıştır .

Ümmü Kürz (radıyallahu anhâ) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ın şöyle söylediğini işittim: "Oğlan çocuğu için birbirine denk iki kurban, kız çocuğu için bir kurban kesmek gerekir. (Kurbanlığın) erkek veya dişi olması farketmez." (Ebû Dâvud, Edâhî 21, (2834, 2835, 2836); Tirmizî, Edâhî 17, (1516); Nesâî, Akîka 3, (7, 165).)

1- Bu hadisler, çocuk için kesilecek akîka kurbanının erkek ve kız çocuklar için farklı olmasını gösteriyor. Erkek çocuğa iki kurban, kız çocuğa bir kurban. Ayrıca oğlan için kesilecek kurbanlardan her ikisinin de kurbanda aranan şartları haiz olması, birinin tam kurbanlık, diğerinin gerekli şartlardan eksik olmaması istenmektedir. Her ikisi de normal kurbanlık hayvandan olmalıdır.

2- Bu hadisle amel ederek, oğlan için iki koç kesilmesine hükmeden ülemâ, rivayetlerin de dışına çıkarak bazı delillerle kendi görüşlerini takviye ederler. Derler ki: "Şeriatımız, mirasta, şehadette, diyanette, kadınlara yarım hükmeder.

3- Hadisin zâhiri akîka kurbanı kesmeyi vâcib ifade ediyorsa da, İslam Alimleri konu hakkında gelen başka rivayetleri de esas alarak "Vacib" dememiştir. Sadece Zâhiriye mesleğinde gidenler akîka'ya vacib diye hükmetmiştir. Şâfiî, Hanbelî ve Mâlikî mezhepleri bunun sünnet olduğuna, Hanefîler ise mübah ve nihayet mendub olduğuna hükmetmişlerdir. Buna ögre akika kurbanı kesmemek günah olmaz. Alimlerin çoğunlukla benimsediği hükme göre, kız ve erkek için birer kurban yeterlidir. Nitekim şu rivayetler de bunu açıkça göstermektedir. Başta sünnete harfi harfine uymakla tanınan Abdullah İbnu Ömer olmak üzere pek çok büyükler erkek ve kız için birer koyun kestiklerini göstermektedir.

Abdullah İbnu Ömer (radıyallahu anhümâ)'ya ailesinden her kim bir akîka istemiş ise, ona mutlaka bir akîka vermiştir. Kız ve erkek, her çocuğu için birer koyun kurban ederdi. Urve İbnu'z-Zübeyr merhum da böyle yapardı." İmam Mâlik der ki: "Bana ulaştığına göre, Ali İbnu Ebî Tâlib (radıyallahu anh) da böyle yaparmış." (Muvatta, Akîka 4, (2, 501).)

Bu rivayet, akîka kurbanının kız ve erkek çocuklar için birer koyun olacağına delil olmaktadır. Çünkü İbnu Ömer, Urve, Hz. Ali gibi büyüklerin böyle yaptıklarını haber vermektedir.

Abdullah İbnu Abbâs (radıyallahu anhümâ) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm), torunları Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin için, akîka olarak birer koyun kurban etti." (Ebû Dâvud, Edâhî 21, (2841)

Kız ve erkek çocuklar için birer kurban kesileceği kanaatinde olanlar bu rivayeti esas almışlardır.

Akîka kurbanında aranan şartlar

Kurban edilecek hayvan tek veya iki gözünden kör olmamalı; dişlerinin ekserisi düşmüş olmamalı; kulakları kesik olmamalı; boynuzlarından biri veya ikisi kökünden kırılmış olmamalı; kulağı veya kuyruğunun yarısından çoğu, memelerinin uçları kesik olmamalı; yahut yaratılıştan kulak ve kuyruğu olmayan bir hayvan olmamalıdır. Akîka kurbanı Hanefi mezhebine göre mübah ve dolayısıyla menduptur. Diğer üç büyük imâma göre sünnet, Zahiri mezhebine göre ise farzdır.

Hz. Peygamber bu kurbanın kesilmesi sırasında bir örf olarak başa kan sürülmesi âdetini yasaklamış, (Ebu Dâvud, Edahî, 20) kesilen saçların ağırlığınca altın veya gümüş tasadduk edilmesini emretmiştir. Akîka kelimesi anne-babaya isyân anlamına geldiği için Resulullah bu kurbanın adını "itaat ve ibadet" anlamına gelen "Nesike" kelimesi ile değiştirmiştir. (İbn Hanbel, II, 182)

Bu kurban çocuğun doğduğu günden bâlîğ olacağı güne kadar kesilebilir. Ancak doğumun yedinci gününde kesilmesi daha çok sevap kazanmaya sebeptir. Kesilen kurbanın kemikleri çocuğun sıhhatli olmasına sebep olsun niyetiyle kırılmayıp eklem yerlerinden sıyrılır ve öylece pişirilir. Sonra bu kemikler bir yere gömülür.

