Salatalık Ve Faydaları

Nevreste

Bir garip yolcu
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
289.401
594.105
42
salataligin-inanilmaz-faydalari-3970308.Jpeg




1. Salatalık, günlük ihtiyacınız olan birçok vitamini içerir. Tek bir tanesinde Vitamin B1, Vitamin B2, Vitamin B3, Vitamin B5, Vitamin B6, Folik Asit, Vitamin C, Kalsiyum, Demir, Mağnezyum, Fosfor, Potasyum ve Çinko ihtiva eder.

2. Öğleden sonra yorgunluk mu hissettiniz? Kahveyi, çayı, soğuk içecekleri bir taraf bırakın ve bir salatalık yiyin. Salatalık iyi bir B vitamin ve karbohidrat kaynağıdır ve yediğinizde saatler sürecek yorgunluğunuzu kısa bir sürede ortadan kaldırır.

3. Banyo veya duştan sonra aynanızın buğulanmasından şikayetçi misiniz? Bir salatalık dilimini alıp aynayı ovun. Hem buğulanma yok olacak hem de pırıldayan bir aynaya ve nefis bir kokuya sahip olacaksınız.

4. Haşereler bahçenizi veya saksı bitkilerinizi mahvediyor mu? Bahçeniz için bir aluminyum tabağa (ya da aluminyum folyoya) salatalık dilimlerini koyup, ortada bir yere yerleştirin. Saksılarınıza ise birkaç dilimi toprağın üzerine yine aluminyum tabak veya folyo ile yerleştirin. Bütün mevsim haşerelerden kurtulacaksınız. Salatalıkdaki kimyasallar aluminyum ile etkileşerek insanların algılayamadığı ama haşereleri deli eden bir koku yayar ve onların ortadan kaybolmalarına neden olur.

5. Bayanlar, sokağa çıkmadan önce veya denize-havuza girmeden önce bir süreliğine selülitlerinizden kurtulmak ister misiniz? Sorunlu bölgelerinizi birkaç dakika süreyle salatalık dilimleriyle ovun. Salatalıkdaki fitokimyasallar derinizdeki kollajenlerin gerilmesini sağlar, dış tabakayı sıkılaştırarak selülitlerin görüntüsünü azaltır. Aynı şekilde kırışıklıklara da iyi gelir (özellikle de göz civarları için)

6.Baş ağrısından kurtulmak ister misiniz? Yatağa girmeden önce birkaç dilim salatalık yiyin ve ertesi Sabah dipdiri, baş ağrısız kalkın. Salatalık, vücudun kaybetmiş olduğu gerekli besinleri takviye edici yeterli miktarda şeker, B vitaminleri ve elektrolitleri ihtiva ettiği için yediğiniz birkaç dilim sorunlarınızı hemen yok eder.

7. Özellikle diyet yapanlar, açlık dürtünüzü ortadan kaldırmak mı istiyorsunuz? Salatalık yiyin.

8. Evinizde ayakkabı boyanız mı kalmadı? Taze kesilmiş bir salatalık ile ayakkabınızı ovalayın. İçerdiği kimyasallar ayakkabınıza hem harika görünen bir parlaklık verir hem de deriyi su geçirmez hale getirir.

9. Evinizde bir kapı, pencere ya da benzer bir şey gıcırtı mı yapıyor? Bir dilim salatalık alıp gıcırtı yapan yerlere sürtün (tabii sürtünme yapan yerlere, menteşenin dışına değil!) gıcırtı gidecektir.

10. Kendinizi gergin, bitkin mi hissediyorsunuz (özellikle ders çalışan öğrenciler, yeni bebek sahibi olmuş anneler ve diğer herkes) ? Bir tas kaynar suyun içine bir bütün salatalığı ince dilimler halinde keserek koyun. Tası da bulunduğunuz odada uygun bir yere koyun. Salatalıkdaki kimyasallar ve diğer besinler kaynar suyun içine girince tepki gösterirler ve suyun buharı ile birlikte bulunduğunuz odaya yayılarak nefis bir aroma yayarlar. Bu aroma sizlerin tüm gerginliğini alarak sakin kişiliğinize dönmenizi sağlayacaktır. Özellikle öğrenciler bunu denemelidir.

11. Yemek yediniz ve ağzınızdan kötü koku yayıyorsunuz. Bir salatlık dilimini alıp dilinizle damağınıza yerleştirin ve en az 30 saniye öyle tutun. Ağzınızda kötü kokulara neden olan bakterilerin fitokimyasallar sayesinde ölmesi nedeniyle bu sorundan kurtulmuş olacaksınız. (Soğan-sarmısak kokusu konusunda bir bilgi yok. Bunu da siz deneyin ve sonucu görün.)

12. Evyelerinizi, lavabolarınızı çevreye zarar vermeyecek bir şekilde temizlemek ister misiniz? Bir dilim salatalığı alıp temizlemek istediğiniz yeri ovun. Sadece yılların birikimi lekeleri kirleri temizlemekle kalmaz, ayrıca güzel bir parlaklık verir temizlediğiniz yere. Bunun yanında elleriniz de o temizlik malzemelerin verdiği zararlardan kurtulmuş olur.

