Premature Bebekler Rahim ağzı yetmezliği yüzünden erken doğum yapan var mı??

37 haftadan önce gerçekleşen doğumlar prematüre doğum olarak adlandırılır. Bu haftadan önce doğan bebeklere de prematüre bebek denir.
Dondurma hamile kadına düşük yaptırabilir !

Gıda Mühendisleri Odası (GMO) Adana Şube Başkanı Doç. Dr. Işıl Var, bazı dondurmalarda belirlenen bakterilerin menenjite, zatürre ve hamilelerin düşük yapmasına neden olabildiğini belirterek, üretim ve saklama koşullarının çok sık denetlenmesi gerektiğini bildirdi.

Doç. Dr. Işıl Var yaptığı açıklamada, yaz aylarında serinlemek için insanların oldukça fazla tükettiği dondurmaların protein, karbonhidrat ve yağ ile birlikte A, C, D, E ve B grubu vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineralleri bünyesinde toplayan besin değeri yüksek bir ürün olduğunu söyledi. Doç. Dr. Var, “Dondurmanın üretim aşamasında karışıma uygulanan yetersiz pastörizasyon, kirli katkı maddelerinin kullanılması, kullanılan alet ve ekipman sanitasyonunun tam sağlanamaması, personel hijyenine dikkat edilmemesi, kullanılan suyun mikrobiyolojik bakımdan uygun olmayışı, çevre şartlarının uygunsuzluğu, kirli ambalaj materyali, dağıtım ve satış esnasında uygun şartların sağlanamaması nedeniyle mikroorganizmalar kolayca dondurmaya bulaşmaktadırlar. Dondurma içerdiği besin öğeleri ile mikroorganizmalar için ideal gelişme ortamı sağladığından sağlığa zararlı bir ürün haline gelebilmektedir” dedi.

Dondurma karışımında depolama ve olgunlaştırma sıcaklığında patojen bakterilerin çoğalabileceğinin altını çizen Doç. Dr. Var, “Özellikle buzdolabı sıcaklığında gelişmesini sürdürebilen, soğuğa dirençli ve bazı durumlarda pastörizasyon sıcaklığına dayanıklı bir bakteri olan Listeria Monocytogenes’in neden olduğu Listeriosis hastalığı menenjit, hamilelerde düşük gibi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir” diye konuştu.

İnsan sağlığı açısından büyük ölçüde tehlike oluşturan E. coli ve Klebsiella pneumoniae gibi bakterilerin Türkiye’de yapılan pek çok araştırmada yüksek oranlarda tespit edildiğini aktaran Doç. Dr. Var, bu bakterilerde E.coli’nin karın ağrısı, bulantı, kusma, şiddetli ishaller gibi soğuk algınlığıymış gibi algılanan belirtilere, Klebsiella pneumoniae‘nın da halk arasında zatürre diye bilinen akciğer enfeksiyonlarına neden olduğunu aktardı.

Daha az sıklıkta da olsa Staphylococcus aureus ve Salmonella spp’ye de rastlanıldığını dile getiren Doç. Dr. Var, “Bu sonuçlar, dondurma üretilen işletmelerde yetersiz hijyen uygulamalarının varlığını ve aynı zamanda dondurmada kullanılan sütün yetersiz pastörizasyonu veya pastörizasyon sonrası tekrar bulaşmaların söz konusu olduğunu göstermektedir. Bunların yanı sıra açıkta satılan dondurmaların sunumu sırasında personel hijyeninden, temiz olmayan alet-ekipmandan kaynaklanan problemler yaşanmakta ve tüketicinin sağlığını tehdit etmektedir” şeklinde konuştu.

