sinifi susturamiyorum. agliycam

Derste şöyle yap böyle yap, öğrenciye böyle yaklaş şeklinde güzel fikirler okudum. Genç bir öğretmene faydalı olabilecek tarzdaydı çoğu. Yalnız unutulmasın ki gideceği limanı bilmeyen gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez. Amacı hedefi isteği olan ve aile terbiyesi almış öğrenciye öğretmen mükemmel rehberlik yapmasa da o çocuk heba olmaz . Ama bunlardan yoksun öğrenciye en donanımlı öğretmen bile davranış kazandıramaz.

Öğrenciyle ilk tanistigin bir kac hafta içinde otoriter davranacaksin öğrenci senden çekinecek. Sonra sohbet muhabbet katacaksın araya böylece sevmeyede baslicak. Yani hem sizden korkacak hem sevecek . Ben hem sohbet ederim hemde kızınca susarlar . Çok aşırıya gidenler olur bir iki onların saçının yan tarafından hafiften çekerim. Orası çok acıtır ama vurma gibi şiddet degil . Tabi üzülüyorum bunu yapınca ama maalesef görüyorum bazen bazılarının anladığı dil bu oluyor . Susturunca net ve sert olman gerek . Otoriter olmazsan öğrenci çok suistimal eder . Okulumuzda bir sınıf var berbat ötesi yaramazlar . Ailesi mezun olsun yeter diyor . Birgün çok fena tak etti canima tutanak tuttuk ailelerini cagirdik. Idare başka okula nakil olcaksınız dedi aileler üzüldü etti uyardılar. Biraz biraz düzeldi. Tutanak tutabilirsiniz bazılarına.
Öğretmen olmanın en saçma ve en zor kısmı maalesef sınıf yönetimi. Bazıları da ödül çok seviyor sözel olarak baya duzeldin aferin vs diyorum gaza geliyor dersi dinliyor :)

Dönem ortası 8. Sınıflardan birininin seçmeli dersine girmeye başladım. İlk ders çocuklar denemeye kalktı tabi tanıdıkları bir öğretmen olmadığım için. Bir de seçmeli derslere bakış açısı malum.
Yoklama alacağımı söyledim kimse susmadı.
Ben de hiç sesimi yükseltmeden yoklamayı aldım, duymayan cevap vermeyen herkesi yok yazdım. Sonucu gören şok oldu. Aynı ders , konuşan üç öğrenciyi bir kere uyarıp konuşmaya devam ettiklerinde dışarı çıkarıp yok yazdım.
Şu an hiç ses çıkarmadan dersimi dinliyorlar :)
Kimse beni sevmek zorunda değil ama kendimi saydırırım , isteseler de istemeseler de.

Dönem ortası 8. Sınıflardan birininin seçmeli dersine girmeye başladım. İlk ders çocuklar denemeye kalktı tabi tanıdıkları bir öğretmen olmadığım için. Bir de seçmeli derslere bakış açısı malum.
Yoklama alacağımı söyledim kimse susmadı.
Ben de hiç sesimi yükseltmeden yoklamayı aldım, duymayan cevap vermeyen herkesi yok yazdım. Sonucu gören şok oldu. Aynı ders , konuşan üç öğrenciyi bir kere uyarıp konuşmaya devam ettiklerinde dışarı çıkarıp yok yazdım.
Şu an hiç ses çıkarmadan dersimi dinliyorlar :)
Kimse beni sevmek zorunda değil ama kendimi saydırırım , isteseler de istemeseler de.
Öğrenci dersteyim yok yazılmaz ve dersteki öğrenci dışarı atılamaz. Tamamen öğretmen icin suç teşkil eder hocam . Benimde sac çekmem yanlış ama inkar edilebilir .sizinkinin defterde kanıtı var hocam dikkat edin birgün uyanık öğrenciye denk gelirsiniz .