13. Kalemle yazarken bir hata yaptınız ve hatayı silmek istiyorsunuz. Salatalık kabuğunu alıp yavaş ve nazikçe silmek istediğiniz yazıya sürtün. Boya kalemlerinde ve keçe kalem yazılarında da oldukça yararlı. (Bilirsiniz bazen çocuklarımız duvarlara yazılar yazar, resimler yaparlar. Onlarda da deneyebilirsiniz.)

ALINTIDIR...
 
Dere Otlu Salatalık
$dereotlu-salatalýk-tarifi.jpg
Malzemeler:

Salatalık
Mayonez
Yoğurt
Tuz
Sarımsak
Dere Otu
Kornişon Turşu

YAPILIŞI
Salatalıkları kibrit gibi doğrayın. Başka bir kabta mayonez yoğurt tuz ve sarımsağı karıştırın içine ince kıyım dere otunu koyun. Bir miktar ince kıyım kornişon turşu ekleyin ve hepsini buluşturun. Şimdiden Afiyet Olsun…

ALINTIDIR..
 
PEYNİRLİ SALATALIK DİLİMLERİ
$Peynirli-Salatalýk-Dilimleri.jpg

Malzemeler
1 çay b. tulum Peyniri
2 yemek k. zeytinyağı
1 çay k. pul biber
1 tane salatalık

Tarifi
Salatalıkları resimdeki gibi delimlere ayıralım ve ortasını bir kaşık yardımı ile oyalım. Bir kabın içerisin de peynir ve pul biberi karıştıralım. Bunun üstüne zeytinyağını gezdirelim ve iyice harmanlayalım. İçerisini oyduğumuz salatalıkları bir tabağa dizelim ve tam ortasına peynirli karışımı dolduralım. Üstüne zeytinyağı gezdirip servis edebilirsiniz.

ALINTIDIR.
 
Salatalık Topları
$salatalik-toplari.jpg
Malzemeler;
200 gr krem peynir
1 salatalık
1 yemek kaşığı mayonez
6 dal frenk soğanı
1/4 demet dereotu
Kırmızı pul biber

YAPILIŞI
Mayonez ile krem peyniri karıştırın.Salatalıkların kabuklarını soymadan küçük küp şeklinde doğrayın. Krem peynir mayonez karışımına ilave edin.Frenk soğanlarını küçük doğrayıp ekleyin. Hazırladığınız karışımdan ceviz büyüklüğünde toplar yapın.Dereotunu ince kıyın. Hazırladığınız peynirli salatalık toplarını dereotuna bulayın. Üzerine pul biber serpiştirip servis yapın.
Afiyet Olsun…

ALINTIDIR..
 
KOLAY SOSLU SALATALIK


$kolay-soslu-salatalik-tarifi.jpg

Malzemeler

2 tane salatalık
1 tane domates
3 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz
kekik
limon suyu

Hazırlanışı

Kolay soslu salatalık tarifi 3 dakika içerisinde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz lezzetli bir salata tarifidir. Salatamızın hazırlanışına ilk olarak salatalıkları dilimleyerek başlayacağız. Öncelikle salatalığı yol yol soyun.
Kolay soyma bıçaklarını kullanarak salatalığı doğrayacağız. Buradaki amaç salatalığın çok ince bir şekilde dilimlenmesidir. Sebze soyma bıçağı ile sanki salatalığı soyuyormuş gibi dilimlemeye başlayın. Salatalıkları bu şekilde dilimledikten sonra domatesleri de iri iri doğrayın.
Arzu ederseniz domateslerin kabuklarını da soyabilirsiniz. Domatesleri de ekledikten sonra limon suyu, kekik, zeytinyağı ve tuzu ekleyerek salatanızı bir güzel karıştırın. Eklediğiniz tüm sos malzemelerinin salatalık ve domates ile karışması gerekir. Salatalıkları sosladıktan sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

ALINTIDIR..
 
SANDAL SALATALIK

$sandal_salatalik.jpg


Malzemeler:

6 salatalık

2 orta boy havuç

1 kase yoğurt

1 diş sarımsak

Birkaç dal maydanoz

12 domates sapı(Salatalıkların kenarını süslemek için-ben kullandım ama şart değil)

Tuz

Yapılışı:

Salatalıkları yıkayıp üstten fazla kalın olmayacak şekilde uzunlamasına kesiyoruz ve içini kabak oyacağı ile oyuyoruz.

Bir kasede sarımsaklı yoğurt hazırlıyoruz ve buna rendelenmiş havuçları ilave ediyoruz.

Havuçlu karışımı salatalıkların içine doldurup üzerine kıyılmış maydanoz serpiyoruz.

ALINTIDIR..
 