“ÜRETİMDE STANDARDİZASYON YOK”

Türkiye’de dondurma üretiminin genellikle ufak imalathanelerde geleneksel yöntemlerle yapıldığını ve üretimde herhangi bir standardizasyon bulunmadığını ifade eden Doç. Dr. Işıl Var, üretimden tüketime kadar her aşamada görülen farklılığın, dondurmanın mikrobiyolojik kalitesini de etkilediğini kaydetti. Doç. Dr. Işıl Var şöyle konuştu:

“Piyasada içeriğinde hiç süt bulundurmayan buzlu yiyecekler olarak bilinen dondurmalar da mevcut. Bu tür ürünler genellikle renklendiriciler – tatlandırıcılar ve aromalardan ibaret olup bu ürünlere katılan bu maddelerin yasalarca izin verilen miktarlarda konulup konulmadığının da ayrıca sorgulanması gerekmektedir.

Her ne kadar piyasada uygun koşullarda üretilmiş dondurmalar mevcutsa da bu tür güvenli dondurma sayılarının artması, besleyici kalitesi yüksek olan bu ürünün doğru yöntemlerle üretilmesinin teşvik edilmesi, her yaştan ve daha geniş bir tüketici kitlesinin bu sıcak yaz günlerinde serinlemesini sağlayacaktır.”

Ülkemizde dondurma üzerine yapılan çalışmalarda dondurma üretiminde hijyenik koşulların yeterince sağlanmadığı sonucunun çıktığını belirten Doç. Dr. Var, şunları kaydetti:

“Ayrıca ülkemizde sürekli olarak yaşanan elektrik kesintileri de soğuk zincirde kırılmalara neden olduğundan dondurmadaki mikrobiyolojik riski arttırmaktadır. Dondurmaların üretiminde ‘İyi Üretim Uygulamaları’nın yanı sıra HACCP uygulanması bir zorunluluk olarak görülmektedir. Özellikle yaz aylarında üretimlerine hız veren ve kapasitelerini arttıran dondurma üreticilerinin ilgili kurumlarca çok sık olarak denetlenmesi ve ürünlerin mikrobiyolojik kalitelerinin tespit edilmesi gerekmektedir.”

boy frendimi bulursan iyi gidicek birde şu uyk proggamımı bir zamana koyarsak iyi olcek anacım sabah 8 yok kalkıyorum otryorm dantel yapıyorm havlu kenarları bitsin 3 takım etek takımı var onu bitirmem lazım uykuya bebek yapıyos bebem ben uyuyorum diye eşimde dokunmuyor perşembe abdeslendim amma velakin dün evcilik oynadık benim işler fena bebem ev işi yemek dantel namaz kocayla ilgilen of yaşlandı bedaha çock dogrp anne olucezhakkımızda hayırlısı canım ya ban kalsa eşime dedim borçlarımız bitsin işşallah öle bebege vesile olalım dedim dediki bana hanım biz korunmayı bırakalım hemen kalıcak halin yokya dedi bana bak sen ban dedigine bak adamınhazır degilim diyorum 2 senedir sen hazırlanmışındır diyor adam bana ya yeter artık tatil yapmak dedianlıcagın kaza kurşununa gelmezsem dogal yolla hamil ekalıcam işşallah emme 2 sene ara verdim ya olmazsa:18::18:

tamam bende öle diyomişte..bittiği vakit başla çalışmalara...zaten ilk ay kese oluşuyo zararı olmazkine....sen bilin ben artık ilaç muhabbetini geçtim çok öenmsemiyorum.....doğurayımda bekleyecek takatım kalmadı valla....

Herkese merhaba arkadaşlar! Akşam oğlum ve eşim tartışınca ben de çok sinirlendim ve sonuç ; kanama ardından acil sezaryen. Bebişim 1980 gram doğdu. Ama bir süre yoğun bakımda kalacak. Haber vereyim dedim.

gözünaydın kargüneşi....kilosu iyiymiş merak etme bişey olmaz......kaç haftalıktın canımsen????

kız o yazı ney öyle tehtit eder gibifazla merak iyi degil dedigin gibibana yüz görümlülügü vericenmi sen onu söyle koycam resim

10u biyerde gurban olsun boynuna paşşşaaaaaaaa...... bu arada face grubun yöneticisi belli oldu...yönetici senmişsin ya delüüüüü...... bende grubun yöneticisini arıyodum......şu belgeyi isimleri rumuzları düzenleyiver sana zahmet....eksik vatandaş var belgedede ondan didim........

