• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Sağlık ocağından gebelik var mı diye aranmak?

Kizlar merhaba.

Şuan gerçekten gülüyorum başıma başlıktaki şey geldi.

Bu sağlık ocağından eşimi de görünce kadın soruyordu gebelik var mı olursa mutlaka bildirsin falan diye.
Buna tamam dedim tuhafıma gitmedi de az önce kadın aradı soruyor bana gebelik var mı diye.
Başına böyle bir şey gelen var mı?
Sağlık ocağı böyle arayıp gebelik var mı diye falan sorabiliyor mu? Çevremde hiç duymadım da böyle bir şey.

Arayıp hamile olursan önce kocana sonra annene sonra bize söyle denilmesi normal mi.
Ay gülmem geldi yine.
Hayatımda daha saçma bir diyaloğun içine girmemiştim.
Pandemi dönemi olduğu için mi böyle acaba?
Eğer böyleyse bilmiyorsam cahilliğime verin çok komik geldi çünkü :KK70: :KK70:.
Yok yani çocuk düşünüyor olsam ve olmasa bunların stresine iyice olmaz zaten.
Acaba mahallede tek evli ve çocuksuz ben miyim yeni bir bebekle şereflenecek de şehrin anahtarını mi verecekler bize?
Ay bu ne ya :KK70: :KK70:
sağlık ocağında çalışyorum bakanlık malesed bizden 6 ay da bir 15-49 yas arasındaki bayanların gebelik durumlarını korunma yöntemlerini sisteme girmemizi istiyor. pandemi döneminde aile sağlığı merkezlerine başvuru dahaaz olduğu için telefonla arayıp bilgilerini güncellemesi gerekmiştir arkadasın sürekli uğraştığımız birsey olduğu için bana komik gelmiyor gebeliğini gizleyip evde ölü doğum yapan gebelerimiz olduğu için takip etmemiz gerekiyor malesef

Evet beyin bir tek onlara bahşedildi çünkü. Birde ağızlarında aynı türkü aşılıysanız bizden niye korkuyorsunuz 😁 aşının anlamını bilmeyen insana ne anlatabilirsin işte? İki okuyup bilgilenmek yerine onun bunun fikirleriyle yol alıyorlar. Yenidoğan topuk kanının önemi öyle büyük ki genetik hastalıklar taranıyor fkü, hipotroid gibi ciddi rahatsızlıklar teşhis edilebiliyor. Birde o toplulukların sezeryan doğuran ve mama veren annelere yarım ana diyen güruhu var :))) ismini yazmak istemediğim bir hanımın kitabında yazıyormuş tüm bunlar 😁

Zaten tek dayanakları o kadin ve o kitap baska dayanakları yok siz kitap okumuyor musunuz diye saldiriyorlar. hayatlarinda okuduklari tek kitap olsa gerek.

Kizlar merhaba.

Bu sağlık ocağından eşimi de görünce kadın soruyordu gebelik var mı olursa mutlaka bildirsin falan diye.
Buna tamam dedim tuhafıma gitmedi de az önce kadın aradı soruyor bana gebelik var mı diye.
Sağlık ocağı böyle arayıp gebelik var mı diye falan sorabiliyor mu? Çevremde hiç duymadım da böyle bir şey.

Arayıp hamile olursan önce kocana sonra annene sonra bize söyle denilmesi normal mi.
Ay gülmem geldi yine.
Eğer böyleyse bilmiyorsam cahilliğime verin çok komik geldi çünkü :KK70: :KK70:.
Acaba mahallede tek evli ve çocuksuz ben miyim yeni bir bebekle şereflenecek de şehrin anahtarını mi verecekler bize?
Artık soruyorlar böyle şeyleri benide aradilar gebelik varmi varsa hemen haber verin diye bildiğim kadarıyla aile hekimlilikleri bu gibi şeylerde takip olusturuyor

evet ne yazıkkı doğru. Normal doğum diye bir gruba uye oldum facebookta. tabiki normal doğum en iyisi bende istiyordum ama oradaki dusunceler birbirlerini gazlamaları doktorlara kesinlikle guvenilmemeli bakiş açısı beni şoke etti.

Topuk kanını devlet dna toplamak icin alıyormuş. asilarda domuz geni varmiş. yeni dogana verilen k vitamini cocukta zeka geriligi yapiyormuş. daha neler neler kendi aralarinda dilekce paylasıyorlar bebek dogar doğmaz kesinlikle doktor muayenesi istemiyorum topuk kanı kesinlikle alınmayacak ağzim açik kalmiştı.

ustelik bebegine asi yaptiran topuk kanı verdiren annelere cahil devletin oyunun farkında değil biz buyuk oyunu goruyoruz biz bilinçli anneyiz ve karşı çıkıyoruz diye saldirıyorlar.