Öğrenci dersteyim yok yazılmaz ve dersteki öğrenci dışarı atılamaz. Tamamen öğretmen icin suç teşkil eder hocam . Benimde sac çekmem yanlış ama inkar edilebilir .sizinkinin defterde kanıtı var hocam dikkat edin birgün uyanık öğrenciye denk gelirsiniz .
Bu tarz konularda pek korkusu olan biri değilim.
Dersteki 28 öğrencinin huzurunu 2 kişinin bozmasına asla izin vermem bu sebeple de pek sorun yaşamam. Bu bahsettiğim ilk derste yaşanmış bir olay zaten tekrarına gerek kalmaz.
Ben yoklamayı alırken her öğrencinin adını okuyup cevap vermesi için bekliyorum, öğrenci ‘burda’ demiyorsa burda hiçbir suçlamayı kabul etmem, tek tek yanlarına gidip burda mısın diye soramayız sonuçta, cevap vermemek öğrencinin sorunu.
Dersten attığım öğrencileri de yok yazdım kesinlikle sınıf defterinde numarası yazılı halde dışarı bırakmam.
Dayak asla tekniğim değildir, o durumda öğrenci şikayet hakkına sahip olur ama kendi saygısızlığı yüzünden çıkıp da kendini asla savunamaz.
Bilmiyorum hocam, bu zamana kadar hiç şikayet edilmedim çünkü kontrolümü kaybetmem, hakaret etmem. İnşallah bundan sonra da sıkıntı yaşamayız, sevgiler

Ben universitedeyim, ortaokulda degil ama umarim yardimci olabilirim. Ben soyle yapiyorum: dersi dinleyip dinlememek konusunda ozgursunuz. Dinlemek istiyorsaniz kalma sorumlulugunu da uzerinize almissiniz demektir. Ancak ozgurlukler de sınırsız degildir. Bir kisinin ozgurlugu baskasinin ozgurlugunu kısıtladigi yerde biter. Eger yaninizdaki kisinin dersi dinlemesine engel oluyorsaniz sizin ozgurlugunuz orada biter diyorum. Dersi dinlemek istemeyen gelmesin ama bilsin ki gelmezse de sinifta kalmayi da goze aliyordur.
Sinif 100 kisi ancak çıt cikmiyor. Bireysel konusmak yok yoksa kaos olur. Ozel seylerinizi cikin disarda konusun diyorum. Derse gelmek istemeyenleri zorlamadigim halde sinif hep tam dolu.
Birbirimize saygi duydugumuz surece sorun yok diyorum. Ne arkadas gibiyim ne de ofkeli ve sert. Onlara hoca gibi davraniyorum. Anlamadiginiz yeri sorun ama bana birbirinize degil, yoksa gurultu olur diyorum.

Sana iki secenek sunabilirim bu konuda.
1. Ya sevilen bir öğretmen olacaksın (yani yeri geldiginde ay hadi cocuklar ders islemeyelim artık dedikodu yapalım) gibisinden. Ve arkadaslarıymıs gibi olmalisin
2-Bir bakışınla korkulan hem sıcakkanlı hem de disiplin seven bir hoca olacaksın. Sohbet etmesini de bilecek fakat saygısızlığa tahammul edemeyen, ödevini yapmadığında notunu ona gore duzenleyen v.s
Bu her ikisi de senin bu durumuna uyuyor ama hep bu istikrarı sürdürmelisin. Senin neye kızdıgını ,neye kızmadıgını bilmeleri lazım. Baktın dinlemiyor gerekirse sınıftan atmalısın ki senin otoriteni kabullensinler. İşin zor kolay gelsin..

Ya :KK70::KK200:
Bazı sınıfları susturmak gerçekten mümkün olmuyor. Ödül tablosu yöntemi deneyebilirsin. Hazırlayacağın isimli bir tabloya davranış düzenine göre sticker yapıştırıp çıkartabilirsin. Ay sonunda haftanın 1.sini seçerek (en fazla sticker toplamış öğrenci) hem kapı dışına resimli bir pano hazırlayarak ilan edebilirsin hem de küçük bir ödüllendirme yaptırabilirsin. Ben uyguluyorum işe yarıyor. Allah yardımcın olsun :KK6:

Bazı sınıfları susturmak gerçekten mümkün olmuyor. Ödül tablosu yöntemi deneyebilirsin. Hazırlayacağın isimli bir tabloya davranış düzenine göre sticker yapıştırıp çıkartabilirsin. Ay sonunda haftanın 1.sini seçerek (en fazla sticker toplamış öğrenci) hem kapı dışına resimli bir pano hazırlayarak ilan edebilirsin hem de küçük bir ödüllendirme yaptırabilirsin. Ben uyguluyorum işe yarıyor. Allah yardımcın olsun :KK6:
Böyle bir şey hiç denemedim ama 8. Sınıflarda uygulanabilir gibi gelmedi bana hocam. Siz hangi sınıflarda yapıyorsunuz?

Bence öğretmenlerde de öğrencilerde de iş yok. Biri susmaz öbürü susturamıyorum diye ağlar. Al birini vur ötekine.

Katılmıyorum.
Nice kaliteli öğretmen sırf idare-veli kıskacında heba oluyor.
Şunu düşünün öğrencilerin ortalaması 50nin altindaysa bir sinifta öğretmen soruşturma geçirebiliyor.
Benim 10.sınıfımda okuma-yazmayı tam sökememiş öğrencim var. Nasil vereceksiniz 50'yi mesela? Idarecimiz verin diyor, veli benim oglanı geciriverin diyor

sagolun hocam. peki başka var mı sizin uyguladığınız farklı şeyler etkinlik gibi.

8.siniflarda etkili olur mu bilemiyorum.ama 5, 6, 7 lerde kullaniyorum.. classdojo diye bir sinif yönetim programi var.. umarım akilli tahtalariniz vardir. biraz karistirin ögrenin kullanin.. muhtesem otesi bir sey

8.siniflarda etkili olur mu bilemiyorum.ama 5, 6, 7 lerde kullaniyorum.. classdojo diye bir sinif yönetim programi var.. umarım akilli tahtalariniz vardir. biraz karistirin ögrenin kullanin.. muhtesem otesi bir sey
Simdi bunu yazmak icin girmistim. Classdojo ben de bunu oneriyorum size guzel arkadasim. İngiliz egitim sisteminde kullanilan Turkiye'de de bircok kurumun kullandigi interaktif bir sistem ozellikle davranis degerlendirmeleriyle sinif yonetiminde muhtesem geri donutler alacaksin.

Bence tersinizin pis oldugunu gösteren bir harekette bulunun. Ya da sınıfa girip susup bekleyin. Ama zaten siz bi kere taviz vermişseniz geri toplaması çok zor. En mühimi sakın yanlarında ağlamayın o zaman ip ucun tutamayacak şekilde kaçar. Neyse mezun olacaklar az sabredin en olmadı :)

