sinifi susturamiyorum. agliycam

bazı arkadaşlar konuşanı sınıftan at, yoklamada yok yaz, sözlüsünü düşük ver, dersten bırak,disipline ver... demişler de bunların hiçbirisi çözüm olamaz çünkü öğrenciyi dersten atmak derste olduğu halde yok yazmak suçtur soruşturmalık olursunuz. yazılı notundan aşağı sözlü notu veremezsiniz verirseniz başınız ağrır.yazılıdan zayıf alıp o dersten kalsa çocuğun çok da umurunda olmayabilir ki dersten bıraksan da zaten sistem geçireceksiniz diyor. MEB için nitelikli öğrenci değil diploma almış öğrenci sayısı önemli sınıfta kalma da yok zaten.disiplin kuruluna öğrenci sevki de müfettişlerin üzerinde durduğu bir konu. kolay kolay öğrenciye ceza verilmemeli çok büyük suç işlemesi lazım ki ceza alsın anlayışı var. zaten ceza alsa da sene sonunda ya da mezun olurken cezası kaldırılıyor artık bunu bilmeyen öğrenci yok.bir önceki mesajımda yazdıklarım çözüm odaklı şeyler diye düşünüyorum.

Kendi uyguladigim yontemi yazayim,isinize yarayabilir. Haftada 40 saat brans dersine girmistim.Basvurumu yaptigim hafta il milli egitimden telefon geldi. Kisaca 8. sinif ogretmenlerini bunaltmis,ben bu paraya calismam diyip gitmis eski ogretmen. Anliyacaginiz uzere cocuklar hababam sinifi gibi bir de kadrolu ogretmenleri uzun sure olmamis. Mudur yardimcisi ilk ders kendisinin de sinifta hazir olacagini soylediginde,hocam onlardan korktugumu dusunurler bastan kaybederim dedim. Peki,ama sinif kapisi acik kalsin, koridorda dolasacagim dedi. Sinifa girdigimde ilk dikkatimi ceken boncuk boncuk merakla bakan gozlerdi. Yanilmislardi,bu cocuklar serseri degildi. Ama iste amasi var. Hep kotu sinif oldugu soylenmis,illalah ettirmisler. Koridorda mudur yardimcisinin ayyakabisinin sesi duyulmadiginda onlara dersi dinlemek isteyen on siralara,istemeyen arkaya gecsin yatsin uyusun dedim.Once sasirdilar,sonra elebasi olarak adlandirilan bir erkek ogrenci eee sinavda ne olacak dedi.Siz sessiz durun,dinlemek isteyene satasmayin o kismi da bana birakin dedim.Dediklerimi yaptim onlar da kurala uydular.Sessiz durduklari ve ben surekli tekrar yaptigim icin ogrenmislerdi farkinda olmadan. Ilk sinavda en dusuk not 80 di. Hic bir zaman onlari kirmadim, hele ki kotu soz aksine onore ettim.En son mutlu bir sekilde mezun ettik. Ama dedigim gibi serseri degildi o cocuklar. Sadece birine surekli aptal ise yaramaz derseniz o da size hircin ve kotu davranir. Bu paraya bu is dusuncesi olan ugrasmaz,eski ogretmenin ugrasmadigi gibi.

