Sınıfla başa çıkamıyorum

Neden bize yasak dediler o zaman 😅
Teorikte yasak olabilir, ama bizim ülkemiz Finlandiya değil, çocuklar da Finlandiyalı ailelerin yetiştirdikleri değil. Arkamı dönük tahtaya bir şey yazarak ders anlatırken ne diyor la bu diyen öğrenciye güzel çocuğum diye hitap edemezsin 😂😂

Genclerle anlasmak icin dinledikleri izledikleri şeyleri takip edip (müzik, dizi, spor vs.) karakter ismi özellik öğrenip derste örnek olarak kullanmak ilgi cekici ve kendine bağlayıcı olabiliyor. Bir deneyebilirsiniz. Bir arkadas, elebasını derse katabilirseniz diğerleri de toparlanir demis, bu çok doğru, bunun üzerine de çalışın. Kolayliklar.

Teorikte yasak olabilir, ama bizim ülkemiz Finlandiya değil, çocuklar da Finlandiyalı ailelerin yetiştirdikleri değil. Arkamı dönük tahtaya bir şey yazarak ders anlatırken ne diyor la bu diyen öğrenciye güzel çocuğum diye hitap edemezsin 😂😂

Tabi :) sınırlarımı zorlayana kadar bir yönteme arardım bulamazsam bakardık bir şeyler.
Ben hala atanamadım. Özelde çalıştım hep. 2 yıldır uzak kaldım sektörden de. İnşallah bir an önce dönerim hızla değişen nesli yakalayamayacağım yoksa.

Tabi :) sınırlarımı zorlayana kadar bir yönteme arardım bulamazsam bakardık bir şeyler.
Ben hala atanamadım. Özelde çalıştım hep. 2 yıldır uzak kaldım sektörden de. İnşallah bir an önce dönerim hızla değişen nesli yakalayamayacağım yoksa.
Atanırsın inşallah bu sene alım çok olur diyorlar 😊

Ben 5. sınıflara giriyordum, uslu uslu beni dinliyorlardı. Üstelik stajyer öğretmen olduğumu bildikleri halde. Bir gün müdür çağırdı ve üst sınıfların boş dersine girmemi istedi. Ne anlatırsan anlat yeterki sınıfta otursunlar dedi. Sınıfa gittim, ben anlatıyorum dinliyen dinler, dinlemeyen sessizce istediğini yapabilir dedim. Sınıfta kağıt oynayan dahi oldu ama ben dersi dinleyenlerle dersimi yaptım. Sizin not vermeyeceğinizi biliyorlar, sizden çekinmezler, yapabileceğiniz bir şey yok. Tıpkı benim gibi yapın, sadece katılanlarla ders yapın. Kimse katılmazsa kendi kendinize yapın. Unutmayın siz ders anlatımınıza göre not alacaksınız.

Lise öğretmeni değilim ve çoğu zaman iyi ki değilim diyorum yalan yok😂 Ortaokullar da sınıfla kurduğunuz iletişim çok işe yarıyor, lise de yarar mı bilmiyorum..Branşınızı bilmiyorum ama fen bilimleri öğretmeni olduğum için güncel konuları derse dahil etmeye çalışıyorum özellikle seviye düşük sınıflar da..Mesela bu sabah derse çocuklar haftasonu Türksat 5B uydusu fırlatıldı gördünüz haberler de diye başladım ve en dersle alakasız öğrenci bile konuya dahil olmaya çalıştı..Bazen motomot konu anlatmak yerine sohbet tarzına gitmek işe yarayabiliyor..Tabi bu liseler de ne kadar çözüm olur daha mı çok kaos olur bilemedim.. Sınıfa yeni girdiğiniz için de sizi şu an sınıyorlar, tavırlarınız da net olun, söylediğiniz şeyi uygulayın,mesela konuşanı dersten atarım diyip atmazsanız " zaten söylese de yapmıyor izlenimi bırakırsınız. " Ki o zaman da asla sizi dinlemeler..Şu gerçeği de kabul etmek lazım ki eğitim sistemi öğretmenin elini kolunu bağlamış durumda, her şey öğrencinin elinde sanki artık..nottan korkmuyorlar, idare den disipline gitmekten korkmuyorlar..O yüzden çokta yıpratmayın kendinizi, tüm meslek hayatınız böyle gitmeyecek..Aramıza hoşgeldiniz öğretmenim:)

Sınıftan felan kovmayın. Dersten çıkıp okulun icinde başina bir iş acarsa size sorarlar dersten niye çıkardin diye.

Ben ortaokulda öğretmenim kücüklerin ilgisini cekmek daha kolay oluyor ama lise biraz daha farkli.

Dikkatlerini çekecek bir yol bulmalısınız.

