Premature Bebekler Rahim ağzı yetmezliği yüzünden erken doğum yapan var mı??

37 haftadan önce gerçekleşen doğumlar prematüre doğum olarak adlandırılır. Bu haftadan önce doğan bebeklere de prematüre bebek denir.

İnşallah canım alırsın Allahın izniyle. Bu arada bugün Konyada oturan Akreb nickli arkadaş bana mesaj yazmış telden girdiği için sana yazamamış dr ismi iletmemi istedi. Kendi dr si perinatolog değil ama çok çeşitli vakalarla ilgilenmiş Hikmet Karabacak, bir de burada Meryemhanne vardı onun dr si Ali Acar'mış. İleteyim dedim. Görüş istersen iki dr de bu arkadaşlara başarılı serklajlar attı...

Slm arkadaslar 3 tup bebek denemesinden sonra ikizlerime hamile kaldim rahim agzi kalinligim 22 haftaya kadar 4 mm idi suanda 1.1 mm dustu hastanede yatoyorum bebeklerim ile bugun 27+3 ghnluguz sizce ne kadar sure sonra dogum olur cok korkuyoeum bebislerimw bisey olma ins.

Cok saol canim her iki doktorunda ismini bebek tedavisi icin duymustum ama serklajla ilgili deneyimlerini bilmiyordum dedigin gibi bi onlarada gorunsem iyi olur
Sana ve sana yazan arkadaslarada cok tesekkur ederim ilgilendiginiz icin

arkadaşım korkma. Ben de ikiz bebek bekliyorum.Benim rahim agzim 21. haftada 23mm, 19 mm arası ölçülmüştü. İstirahatla bu haftalara kadar geldim. Bol bol dinlen. Allahın izniyle hiçbir şey olmaz inşallah.

Kızlar bugün arda beye gittim. 30+5te 1600dü. 32+6da 1800 oldu. Kilosu 10gün geri gibi... Böyle bir durum yaşayan var mı? Şekerden dolayı yiyemiyorum ki... Bıdıkta aç kalmış... Yoğurt kalsiyum hapalamıyorum böbrek taşım var. Süt içicem artık. Kırmızı et beyaz et yiyorum ama kilo almamış... Bu arada doğum centralde olcak... Arda bey memorialdan ayrılıyormuş sadece doğum orda yapçakmış... Birşeydaha sorcam benim vajinama ve popoma acayip baskı yapıyor bebek ağrı oluyor... Yürürken çıkçak gibi oluyor sizlerde 33. Haftalarda bunu yaşadınız mı?

YÜKSEK RİSKLİ GEBELİKLERDE YATAK İSTİRAHATİ

Yüksek riskli gebelik, maternal (anneye ait) veya fetal (bebeğe ait) sağlığı tehdit eden, ölümcül sonuçlar doğurabilen, fizyolojik, sosyal ve duygusal boyutları da içeren bir durumdur.

Diyabet, astım gibi annede önceden varolan hastalıklar veya erken doğum gibi gebeliğe ilişkin komplikasyonlar riskli gebeliğin nedenlerindendir.

Aktivite kısıtlaması olarak yatak istirahati, riskli gebelikler için en yaygın kullanılan tedavilerden biridir. Amerika ‘da bir yıl içinde doğum yapan kadınların % 20‘sine gebeliğin 20. haftasından sonra yatak istirahati önerildiği saptanmıştır. Ancak ülkemizde bu konuya ilişkin veri bulunmamaktadır.

Kesin yatak istirahati; en az 2 gün hiç ayağa kalkmadan yatağa bağımlı olma, kısmi yatak istirahati ise günün belli zamanlarında yatağa bağımlı olma olarak tanımlanmıştır.

‘Yatak istirahati’ uygulaması evde veya hastanede birkaç gün olabildiği gibi doğuma kadar sürebilmektedir.