Çok şaşkınım. Topuk kanı vermek istemeyen aile tabi ki duydum biliyorum. Ama sebepler gerçekten utanç verici... Hiç fenilketonürili bir çocuk görmüşler mi? Ben gördüm erken tespit edilmediği için zeka geriliği vardı. Çok üzülüyorum cehaletimize. Ve hayatta cehaletle mücadele etmek beni herşeyden çok yoruyor...

Şu konuya bile ne şakalar, komiklikler yapılmış şaşırdım .
Ben de bildiklerimi anlatayım . Belki birilerinin kafasındaki soru işaretleri gider . Aile hekimliğinden gebelik olsa da olmasa da aranmanız normal bence.Şöyle ki ;

Bazı gebeler , kendi isteğiyle gebeliğini gizliyor , bazıları doğuma kadar hiçbir sağlık kuruluşuna gitmiyor . Böyle olunca aile hekimliklerinin haberi olmuyor , takip edemiyor ,izlem yapamıyorlar .
Bazılarının var olan hastalığı gebelikle katlanarak daha riskli oluyor . Anne doğum yapınca gebelik ortaya çıkıyor .
Kiminin doğumda yada doğum sonrası bebeği ölünce yada anne doğumda veya doğum sonrası vefat edince bu kez aile hekimliğinden başlanarak gittiği tüm sağlık kurumlarından bilgi isteniyor . Amaç gebeliklerin sağlıklı olması , riskli gebeliklerin takip edilmesi , bebek ve anne ölümlerinin olmamasını sağlamak .

Kizlar merhaba.

Ay gülmem geldi yine.
Eğer böyleyse bilmiyorsam cahilliğime verin çok komik geldi çünkü :D :D.
Ay bu ne ya :D :D
Bana da sormuslardi hem de bekarken. Size telefonda bilgi vermek zorunda degilim dedim. Hemsire saglik bakanliginin emri falan dedi. Banane dedim, sizin nerden aradiginizi nerden bileyim, ayrica boyle ozel bilgiyi bana soramazsiniz. Hemsire sinirlendi, aile hekimime bagladi. Ona da soyledim, bu cok sacma diye. Adamcagiz mecbur olduklarini, guncelleme yaptiklarini falan soyledi. Tamam bir daha geldigimde sahsen sorarsiniz, ben telefonda kimseye bilgi vermem dedim. Bi daha aramadilar. Uzun sure saglik ocagina gitmeyince guncelleme amacli ariyorlarmis. 🤯

Amac dogru olabilir ama uygulama yanlis. Gebeligini gizleyecek olan telefonda da gizler. Birini direkt arayip hamile misin diye sormak cok sacma. Kimse telefonda boyle bir soruya cevap vermek zorunda degil. Cok meraklilarsa her kan tahlilinde gizlice gebelige baksinlar o zaman. 😑

Amac dogru olabilir ama uygulama yanlis. Gebeligini gizleyecek olan telefonda da gizler. Birini direkt arayip hamile misin diye sormak cok sacma. Kimse telefonda boyle bir soruya cevap vermek zorunda degil. Cok meraklilarsa her kan tahlilinde gizlice gebelige baksinlar o zaman. 😑
Tam da bebiş düşünmeye başladığım dönem böyle araninca bilmem yoksa hamile miyim diyesim geldi :D

Kizlar merhaba.

Ay gülmem geldi yine.
Bende bekarken gittiğimdd kan felan aldırmak için hemşire gebelik varmı diye sorardı hep, yok bekarım derdim o hemşire yüzünden gitmek istemezdim sağlık ocağına. Şuan evliyim ve hamileyim gecenlerde gittim gebelik varmı diye soruyor yine😂 evet var dedim gebelik takibi baslattı hemen. Takip için soruyolar. Ama sizi arayıp sorması banada saçma geldi 😂😂😅😅

Kizlar merhaba.

Ay gülmem geldi yine.

komik gibi gelse de aslında durumu olmayan ve gebelik takibi konusunda bilinçsiz kadınlar için çıkmış bir uygulama.. bana da ilk sorulduğunda size ne gibisinden bir cevap vermiştim fakat sağlık ocakları herkese ulaşabilen bir kurum vazifesi gördüğü ve eğitimli/eğitimsiz herkese eşit davranması gereken bir yer olduğu için, gebelik konusunda bilinçsiz kadınları da sorarak takip edebilmek adına bu rutin aramayı yaptıkların öğrendiğimde şahsen takdir ettim..
düşünün herkes sizin gibi eğitimli veya bilinçli değil, gebe olduğunda söylemekten utanan, doktora bile gidemeyen/götürülmeyen veya maddi durumu olmadığı için takip edilemeyen kadınlarımız var.
anne ve bebek sağlığı için çok yerinde bir uygulama..
bir de bu yönüyle bakın mevzuya..
hiçbir şekilde destekçisi olmadığım mevcut hükümetin bugüne kadar beğendiğim bir elin parmağını geçmeyecek uygulamalarından bir tanesi..

