Selahattin Demirtaş: Bana da güvenmeyin

Benim bahsettiğim dönemlerde eski zaten. Kürtçe konuşmanın yasak olduğu, mahkemede kürtçe savunmanın kabul edilmediği zamanlar.

Şu anda o zamanları tamamen geride bıraktığımızı düşünüyorum. Ama kürt milliyetçileri -kürtler diyemem hepsi aynı ideolojiye sahip değil- bunu eşitlik olarak değil de zafer gibi algılıyorlar. Bağımsızlık hayalleri kuruyorlar. Burada hdp seçim irtibat bürosu var evimizin iki adım ötesinde. Önce barış, kardeşlik bişeyler zırvalıyorlar sonra halay çekmeye başlıyolar.

Kürt genci yılmaz, ellerinde keleşler
Faşizme kan kusturuyor

Bu noktada artık niyetleri sorguluyor insan!

Ben şahsen gidip görmedim doğuyu, yaşam kalitesini. Abim askerliğini Urfa, Mardin, Şırnak o çevrede yaptı, gezici komandoydu. Onun anlattığı kadarıyla bilgi sahibiyim ben. Halkın fakir olmadığını söyledi o da. Ama medyada yansıyan farklı işte.

Orada askeri koruyup kollayan insanlar olduğu gibi, özellikle Urfa öyleymiş. Nefretle bakanlarda azınlıkta değilmiş. Abim izne gelirken poşu takıp gelmişti, yolda asker olduğu anlaşılmasın diye. Buradan pay biçin askere olan nefrete.

Gittiğiniz yerler zaten güzel ve gelişmiş olduğu için gidilen yerler ama. Turla gidip gördüğünüz yerleri bütün doğu ve güneydoğuya mal etmeyin lütfen. Batman zaten petrolden dolayı on yıllardır güneydoğunun en zengin şehri. Diğer saydığınız iller kültürel mirasları bol olan yerler. 3 sene önce gitseydiniz o avm'leri falan göremeyecektiniz. Baba tarafından Siirtliyim, siirti hiç görmedim ama avm'nin geçen yıl açıldığını biliyorum. Kuzenlerim alışveriş yapmak için ya bize gelirlerdi ya da ölçülerini alır biz onlar için alışveriş yapardık buradan. Ailem uzun yıllar siirtte yaşamış, kürtleri evlerinde hizmetli olarak kullanırlarmış o zamanlar. Yolda yürüdükleri yerler bile farklıymış türk tarafına geçince taşlanıyorlarmış. Babamın anlattıkları bunlar. Babam yönetici pozisyonunda bir devlet memuruydu, bırakın memur olarak çalışmayı işçi olarak bile devlet kurumlarına alınmazlarmış. Kürtler ancak hizmetçilik, çobanlık yaparmış o zamanlar. Bu kadar ezilmiş, dışlanmış bir ırkın bu hale gelmesine hiç şaşırmıyorum ben. Kuzenim urfanın yengem batmanın bir köyünde öğretmen. İçme suyunu geçtim insanların duş almak için temiz suları yok. Kuzenim dizanteri oldu bu kış ordaki suyla duş aldığı için. Ben egenin hiç bir köyünde temiz su olmadığını görmedim duymadım. Bu mu iyileştirilmiş şartlar? Bu mu eşit şartlarda yaşamak??? O insanların orda düzenli bir gelirleri insani şartlarda bir hayatları olsa göç ederler mi sanıyorsunuz?

Bu saydığınız temiz içme suyu gibi sorunlar Türkiyenin çoğu köyünde var. Bizde Giresunun bir köyündeniz. Benim ailemde köylerinden İstanbula göç etmek zorunda kalmış yaşam koşullarını düzeltmek için. Bizim köyde de hala evlerde içme suyu yok. Parası olan kendi imkanlarıyla evine su bağlıyor, arıtma zaten yok doğal çeşmeden aktığı haliyle kullanılıyor. Köyde eskiden 50ye yakın aile yaşarken, şimdi yazın tatil yapmaya giden 3-5 yaşlı çiftten başka kimse yok köyde.

Yani demek istediğim bu tarz sorunlar Türkiyenin genel sorunları, artık özellikle kürtlere yapılan bir ezme/asimile etme politikası yok.