Kendi uyguladigim yontemi yazayim,isinize yarayabilir. Haftada 40 saat brans dersine girmistim.Basvurumu yaptigim hafta il milli egitimden telefon geldi. Kisaca 8. sinif ogretmenlerini bunaltmis,ben bu paraya calismam diyip gitmis eski ogretmen. Anliyacaginiz uzere cocuklar hababam sinifi gibi bir de kadrolu ogretmenleri uzun sure olmamis. Mudur yardimcisi ilk ders kendisinin de sinifta hazir olacagini soylediginde,hocam onlardan korktugumu dusunurler bastan kaybederim dedim. Peki,ama sinif kapisi acik kalsin, koridorda dolasacagim dedi. Sinifa girdigimde ilk dikkatimi ceken boncuk boncuk merakla bakan gozlerdi. Yanilmislardi,bu cocuklar serseri degildi. Ama iste amasi var. Hep kotu sinif oldugu soylenmis,illalah ettirmisler. Koridorda mudur yardimcisinin ayyakabisinin sesi duyulmadiginda onlara dersi dinlemek isteyen on siralara,istemeyen arkaya gecsin yatsin uyusun dedim.Once sasirdilar,sonra elebasi olarak adlandirilan bir erkek ogrenci eee sinavda ne olacak dedi.Siz sessiz durun,dinlemek isteyene satasmayin o kismi da bana birakin dedim.Dediklerimi yaptim onlar da kurala uydular.Sessiz durduklari ve ben surekli tekrar yaptigim icin ogrenmislerdi farkinda olmadan. Ilk sinavda en dusuk not 80 di. Hic bir zaman onlari kirmadim, hele ki kotu soz aksine onore ettim.En son mutlu bir sekilde mezun ettik. Ama dedigim gibi serseri degildi o cocuklar. Sadece birine surekli aptal ise yaramaz derseniz o da size hircin ve kotu davranir. Bu paraya bu is dusuncesi olan ugrasmaz,eski ogretmenin ugrasmadigi gibi.
hocam 8m sınıflarda kavga yaptıklarından ötürü sınıfları değişenler var yani insan ister istemez çekiniyor. çocukların korkusu yok ki

hocam 8m sınıflarda kavga yaptıklarından ötürü sınıfları değişenler var yani insan ister istemez çekiniyor. çocukların korkusu yok ki

Öğrenci dersteyim yok yazılmaz ve dersteki öğrenci dışarı atılamaz. Tamamen öğretmen icin suç teşkil eder hocam . Benimde sac çekmem yanlış ama inkar edilebilir .sizinkinin defterde kanıtı var hocam dikkat edin birgün uyanık öğrenciye denk gelirsiniz .
bravo size. inkar edin, biz de öğretmen diye lafınıza güvenip, çocugu yalancı çıkaralım.
sonra çocuk yaşadığı bu haksızlık sonucunda hiç bir büyüğüne güvenmesin.
her türlü tehlikeye açık hale gelsin.
gerçekten bravo.
umarım çocuklarıma sizin gibi ‘inkar eden’ öğretmenler denk gelmez.

Öğrenci dersteyim yok yazılmaz ve dersteki öğrenci dışarı atılamaz. Tamamen öğretmen icin suç teşkil eder hocam . Benimde sac çekmem yanlış ama inkar edilebilir .sizinkinin defterde kanıtı var hocam dikkat edin birgün uyanık öğrenciye denk gelirsiniz .

bravo size. inkar edin, biz de öğretmen diye lafınıza güvenip, çocugu yalancı çıkaralım.
sonra çocuk bu yaşadığı haksızlık sonucunda hiç bir büyüğüne güvenmesin.
gerçekten bravo.

Bu dedigim sinifta pek arama yapilmiyordu. Cunku caki illa cikar. Idare ugrasmak istemezdi.Kavga zaten var. O sinifta dersini dinlemek isteyen cocugun hakkini cigneyemezler. Bagirarak,eski usul sert yontemler ters teper. Devir de degisti. Bu cocuklarin eyvallahi yok. Ama mantikli konusulmasi lazim. Benim sansim cekindigimi gostermedim. Mantikli bir arguman sundum. Sozume sadik kaldim. Onlara saygili davrandim.Ama yuz goz olmalarina musade etmedim.