Ben bekar olmama rağmen arıyorlar gebelik var mı diye? Varsa Rutin kontrolleri aşıkları kontrolleri vs onlar da takip etmek istiyorlar.kötü yada garip bişi değil ki? Ebeler bunun için sağlık ocağında çalışıyorlar

Tabi ki komik bisey ama aslinda gebelik takibi ile ilgili bilinc yukseltmek ve anne ve bebek olumlerini engellemek acisindan guzel bir kamu sagligi uygulamasi... Herkes o bilincte olmuyor gercekten.

Milli Egitim Bakanligi ve okullar da yapiyor mu bilmiyorum halihazirda yapiliyorsa cahilligime verin, mesela keske ayni sey okullasma icin de yapilsa, EBA sistemine erisim icin... EBA'ya giremeyen cocuklara gerekli araclar verilse ailelerin bilinci yukseltilse. Saglik ve egitim alaninda bazen bu sekilde yetiskinlere cocuk muamelesi yapip yakin takip etmek gerekiyor bence. Bazen yapiliyor bazense o saglik personelinin asiri is yukunden ve yogunlugundan dolayi belki atlaniyor olabilir, bu bir risk ve bu yuzden her yerde standart prosedurler olmali diye dusunuyorum.

Mesela hastanelerde dogum yapan kiz cocuklari icin aninda hukuki islemleri baslatmak, cocuk koruma prosedurlerini uygulamak...

ASMlere/ hastanelere farkli sikayetler icin gelen kadinlara yakin partner siddeti taramasi yapmak, bir morlugu, bir kronik agriyi, bir jinekolojik sikayetin olasi sebeplerini hasta soylemiyorsa bile sorusturmak... Mesela biz bunu yurtdisinda calistigim multeci kampinda yapiyorduk. Butun gelen kadin hasta ve kiz cocuklarina ozel bir muayene odasinda 3 tane basit soru. Evet ben siddet magduruyum diyen kadina diyordu ki doktor yardim imkanin var. Seni bir sosyal calismaciya yonlendireyim mi sana seceneklerini anlatsin? Ya da kisaca su numarayi arayabilirsin diyordu. Ve o kadar cok kadina ulasti ki bu uygulama. Cunku bazen insanlar bilmiyor. Mesela Turkiye'de kac kadin Alo 183'u SONIMi Sosyal Hizmet Merkezlerini filan biliyordur?

Bazen insanlara bir seyleri tekrar tekrar sormak guzel sonuclar verebiliyor kanaatindeyim.

Bu arada ben Turkiye'ye yeni geldim, bunlar yurtdisindan edindigim izlenimler, Turkiye'de belki zaten yapiliyordur.

Son düzenleme:
komik gibi gelse de aslında durumu olmayan ve gebelik takibi konusunda bilinçsiz kadınlar için çıkmış bir uygulama.. bana da ilk sorulduğunda size ne gibisinden bir cevap vermiştim fakat sağlık ocakları herkese ulaşabilen bir kurum vazifesi gördüğü ve eğitimli/eğitimsiz herkese eşit davranması gereken bir yer olduğu için, gebelik konusunda bilinçsiz kadınları da sorarak takip edebilmek adına bu rutin aramayı yaptıkların öğrendiğimde şahsen takdir ettim..
düşünün herkes sizin gibi eğitimli veya bilinçli değil, gebe olduğunda söylemekten utanan, doktora bile gidemeyen/götürülmeyen veya maddi durumu olmadığı için takip edilemeyen kadınlarımız var.
anne ve bebek sağlığı için çok yerinde bir uygulama..
bir de bu yönüyle bakın mevzuya..
hiçbir şekilde destekçisi olmadığım mevcut hükümetin bugüne kadar beğendiğim bir elin parmağını geçmeyecek uygulamalarından bir tanesi..
Evet uygulama gerçekten çok güzel.

Tabi ki komik bisey ama aslinda gebelik takibi ile ilgili bilinc yukseltmek ve anne ve bebek olumlerini engellemek acisindan guzel bir kamu sagligi uygulamasi... Herkes o bilincte olmuyor gercekten.

