• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Yöresel Tarif Ramazan Sofrası-Kürdan Kebabı-Tat Domates Salçası Sponsorluğunda

Yöresel Yemekler

ArbutusUnedo

Guru
Kayıtlı Üye
21 Kasım 2011
1.128
957
333
Merhaba hanımlar,

İftara misafiriniz var ve hem dengeli hem göz dolduran hem de israfa yol açmayacak bir ikram yapmak istiyorsunuz. Çalışıyorsanız ve hamileyseniz iki ayağınız bir pabuçtadır artık; bir hafta öncesinden malzeme listesi, "önce hangisi yapılacak" listesi oluşturulur, temizlik yapılır, kimi nereye oturtacağım düzenlemesine bakılır hatta kime hangi terliği vereceğim diye bile önceden karar verilir:KK70:

Bazı yemekler mecburen bir gün önceden yapılacaktır. Gece yarısına kadar hazırlık yapılır; zeytinyağlılar ve tatlılar pişer. Davet günü ise ana yemekler ve salata türevleri hazırlanır.

Artık herşey hazır :) Önemli bir püf nokta: Misafirinizin "ay ne gerek vardı amaan zaten yiyemeyiz onca şeyi" demeyecek kadar geniş gönüllü, tatlı muhabbetli olduğundan emin olun :halay:

Menü:

Yayla çorba
İslim kebabı
Şehriyeli pirinç pilavı

Zeytinyağlı garnitürlü enginar
Fellak köftesi

Yoğurtlu semizotu
Yeşillik salatası

Kaymaklı bademli kayısı tatlısı
Yalancı tavuk göğsü

Çilek kompostosu
İftariyelik tabakları (hurma, cezerye, ceviz, peynir)

Kürdan Kebabı Malzemeler:

Köfte için:
Yarım kiloya yakın kıyma
Yarım ekmekten fazla bayat ekmek içi
İsteğe bağlı kimyon (2-3 tutam)
Tuz (1 tatlı kaşığı)
Birkaç dal maydonoz
1 orta boy soğan (rendeleyin)

Sarmalamak için:
1 kilo patlıcan
Cherry domates
Biber

Sos için:
Domates salçası ve su

Ekmekleri hafif ıslatarak tüm köfte malzemelerini bir kaba alın ve yoğurun. Vaktiniz ve gücünüz yoksa blenderden geçirebilirsiniz. Ceviz kadar parçalar koparıp hafif yassıltarak şekil verin ve tavada çok az yağda iki yüzü de kahverengi renk alana kadar kızartın.
IMAG5787.webp

İşte geldik hiç çaktırmayan ama aslında en zor olan kısma. O masum patlıcanlar birazdan size cinnet geçirtecek; içlerinden hiç beklemediğiniz bir güç çıkacak ve yüz-göz-ayak parmağı gibi yerlerinize kızgın yağ sıçrata sıçrata kızaracaklar.

Evet patlıcanları alaca soyup, boylamasına dilim dilim kesin ve tuzlu suya koyun. Patlıcanlar su üstünde yüzmeye meğilli olduğundan, üstlerine ağırlık koyabilirsiniz. Onlar suda acılarını bırakırken siz kenarda başka hazırlıklarınıza bakın.

15 dk kadar suda bekleyen patlıcanları iyice kurulayın ve tavada ayçiçek yağıyla kızartın. Aman dikkat, daha fırına girecekler; bu yüzden az kızarmasını sağlayın.

Nihayet ufak yanıklarla kızartma işleminin sonuna geldiniz. Halen ayak küçük parmağınızın nasıl olup da yağın sıçradığı o noktada bulunduğuna anlam veremiyor olabilirsiniz ama bu lezzete değeceğinden emin olabilirsiniz :KK66:

Patlıcanların iki parçasını artı şeklinde koyarak üstüne birer adet köfte koyun ve bohça gibi sarın. Bu noktada patlıcanınız az gelirse (ki benim az geldi), sarma işlemini benim gibi tek parça patlıcandan da yapabilirsiniz. Bohçanın üstüne bir parça biber, bir parça domates koyun ve sabit durmaları için kürdan saplayın.