Yok canim adet donemindeki ictigin antibiyotik bebegi etkilemez adetin ilk gununden uzerine 10 gun koy yumurtlama donemi basliyor yumurtlama donemi basladiginda kesinlikle minoset disinda ilac kullanma yoksa bebegine zarar verirsin canim beni kimse uyarmadi ben zarar verdim ve kurtaj olmak zorunda kaldim ben seni uyariyorumku korunmayi biraktigin anda butun ilaclari kes canim insallah en yakin zamanda guzel haberlerini duyariz beni yalniz birakmayim yeni hamile bir ben varim sanirim hepinizi bekliyorum arkamdan

Mumu masallah barekallah rabbim 39+4 yazdirmayi nasip etsin
Umudum cnm sen simdiden soyle senin niyetini huyunu suyunu bilsin yoksa alisamazsiniz biz bizim dr 25 ten sonra anlasmaya basladik..
Aryamia cnm adet doneminde etkilemez ama antibiyotigin vucuttan atilmasi var bedenin ilac olmasin cnm
haziranda basla baslasan mutsuz girmezsin cnm yaza

umudum seni ne yapsak; pamuklara mı sarsak saklasak forumun en taze hamişi sensin şu an maşallah, güzel haberler ver bize...bulantıların azaldı mı bu arada? doktor öz zencefilin bulantılara iyi geldiğini söylemişti. merakla devre arkadaşlarını bekliyorum, ben oyumu alyamina ve paşa için kullanıyorum :13: bakalım kimler seninle birlikte hamiş olacak?

Canım moral destegın ıcın çok teşekkür ederım. Gurbetcının doktoru kımdı? Ard bey gercı çok ıyı ama Cemıl akgul de aklımda. Ellimde degıl korkuyorum doğumdan sonra eşsini almak ıcın benı kürtaja aldığında doktor elıyle hıssetmıs yanı gene amelıyat yolu göründü bu defa laporoskopık ve hısteroskopı olur herhalde gercı Arda bey hsg görmek ıstedı haklı olarak. Ilk adetımı gorıyım cektırıcem rahım fılmı herhalde. Senın ılk adet ne zaman geldı? Valla zaten septumdan amelıyat olmuştum o yaptı muhtemelen bunu sımdı bı daha amelıyat arada açıl serklaj var dogum var rahım agzı ıyıce gevsıycek gucsuzlesıcek taşıyamayacak dıye korkuyorum. Hem sırf o degıl suyun gelmesı kasılmalar hep rıskler var. Bebegımı kucağıma alamazsam ne yaparım ben (( Allah hepsimize en kısa zamanda ersın bebıslerımızı. Sen kaç kere septum ıcın hısteroskopı oldun? Hısteroskopı oldun degıl mı? Laporoskopı ıle bırlıktemıydı?

allah bağışlasın canım,benim antibiyotik olay yarattı!!:))zaten 5 günlük ilaç.reglim bitince antibiyotik de bitiyor.yumurtlama dönemine çoktan bitmiş olur.zaten diğer bebeğimde de herşeyin en iyisini yapmaya çalıştım,hiçbir işe yaramadı.fazla pimpirik yaptığımı söyleyenler vardı.bi arkadaşım ilk 3 ayında saçını boyattı,9 ay sigara içti,evine gittiğimde de hazır meyvesuyu içip bana da ikram etti,hep içiyormuş.ben içmedim tabii.camları bile siliyordu.ikimizin bebekleri 1 gün arayla doğacaktı.o doğurduktan sonra bi de bana küstü onu aramıyorum diyesuyu bile cam şişeden içiyordum.ama hepsi boş.bebeğim hayallerimle birlikte uçtu gitti