Bizim köyde kimse devlet bize elektrik bağlamıyor, evlere içme suyu dağıtmıyor diye eline silah alıp askerle çatışmıyor. Daha düne kadar yol bile yoktu, toprak, mıcırdı. Köylü kendi dernekte topladığı parayla yaptırdı. Haklar savunulmasın demiyorum elbette savunulsun ama gencecik askerleri şehit ederek değil!

önemli değil yavru.. bizde milletçe bekliyoruz...ama chpnin başında demirtaş gibi biri olmasını isterdik elbett.. ve eminim chp yi ayağa kaldırırdı o tarz bir lider..

Yazdığım mesajı alkışlayınca dayanamadım, kusura bakmayın.
Chp zaten ayağa düşmüş değil, sağol yinede güzel dileklerin için :)

Yazdığım mesajı alkışlayınca dayanamadım, kusura bakmayın.
Chp zaten ayağa düşmüş değil, sağol yinede güzel dileklerin için :)
ayağa düşmüş anlamında yazmadım ama ne derseniz deyin chp ye yeni bir nefes ..yeni bir soluk şart..

böyle aklı selim konuşmasının sebebi kendisinin esasen pkk lı olmayışıdır bence..

Yani kürt bir arkadaş yazmış kürdüm ve sorunum yok diye, siz çıkmışsınız ben kürt değilim ama kürtlerin sorunu var diyorsunuz. Kraldan çok kralcılar gibi kürttten çok kürtçüler türedi sizin gibi son zamanlarda. Yani halk kahramanı falan gibi mi hissediyorsunuz bu söylemlerle. 3 sene önce kastamonuda da avm yoktu. Fakir köy görmek istiyorsanız toros dağlarındaki köylere bir bakın bakalım. Bir arkadaş da bahsetmiş yolu bile olmayan doğru düzgün tarım alanı olmayan karadeniz köylerini bir araştırın. Yok ama onlar moda değil şimdi değil mi. ayrıca istanbul sadece doğudan değil, her bölgeden göç alan bir şehir. Tekrar söyleyeyim bu ülkede tarım için yapılan en büyük yatırım güney doğuya yapılmıştır.
O kaldırım hikayesine de kusura bakmayın ama kendimi tutamadım güldüm. Onu yapan olsa olsa türkler değil toprak ağalarıdır. Hani meşhur sahne vardı ya ağa b*kunun üstüne b*k olur mu diye. o geldi aklıma

yoldan içme suyundan bahsetmiyorum farkindaysaniz. Kullanma suyundan bahsediyorum. İnsanlar imkan olsa evlerine şebeke suyu baglatirlar belki kendi paralarıyla ama imkan yok. Öğretmen lojmanında bile kullanma suyu yok.

Uzaktan yaşamadan ggörmeden gülmek güzel tabi ki. 85 yılından önce orda yaşayan ve kürt olmayan babamın anlattıkları bunlar. 70 yaşındaki sosyalist bir adamın bu konuda yalan söylediğini sanmıyorum.
Kahramanlık falan ne kadar çirkin ithamlar. Cevap vermeye bile gerek duymuyorum. Çünkü hiç bir zaman herhangi bir görüşü kahraman ya da başka bir sıfatla yaftalamadim.

yoldan içme suyundan bahsetmiyorum farkindaysaniz. Kullanma suyundan bahsediyorum. İnsanlar imkan olsa evlerine şebeke suyu baglatirlar belki kendi paralarıyla ama imkan yok. Öğretmen lojmanında bile kullanma suyu yok.

Bende evlere şebeke suyu bağlıyoruz demedim. Köyün çeşmesinden alınıyor yada bağlayan o kanallardan birinden kendi imkanıyla tesisatla evine alıyor. Çeşmenin suyu dağdan ovadan geliyor yani :)

Diğer bölgelerdeki benzer kötü koşullara rağmen orada devlet düşmanlığı olduğu bir gerçek. Bunun da sebebi var elbette geçmişten kaynaklanan.

E yani sephoora arkadaşımızın yaptığı gibi adamlara sürekli akdenizde karadenizde köyler bolluk içinde yaşıyor siz burada bu fakirliği çekiyorsunuz diye gaz verilirse, kendilerini ayrıştırılmış hissettirilirse tepki gösterirler. bundan daha doğal ne olabilir ki. Bugün belki karadenizle ilgili sürekli işte 'siz karadenizlisiniz size o yüzden yol yapılmıyor ama bak kürt köyleri bolluk içinde uzay istasyonu gibi yerlerde yaşıyorlar:)' diye nefret tohumları ekilse belki karadeniz belki akdeniz de aynı şekilde olacaktı. Hele bir de farklı bir dil ve kültür olsa o yörelerde de aynı durum olabilirdi.

yani tabii ki babana saygısızlık yapmak istemem ama bir insan 70 yaşında diye her söylediğine inanamam. Hele bir de sosyalistse. Kendini sosyalist olarak betimleyen türk insanı herzaman hayalperesttir gözümde. Sen de mesela. yani kısaca o dediklerine inanmam mümkün değil. Keşke sen de gidip görseydin. Şu an uzaktan konuşan sensin.