Bence sınıfta otorite 2 şekild E kurulabilir. Birincisi korku salmak. Verilen sıfırlar, müdüre gönderilen çocuklar falan.
Ikincisi ve benim tercihim kalplere dokunmak. Bunun içinde alanınıza çok hakim olmalısınız. Ben sosyal bilgiler öğretmeniyim. Bir sürü farklı hikayem var. Akıllarında daha iyi yer etmesi için birazını uydurdum, birazını farklı kaynaklardan okudum. Nezaket sözcüklerini sizde kullanın. Bir kalem isterken lütfen deyin, teşekkür edin. Bu haraketleri yapmayanlari uyarın. Ama asla sınıf içinde bireysel tartışmalara girmeyin. Hemen birbirlerini desteklerler. Tenefüste alın yanınıza konuşun.
Ne yazık ki bu sene , bu zamandan sonra otorite kurmanız çok zor. Seneye daha iyi olacak böyle düşünün. Bu süreci kendinizi geliştirmek için değerlendirin.

Bence sınıfta otorite 2 şekild E kurulabilir. Birincisi korku salmak. Verilen sıfırlar, müdüre gönderilen çocuklar falan.
Ikincisi ve benim tercihim kalplere dokunmak. Bunun içinde alanınıza çok hakim olmalısınız. Ben sosyal bilgiler öğretmeniyim. Bir sürü farklı hikayem var. Akıllarında daha iyi yer etmesi için birazını uydurdum, birazını farklı kaynaklardan okudum.Biraz drama tekniğini kullanın.
Nezaket sözcüklerini sizde kullanın. Bir kalem isterken lütfen deyin, teşekkür edin. Bu haraketleri yapmayanlari uyarın.
Asla sınıf içinde bireysel tartışmalara girmeyin. Hemen birbirlerini desteklerler. Tenefüste alın yanınıza konuşun.
Ne yazık ki bu sene , bu zamandan sonra otorite kurmanız çok zor. Seneye daha iyi olacak böyle düşünün. Bu süreci kendinizi geliştirmek için değerlendirin.

Öğrenciyle ilk tanistigin bir kac hafta içinde otoriter davranacaksin öğrenci senden çekinecek. Sonra sohbet muhabbet katacaksın araya böylece sevmeyede baslicak. Yani hem sizden korkacak hem sevecek . Ben hem sohbet ederim hemde kızınca susarlar . Çok aşırıya gidenler olur bir iki onların saçının yan tarafından hafiften çekerim. Orası çok acıtır ama vurma gibi şiddet degil . Tabi üzülüyorum bunu yapınca ama maalesef görüyorum bazen bazılarının anladığı dil bu oluyor . Susturunca net ve sert olman gerek . Otoriter olmazsan öğrenci çok suistimal eder . Okulumuzda bir sınıf var berbat ötesi yaramazlar . Ailesi mezun olsun yeter diyor . Birgün çok fena tak etti canima tutanak tuttuk ailelerini cagirdik. Idare başka okula nakil olcaksınız dedi aileler üzüldü etti uyardılar. Biraz biraz düzeldi. Tutanak tutabilirsiniz bazılarına.
Öğretmen olmanın en saçma ve en zor kısmı maalesef sınıf yönetimi. Bazıları da ödül çok seviyor sözel olarak baya duzeldin aferin vs diyorum gaza geliyor dersi dinliyor :)
Yaptığınız şeyin "çocuğa şiddet" olduğunun farkında mısınız? Bu yöntemin sınıf yönetimi için etik olmadığının da farkında mısınız?