Milli Egitim Bakanligi ve okullar da yapiyor mu bilmiyorum halihazirda yapiliyorsa cahilligime verin, mesela keske ayni sey okullasma icin de yapilsa, EBA sistemine erisim icin... EBA'ya giremeyen cocuklara gerekli araclar verilse ailelerin bilinci yukseltilse. Saglik ve egitim alaninda bazen bu sekilde yetiskinlere cocuk muamelesi yapip yakin takip etmek gerekiyor bence. Bazen yapiliyor bazense o saglik personelinin asiri is yukunden ve yogunlugundan dolayi belki atlaniyor olabilir, bu bir risk ve bu yuzden her yerde standart prosedurler olmali diye dusunuyorum.

Mesela hastanelerde dogum yapan kiz cocuklari icin aninda hukuki islemleri baslatmak, cocuk koruma prosedurlerini uygulamak...

ASMlere/ hastanelere farkli sikayetler icin gelen kadinlara yakin partner siddeti taramasi yapmak, bir morlugu, bir kronik agriyi, bir jinekolojik sikayetin olasi sebeplerini hasta soylemiyorsa bile sorusturmak... Mesela biz bunu multeci kampinda yapiyorduk. Butun gelen kadin hasta ve kiz cocuklarina ozel bir muayene odasinda 3 tane basit soru. Evet diyen kadina diyordu ki doktor yardim imkanin var. Seni bir sosyal calismaciya yonlendireyim mi sana seceneklerini anlatsin? Ya da kisaca su numarayi arayabilirsin diyordu. Ve o kadar cok kadina ulasti ki bu uygulama. Cunku bazen insanlar bilmiyor. Mesela Turkiye'de kac kadin Alo 183'u SONIMi Sosyal Hizmet Merkezlerini filan biliyordur?

Bazen insanlara bir seyleri tekrar tekrar sormak guzel sonuclar verebiliyor kanaatindeyim.

Bu arada ben Turkiye'ye yeni geldim, bunlar yurtdisindan edindigim izlenimler, Turkiye'de belki zaten yapiliyordur.

tum velilerimiz whatsapp gruplarımizda eklı topli bilgilendirme yapıyoruz ve tek tek online derse girmeyen ogrencilerin velilerini aradik neden giremiyor diye mazeretlerini okul mudurluklerine bildirdik interneti yok cihaz yok vs vs...

en ufak sorun da yaziyorlar öğrenciler whatsapptan hocam ebaya giremiyorum diye yeni sifre atiyorum sana yeni sifre atadim tekrar dene diyorum. hocam zoom dondu diye yaziyor bilgisayarini yeniden başlat diyorum.

ayrica velilelerde de numaralarımiz var gece 12 de arayıp yarin yuzyuze egitim basliyor ya kantin acık olacak mı diye bile soruyorlar.

Gecen bir veli yazmış whatsapptan hocam bende 3 cocuk var meb bize sadece 1 tablet verdi okula soyler misiniz diger çocuklarima da versin diye.

yani pandemi surecinde velisiyle telefonda konusmayan ogretmen kalmamiştir herhalde.

tum velilerimiz whatsapp gruplarımizda eklı topli bilgilendirme yapıyoruz ve tek tek online derse girmeyen ogrencilerin velilerini aradik neden giremiyor diye mazeretlerini okul mudurluklerine bildirdik interneti yok cihaz yok vs vs...

en ufak sorun da yaziyorlar öğrenciler whatsapptan hocam ebaya giremiyorum diye yeni sifre atiyorum sana yeni sifre atadim tekrar dene diyorum. hocam zoom dondu diye yaziyor bilgisayarini yeniden başlat diyorum.

ayrica velilelerde de numaralarımiz var gece 12 de arayıp yarin yuzyuze egitim basliyor ya kantin acık olacak mı diye bile soruyorlar.

Gecen bir veli yazmış whatsapptan hocam bende 3 cocuk var meb bize sadece 1 tablet verdi okula soyler misiniz diger çocuklarima da versin diye.

yani pandemi surecinde velisiyle telefonda kinusmayan ogretmen kalmamiştir herhalde.

Mukemmelsiniz hocam benim merak ettigim bir sey var, Suriyeli-Irakli-Afgan ogrenciniz var mi hic ve onlarda durum nasil? Veya cevrenizdeki gozlemleriniz neler? Ben multeci destek alaninda calisiyorum, duzenli olarak milli egitim ile gorusuyoruz, ogretmenlerle gecmiste bazi calistaylar yapmistik, ayni zamanda multecilerle de surekli gorusuyoruz, ben egitim degil hukuki destek ve kayit alanindayim ama UNICEF PIKTES kamplar bunlari da uzaktan okuyorum takip etmeye calisiyorum (Turkiye'de cok yeniyim). Bu yuzden yabanci ogrenciler acisindan izlenimlerinizi merak ettim. (Kadinlar kulubunde is konusmak :D )

Back
X