Çok iyi yapmışsınız hem çocuklar bu gelenkten mahrum kalmamış olmuş hem güvendePekcok yere göre güvenli bir alanda yaşıyorum.Bizim kapımız defalarca şeker için çalınınca kızım da şeker toplamaya çıkmak istedi.Ben de aldım kardeşini koydum pusete binalarin dışında onu bekledim.(binalar dışardan kapıların görüldüğü ,her yerin duvar olmadığı şekilde tasarlanmış).O anki risklere karsi korumus oldum ama beni rahatsız eden şey şeker,çikolata,bozuk para karşılığı çocukların kendini opturmeye ,dokundurmaya alismasi.
Bugün on defadan fazla kapım çaldı
Her defasında kapıda bayramınız kutlu olsun diyen çocuklar vardı 5 ile 13 yaş arası tahmini bunlar
Her kapıyı açtığımda ürperdim
Hergün duyuyoruz çocuklara yapılan olaylar zincirini ülke bu konuda kronolojik vaka
Hadi anne baba olarak cahil olabilirsiniz yahu her evde en az bi tv var asgari bu gibi bir habere rastlamama olasılığınız yok gibi birşey
Nasıl evladınızı onun bunun kapısına gönderip açık hedef yaparsınız
Hadi kapıyı katil tecavüzcünün biri açtı
Paroyaya bağladım heralde
Ben o çocuklar adına korkuyorum
Bende aynı şekilde 90lar çocuğuyum. İstanbul’da doğdum büyüdüm. Annem asla izin vermezdi şeker toplamaya. Bi kere gizlice gitmiştim onda da annemin haberi olmadığı için öğrenirse kızar diye korkarak gidip geri dönmüştüm.Doksanlar çocuğu olarak büyük şehirde büyüdüm ve biz de asla kapı kapı gezmedik çocukken. Ve çocuk kaçırılma olayları duyardık sık sık. Mahallede herkesi tanırdık ancak kimsenin evine oynamaya gitmezdik. Akşam karanlığında sokakta oynamazdık. Eskiden yoktu diyenlere şaşırıyorum. Çok nezih ortamlarda büyüdüler herhalde diye düşünüyorum. Köyde bayram geçirdiğimiz zaman toplardık ama onda da bütün çocuklar 20-25 kişi civarı toplanirdik ve başımızda da büyük bir abla ya da aile büyüğü olurdu muhakkak. Aksine bu zamanın çocukları aşırı serbest geliyor bana da. Ve hayret ediyorum sabahtan gece yarılarına kadar sokakta oynayan çocuklara ve onlara hiç göz kulak olmayan ailelerine. Pimpirikli olmayacaksın ancak tedbiri de elden bırakmamak gerekir. Herşey bir anlık.
Köy yerinde yollanır da şehir yerinde yollanmaz diye düşünüyorum. Bize de dünden beri bir sürü çocuk geldi küçük küçük. Hepsine şeker para vs verdik çünkü tanıyoruz. Biz burda kapılarımız açık yatarız.Bugün on defadan fazla kapım çaldı
Her defasında kapıda bayramınız kutlu olsun diyen çocuklar vardı 5 ile 13 yaş arası tahmini bunlar
Hergün duyuyoruz çocuklara yapılan olaylar zincirini ülke bu konuda kronolojik vaka
Hadi anne baba olarak cahil olabilirsiniz yahu her evde en az bi tv var asgari bu gibi bir habere rastlamama olasılığınız yok gibi birşey
Nerde olduğunu hatırlamıyorum ama yıllar önce bayramda şeker toplarken 2 çoçuk kaybolmuştu sonra polisler bir komşunun evinde kan izleri bulmuştu çoçuklara tecavüz edip öldürmüş hiç unutamam bu olayıBugün on defadan fazla kapım çaldı
eNerde olduğunu hatırlamıyorum ama yıllar önce bayramda şeker toplarken 2 çoçuk kaybolmuştu sonra polisler bir komşunun evinde kan izleri bulmuştu çoçuklara tecavüz edip öldürmüş hiç unutamam bu olayı
Yaa evet Kayseri'de sanırım. Düşündükçe içim acıyor. Biz şanslı çocuklarmışız korkmadan başımıza bir iş gelmeden büyüdüğümüz içinBizde de kimse gelmedi çocuklar yani şeker toplamak için, ama çok Haklısınız çocuğum olsa ben de yollamazdım,Yıllar önce bayramda şeker toplamak için çıkan çocuklar aklıma geliyor her bayram komşularının evinde bulunmuştu 3 küçük çocukhatırlarsanız.
İnanın gönderen gönderiyor cocuklar saatlerce sokakta oynuyor birinin annesı de oglum kızım dıye seslenmiyor.. Apartmanda var bi komsu kızı 6 yasında saatlerce oynar o cocuk.. Kadının evi cocugu gorebılcegı bi cephede değil ve asla kızını merak etmiyor gercekten merak etmiyor.. Baya oldu bi yerden geliyoruz aksam saat 10 bu cocuk tek basına Bı yere gidiyor nereye gidiyorsun x dedım. Arkadasımaa dedi su bina da dedı.. Bınalar yakın evet ama mesafede var ve ustelık karanlık.. Annesini aradım x i gördüm haberın var degil mi bu saatte yalnız basına sokakta dıye. Aaa evet evet arkadasına gidiyor dedi. Pekı ya bısey olsa dedım. Ay sen de cok show haber ızlıyosun dedı. Hep oyle der ve ben her seferinde kızıyla ilgili uyarırım. Bu arada kızını ben bıraktım arkadasının kapısına kadar..
gönül isterdiki hiç kormasak çocuklar güven içerisinde mutlu mesut yaşasa lakin yok böyle bir dünyaBir sürü abur cubur almıştım çok az çocuk geldi çok üzüldüm.
inanmıyorum bugün kapıya gelen en fazla 7 ve 10 yaşlarında iki çocuğu içeri alsam kimin haberi olacak bağırmaları ne kadar işe yarayacak velev ki yaradı bu riske değer mi?Ben artık sızlanmaktan, onu bunu eleştirmekten, paronaya olmaktan bıktım. Bayram günü çocuklara şeker ve çikolata verilir, bu bir gelenektir. Siz kapı çalınmaması gerektiğini aşılamak için ne yapıyorsunuz mesela? Ben kapıya asıyorum şeker ve çikolatayı fazla fazla. Genelde evde olmuyoruz zaten. İyi bayramlar notunuda iliştiriyorum okuma yazma bilen için.
Birde kalabalık bir gurupla gitmiş ve tembihlenmiş çocuklar zaten kendini koruyor ve temkinli oluyor. Çocukları engellemekten, sürekli korkuya bağlı kısıtlayarak büyütmekten bıkmadınız mı? Çığlık atmayı öğretin. Hayır demeyi, karşı koymayı öğretin. Çocuklara sinmeyi, engellenmeyi değil, kendini savunarak içinden geleni yapmayı öğretin.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?