Öğrenciyle ilk tanistigin bir kac hafta içinde otoriter davranacaksin öğrenci senden çekinecek. Sonra sohbet muhabbet katacaksın araya böylece sevmeyede baslicak. Yani hem sizden korkacak hem sevecek . Ben hem sohbet ederim hemde kızınca susarlar . Çok aşırıya gidenler olur bir iki onların saçının yan tarafından hafiften çekerim. Orası çok acıtır ama vurma gibi şiddet degil . Tabi üzülüyorum bunu yapınca ama maalesef görüyorum bazen bazılarının anladığı dil bu oluyor . Susturunca net ve sert olman gerek . Otoriter olmazsan öğrenci çok suistimal eder . Okulumuzda bir sınıf var berbat ötesi yaramazlar . Ailesi mezun olsun yeter diyor . Birgün çok fena tak etti canima tutanak tuttuk ailelerini cagirdik. Idare başka okula nakil olcaksınız dedi aileler üzüldü etti uyardılar. Biraz biraz düzeldi. Tutanak tutabilirsiniz bazılarına.
Öğretmen olmanın en saçma ve en zor kısmı maalesef sınıf yönetimi. Bazıları da ödül çok seviyor sözel olarak baya duzeldin aferin vs diyorum gaza geliyor dersi dinliyor :)
Yaptığınız şeyin "çocuğa şiddet" olduğunun farkında mısınız? Bu yöntemin sınıf yönetimi için etik olmadığının da farkında mısınız?

Genç meslektaşım,
Hepimiz bu yollardan geçtik.
Ben mesleki anlamda gelişmesi gereken yönlerinizi görüp burda sizden daha tecrübeli arkadaşlara danışmanızı çok olumlu buldum,bu sizin gelişme isteğinizi gösterir.
İsteği olan da er-geç öğrenip gelişir.

'Keşke bu işleri bilerek mezun olsaydınız' diye
eleştirenlere katılmıyorum.
'Sınıf Yönetimi' sadece teorik bilgi ile kazanıp uygulanacak,bir beceri değil.
Hepimiz bu yollardan geçtik,yeni mezun öğretmenlerin en zorlandıkları konu,
sınıf yönetimidir,dolayısıyla yalnız değilsiniz.

Benim branşım okul öncesi.
Bu nedenle büyük yaş gruplarında çok tecrübeli değilim.
O nedenle derste ne yapmanız gerektiğini bilemem.
Sizi vereceğim en önemli tavsiye dersine girdiğiniz sınıfların gelişim dönemlerini ve özelliklerini iyi öğrenin.
8.sınıf öğrencisi neyi,neden yapar?
Siz onlara nasıl yaklaşmalısınız?
Bu damarı yakalayabilirseniz işiniz önemli ölçüde kolaylaşır.

Doğan Cüceloğlu hocamızın yeni çıkan kitabını tavsiye ederim.
İsmi 'öğretmenim bir bakar mısın?'
Bu kitabı 20 yıl öncesinin öğretmenlerine methiyeler düzen arkadaşlara da tavsiye ederim.
45 yaşındayım,nispeten iyi okullarda,
iyi öğretmenlerle okudum,
bununla birlikte kötü örneklere de çok rastgeldim.
Eski öğretmenlerin büyük bir kısmının 'pedagoji' denilen kavramdan haberi bile olmadığını düşünüyorum.
haberleri olsaydı sudan sebeplerle,
küçücük ilkokul öğrencilerinin,beş parmağını birleştirip,dik bir cetvelle vurarak canlarını yakmazlardı.
Lisedeyken müzik öğretmenimizin o gelmeden müzik odasını açıp girdik diye,
sınıfın tüm erkeklerini sıra dayağından geçirip yanaklarını kızartmasını ve arkadaşlarımızın bizim yanımızdaki utançlarını bugün bile unutmuyorum.
Kızları dövmeyi gözü kesmediğinden olsa gerek bize hakaret etmekle yetinmişti.
Bu konularda onlarca örnek sayabilirim.
O yıllarda eğitime Doğan Cüceloğlu hocamızın tabiriyle 'korku kültürü' hakimdi.

Size Hintli oyuncu ve yönetmen Amir Khan'ın çocuklar ve eğitimle ilgili filmlerini izlemenizi tavsiye ederim.
'Hayat Hint filmlerine benzemiyor' diye bu güzel filmleri,filmlerin felsefesini ve etkisini küçümseyen arkadaşlara da bakış açılarını genişletmelerini tavsiye ediyorum.