Herkes bir şeyler söylemiş ama karşınızdaki kitleye göre en iyi tavrı, davranışı yaşaya yaşaya yine kendiniz belirlersiniz.Ben de bir şeyler söyleyeyim öğrencileri severseniz onlara ilgi gösterirseniz sevginizi ilginizi belli ederseniz sizi üzmekten sakınırlar.tabi bu sevgi ilgi bağı birden olmaz zamanla olur. dersinizi etkinliklerle süsleyip zevkli ilgi çekici hale getirebilirsiniz. Bu şekilde derste konuşma durumu azalır ve bir sonraki dersinizi iple çekme ihtimalleri artar.branşınız nedir bilmiyorum diyelim ki Türkçe öğretmenisiniz. skeç yapabilirsiniz şiir dinletisi yapabilirsiniz okul gecesi etkinliklerinde okul programlarında bu sınıflarla çalışabilirsiniz. derste ilgi çekici hikayeler anlatabilirsiniz yerine göre anılarınızı anlatabilirsiniz. bazı konuları oyun şeklinde yapabilirsiniz. bir derste konunuz bitince 10 dakikanız falan kalınca o dakikayı kelime oyunları, bil bakalım vs. gibi oyunlarla değerlendirebilirsiniz. Mesela benim öğrencilerimle aramda bir sevgi bağı oluştu yerine göre takdir edip övüyorum yerine göre tatlı sert de davranıyorum kızıyorum.olumsuz tepki almıyorum.örneğin, ders çalışmadıklarında netleri düştüğünde vs. kızıyorum niye böyle diyorum? haklısınız hocam düzelteceğim derler. şımardıklarında bir bakış atıyorum utanıyorlar. benim onların iyiliği için bunları söylediğimi bildikleri için rahatsız olmuyorlar.sarıldığım öğrencilerim de oluyor sarılabilir miyiz diyen oluyor sarılıyorum. arada sevgi bağı oluşursa her şey daha kolay ilerliyor.ama ben bol bol etkinlik yapıyorum çocuklarla.sadece okul değil okul dışı da etkinlikler yapıyoruz. beraber faaliyet yapmak çok iyi oluyor.geçen yıl yakınımızdaki tarihi yerleri gezdik, paintball oynamaya gittik, pikniğe gittik,tiyatro oynadık,dinleti yaptık vs. en iyi öğrenci bile fırsat bulunca şımarabilir bu fırsatı da öğretmenin tavrına göre bulur. bu yüzden bazı öğrenciler sizin dersinizde gürültü yaparken aynı öğrenciler başka bir hocanın dersinde çıt çıkarmazlar. onlara bu anlamda fırsat vermemek, net tavır sergilemek ve iyi bir bağ kurmak gerekir. şuan yeni öğretmen olduğunuz için yaşadıklarınız normal önemli olan bu durumu bir an önce değiştirmek çözüm bulmak.Allah yardımcınız olsun.

Son düzenleme:
Yine acımasız yorumlar ardı ardına gelmiş öğretmen hanıma . Yeni nesilin nasıl olduğunu kimse görmüyor sanırım . Ne anneye babaya , ne öğretmene , ne büyüğe saygı göstermiyorlar. Özellikle çocuklarından başka dünyada kimse yokmuşçasına davranan anne babaların çocukları . Bir yorum okumuştum burada bir ara ben dokuz ay karnımda taşıdım bütün sıkıntılarını ben çektim kimse benim cocuguma laf edemez , kızamaz yazmıştı . Bu evren oluştuğundan beri kadinlar doğuruyor ama bu üye sadece kendinin doğurduğunu zannediyordu . Böyle insanların çocukları da ne yazık ki zaptedilemiyor . Neyse şimdi gelelim size. Sıkıntı surda muhtemelen siz mesleğe yeni başladınız ve çocuklara çok yumuşak davrandınız . En büyüğünden en küçüğüne çocuklar bu durumu kullanır. Sınıfta her zaman öğrencilerinizle aranızda bir sınır olmalı . Kesinlikle çok yüz göz olmayın . Sınavı kazık yapın bir akıllansınlar . Hepsi sınavda patır patır dökülünce sizin ciddiyetinizi anlayacak ikinci sınavlarda yüksek not alabilmek için daha disiplinli davranacaklardır. Çocuklar yumuşak öğretmenlerini sever ama sert öğretmenlerden korkup saygı duyarlar. Öğrenci öğretmen arasındaki diyaloğumuz dikkat ediniz sorununuz çözülecektir.

Aynı sorun bende de var. Benimkiler 1. Sınıf gerçi ama şimdiki nesil aşırı doymus hiç bişey ilgilerini çekmiyor. Derste sıkılınca resim istiyorlar resim yaptırıyorum of ben sıkıldım hamur oynucam diyor tamam oyna diyorum yok resim yapcam diyo. Çizgi film istiyorlar açıyorum 5 dk geçmeden burun kiviriyorlar sıkıldık kapat diyorlar beden istiyorlar çıkarıyorum içeri girmek istiyorlar. Asla elindekiyle yetinmeyen herşeye doymuş kıymet bilmeyen bı nesil geliyor