En son salçanızı sulandırın ve üstlerine gezdirin. Bu arada fırını 200 dereceye ayarlamayı unutmayın ve ısınmış fırına kebabınızı sürün.
IMAG5791.webp

Fırınlama işlemini iftara yakın yaparsanız daha iyi olur, zira 25 dk kadar pişmesi yetiyor. Ana yemek yeneceğinde sıcak sıcak ikram etmek iyi olur.

İşte ana yemeğiniz hazır :kk77: Şöyle sunabilirsiniz:
IMAG5795.webp

Masamızda hoş muhabbetimize başlayabiliriz:
IMAG5792.webp

Bu da ana yemeğin çekeceği dikkati bir anda üstüne toplayan zeytinyağlımız:

IMAG5790.webp

Fellak köftesi ve çilek kompostosu ise özel olarak fotoğrafları çekilmediği için; zannımca küserek midelerdeki yerlerini hepsinden önce aldılar.

Hepimizin sofrası bereketli, dostlukları daim olsun. Allah herkesin orucunu kabul etsin.

Sevgiler :)

Son düzenleme:
Ellerine sağlık herkesin genelde sevdiği lezzet ben patlıcan yemediğim için koftelerini yerim her zaman:-)
Masan sunumun anlatimin çok basarili
Yarişmada basarilar hayırlı ve kolay dpgumlar:-)

2,5*5 noce patlatma:KK71: sevdiğim taş modellirimizde ilk 10 da :KK68:

Masanizda harika gözüküyor yarışmada başarılar :KK200:

Ellerinize sağlık çok sevdiğim bir yemektir. Ayrica anlatiminizda ki samimiyete bayıldım :)

Ben ilk defa yaptım, çok beğendik. Daha önce patlıcan kebabı türünden şeyler yaptığım için çok zorlanmadım :) Yazı yazmayı seviyorum, mizah katınca hem ben eğleniyorum hem okuyan eğleniyor, beğendiğinize sevindim :)

Ellerine sağlık herkesin genelde sevdiği lezzet ben patlıcan yemediğim için koftelerini yerim her zaman:-)
Masan sunumun anlatimin çok basarili
Yarişmada basarilar hayırlı ve kolay dpgumlar:-)

Çok teşekkür ediyorum ilk defa katıldım yarışmaya :) Patlıcanı çok severiz biz, özellikle eşim bayılır.

Ellerinize sağlık:kk77:Sofranız harika görünüyor.Muhabbetiniz bol olsun inşaallah:KK68:
Yarışmada bol şans diliyorum:KK68:

Beğendiğinize sevindim çok teşekkürler :)

Size birşey soracağım, yarışmalarda kural olarak sponsor varmış gibi yazmak gerektiğini gördüm. İlla yazmak gerekiyor mu, reklam mı yapmış oluyoruz? Ben marka yazmadım diye diskalifiye olma gibi bir durum olur mu?

Çok lezzetli görünüyor ellerine sağlık epeyde emek gerekir bu menü için .bol şans

Buyurun beraber yiyelim bir dahaki sefere :) Çok uğraştım, vaktim kısıtlıydı aslında bir de hamile olunca nefes nefese yetiştirdim sofrayı. Tabii sevgili eşimin çok büyük desteği oldu. Alışverişten tutun sofra kurulumuna kadar beni rahat ettirdi.

Ellerinize sağlık.:KK9:Hem görsel olarak ,hem lezzet bakımından başarılı menü seçmişsin:kk77:.Yarışmada başarılar dilerim.

Teşekkür ederim :) Dengeli sofra kurmaya çalıştım. Örneğin patlıcan varsa muhakkak yoğurtlu bir meze koymak isterim yanına. Pilavı pirinçten yaptım; bulgurlu köfteyi de alternatif koydum. Çorbam hafif olsun ki Ramazanda içenin midesine oturmasın istedim; nitekim çorba hafif geldi ve ikinci kaseyi isteyenler oldu. Sofradaki çocuklar için de kurtarıcı ve besleyiciydi yayla çorbası.

Enginar sağlık deposu, yine hafif, tıkamayan bir zeytinyağlı.

Tatlılardan biri sütlü tatlı, gayet hafif (tavukgöğsü), diğeri ise açıkçası göz doldursun istedim. Kayısıdan yapıldığı için yine hafif :)

Çilek kompostosunu gören zaten ne gazlı içecek istedi ne yapay meyvesuyu. Hem büyükler hem çocuklar sağlıkla içti (özellikle az şekerli yaparım hep.)

Back
X