Yatak İstirahatinin Önerildiği Riskli Gebelikler

Erken doğum
Plasenta Previa
Servikal yetmezlik (Rahim ağzı yetmezliği)
Erkem membran rüptürü
Gebelik hipertansiyonu
Çoğul gebelik
Uterin irritabilite
Fetal büyüme geriliği
Gebeliğin erken döneminde kanama ve düşük tehlikesinin varolduğu durumlar gibi gebelikte gelişen çeşitli komplikasyonların tedavisi için önerilmektedir.

Yatak İstirahati Niçin Önemlidir ?

Yatak istirahati tedavisinin, rahim içi kan akımını arttırdığı, rahim ağzı üzerine olan baskıyı azalttığı ve fiziksel, psikolojik stresi azaltarak gebeye dinlenme periyodu sağlandığına inanılmaktadır.

Ancak etkinliğini gösteren klinik kanıtların eksik olmasına rağmen yatak istirahati, yüksek riskli gebelerde rutin olarak uygulanmaya devam etmektedir.

Son zamanlarda yapılan klinik çalışmalar, ikiz gebeliklerde yatak istirahatinin, istirahat olmamasına göre daha etkili olduğunu gösterememiştir.

Yapılan araştırmalar sonucu uzun süreli yatak istirahatinin, gebe üzerinde fiziksel, duygusal ve ailesel yönden olumsuz etkilere yol açtığı saptanmıştır.

Fiziksel Yan Etkileri
Erişkinlerde yatak istirahatinin tüm vücut sistemlerini etkilediği bilinmektedir. Bunlar;

Kaslarda atrofi (güç ve hacim kaybı)
Kalbin pompalama gücünde azalma, hızında artma
Glukoz intoleransı
Özellikle sırt kaslarında ağrı
Kilo kaybı
Baş dönmesi, sersemlik
Hazımsızlık, midede yanma
Kanın pıhtılaşmasında artma (trombofili)
İştah kaybı (iştahsızlık)
Kabızlık görülebilmektedir.

Duygusal Yan Etkiler
Duygusal şok
Depresyon
Anksiyete
Uyku bozuklukları
Kontrol kaybı
Can sıkıntısı
Fetus ve kendi sağlığı için korku
Suçluluk
Artan stres
Kendini tutsak hissetme
Yalnızlık hissidir.

Ailesel Yan Etkiler
Aile dinamik bir sistemdir. Bir üyenin hastalığı, diğer aile üyelerini de etkilemektedir. Yatak istirahatinin olumsuz etkileri de tüm aile bireylerine uzanmaktadır.

Hastanede Yatak İstirahati
Hastanede yatak istirahatinde olan gebe, evde yatak istirahatine göre daha fazla stesöre sahiptir.

Hastanede yatak istirahatinde olma nedeniyle yaşanan stesörler; evden, ailede ayrılma, hastanede konforun ve mahremiyetin sağlanamaması, odanın paylaşıldığı kişiler ile anlaşamamadır. Bu stesörlere bağlı olarak hastanede yatak istirahatinde olan kadınlar, evdekine göre daha çok depresyon, yalnızlık, anksiyete, hapsedilmiş duygusu yaşamaktadırlar.

Hastanede yatak istirahati, kadının normal yaşamını, alışkanlıklarını daha çok etkilemekle birlikte maliyeti de daha yüksektir.

Hastanede yatak istirahatinde olmanın pozitif yönü ise; yatak istirahatinde olan kadının hastalık belirtilerini tanımlayamayacağı ve bakım almada gecikme olabileceği endişesinin yaşanmaması, gebenin sağlık durumunda olumsuz bir değişme olduğunda, zaman kaybetmeden müdahale edilebilmesidir.