Demirtas begendigim bir lider. Hdp de ilkelerini begendigim bir parti. Fakat daha bugun kürt, 20 senesini doguda gecirmis bir arkadasla muhabbet ettik. Kendisine apoyu onder gorup gormedigini sordugumda hayir apo derin devletin adami dedi. Pkk kürt halkini temsil etmiyor dedigimde de ayni fikirdeydik yine. Kürt halkinin pkk ve ocalan taraftarligiyla gozunun boyandigindan bahsediyor hatta.Fakat kendisi hdpli bu arkadasin. Bunu boyle gorerek hdpye oy veriyor. Alanlara beraber yuruyoruz bu arkadasla. Kendisi hdp kortejinde, ben baska kortejde. Atesli destekcisi partisinin fakat demirtasin dedigi gibi adamlara degil ilkelerine gore hareket ediyor. Benimse kafami karistiran, celiskide kaldigim nokta su; ocalanin ve pkknin kime ve neye hizmet ettigini bilen halk, siyasilerin ocalana ve pkkya yakinligini nasil degerlendiriyor? Hani halk uyutuluyordu, siyasiler de mi uyutuluyor? Hdpye yakinim ama kafami berraklastiramiyorum bir turlu. Sandikta ne yapacagim hakkinda bir fikrim yok hala.

Giresunun neresi Mai?Bende dag koyundeydim 5 sene.

Bu arada Dogu ve g.dogu hakkinda iki farkli gorus olarak dusunceler belirtilmis.Her iki tarafa da katildigim noktalar oldu.Bence dogu ve guneydogunun Sehir merkezlerinin ic anadoludaki bir ilce merkezden farki olmayabilir ama kirsal yerleri( ki cogunlukta)diger bolgede olan kirsallarla mahrumiyet olarak kiyaslanmaz.

Siz içerden bilgi veriyorsunuz sanırım. Orta yaşına kadar orda yaşamış bir insandan bahsediyoruz. Onu belirtmek için yaş verdim yoksa yaşından dolayı inanın demedim. Ben de ulusalcı (bu da yeni tabirimiz) geçinen insanlardan hoşlanmam görüşlerini beğenmem söylediklerine pirim vermem ama yine de hayalperest, faşist falan filan diye etiket yapıştırmam. Görüş farklılıkları işte. Ben ne desem sizinkini değiştiremem siz ne deseniz benimkini. Ama bu sol cephe güzel bir yöne doğru gidiyor. Ben keyifliyim bu bakımdan. Umarım sizin de keyfiniz yerine gelir. İyi günler diliyorum.

söylemlerinize bakarak; sol görüş kürt faşizmine ve emperyalist tetikçilerine hizmet etme yönüne gidiyorsa bence pek iyi bir yöne gitmiyor.
Ülkemin sosyalistleri ne zaman sosyalizmi kürt milliyetçiliğinden ayıracak belki o zaman düzlüğe çıkacaklar.

Ben de iyi günler diliyorum.

Sadece hdpyi değil tüm sol kesimi düşünmüştüm yazarken.
Kürt milliyetçisi değilim, ilk kez kürt hareketinden bir partiye oy vereceğim. Hdp'nin de kürt milliyetçisi olduğunu düşünmüyorum açıkçası. Seçim bildirgesinde de çok net görülüyor aslında ama herkes görmek istediği gibi görüyor. Demirtaş kalkıp "pkk tü kaka biz onlardan değiliz, apo dersen o da ayrı bir şerefsiz" falan deseydi inanacak mıydınız? Ben inanmazdım oy da vermezdim böyle bir partiye. Ben hdpnin samimiyetine inandığım ve ne yapabileceğini görmek istediğim için bu sefer tercihimi o yönde kullanacağım. Yoksa ne kürt milliyetçisiyim (olamam da zaten) ne de pkk sempatizanı. Sadece bir de bu yolu denemek bir şans vermek istiyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…