Herkes bir şeyler söylemiş ama karşınızdaki kitleye göre en iyi tavrı, davranışı yaşaya yaşaya yine kendiniz belirlersiniz.Ben de bir şeyler söyleyeyim öğrencileri severseniz onlara ilgi gösterirseniz sevginizi ilginizi belli ederseniz sizi üzmekten sakınırlar.tabi bu sevgi ilgi bağı birden olmaz zamanla olur. dersinizi etkinliklerle süsleyip zevkli ilgi çekici hale getirebilirsiniz. Bu şekilde derste konuşma durumu azalır ve bir sonraki dersinizi iple çekme ihtimalleri artar.branşınız nedir bilmiyorum diyelim ki Türkçe öğretmenisiniz. skeç yapabilirsiniz şiir dinletisi yapabilirsiniz okul gecesi etkinliklerinde okul programlarında bu sınıflarla çalışabilirsiniz. derste ilgi çekici hikayeler anlatabilirsiniz yerine göre anılarınızı anlatabilirsiniz. bazı konuları oyun şeklinde yapabilirsiniz. bir derste konunuz bitince 10 dakikanız falan kalınca o dakikayı kelime oyunları, bil bakalım vs. gibi oyunlarla değerlendirebilirsiniz. Mesela benim öğrencilerimle aramda bir sevgi bağı oluştu yerine göre takdir edip övüyorum yerine göre tatlı sert de davranıyorum kızıyorum.olumsuz tepki almıyorum.örneğin, ders çalışmadıklarında netleri düştüğünde vs. haklısınız hocam düzelteceğim derler. şımardıklarında bir bakış atıyorum utanıyorlar. benim onların iyiliği için bunları söylediğimi bildikleri için rahatsız olmuyorlar.sarıldığım öğrencilerim de oluyor sarılabilir miyiz diyen oluyor sarılıyorum. arada sevgi bağı oluşursa her şey daha kolay ilerliyor.ama ben bol bol etkinlik yapıyorum çocuklarla.sadece okul değil okul dışı da etkinlikler yapıyoruz.ve beraber faaliyet yapmak çok iyi oluyor.geçen yıl yakınımızdaki tarihi yerleri gezdik, paintball oynamaya gittik, pikniğe gittik,tiyatro oynadık,dinleti yaptık vs. en iyi öğrenci bile fırsat bulunca şımarabilir bu fırsatı da öğretmenin tavrına göre bulur. bu yüzden bazı öğrenciler sizin dersinizde gürültü yaparken aynı öğrenciler başka bir hocanın dersinde çıt çıkarmazlar. onlara bu anlamda fırsat vermemek, net tavır sergilemek ve iyi bir bağ kurmak gerekir. şuan yeni öğretmen olduğunuz için yaşadıklarınız normal önemli olan bu durumu bir an önce değiştirmek çözüm bulmak.Allah yardımcınız olsun.
çok sağolun hocam tavsiyeleriniz için

Aynı sorun bende de var. Benimkiler 1. Sınıf gerçi ama şimdiki nesil aşırı doymus hiç bişey ilgilerini çekmiyor. Derste sıkılınca resim istiyorlar resim yaptırıyorum of ben sıkıldım hamur oynucam diyor tamam oyna diyorum yok resim yapcam diyo. Çizgi film istiyorlar açıyorum 5 dk geçmeden burun kiviriyorlar sıkıldık kapat diyorlar beden istiyorlar çıkarıyorum içeri girmek istiyorlar. Asla elindekiyle yetinmeyen herşeye doymuş kıymet bilmeyen bı nesil geliyor
Bunlar önemli ve üzerinde düşünülmesi gereken gözlem ve tespitler.

Dinlemek istiyorsaniz kalma sorumlulugunu da uzerinize almissiniz demektir.
Üniversite de dersten kalma olduğu için sizin yöntem sizde tutar ama ortaokul lisede tutmaz hocam...

öğrenciyi hiçbir şekilde bırakamıyorsun... düşük sözlü notu bile vermek mümkün değil... öğrenci devamsızlık haricinde ne yaparsa yapsın geçeceğini biliyor... devamsızlıkta kılığına uyduruluyor zaten...yani hiçbir şekilde kalma yok.

Back
X