hımm demek dün parti vardıartık bundan sonra ne zaman olursa tatlım,hayırlısıyla bi temeli atalım da,olmazsa bi dahakine:)neden 2 yıl bekledin,sebebini ben bilmiyorum.
benim eşim de çok anlayışlı ama artık yazık diyorum adama:)5 ay hiç olmadı,benim psikolojim bozuktu.sonra da çok nadir,çünkü hep fitil falan kullanıyordum.
noktalama işaretlerini koymadığın için yazdıklarını okumakta zorlanıyorum,hep 2-3 kere okuyorum bu arada.

sanki hemen oluvercek çocuk dimi:)bi de o var yani.eminim dr.um da ilaç olayını önemsemicek.sen de başladın mı çalışmalara canım?ama galiba önce ankaraya gitcektin,bi dahaki ay mı o zaman?

yoo yumurtlama döneminde hiç ilaç kullanmam tabii,o zamana çoktan bitmiş olur zaten reglimle beraber ilaç da bitiyo.inşallah canım sana büyük bi zevkle eşlik etmek isterim.bu ay olmazsa bi dahakine

evet doğru söylüyorsun ilacın atılımı da 10 gün filan sürer.haziranda başlarım o zaman napak:)

ahh mumu ne yesek suç zaten.domates,pirinç,makarna,mısır herşey gdo,hormonlu vs.napalım bizim devrimiz de böyle bi devir.ama şöyle bişey de var,eskiden rahim ağzı yetmezliği olana dikiş de atılmıyormuş,en azından bizim böyle bi şansımız var.yeme içme işleri kötü de hastalıkların çaresi teknoloji iyi bari

kızlar,biraz önce dayanamayıp doktorumu aradım.adet döneminde olup antibiyotik kullanmam bu ay hamile kalsam sorun olur mu dedim.hayır dedi,biz onu gebelikte bile veriyoruz dedi!!yaşasın.bi dahaki hafta kontrole geliyim mi dedim enfeksiyon için.o da haftaya kongrede olacağını,bu cuma gelmemi söyledi.reglimin de son günü olacak ama napiim kızlar,dayanamıcam artık taktım kafaya,hiçbir şeye konsantre olamıyorum bunları düşünmekten.okulda çocuklara karşı bile asabiyim,yemek filan da eşim yapıyo.herşeyi boşladım.
bu arada fitiller bitti ama kasık ağrısı ve akıntı tam geçmedi dedim,sizin enfeksiyonunuz hamile kalınmyacak kadar diildi,yok denecek kadar azdı dedi.sırt ağrısı başka bi nedenden kaynaklanabilir dedi.
pazar günü antibiyotiğim bitecek,salı check up yaptırcam,antibiyotik sonuçları etkiler mi dedim,bence ertele check upı dedi.neyse ben cuma günü bi kontrole gideyim de.oohhhhhh be çok rahatladım.cuma enfeksiyon geçmiş derse başlarım çalışmalara.aksi takdirde hazirana kalır.bu arada hürrem başladı.hepinizi seviyorum kızlar...

Herkese merhaba arkadaşlar! Akşam oğlum ve eşim tartışınca ben de çok sinirlendim ve sonuç ; kanama ardından acil sezaryen. Bebişim 1980 gram doğdu. Ama bir süre yoğun bakımda kalacak. Haber vereyim dedim.

