Ya arkadaşlar hırsızlığı neden normalleştiriyorsunuz anlamadım ki ben? Okulda arkadaşımızın kalemini bile izinsiz alıp kullanmazdık, silgiyi bile ricayla isterdik. Doğrusu budur. Habersiz bir çöp bile almak hırsızlıktır. Maddi değerinin bir önemi yok. Eğer canı çekmişse isteyebilir konu sahibinden. Hayır, yeme diyecek hali yok ya. İstemek dururken hop çantaya atmak mı normal? Ayrıca para alıyor, bedavaya köle gibi çalıştırılmıyor ya bu kadın? Maddi durumu yetersizdir, borçları vardır, çocuğunun canı çekmiştir söyler yardımcı olunur.
Benim anneannemin yardımcı kadınlarından bazıları da yapardı bu işi. Atıyorum annem iki ay yetecek havlu kağıt alırdı, bir bakardı yerinde yeller esiyor. Tuvalet kağıdını yeni takardı, akşam bakardık rulo yarı yarıya küçülmüş. Deterjan alırdı gıdım gıdım götürürdü içinden. Sucukların boğumları yok olur, pirinç eksilir vs neyse. Annem de ramazan gelir erzak alışverişi yapar, fitre zekatını verir, bayramda baklavasını alır, çocuklarına harçlık verir, yılbaşı doğum günü gibi günlerde hediyesini filan alırdı. Ayıp yani yapılan şey. İnsan kendisini salak gibi hissediyor. Güvenip can emanet ediyorsun, akşam çıkarken çantası aşırdığı şeylerle dolu ama sana hiçbir şey yok gibi iyi akşamlar diyor, yüzü kızarmıyor. Bu bence bir insandan korkmak için yeterli bir sebep. Çünkü yalan söylerken doğal olan insan her şeyi yapabilir gibi geliyor bana.
Hayır genellemek doğru değil elbette ama burada temizlik, bakıcılık gibi işlerde çalışanlara gereksiz merhamet gösterisi oluyor bu konularda. Oysaki o insanlar emek verip para kazanıyor, merhamete ihtiyaçları yok, küçük gören sizsiniz bu tavrınızla.