“Kalabalık grup” belirtmesini okumadınız mı? 2 kişilik çocuk gönderme riskine girmem. Bina dışına gitmesine de izin vermem. Ama “hiçbir şartta” olayına da karşıyım. O risk her alanda var. Çocuğu anaokuluna veriyorsunuz serviste unutulup ölüyor. İlkokula yazdırıyorsunuz öğretmeni taciz ediyor. Çözüm bir şeylerden tamamen soyutlamak değil, başına gelebileceklere karşı çocuğu bilgilendirmek.inanmıyorum bugün kapıya gelen en fazla 7 ve 10 yaşlarında iki çocuğu içeri alsam kimin haberi olacak bağırmaları ne kadar işe yarayacak velev ki yaradı bu riske değer mi?
Ben artık sızlanmaktan, onu bunu eleştirmekten, paronaya olmaktan bıktım. Bayram günü çocuklara şeker ve çikolata verilir, bu bir gelenektir. Siz kapı çalınmaması gerektiğini aşılamak için ne yapıyorsunuz mesela? Ben kapıya asıyorum şeker ve çikolatayı fazla fazla. Genelde evde olmuyoruz zaten. İyi bayramlar notunuda iliştiriyorum okuma yazma bilen için.
Birde kalabalık bir gurupla gitmiş ve tembihlenmiş çocuklar zaten kendini koruyor ve temkinli oluyor. Çocukları engellemekten, sürekli korkuya bağlı kısıtlayarak büyütmekten bıkmadınız mı? Çığlık atmayı öğretin. Hayır demeyi, karşı koymayı öğretin. Çocuklara sinmeyi, engellenmeyi değil, kendini savunarak içinden geleni yapmayı öğretin.
Anne babanızın yüzüne bakan o sapıktan nasıl korudu aileniz sizi peki? Koruyabildi mi? 8 yaşında potansiyel sapık kim anlayamazsınız ama teşebbüsünde neler olacağı size anlatılırsa farkedilir ve tepki verirsiniz. Bende 8 yaşında tacize uğradım, hala ailem bilmez.Çocuk niye sağdan soldan şeker çikolata istiyor ya kaç senedir var bu adet? Gelenekselleşmiş diye doğru demek değil ki.
Bayramlarda yaşlı akrabalarımız ailemizin gözü önünde mendile sarılmış lokum çikolata ve harçlık verirdi.
Tanımadığımız insanların kapısına gidip hiç şeker çikolata istemedik.
Çocuk olmakla, çocukluğu yaşamakla bu kapı kapı gezmenin ne alası var halen çözemedim.
Bir çocuk gelse ben de ona fındıklı çikolata versem alerjisi olsa yese ölse ben bu sorumluluğu nasıl alırım.
Bence bu davranışın pekişmemesi için kapıya gelenlere bu yaptıklarının çok tehlikeli olduğunu anlatmalıyız.
Eskiden de az değildi bu vakalar sadece duyulmuyordu.
Çocuk denen varlık malesef kendini öyle kolay koruyamıyor. Kendi dükkanımızın içinde her gün anne babamın yüzüne bakan sapık bir tanıdık tarafından taciz edildiğimde 8 yaşındaydım. Olay olduktan sonra sinmişim ne sinmemişim ne fark eder? Travmasını atlatmak yıllar aldı. Önemli olan bu kötülüklere fırsat vermemek bence. Hiç tanımadığın birinin kapısına çocuğu gönderirken zaten riski almış oluyosun.
Anne babanızın yüzüne bakan o sapıktan nasıl korudu aileniz sizi peki? Koruyabildi mi? 8 yaşında potansiyel sapık kim anlayamazsınız ama teşebbüsünde neler olacağı size anlatılırsa farkedilir ve tepki verirsiniz. Bende 8 yaşında tacize uğradım, hala ailem bilmez.
Ne yaparsak yapalım, topluluğun geneli yapıyorken o çocuğa “sen yapamazsın, şunlar olabilir” demek boşa. Ben tacize uğradığımı söylememiştim, çünkü; suçlanırdım. Kısıtlanırdım. Benim oyunum engellenirdi. Tacizci değil, ben daha çok kontrol altında tutulurdum. Bu tip kısıtlamalar çocukları yalana teşvik ediyor. Çocuk her talebinde “şu olabilir, bu olabilir” diye seçenekler sıralanıyor. Ama çocuğun imrenmesi geçmiyor.
Anne olarak önlemi kalabalık grupla göndermekte ve kendi bina dışına yollamamakta buluyorum ben. Açar kapınızı dinlersiniz. Çevre olarak önlemi de kapıya asmakta, yalnız gördüğüm çocuğu mümkünse tembihlemekte buluyorum.
En sinir olduğum şeyde “şunu yapanlar anne mi, bunu yapanların çocuklarına şöyle yazık böyle yazık” Başkalarını eleştirmeye bayılıyoruz. Ne oluyor böyle yazınca kapımıza gelen ailelerin anneleri mi görüyor? Aa göndermeyeyim mi diyor? Herkes üstüne düşen görevi yerine getirsin. Çocukları çok düşünüyorsak bizim binamıza geldiklerinde açıp kapıyı gidene kadar dinleyelim. Bana boş konuşma geliyor bunlar.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?