Genç meslektaşım,
Hepimiz bu yollardan geçtik.
Ben mesleki anlamda gelişmesi gereken yönlerinizi görüp burda sizden daha tecrübeli arkadaşlara danışmanızı çok olumlu buldum,bu sizin gelişme isteğinizi gösterir.
İsteği olan da er-geç öğrenip gelişir.
'Keşke bu işleri bilerek mezun olsaydınız' diye
eleştirenlere katılmıyorum.
'Sınıf Yönetimi' sadece teorik bilgi ile kazanıp uygulanacak,bir beceri değil.
Hepimiz bu yollardan geçtik,yeni mezun öğretmenlerin en zorlandıkları konu,
sınıf yönetimidir,dolayısıyla yalnız değilsiniz.
Benim branşım okul öncesi.
Bu nedenle büyük yaş gruplarında çok tecrübeli değilim.
O nedenle derste ne yapmanız gerektiğini bilemem.
Sizi vereceğim en önemli tavsiye dersine girdiğiniz sınıfların gelişim dönemlerini ve özelliklerini iyi öğrenin.
8.sınıf öğrencisi neyi,neden yapar?
Siz onlara nasıl yaklaşmalısınız?
Bu damarı yakalayabilirseniz işiniz önemli ölçüde kolaylaşır.
Doğan Cüceloğlu hocamızın yeni çıkan kitabını tavsiye ederim.
İsmi 'öğretmenim bir bakar mısın?'
Bu kitabı 20 yıl öncesinin öğretmenlerine methiyeler düzen arkadaşlara da tavsiye ederim.
45 yaşındayım,nispeten iyi okullarda,
iyi öğretmenlerle okudum,
bununla birlikte kötü örneklere de çok rastgeldim.
Eski öğretmenlerin büyük bir kısmının 'pedagoji' denilen kavramdan haberi bile olmadığını düşünüyorum.
haberleri olsaydı sudan sebeplerle,
küçücük ilkokul öğrencilerinin,beş parmağını birleştirip,dik bir cetvelle vurarak canlarını yakmazlardı.
Lisedeyken müzik öğretmenimizin o gelmeden müzik odasını açıp girdik diye,
sınıfın tüm erkeklerini sıra dayağından geçirip yanaklarını kızartmasını ve arkadaşlarımızın bizim yanımızdaki utançlarını bugün bile unutmuyorum.
Kızları dövmeyi gözü kesmediğinden olsa gerek bize hakaret etmekle yetinmişti.
Bu konularda onlarca örnek sayabilirim.
O yıllarda eğitime Doğan Cüceloğlu hocamızın tabiriyle 'korku kültürü' hakimdi.
Size Hintli oyuncu ve yönetmen Amir Khan'ın çocuklar ve eğitimle ilgili filmlerini izlemenizi tavsiye ederim.
'Hayat Hint filmlerine benzemiyor' diye bu güzel filmleri,filmlerin felsefesini ve etkisini küçümseyen arkadaşlara da bakış açılarını genişletmelerini tavsiye ediyorum.
Bu forumda bazı meslektaşlarımın çocuklar, eğitim,saygı ve disiplinle ilgili düşünce ve yorumlarını da hayretle okuyorum,
Bu yorumları okudukça eğitim sistemimizin neden bu halde olduğunu anlamak kolaylaşıyor aslında.
Keşke çocukları gerçekten sevmeyen ve onları sadece 'disipline edilmesi gereken varlıklar' olarak gören kişiler bu mesleği seçmese.
Son olarak meslektaşlarımızda @Mavidenya arkadaşımızın yaptığı yorumu ve tavsiye ettiği kitabı dikkate almanızı öneririm.
Size,başarılı,verimli ve gelişim odaklı bir meslek hayatı diliyorum sevgili Hocam.