- Konu Sahibi Yavrukusun annesi
Cuma günü öğlen konuştuk akşama ne yapacaksın dedi nohut, pilav ve mercimek çorbası dedim. Mercimek çorbası yapma öğlen iş yerinde çıktı dedi şehriye çorbası yap dedi tamam dedim, sonra aslında nohut sulu yemek, çorbaya gerek bile yok dedi ben olsun çorbada yaparım dedim. Akşam 6 da evde oluyorum nohutu bi gün önceden ıslatmıştım. Onu yaptım sonra pilav yaptım çorbaya geçmeden kocam geldi ( o da 6 buçukta geliyor) Çorba nerde dedi, sen duştayken hemen yaparım dedim yok yapma dedi peki dedim. Bu arada salata yaptım sofrayı kurdum vs. Yemeğe oturduk çorba niye yapmadın öğlen arayıp söyledim dedi. Yetiştiremedim dedim, aynı soruyu tekrar sordu, nohut ve pilav geç pişeceği için önce onları yaptım vakit kalmadı dedim. Belki 15 defa bıkmadan aynı soruyu sordu "neden gelince ilk olarak çorbayı yapmadın"... Ya sabır diyorum içimden bana geliyorlar. Ben mi anlatamıyorum, sen mi anlamıyorsun söylüyorum ya diğerleri geç pişeceği için önce onları yaptım dedim. İşte sorun bu senin kendince bi zaman dilimin var, kendi önceliğin var sen ne zaman istersin o zaman oluyor her şey dedi. İnanın çıldırmamak için zor durdum.
Önce çorbayı yapsaymışım o çorbayı içene kadar yemekler pişermiş, hatta yemek olmasa da olurmuş o çorba istemiş ( ki özellikle istemedi ben yapıcam dedim o da şehriye çorbası olsun dedi ) O benim bi dediğimi iki etmiyormuş ama ben onun isteklerini canım isteyince yapıyormuşum.
Hiç bişey demedim ama içimden deliriyorum tabi, bunlar böyle 3-5-10 derken beni şişiriyor en sonunda kriz geçiriyorum deliriyorum ya bağırıp çağırıyorum ya ona saldırıyorum. Hırsım öfken başka türlü geçmiyor çünkü.
Sabahta kirli çamaşır sepeti dolmuş hafta sonu niye çalıştırmamışım, 5 dk lık işmiş zaten makine yıkıyormuş. Eyvallah tamam da giyecek bişeyi kalmamış değilki, hafta sonu olacağına bu akşam atarım ne olacak yani. Ay babam da böyleydi, reçel şöyle yaplır turşu böyle olur diye her şeye karışırdı.annem deli olurdu hala aynı babam, bu huy değişmez anacım beni kanser eder ancak.
Ben de size hak verdim, tabi bu sinir kırizlerinzi haklı göstermez... Bu gerginliğiniz eşinizden çoksize ve bebeğinize zarar verir...
Arkadaşlar melek gibi adam felan yazmış ama kimse kusura bakmasın en çok yardım eden erkeğin işleri bile kadının yaptığı işler yanında sönük kalıyor.... Erkek kadın fıtratı diye açıklanıyor ama bu da avuntu,....öğretilmiş toplumsal rol kalıpları yüzünden bu yaşadıklarımız...tamam bebek bakmak, onun bir ağlamasından bir çok şey anlamak fıtrattır, annelik içgüdüsüdür...ama kahvaltı hazırlamak, çamaşır yıkamak, ütülemek erkeğin fıtratına ters mi yani... Ya da bu şlerin kadın işi olarak görülmesi iç güdüsel mi yoksa kültürel mi... Ben tamamen kültürel olduğunu düşünüyorum...
Mesela ben de çalışıyorum, eşim de.. Eşim sağolsun çok yardım eder.. Haftalık süpürme silme işini o yapar, ayda bir camları siler... Bir çok kişi şimdi daha ne istiyorsun, allhtan belanı mı diyecek... Ama ben ne yapıyorum, her gün, oturma odası ve mutfak süpürülecek, çamaşır ütü, tuvalet banyo, yemek mutfak düzeni, biri iki aylık biri dört yaşında iki kızım var onların temizliği bakımı vs vs... Eşim iş yaparken asla çocuklarla ilgilenmez, ben o arada hem yemek yaparım hem diğer ıvır zıvır işlerle ilgilenirim hem çocuklarla ilgilenirim, o yoruldum der uzanır benim işlerim yine bitmez, bulaşık toplanacak, ertesi güne yemek hazırlanacak vs...
Şimdi ben de çalışıyorum eşimde, peki kim daha çok iş yapıyor,... Objektif bir değerlendirmeyle tabi ki ben... Ama öyle bir yetiştirilmişiz ki, beynimize öyle bir kazınmış ki sanki eşim lutfediyor gibi her yardım isteğimde ben sana yardım etmeyen bir erkek miyim, başka erkekler olsa... Diye uzyıp giden konuşmalar yapıyor ve ben de bunun altında eziliyorum... Kendimi suçlu ve yetersiz hissediyorum, oysaki bence evdeki her işin adilce paylaşılması gerek, kimsede bu durumdan gocunmamalı... Ama maalesef toplumsal kodlarımız buna müsade etmiyor yardım alan kadına yat kalk haline şükret daha fazlasını isteme deniyor... Kadın da eşim çok iyi ben kötüyüm diye kendine kızıyor, böylece yorulmaya, sürekli kendinden fedakarlık yapmaya devam ediyor....
Maalesef sana bir tavsiye veremyeceğim, kelin ilacı olsa kendi başına sürer derler o durumdayım... Pek çok kadından iyi durumda olmamız, sorunları çözmüyor maalesef....