Bu forumda bazı meslektaşlarımın çocuklar, eğitim,saygı ve disiplinle ilgili düşünce ve yorumlarını da hayretle okuyorum,
Bu yorumları okudukça eğitim sistemimizin neden bu halde olduğunu anlamak kolaylaşıyor aslında.
Keşke çocukları gerçekten sevmeyen ve onları sadece 'disipline edilmesi gereken varlıklar' olarak gören kişiler bu mesleği seçmese.

Son olarak meslektaşlarımızda @Mavidenya arkadaşımızın yaptığı yorumu ve tavsiye ettiği kitabı dikkate almanızı öneririm.
Size,başarılı,verimli ve gelişim odaklı bir meslek hayatı diliyorum sevgili Hocam.
Hayat Hint filmlerine benzemiyor lafıma taş atmışsınız.Evet sözümün arkasındayım.Bu filmleri çok vizyonlu bulup hayata geçiren varsa sıraların üstüne çıkıp müzik eşliğinde dans ediyordur herhalde o filmlerde öyle oluyorda,ya da öğretmen gelir ve yaramaz sınıfa dramatik bir konuşma yapar.Sınıf mum gibi olur.Çok etkileyici ve gerçekçi Cidden.2-3 tane dandik film izleyince bakış açısı gelişmiyor haber vereyim.

Bazı öğretmen arkadasların yorumlarını okudukça dehşete kapıldım. Hala ne kadar gelenekselci, ne kadar sevgisiz öğretmenlerimiz var. Hemen ceza ver, sıfır ver, gülme, şikayet et. Sorun hep öğrenciyle alakalı ,onu pusturunca çözülecek zaten.

Öğrenciyi değiştirmekten ziyade kendinizi değiştirmeye odaklanın. Çünkü bu meslekte olduğunuz sürece her tip öğrenci çıkacak karşınıza. Derse gerçekten ciddi bir hazırlık yapıp gidin. Sadece anlatım yöntemini kullanan bı öğretmenin bu zamanda öğrencilere hitap etmesi çok mümkün değil.

Sınıfta düzensizliği tetikleyen elebaşı öğrenciler mutlaka vardır. Onları tespit edip onlarla özel görüşmeler yapın. Korkutma maksatlı değil. Dürüst olup onlar böyle davrandiginda içine düştüğünuz durumunun sizi ne kadar üzüp yipratttigini paylaşın, yardımlarını isteyin. Düzenli olarak bu öğrencilerle görüşüp, hal hatirlarini sorun,dertlerini dinleyin, kendinizi onlara sevdirin. Göreceksiniz bir zaman sonra gürültü yapmak bi yana sınıfta sizin askerleriniz gibi çalışmaya başlayacaklar.

Çok uç noktalarda saygisizliklar varsa idarecilere şikayet etmekten ziyade okul rehber öğretmeninden yardım alın. Birlikte aile ve öğrenciyle görüşmeler yapın. Aileye şikayet etmek, çocuğu hizaya sokmak gibi bir tutum takinmayip problemin gerçek nedenini bulup çözmeye çalışın.

Yine bir öğret en-öğrenci konusu ve yine sadece "kendi çocuğu olan" annelerin yorumları..
Böyle durumlarda suçlu olan ne öğretmen, ne de öğrenci. Şu anda yaşadığımız devirde eğitimle ilgili en büyük ilk sorun sistem; ikinci büyük sorun da veli. 20 yıl önce öğretmenden yediği tokadın (tabiki de onun doğru olduğunu düşünmüyorum) acısını çocuğunun öğretmeninden çıkarmak ne kadar mantıklı bir davranış?? Nedir sürekli herşeye müdahale etme isteği? Aman çocuğuma laf söyleme hoca, aman sesini yükseltme, aman gözünü belertme çocuğuma hoca.. Sonra çocuk öğretmenin tepesine çıkınca "sınıf yönetimin zayıf hocam" hıı canım öyle..
Konu sahibi öncelikle hayırlı olsun, yeni atanmışsın sanırım. Çocuklar senin öğretmenlikte yeni olduğunu anlamışlar ve bunu kullanıyırlar belli ki. 8.sınıflar okulların genelde "belalı" sınıfları olur (şimdi buna itiraz edecek sevgili eşsiz velilerimiz de gelir 😂) o yaşta tam çocukluktan çıkıp ergenliğe geçecekleri dönemdeler. Çocuklar zor oluyorlar o dönem. Ben 8.sınıfların kıdemli öğretmene verilmesinden yanayımdır. O sınıfa dersi olan diğer öğretmenlerle konuşsan? Belki onlar disiplini sağlaman konusunda yardımcı olabilir.

