Hem anne-baba hem de öğretmen olmanın gittikçe zorlaştığı bir dönemde yaşıyoruz. Maalesef çok fazla olumsuz uyaran var çocukların etraflarında.
Sınıf yönetimi, iyi bir öğretmen olmanın en can alıcı noktası. Bu yetenek bazılarında doğuştan var zaten. Ama yoksa da her öğretmenin öğrenmesi, kendisini geliştirmesi şart.
Diğer sayfaları okumadım, yorumlar hakkında bir fikrin yok. Benim size tavsiyem bu konu ile ilgili bol bol makale ve kitap okuyun. Öğretim yöntemlerinizi geliştirip, çeşitlendirin.
Gelişim dönemlerini genel olarak değil yıl yıl ayrıntılı olarak özümseyin. 6. sınıf çocuğu ile 7. sınıf çocuğu arasında dünya kadar fark vardır. Bu farklılıklar işinizi kolaylaştırır. Çünkü çocukların olası tepkilerini önceden hesap edebilirsiniz.
Derse hep çok hazırlıklı gidin. Sizin açıklarınızı yakalamalarına fırsat vermeyin. Öğrenciler sizin işinize ne kadar hakim olduğunuzu görürlerse size olan saygıları artar.
İnsan beyni, ihtiyaç duymadığı şeyi öğrenmek istemez. Dersinizle ilgili öğrencilerin farkındalıklarını yükseltin, hedef belirlemerini sağlayın. Bunları yapmak konu anlatmaktan daha önemli aslında. Farkındalığı gelişen öğrenci oturur kendi de öğrenir zaten ne öğrenmek istiyorsa. Artık bilgiye ulaşmak için okullara ihtiyaç yok. Okul ve öğretmenin misyonu tamamen değişmeli bana sorarsanız da bu konu uzun , şimdi girmeye yok …
Aileler ile mutlaka iletişim halinde olun. Ama yapıcı olmaya özen gösterin. Davranış bozuklukları konusunda rehberlik servisinden yardın alın. Hatalı davranışın değişmesi sadece okul ile başarılacak bir konu değil. Önce yetiştikleri ortam hakkında fikir sahibi olmalısınız. Çoğu zaman ebeveyn davranışının değişmesi gerekir, sonra çocuktaki olumsuz davranış söner.
Bunlara ek benim size en büyük tavsiyem tecrübeli öğretmenlerden yardım alın. Varsa imkanınız onlarla beraber derslerine girin ve neyi sizden farklı yaptıklarını ya da yapmadıklarını gözlemleyin.
Tatlı-sert bir yol benimsemek gerek sınıf içinde. Bu sertlik davranış anlamında bir sertlik değil, yanlış anlamayın. Öğrenci sizin sınırlarınızı iyi bilirse nerede duracağını da bilir.
Ders 40 dakika olabilir ama öğretmenlik 40 dakikada bitmemeli. Onların yaşantılarına , gerekirse yaralarına dokunun. Davranış bozukluklarını altında çoğunlukla geçmişteki olumsuz yaşantılar yatar. Öğrenci önemsendiğini hissederse size tutumu değişir.
Veee asla nasihat etmeyin. Zaman kaybı.
Moralinizi bozmayın. Anladığım kadarıyla pek tecrübeniz yok. Her meslekte olduğu gibi öğretmenlikte de ustalaşmak için biraz zamana ihtiyaç oluyor. Doğru örneklerin yolundan gidin yeter.