"Sen" diye hitap edilmesi

aslinda samimiyeti severim ama bu "sen" hitabı küçümsemek içinse tabiki hoşuma gitmez.

Ay hic eve gelip dusundugum bir konu olmadi. Simdi burada okuyunca farkettim yasadigim sen/siz olaylarini. Doktorlar genelde anneme teyze der bu durum bana kucumsemeden ziyade samimiyet gelir. Hic aksini dusunmedim yani. Bence sen diye hitap ederken ki mimiklerde onemli kucumseme olup olmadigini anlamak icin. Is gorusmelerinde beyaz yaka elemani alacaksak siz diye hitap ederdik cunku gelen kisi de gayet resmi ve mesafeli olurdu. Ama mavi yaka elemanlarinda genellikle sen diye hitap ederdik. Karsimizdakiler de genelde kizim/ablacim tarzi daha gayriresmi yaklastigi icin.

Çalıştığım kurumun sekreteri tüm ogretmenlere "bebegim, tatlim" şeklinde konusmaya çalışırdı, aşırı da kompleksli biriydi, hani kimseye sizli bizli davranmam modunda..
Bi iki kez bana da yapmaya çalıştı ama tavri oyle iticiydi ki, donuk donuk davranip gectim gittim, israrla X hanim dedim.. Sonra duydum ki beni sevmiyormus, ay dedim kahroldum Yuz vermemeye devam ettim, bi baktim daha bi kibar, daha haddini bilir sekilde konusmaya basladi iki gözümün çiçeği
Mevzu siz biz sen ben de degil aslında benim açımdan; ordaki üslup, seviye ve niyet..
Baska bi temizlik gorevlisi abla da "x hocam, sen" diye konusuyordu ve hic rahatsiz olmuyordum mesela, cunku seviyesi saygisi besbelli ortadaydi..

toplum olarak bu isi abarttiginizi dusunuyorum. Sen dese nolcak siz dese nolcak. Lakayit olmak baska sey.. ben bazen siz diye baslar sen diye bitiririm, cunku konusma o sekilde ilerler. Is yerinde telefonda vs. Gene oyle. Siz diye baslayip sen diye bitiririm cogu zaman. Bu karsilikli birsey oluyo genelde..Ya da vay efendim bana niye siz demedi asla demem. Burdada siz diye konusanlar var ben genelde sen diye konusurun, bunuda bi gariplik olarak gormuyorum.

aa ilk defa egitici bi konu. öncelikle tskler.
ben bunu bilmiyordum. misal benim yasadigim yerde sen demek daha sempatik, hani insanin daha rahat konusmasi acisindan kullanilir.

misal bankacim hep ayni ondan sen deriz bir birimize, hem sohbet edip hem islerimi tamamlatirim. siz le arada sanki hep duvar varmis gibi.

o yüzden burdaki hamilarada hep sen diye hitap etmisimdir. yani her ne kadar farki düsüncemiz olsada hepimiz kadiniz, bi yerde dostuz bizi biz en iyi anlar gibisinden

Vay efendim sen bana nasil sen dersin????:))
Saygisizzz:))

(Alinti:KK : ) )

Babana Nasıl sen dedi

Sen şimdi şuradan çık X hanıma git mi dedi

Şurayı imzala mı dedi

Bir imzanı alacağım mı dedi

Sen bir daha taksit gününde gel o zaman hallederiz mi

Bankada senli ya da sizli konuşma Nasıl olur ki

Bazen de daha basit samimi olmak için senli konuşulur mesafeyi kapatmak için

Şurdan çık x hanıma git, bunu imzala, sen paranı şuna yatır gibi. Burda takıldığım şey hem hitap şekli hem de asık suratlı oluşu

evet tanımadığın insana siz diye hitap edilmesi lazım. ama esnafların kendince dilleri ablacım abicim gibi bu tarz şeyleri dert etmem. doktorlarda da durum aynı. dünkü doktorum bana hitap şekli" senin şimdi insülin direncini ölçmemiz lazım ona göre karar vericem" demesinde bir sakınca görmüyorum. bazı durumlar kaldırır yani. çokta takmamak lazım

Bir siz kelimesiyle ölçülüyorsa saygı kavramı yandık sen desin siz desin herkesin tarzı farklıdır hiç bu konuya takılmamıştım yalnis anlamayın da yaşınız küçuk biraz kompleks yapmışsınız bence.

kendilerinden yaşça büyük kişilere abla, abi, teyze şeklinde hitap edilmesinden rahatsız değilim ama direkt olarak "sen" kelimesini kullanmaları benim de sinirimi bozuyor. bende mümkün olduğunca saygı ve güler yüz ile "siz" seklinde hitap etmeye gayret gösteriyorum. nedense hizmet alan ben olmama rağmen bir mahcubiyet hissettiğimden bu kendiliğinden çıkıyor ağzımdan. (23 yaşındayım). aynı şekilde de geri dönüş almak istiyorum. ayrıca konudan farksız olarak apartmanı temizleyen kişiden çalıştığım yerdeki müdüre kadar herkese güleryüz ile günaydın, iyi çalışmalar, iyi akşamlar gibi sözcükleri mümkün olduğunca kullanmaya çalışıyorum.

Geçen kizima çanta almaya gittim . Satış görevlisi kadın sürekli bana "abla"diyor :) en son darlandım, normalde hiç sorun edeceğim bir durum değil fakat kadın benden rahat 10 yaş büyük ,tekrar abla demesinin ardından "afedersiniz yaşınız kaç acaba" diye azıcık atarlandim ,anladı ,bı duraksadi :) ben 30 yaşındayım dedim :) normalde de yaşımın 25ten yukarı olduğuna inanmazlar .hatta geçen bir toplantı meclisinde kayinvalidemden istendim :) kayınvalidem torunlarını göstererek " Daughter benim gelinim ,torunlarımın annesi "demiş bir hışım :) niye illa kirpiklerini çekmediğin birine abla dersin ki :) kiskandiysan söyle rimelimin markasını söyleyeyim yani dimi :) yani kısaca benim için bazı durumlarda sorun yok fakat küçük görme ,umursamama gibi bir durum yaşarsam "siz"diyeceksiniz diye diklenirim herhalde .herkes bi yerini bilecek .burası hariç "siz"diye hitap ederim karşımdaki hanımefendi yada beyefendilere yada herneyse işte ..burası da bizim mekan artık ,samimi bir ortam olsun diye sen diyiveriyorum :)

ben bankacıyım. aynı şekilde samimiyetim olmayan müşterilerim bana sen diye hitap ettiğinde cinlerim tepeme çıkıyor. çünkü ben de herkesle siz diye konuşuyorum belli bir mesafeyi her daim koruyabilmek adına.. bunun yaşla/statü ile alakası yok. saygısız her yerde saygısız.. konuşmalara siz diye başlanır samimiyet ilerlerse veya karşıdaki kişi sen derecesine izin veren bir jest yaparsa sen denir. lap diye senli benli dalanlara ben de kürekle dalmak istiyorum.

bende takıntılıyımdır ne yalan söyleyeyim şimdi
ama eve gidip takacak kadar da değil
o anda orda bozmak isterim o kişiyi

siz hitabını severim
ama benden yaşça çok küçüğe, işyerinde biraz süredir tanıdığım insanlara sen diye hitap ederim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…