Allah sağlıkla analı babalı büyütmeyi nasip etsin.
Yüce Mevlanın izniyle kısa sürede çıkar canım. Şimdi biraz kilo verir önce sonra alır. Sen kendine iyi bak bu süreçte sütünü sağ sekmeseydi her iki göğsünüzde en az 20 dakika sağ. Maşallah kilosu iyi çabuk toparlar. Allah yar ve yardımcınız olsun.

aslında rahim ağzı önemli değilmiş bugün gurbetçi dediydi özgür deren onun doktoru bende ankaralıyım ya onu takip ediyorum yakından...ben de özgür deren aydan biri arasında gittim geldim....sanırım son kararım özgür deren....adam ne dediyse çıktı..seni 34 haftaya kadar taşıcak dikiş merak etme demiş gurbetçiye....hep dedikleri çıktı..iyi bi doktor...önemli olan rahim ağzında dikiş tutması için rahim ağzı kasların sağlamlılığı önemliymiş...eğer sağlam olmazsa kaslar laparoskopi düşünülüyormuş....velasıl rahim ağzı deforme oluyormu bilmem..bende gidecem hayırlısıyla bakalım ne dicek..ben ilk gebelikten sonra oldum histereskopi ve miyom....ama ondan sonrada kaybettim salak doktor güzel kesmemiş perdeyi epey derin perde vardı...3.bebeği kaybettikten sonra lütfi önderoğlu vardı hacettepe profu o 3 seansta kesti...bir seferde hepsini almam doğru değil dedi,...azar azar keselim çünkü tehlikeli rahim delinir felan....eğer histereskopi zarar verdiyse yıprattıysa kasları bende gittim o zaman .....4 defa histereskopi oldum..inşallah kaslara bişeyolmamıştır laparoskopye gerek kalmaz.... bende pinpiriklendim şimdi

sanki hemen oluvercek çocuk dimi:)bi de o var yani.eminim dr.um da ilaç olayını önemsemicek.sen de başladın mı çalışmalara canım?ama galiba önce ankaraya gitcektin,bi dahaki ay mı o zaman?

evet ben mayıs sonu ankaraya gidiyorum....inşallah temelli gideriz..eşim tayin istedi ankaraya bu ay sonu belli olcak...o zaman inşallah gurbetçiylen komşu olcaz lojmanda :)))

doktor histereskopi yapalım dermi demezmi bilmiyorum..bi baksın hele miyom da vardı bendi....ne alemde düşükten sonra kaybolmuştur inşallah....inşallah güzel şeyler söyler.....de bende haziranda başlarım çalışmalara....

BAKALIM ÖNCE KİM TUTTURUCAK

chek up nasıl yapıyolar aryamia...sağlık sorunlarınmı var??? Bide paralı diye biliyom ama....

benim arkadaşım miyomla hamile kaldı,hiçbişi olmadı.inşallah seninki kaybolmuştur.haziran ayı epey bereketli olacağa benziyorbakalım kim ya da kimler tutturacak,ayy çok heyecanlı:)allahım hepimize sağlık versin de varsın aylar sonra olsun no problem.

chek up nasıl yapıyolar aryamia...sağlık sorunlarınmı var??? Bide paralı diye biliyom ama....

bizim burda hospital park diye bi hastane açıldı,okula tanıtım için gelmişlerdi,öğretmenlere indirimli check up yapıyorlar,65 tl kısa bir süre için,biz de eşimle yaptırmaya karar verdik.herhangi bir sorun yok çok şükür.ama arada yaptırmak lazım.ben hiç yaptırmadım daha önce.benim göğsümde yağ bezesi dedikleri bi kitle var yıllardır,özellikle onun için yaptırmak istemiştim,gerçi onda da sadece 6ayda bi kontrole gel deyip gönderiyorlar.cuma günü dr.um enfeksiyon geçmiş derse iptal edicem,yaptırmıcam.bebiş için.bunca yıl yaptırmadım,bu yıl da yaptırmasam ölmem heralde:)

kizlar bir fikriniz var mi? Benim annem 30 yasinda menopoza girmis sonra ilaclarla kanamasini devam ettirmisler ben 32 yasindayim sizce bende menepoza girermiyim? arastirmalar kadinlarda anne ile kizin menopoz yasinin genetik olarak etkilendigini soyluyor hic basindan bole bisey gecmis bilen var mi? ben acaba korunma suresi biter bitmez ivf mi yaptirmaliyim

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…