Kornişon Turşu
$kornison-tursu.jpg
Gerekli Malzemeler:
6 Kg Kornişon ( Salatalık)
1.5 Su Bardağı Sirke
2 Baş Sarımsak
Tuz
Su
Not : 1 Litre suya 4 yemek kaşığı Tuz


Hazırlanışı:
Öncelikle salatalıkları bol tuzlu su da bekletiyoruz.Üzerlerinin çamurları gidene kadar temizledikten sonra büyük bir tencerede bol su ile salatalıkların rengi değişene kadar haşlıyoruz.Haşlanan salatalıkları soğuyana kadar bekletiyoruz.Daha sonra kavanozlara doldurup ince doğranmış sarımsakları ilave ediyoruz.Tuzu,suyu ve sirkesini gerekli ölçülerde ayarladıktan sonra kavanoza döküyoruz.Ağzını sıkıca kapatarak serin bir yerde 10-15 gün kadar bekletiyoruz.Ve Kornişon Turşumuz hazır.
Soğuk Servis Ediniz.
Afiyet Olsun…

ALINTIDIR..
 
YOĞURT SOSLU SALATA
$yogurt-soslu-salata.jpg

MALZEMELER

Dilediğiniz miktarda;

Salatalık
Yoğurt
Nane
Dereotu
Tuz

TARİF

Salatalıkları kabuğunu soymadan olabildiği kadar ince verevine dilimleyin (çapraz).

Salatayı sunacağınız kabın içine salata dilimlerini kıvrım kıvrım yerleştirin.

Yoğurt, dereotu, nane ve tuzu çok az da sulandırarak karıştırıp sosunu hazırlayın.

Son olarak da sosu salatanın üzerinde gezdirin.

ALINTIDIR..
 
Salatalık çorbası
$460_650x433.jpg
malzemeler:
3 adet salatalık
2 yemek kaşığı tereyağ
1 adet soğan
2 diş sarımsak
4 su bardağı tavuk suyu
1 su bardağı hazır çiğ krema
1 yemek kaşığı mısır unu
5 yemek kaşığı su
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
½ demet dereotu


YAPILIŞI
Önce salatalıkları soyup boylamasına ikiye bölün.
İç kısımdaki çekirdeklerini çay kaşığı yardımıyla oyup çıkarın ve atın.
Sonra salatalıkları bir tavla zarı büyüklüğünde dilimleyip parçalara ayırın.
Orta boy bir tencereye tere yağ koyun ve erir erimez soğan ile sarımsakları ilave edip, yaklaşık 2-3 dakika kadar, soğanlar sararıncaya kadar kavurun.
Hemen salatalıkları ilave edip 4-5 dakika daha birlikte soteleyin.
Artık suyunu ekleyin, tuz ve karabiberini de ilave edin.
Kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra, su ve krema ile karıştırdığınız mısır ununu, çorba suyundan da içine 1 kepçe ilave ederek ılıklaştırıp karıştıra karıştıra çorbanın içine ekleyin.
Yine 15 dakika daha kaynatıp, altını söndürün.
En üste ince kıyılmış yarım demet dereotu serpiştirip servise sunun.

ALINTIDIR..
 
KOLAY SOSLU SALATALIK


Eki Görüntüle 1076992

Malzemeler

2 tane salatalık
1 tane domates
3 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz
kekik
limon suyu

Hazırlanışı

Kolay soslu salatalık tarifi 3 dakika içerisinde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz lezzetli bir salata tarifidir. Salatamızın hazırlanışına ilk olarak salatalıkları dilimleyerek başlayacağız. Öncelikle salatalığı yol yol soyun.
Kolay soyma bıçaklarını kullanarak salatalığı doğrayacağız. Buradaki amaç salatalığın çok ince bir şekilde dilimlenmesidir. Sebze soyma bıçağı ile sanki salatalığı soyuyormuş gibi dilimlemeye başlayın. Salatalıkları bu şekilde dilimledikten sonra domatesleri de iri iri doğrayın.
Arzu ederseniz domateslerin kabuklarını da soyabilirsiniz. Domatesleri de ekledikten sonra limon suyu, kekik, zeytinyağı ve tuzu ekleyerek salatanızı bir güzel karıştırın. Eklediğiniz tüm sos malzemelerinin salatalık ve domates ile karışması gerekir. Salatalıkları sosladıktan sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

ALINTIDIR..

çok iyi fikirmişş yarın kahvaltıda deniyeyimm :) zaten domates ve salatalığa bayılırım :) :KK52:
 
Dere Otlu Salatalık
Eki Görüntüle 1076987
Malzemeler:

Salatalık
Mayonez
Yoğurt
Tuz
Sarımsak
Dere Otu
Kornişon Turşu

YAPILIŞI
Salatalıkları kibrit gibi doğrayın. Başka bir kabta mayonez yoğurt tuz ve sarımsağı karıştırın içine ince kıyım dere otunu koyun. Bir miktar ince kıyım kornişon turşu ekleyin ve hepsini buluşturun. Şimdiden Afiyet Olsun…

ALINTIDIR..

kışın turşu, yazın cacık :) vazgeçilmezler :KK56:
 
X