İlgili Linkler:

Sizlerle ayni sorunu bende yasadim, dogum yapalim 2.5 ay oldu hep yazmak istedim ama kismet bu gune imis....yasim 39 7 tup bebek denemesinden sonra hamile kaldim( ben yurt disinda yasiyorum) tup bebegi Turkiye'de yaptirdim hamile oldugumu ogrendikden sonra uzun bir ucak yolculugu ile evime geldim. 21 haftalik ultason kontrolunde rahim agzi yetmezligi oldugu 2 cm aciklik oldugu ve acil dikis atilmasi gerektigi soylendi apartopar yatirildim eve gidip esyalarimi dahi almama izin vermediler kesede hunilesmede vardi. Dikis atilabildi 3 gun hastanede yattikdan sonra taburcu oldum ve sadece tuvalete gitmeye kalkma seklinde yattim cok streli gunlerdi bebegiminin dogup dogmayacagi kesin degildi her an kaybedebilirdim dikisden iki hafta sonra kontrole gittigimde rahim agzi sifirlamis idi doktor bundan sonra rahim agzi olcmeyecegiz sifirladi sadece bebegi takip edecegiz dikis dayanabildigi yere kadar tutacak denildi ben hic kalmadan yatmaya devam ettim banyo bile yapmadan yemegimi yan yatarak yatakda yiyordum neyse 30 haftaya geldigimizde preeklemsi belirtileri basladi ve 35 haftada benim hayati tehlikem baslamisdi ve bebegin gelisimi iyice durmusdu bir sabah doktorum karaciger enzimlerimin kotu oldugunu acilen gelmem gerektigini sezeryana alacagini soyleyerek cagirdi beni daha bebegim hazir degil diyerek ve aglayarak gittim esim beni bu gunlere bile gelemeyecekdik bak artik bebegimize kavusuyoruz diyerek beni teselli ediyordu ve gercekdende oyleydi bu haftaya gelmek benim icin inanilmaz idi neyse 6 haziranda sezeryanla alindi bebegim 1900 kg dogmusdu cok kucuk 2 hafta yogun bakimda kaldi allahdan cok fazla sikintisi olmadi, simdi gayet saglikli bir gelisimi var. yatarken burdan herkesin hikayesini okudum kimi zaman agladim kimi zaman sevindim ve bende hikayemi yazmak istedim.

Canım ceviz badem yasak mı mümkünse yumurtayı 2 ye organik bulabilirsen daha iyi.Kaşar peyniri, kırmızı et, muz bildiğim bunlar. Senin doğum mu centralde olacak? Ne zaman belli oldu mu? Memorialde doğum mu yaptıracakmış Arda Bey? Hayırlısı olsun onun için de. Peki hastaları hastaneye yatması gerekirse centralde mi yatıracakmış? Bir yönden iyi olmuş sgk geçmediğiiçin memorial insanın belini büküyordu belki böyle daha uygun olur fiyat da. Soruna gelince evet baskı hissi bende de çok olurdu sanki dikişi yırtıp doğacak gibi hatta elimle göbek altımı tutup desteklerdim ayağa kalktığımda...

Başlarda korktum şükür iyi bitmiş sonu maşallah bebeğinize ve size... Bu arada yurtdışında hangi hastane dr ? Bunları yazarsanız serklajı kim yaptı yurtdışından arkadaşlara fikir olabilir.

Sağol CNm muz yiyemiyorum. Peynir sabahları ve ara öğünde yiyorum zaten... Ama kaşar daha mı iyi onu bilmiyordum. Arda bey banada laf arasında dedi çarşambalarıda klinikte artık . Bir kaç hastaneyle daha anlaşacakmış. Baskı birde şu şişip kasılma olayı oluyor. Dün arsadan Arda beye ısrar ettim oda içim rahatlasın diye 2 doz ciğer geliştirici vurdu. Doğum tarihinide 34+5 te gittiğimizde söyler herhalde. Ben 37de alınsın riske girmeden diyorum. Ama işte kilosu az olunca beni endişelendirdi. 37. Haftaya 4 hafta var ve herhalde en fazla 500gr alır. 2500 doğsa razıyım. Artık bize bir sürpriz yapıp erken gelir mi bilmiyorum.
Sana aslında corasprin ve clexanı ne zaman bıraktığını

CNm alıntı yapmamışım üstteki mesajda sana... Clexan corasprin ve progestoron iğneyi sen ne zaman bıraktın. Seni acil doğuma aldıklarında clexanı bir gün önceden bırakabilmişmiydinki