İmam-ı Şâfiî ve Ahmed Bin Hanbel'e göre, çocuğun sıhhat ve selâmetine bir tefe'ül olarak akîkanın kemikleri kırılmaz, mafsallarından ayrılır ve öylece pişirilir. Bu müstehaptır.

Diğer mezheb imamlarına göre ise, bil'akis mütevazi olması, beşerî hırslarının kırılmasına tefe'ülen, kemiklerin kırılması müstehab sayılmıştır.

Şu halde durum niyete göre değişmektedir. Hangisine tefe'ül edilmişse ona göre hareket edilmesi iyi olur.

Akîka kurbanının etinden bunu tasadduk eden kimsenin yiyebileceği gibi ev halkı da bu etten istifâde eder. Bir kısmı da ihtiyaç sahiplerine dağıtılır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Son düzenleme:
Kızlara 1 erkeklere 2
Niye islamiyette bu erkek kız ayrımı var anlayamıyorum

Ben hamileyken sağ salim doğarsa kurban adıyorum dedim,oğlumda da kesmiştik, Allah kabul etsin ihtiyaç sahibi çok hane var. Onlara gidecek hepsi

Kızlar dün felaket bir gündü
Uykusu baya dağıldı öğlen 12 den gece 3 e kadar bir türlü dalamadı
Mahvolduk, akşam 8 kişi misafirim vardı, insanlara 1 bardak çay bile koyamadım, herkes seferber oldu
Kurban işini de bugüne aldık
İki çocukla başbaşayım ((

Canım Allah kolaylık versin. Bizim oğlanda öyleydi. Sabah 6 dan1 e kadar akşamda 6 dan 10:30 kadar hiç uyumadı hep mızmız. Yanımda istiyor. Pusete koyup odaya getiriyorum onuda istemiyor. 3 gündür bölük bölük süt sağdım sütüm azaldı.
Bu benim son bebeğin sevgiyle zevkle içme sinesine bakacağım demiştim. İki gündür durup durup ağlıyorum. Ev çok dağınık ve sıkışık geliyor. Tüm dolaplar elden geçmeli aradığını bulamıyorum. Çıkarılan şeyi aynı dolaba koyamıyoyur. Herşey ortada kalıyor. Boş vereyim diyorum. Çamaşır yıkanıp toplamak yetiyor. Gücüm yok. Aslında çok iş yok fakat başlamaya gözüm yemiyor. Çünkü ortasında yoruluyorum. Sanki açlıktan ölmüşüm gibi halsizlik oluyor.
Buğün abimizde evde. Çocuk oyun oynayacak bizimkide bi Nazlı sese karşı. Yapma oğlum demeyecektim sözde sesiZ ol yapma sus diye çocuğu bunaltıyoruz. Sese alıştıralım dedim yok zaten çok sesli bi mahalle. Ambulans polis. Okul hepsi var bide bizim apt yaş ortalaması 55 tv sesleri obiçim. Her daireden ayrı geliyor.
Rabbim yar ve yardımcımız olsun.

Var ya hep aynı bizde öyleyiz
Evin dağınıklığını Boş ver diyeceğim ama ben de yapamıyorum
Herşey dört dörtlük olsun istiyorum
Eşim giderken dedi kız uyuyor şimdi dinlen diye ama nerde oğlan dışarda onu gözlücem diye bir içeri nir dışarı anam ağlıyor gene ((

ben de doğum fotografçısı araştırıyorum ama eşim hiç istemiyor.doğumun da bir mahremiyeti var odada çeksin ama doğum anında çekmesin diyor.bir de ilk başlarda doğuma gircem diyordu şimdi istemiyor.beni o halde görmek istemiyormuş kendince sebepleri var.benim de kafam karıştı neyapsam bilemedim

Bosver yadirgasinlar mühim olan senin nasil hissettiğin bende istedim âmaesım yanaşmadı,abartma dedi bende cok ustelemedim,ama ısrar edip cektirseydim eminim iyiki yaptırdık derdi,düğün fotolarımız öyle olmustu,insallah ikinciye çektiririm bende