sonra çocuk yaşadığı bu haksızlık sonucunda hiç bir büyüğüne güvenmesin.
gerçekten bravo.
Öğretmenler sizin gözünüzde nedir acaba
Bu yazdığından siz bunu anliyorsaniz asıl size bravo :)))
Konunun başlığını bir okuyun bakalım öğretmen küçüğünü sevmesin güvenmesin tehlikeye açık hale gelsin .. Hadi öğretmen içinde egitemediginiz o çocuklar yüzünden aynı şeyi düşünün bakalım. Yapar mısınız hayır! Öğretmen olaydın susturaydın demekki becerememissin A öğretmeninde bunu yapmiyor sizde niye yapıyor dersiniz.. haylaz yanlış eğitilmiş cocugun son anladığı dil şiddeti kullaninca susturdugu icin B öğretmenini örnek gosterirsiniz.
Öğretmenin horozu çoktur .

Şuan öğretmenlik yapmıyorum ama çocuğu sınıftan asla atma karnım ağrıyor diye kıvranan çocuk meğer kavgaya gitmek için izin istiyormuş müdür yardımcısı derse girince öğrenmiştim
Hangi branş bilmiyorum ama çocuğun ilgisini çekebilecek bişey bulman lazım video fotoğraf falan belki onun üzerinden derse girsen güzel olur
Arada dolaş mutlaka ve konuşanların yanında oyalanıp ona soru sorabilirsin doğru cevap veremediğinde espirili bişeyler söyleyip doğru cevabı araştırıp gelmesini işte mutlaka ertesi hafta ismiyle sor ödevini
Çocukların isimlerini öğrenmek de çok ise yarar bence

6. Sınıf hakikaten zor
Ama onlar, laubali şakalardan hoşalanıyorlar
Geçiş dönemi, ben en hareketliyi öğretmen yardımcısı olarak seçip, ders anlatırken yanımda bekletirdim, o istediği şekilde, saygı çerçevesinde susturuyordu arkadaşlarını
Tahtaya yazıyı o yazardı, teneffüste hemen, defterine geçirip çıkmak isterdi defterine geçirmeden resmî olmuyor çünkü. Ben de paraf atardım.
8.sınıflar çok kolaydı, zeka değil de, yaş geriliği olan sivri çıkıyor arada,
Onları da bana gerek kalmadan arkadaşları bozuyordu.

Çok özledim hepsini :)

6. Sınıf hakikaten zor
Ama onlar, laubali şakalardan hoşalanıyorlar
Geçiş dönemi, ben en hareketliyi öğretmen yardımcısı olarak seçip, ders anlatırken yanımda bekletirdim, o istediği şekilde, saygı çerçevesinde susturuyordu arkadaşlarını
Tahtaya yazıyı o yazardı, teneffüste hemen, defterine geçirip çıkmak isterdi defterine geçirmeden resmî olmuyor çünkü. Ben de paraf atardım.
8.sınıflar çok kolaydı, zeka değil de, yaş geriliği olan sivri çıkıyor arada,
Onları da bana gerek kalmadan arkadaşları bozuyordu.

Çok özledim hepsini :)

Back
X