Arkadaslar merhaba. 24 haftalikken rahim agzi 25 mm olculdu. 27+4 kontrole gittigimde 33 mmolctu. Tabi ben bu arada bir ay rapor aldim
Yani uzarmi bu tekrar. Ilk muayenede altan bakip soyledi simdi karindan bakti. Hic boyle uzadigini duyan varmi acaba

Karından ve vajinal farklı çıkıyor. Vajinal baktır... Bu arada evet bir uzuyor bir kısalıyor benim 3.7 ile 4.5 arasında değişti hep 31den sonrada ölçülmedi.

Arkadaslar benim iki dusugum var iki kurtaj ve laporoskopi ve histeroskopi oldum son hamileligimde tesadef rahim agzi kisaligi fark edildi 1ay yattim ama 24.hafta dogum yaptim oglum bi haftadir kuvezde bi iyi bi kotu diyorlar bizim icin dua edermisiniz ayni durumu yasayan arkadaslar varmi zaman gecmek bilmiyor

Ya bendede olyo o. bebeğimi hissettgmden beri aşağı baski yapiyrmus gbi sanki .sen de daha erken boyle hissedyo muydn yksa bu haftalarnda mi asagida hissettn

Ya bendede olyo o. bebeğimi hissettgmden beri aşağı baski yapiyrmus gbi sanki .sen de daha erken boyle hissedyo muydn yksa bu haftalarnda mi asagida hissettn
CNm bendede oluyordu 24 gibi başladı Arda beye ısrar ettim ama ilaç vermedi... Bir haftadir sıklaştı ve kuvvetlendi. Bende kasılmayı düşünmüyorum artık, kAsığımda belimde ağrıyla beraber olursa önemsiycem... Tabi akıntı en çok bunu soruyor Arda bey...

Bu persembe gununde bebegin icin dua okuyacam. Insallah bebisin saglikli bir sekilde bu sureci atlatir. Annesi sen inanki bebisinde guclu olsun

Bence 36 haftadan sonra her hafta çağırır. Benim bildiğim Arda Bey bebeği son ana dek tutar sanmıyorum 37 de alacağını. Bu topiğin kurucusu hİDENİSKOYU 39 A DOĞRU ALDI sezaryene ve bebek epey tombikti:) Bence de erken alınmasın bak ibrahim saraçoğlu da diyor bebekler uyum sağlayamıyormuş dünyaya vaktinden önce sezaryenle alınınca. Mümkünse de normal tercih et. O zaman da dedi ki Saraçoğlu sancıyla bebeğe uyarı gidiyormuş bebek dünyaya hazırlanıyormuş pat diye gelince de uyum sağlayamıyormuş sezaryende. Uyuyor belki uykudayken alınıyormuş bebek. Bana mantıklı geldi. Ayrıca ne derece doğru bilmem ama otizmin artış nedenlerinden biri olarak görülüyormuş sezaryen sezaryern doğan çocuklarda otizm daha fazla hem de çok ciddi oranda fazla görülüyormuş. Benim 2 oğlan da sezaryen oldu ama ikisinde de sancı vardı ilk oğlumda deli gibi sancı çektim son ana sezaryen oldu son oğlumda nst de sancı çıktı apar topar alındım o yüzden her halde onlar hazırdılar doğmaya:)) Şayet şekerden korkuyorsan kontrol altındaysa sorun değil.

Coraspini ben 9 artı 3 te kanamam olduğunda bırakmıştır. Cleksanı da gece 12 gibi oldum ertesi gün 13.10 dadoğuma girdim. Bu iğne nedeniyle genel anestezi olmak zorunda kaldım yoksa kombine anestezi(epidural spinal) olacaktım malesef çok istediğim halde doğum anını yaşayamadım. 25 haftalık oğlumu normal doğum yaptığım için aklımdan o an çıkmıyor(

Dinlenince uzadı bir çok arkadaşın en az 34 e dek bence istirahata devam.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…