Yukarıda arkadas yazmiş. Bazi derslerde biraz sohbet edebilirsiniz. Bir kagida hangi meslegi yapmak istediklerini yazdirip kagitlari toplayıp (isim yazmak istemeyenler yazmasin) uzerine konusabilirsiniz.

Onlarla ucundan bile olsa aynı frekansı yakalarsaniz sizin dersinizi iple çekerler.

Bir de serse hazırlikli gidin ders anlatiminiz akıcı olsun. kitaptan baka baka anlatirsaniz tutukluk oldugu an ilgileri azalir konusmaya başlarlar.

Tabi her sınıf her yas gurubu farklı. Deneye deneye doğru yontemi bulacaksınız.

Ögretmenlik kolay gibi gorunur ama hicte kolay değildir. Zamanla tecrube kazandikca daha kolay sınıfa hakim olursunuz.

Merhaba arkadaşlar. Bu sene formasyon alıyorum. Konu da öğrencilerle ilgili. Öğretmen arkadaşlardan tavsiye almak amacıyla açtım konuyu. Bir kaç haftadır ders anlatmaya başladık. Bir sınıfın iki dersine giriyorum üst üste. Ve o sınıfta asla kendimi dinletemiyorum. 40 kişilik bir sınıf. Hiç bir şekilde sessiz olmuyorlar ve dinlemiyorlar. Sadece önde oturan 2-3 kişi dinliyor ve katılıyor. Uyarsam da iki saniye susup devam ediyorlar. Kitaplarını bile yanlarına gidip tek tek açtırıyorum. Onları da derse katmaya çalışıyorum. Bazı soruları hadi sen yap diye birilerini kaldırıyorum tahtaya, ama zorla kalkıyorlar. Bak ben yardım edicem diyip yalvar yakar derse katılmalarını sağlıyorum.
Yapı olarak da bağırıp çağıracak birisi değilim, ya da sert davranamıyorum.
Ve resmen kendi kendime ders anlatıyor gibi hissediyorum, bırakıp gelesim geliyor.
Staj öğretmenine söyledim, o sınıf zaten öyle takılma dedi. Ama bana çok zor geliyor. Sizce nasıl kendimi dinletebilirim?
Bu arada 11. Sınıflar
Biraz ciddi ve kararlı durmanız lazım, Ben hem lisede hem ortaokulda çalıştım, liseler daha sıkıntılı, size tavsiyem inatlasmayin sadece ilgilerini derse çekmeye çalışın ve çok gülmeyin hatta sadece tebessüm edin , gereksiz konuşmayın direk dersi anlatın ve birazda otoriter olun ama kırmadan dökmeden 🙃

Merhaba arkadaşlar. Bu sene formasyon alıyorum. Konu da öğrencilerle ilgili. Öğretmen arkadaşlardan tavsiye almak amacıyla açtım konuyu. Bir kaç haftadır ders anlatmaya başladık. Bir sınıfın iki dersine giriyorum üst üste. Ve o sınıfta asla kendimi dinletemiyorum. 40 kişilik bir sınıf. Hiç bir şekilde sessiz olmuyorlar ve dinlemiyorlar. Sadece önde oturan 2-3 kişi dinliyor ve katılıyor. Uyarsam da iki saniye susup devam ediyorlar. Kitaplarını bile yanlarına gidip tek tek açtırıyorum. Onları da derse katmaya çalışıyorum. Bazı soruları hadi sen yap diye birilerini kaldırıyorum tahtaya, ama zorla kalkıyorlar. Bak ben yardım edicem diyip yalvar yakar derse katılmalarını sağlıyorum.
Yapı olarak da bağırıp çağıracak birisi değilim, ya da sert davranamıyorum.
Ve resmen kendi kendime ders anlatıyor gibi hissediyorum, bırakıp gelesim geliyor.
Staj öğretmenine söyledim, o sınıf zaten öyle takılma dedi. Ama bana çok zor geliyor. Sizce nasıl kendimi dinletebilirim?
Bu arada 11. Sınıflar
Asla sert olamıyorsan asla kendini dinletemezsin. Not: 11.sınıf öğretmeni :) Zamanla sertlrşirsin

Lisede çalışıyorum . Ilk atandığım okul meslek lisesiydi. Bu tarz sınıflarla cok karşılaştım. Sınıfın lideriyle iyi gecinmeye çalışın. Onu derse katabilirseniz digerleri de susar. Cok zor sınıflarda ders ici artı-eksi listesini sınıfı karıştıran ogrenciye verirdim. Konuşanlara eksi atardı. Böylece kendisi de susmus olurdu :)

Siz o sınıfın devamlı öğretmeni degilsiniz anladığım kadarıyla. Belli ki devamlı derslerine giren öğretmenler bile zorlanıyor onları derse katmakta ve dersi dinletmekte. Ve sınıf mevcudu da çok fazla.