Bizde gece 3 kadar uyumadık geceleri böyle yapmazdi ilk oldu hastaligindanmi 40 çıktı huyumu değişti anlamadım kucagda alıştı gece 2 kere mama verdim öyle uyudu bu hafta cok huysuzdu kucagda alistig icin evde hiç bisey yapamadım bugunu iple cektim esim evde emiri ona biraktim aksama kadat anca supurdum sildim toz aldim ama nasil zorlandim,uzurimde bi yorgunluk var surekli dünde ocakta cezveyi yaktım ütüyü fiste unuttum ikisinize aynı anda yaptım ütüyü esım aksam geldiginde farketti Allah sonumuzu hayretsin

Ya kızlar biz gene caresiz kaldık
Uykusu gözünden akıyor ama uyutamıyoruz
Gece uykusuna dalamıyor çocuk bir türlü
Kolda sallanmayı sevmiyor, emerken uyuyo gaz cıkaralım derken uyanıyor gaz cıkarmadan yatırsak bu sefer gazdan uyanıyor
Gündüz sorun yok uykusu geldigi zaman azıcık pışpışla yada yüzünü okşa uyuyor
Ama şu gece uykuları bizi delirtecek
Siz nasıl uyutuyorsunuz (((

Ben beşiğini biraz sakladığım zaman uyuyor eğer altı kuru karnı tok gazı yoksa,ama bisey farkettim portbebe ye koyup dışarı ciktigmizda hemen uyuyor evrede denedim portbebeye koyup evde bı kaç tür attım uyudu dene istersen

Saç kurutma ile mesaideyim ;(
İyice belledi gece 1.30 dan önce uyumuyoooorrrr

canım fırsat bulup bir turlu yazamadım su kurutma makinesi işini radyasyon sacıyormus kullanmmaya calış ,İnci de o donemde cok gec saatte dalardı hatta her gun biraz daha da gec yatardı oyle oyle 2-3-4-5-6-7-8- derken bir baktık ki inci gecelerin kızı oldu cıktı resmen herkes yatınca biz kalkıyor sabah da sızıyorduk,sonra yavaş yavaş normale dondu,bu ara yine gece uykusu cok kalitesiz hırslı hırslı emip bırakıyor butun gece

incide de oldu oyle,ara ara alevleniyor ara ara da sert kuru oluyordu,sanırım 3 aylıkkendi gecti yuzundekiler ama bu sefer de yanagın kulakla bitiştigi yerde egzema cıktı(bu benim dusuncem),yavrum arar ara kaşınıp kanatıyor bile,gece de huzursuzlugu bundan sanırım bir o yana bir bu yana donduruyor kafasını,doktora sordum dedim cok huzursuz oluyor ne sursem-baktı baktı bepanten sur yeter dedi ama yetmiyor,cok şukur şu anda İnci saglıklı ve ben sırf bu yuzden onu hastaneye goturup mikroplara maruz bırakmak istemiyorum ama kotu gorunuyor sanırım iyice azdı,care bulursan bana da de

canım egzama için bize dr licoid krem verdi, pişik için hametan.
iyi geliyor ama kesince egzama yine çıkıyor. birinin egzamaları için dr beyaz vazelin vermiş. eşim unutuyor onu deneyeceğiz...

kızlar ben 2 gündür ek gıdaya geçtim gibi... 5-6 çay kaşığı ıspanak çorbası verdim.
3 kere de sulu sütlü pirinçli kaşık maması biberonda. Biliyorum ki süt yetmiyor... işe de başlayacağım geçeceğim ben perşembe dr ye gideceğiz bakalım ne diyecek. mama da soracağım yokken annemler verir..

Cnm bizimki dışarıda bile zor dalıyor arabasında
Evde de denedik hiç sevmedi malesef

arkadaşım çocuk Dr ona da dedim radyasyon işini :))) tv, cep telefonu, modem herşey radyasyon yayıyor onları n yapacaksın dedi :))
Hoş birinden kurtulsa kardır
Direk dinine tutuyorum çünkü
Ama senin de dediğin gibi önce 12 sonra 1 şimdi 2 yi buldu

Yüzü egzamaymış bizimkinin de
Doktora resmini çekip gönderdim
Bir krem adı verdi malesef Kortizon içeriyor
Önce sürmeyeyim dedim ama baktım çocuk yüzünü ovuşturmaktan mahvoldu, kimbilir nasıl kaşınıyor çok çok az miktarda ince bir tabaka halinde sadece kızarık yerlere sürdüm
Sonuc: sabah pırıl pırıl tek nokta bile olmayan bir cilt :)))

