- 3 Şubat 2018
- 6.706
- 25.553
- 548
- 28
- Konu Sahibi Bir Eylul Aksami
-
herşeyden önce mesafedir tanımadığın birine ''siz'' diye hitap etmek. zaman zaman benimde başıma geliyor. seni geçtimde canım diye hitap edilmesinden rahatsız olmuştum üstelik benden küçük biriydi bunu yapan. ne zamandan beri müşterilerinize böyle hitap ediyorsunuz siz demiştim. anlamsız bir şekilde suratıma bakmıştı.Merhabalar. Bunu paylaşma gereği hissettim çünkü ara sıra denk geldiğim bir durum. Elimden geldiğince tanımadığım insanlara "siz" diye hitap etmeye çalışırım karşımdakinin mesleği, maddi durumu ne olursa olsun. Fakat bazen bir bankaya, mağazaya, doktora gittiğimde şunu yaşıyorum ordaki bazı görevliler biz müşterilere "sen" diye hitap ediyorlar. Yaşım onlara göre küçük olduğu için bu şekilde hitap ettiklerini sanıyordum fakat bugün babamla bankaya gittik ve ordaki görevli babama da "sen" diye hitap etti. O an para yatırma hengamesinden dolayı bunun pek üzerinde durmadım fakat akşam eve gelip düşününce çok zoruma gitti. Biz ona "siz" diye hitap ederken onun "sen" diye bir üslupla konuşması çok sinirlerime dokundu düşününce. Bunu bir keresinde bir doktor da anneme yapmıştı. Yaşım küçük olduğu için (21) ve dış görünüş olarak küçük gösterdiğimden dolayı nasıl bir tepki göstermeliyim böyle durumlarda? Karşıdakinin saygısızlığı, küçük görme çabası mıdır bu yoksa düşüncesizlik mi?
Ben de gıcık olurum bu duruma. Babam öğretmen bir gün suvariden takım elbise bakmaya gittik babama adam beyamca sen şunlara bak falan demeye başladı gıcık oldum amcanıza mı benzettiniz babamı ne biçim bi uslup bu dedim adam bildiğiniz mor oldu sonra özür falan diledi biz de çıktık. Bu tip insanlar bence yumuşak yüzlü olan insanlara saygı duyulmayacağını düşünüyor net.
Ver tabi canım sen düşüneceğine içine oturacağına o düşünsünAslında hiç yumuşak yüzlü de davranmadım gayet resmi konuştum, babam ise genel olarak güleryüzlü konuşkan biridir ondan mı cesaret aldı bilemedim. Kadın ukala bir tipti ama. Keşke ağzının payını verseydim diyorum şu an
Bazıları yakın ya da sıcak bulduğu insanlara bey amca ya da teyzecim diye hitap eder bende mesela otobuste gordugum bir teyzeye yer versem gel teyze böyle otur derim mesela. Buyrun siz şöyle gelin mi demeliydim diye düşündüm şimdi
"Siz" denilmesi tabii ki de daha doğru ama "sen" dendi diye eve gidince üzülen birinin de kompleksli olduğunu düşünürüm.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?