Bir daha sürmedim ama sanki bugün biraz başladı gene
Alerjik bebeklerde oluyormuş
Sanırım bizim şu alerji işi ciddi (

Kaç aylık Arda şimdi
Nasıl iştahı?
Kızlar bu arada benim cadı 3 gündür mamayı reddediyor
Memelere kuvvet yani :))))))

Canım ağzını açıyor şükür
Dün sütçü bulduk ondan mayaladım bugün 3 çay kaşığı kadar verdim yedi:))
seviyor mu bilmem ama yiyor.
benim sütüm az bir sürü sıvı tükettiğim halde. diyette aman aman ciddi yapmıyorum dikkat ediyorum. Ama azaldı(
14 kasımda doğdu 14 martta 4 ayı dolmuş oluyor bana sorsan 4 aylık komşuya sorsan 5 aylık:))
aslında erken ama boş çekiyor sütlü pirinçli verdim bugün 2 kere ama az koydum sulu verdim içti...

bir de su veriyor musunuz ben pek vermedim ama ek gıdaya geçince vermek lazım. peki nasıl yapıyorsunuz ben damacana suyu kaynatıp soğutup veriyorum. kaynatınca faydalı mineraller de yok olmuyor mu?
tv de arıtma cihazı için faydalı zararlı tüm mineralleri yok ediyor o yüzden çocuklarda zeka gerilliğine yol açar dedi. düşünüyorduk arıtmayı vaz geçtik...

ay maşallah, baya erken alıştı ardacık yemeklere
bende yoğırt mayalamayı öğrensem iyi olacak sanırım
arzumun yoğurt makinesinimi alsam diyorum
chnb anlatsana bana nasıl mayalıyorsun sen?

canım su işine gelince nereye baksan birşeyler söyleniyor
oğlumda o kadar pinpiriktim ki
kızda o kadar değilim damacanadan da kullanıyorum çeşmeden de
ama iyi kaynamış olmasına dikkat ediyorum biraz ılıyınca cam şişeye koyuyorum 2 günde bir yeniliyorum
arda 2-3 çöay kaşığı su veriyprum
birde mamaya koyuyorum sonuçta

sütlü pirinçli dediğin hazır mama mı

Hidennişko
Canım bade için ne krem verdi adı ne.
Pazara Mevlüt varmış Allah kabul eylesin. kolay gelsin işlerin rast gitsin.

Chnb
Maşallah Arda'ya ek gıdaya çabuk alışacak inşallah.
Çalışınca sana da bakana da kolaylık olur.

Sofika

İnci kızımıza geçmiş olsun. Tatlı tatlı nasıl da kaşınırdır.

Eylülgülü

Canım emir nasıl kaç kg oldu.

Bizlerde hamd olsun iyiyiz. Huyumuz değişti. Bide yeni doğmuş gibi anne memesine alışıyoruz. Daha doğrusu ben emzirmeyi öğreniyorum.
Canlar. Sizin kuzular Bi göğüsünüzü kaç dak. Emiyor. Ne kadar emerse doydu dîyorsunu.
Biz şimdilişbgöğüsten sonra saydığım sütü de veriyorum. Sanki memede doymuyor gibi geliyor.

Canım mayalama işini eşim yapıyor. dur bir sorayım: ben 4 kilodan mayalıyorum. sordum silme bir tatlı kaşığı yoğurdu küçük parmağını yakmayacak kadar sıcaklıkta olan sütten alıp bardağa koyup karıştırıyorsun. sonra tencere bardaktakini koyup karıştırıyorsun. 8-12 saat bekliyor hemen buzdolabına koyuyorsun.
makina bence pek gerekli değil.
ben de daha az hassasım. büyük oğlanda hazır mamayı süt yapıp ondan yoğurt mayalardım inek sütü zararlı diye. yoğurt yapınca inek sütünden meğer dönüşüm olurmuş. gerek yokmuş mamadan mayalamaya...

kaşık maması canım. sütlü pirinçli:))

canım ben en güzel yatarak emzirebiliyorum o yüzden evdeysek yatak odasında emziriyorum...
kolay gelsin.
canım Arda genelde 5-10 dakikada doyuyor. süt bitince doymuştur diyorum. genelde bir memeyi emip 2. yi tam emmiyor:)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…