Yani sizinle ilgili değil dinlememeleri. Kendinizi boşa üzmemekle başlayabilirsiniz. Her sınıfın dinamiği aynı olmuyor ve istediğiniz verimde ders anlatamayabiliyorsunuz. Meslek hayatında böyle sınıflarınız da olacak, çok verimli ders işlediğiniz sınıflarınız da. Bunu da bir tecrübe olarak görebilirsiniz

Neden ısrarla hangi branş olduğunuzu yazmadiniz ki? Belki ona göre oneriler verilirdi. Mesela ingilizce ise sınıfta piyes hazırlar, Türkçe öğretmeniysen o günkü konuda yarışma yap falan diye. Çocuklar rekabeti çok severler.cografyaci misin? Sınıf mevcudunun iki katı kadar soru hazırla ,bir kelimlelik cevabı olan. Dağıt çocuklara. De ki bu hafta bunları anlatacağım, sonraki dersin son yirmi dakikasında yarışma yapacağız. Evde herkes baksın kağıtlara. İkiye böl sınıfi,hızlıca soruları sor,bilen tekrar sıraya geçsin, bilmeyen otursun. Böyle böyle tek kişi kalana kadar aynı soruları karışık olarak sormaya devam et.
Hem sonraki derse hazirlanirlar,hem akıllarında kalir, hem de seni severler.
Benim canım edebiyat ve Türkçe hocam resmen olimpiyat duzenlemislerdi. Mezun olalı on seneyi geçti ama hala okumadığım türk klasiklerinin bile konuları ve baş Karakterleri aklimdadir..

*Bir de formasyon alıp öğretmen olmaya çalışmak öğretmen adayı için de zor çocuk için de. Ben de sosyoloji mezunuyum,çoğu arkadaşım koşa koşa formasyon aldı, öğretmen oldu. Ama birinci sinfitan beri en yüksek kredisi 'anlatma' olan insanla bir olur mu hiç? Onlar konuyu öğrenirken nasıl anlatacağını öğreniyorlar . Şu staj dediğiniz şeyi en başından- sınıfta anlatarak vs yapıyorlar. Çocuklarin psikolojisi- sınıf yönetimi vs her dönem müfredatlarinda..

Lisede ogretmenlik yapmadim ama genel kural ilk derslerde tatli sert ama serte daha yakin durmaktir.
Biz formasyon alirken dersimize cok yumusak giren bir hocamizi hic de sallamamistik kocaman insanlar oldugumuz halde.

İclerinden en sivrileri kendini hemen belli eder ve sinirlarinizi sinar ben de firsattan istifade hemen sinirlarimi cizerim.

Hic sasmaz beni ilk etapta cok sevmezler ama sonra bagirlarina basarlar cunku cok kalabalik bir okul olmamiza ragmen yarisindan fazlasinin ismini bilirim, hayat hikayeleri hakkinda bilgi sahibi oldugumu ve onu anladigimi digerlerine caktirmadan hissettiririm.
Anlasamadiklarima teneffuste sen muthis bir cocuksun ama beni uzdun tadinda bir geri bildirim veririm

Derste once biraz ders islerim bransim geregi kisisel gelisimden bahsetme imkanim da var
Onlari anladigimi benim de bu yollardan gectigimi hissettiririm
Oynadiklari sanal oyuna kadar bilirim ben de oynadigimi soylerim ve boylece bir yakinlik kurarim
Yani hem onlardanim hem degilim

Bunlar benim tecrubem ama bazi siniflar ne yaparsaniz yapin hareketlidir
Onlara ise daha cok onlarin konusabilecegi bir ortam yaratirim mesela dersin bir konusunu onlarin anlatmasini istemek, konuyu okutmak, ozet yapmasini istemek ya da bir soruyu cevaplamasini istemek, munazara yaptirmak vs seklinde konusma azmini derse yoneltirim yani

Onemli olan bas edemediginizi izlenimini birakmamak hatta aksine siz izin veriyormussunuz da o yuzden konusabiliyorlarmis gibi davranmak
Yani kontrolun sizde oldugunu hissetmeliler

Ama cok zor 40 ogrenci cok fazla
Bu sizin basarisizliginizi gostermez
Bazi siniflarin kontrolu zordur ve bu, bu kadardir.

Stajersjniz çok da takılmayın. Sınıfın asıl öğretmeni olsanız değişir de..dinleyenlere ankatin. Biraz ders biraz sohbet havasında ilerleyin. Staj öğretmen inize de bildirmişsiniz zten

O sınıf öyle takılma nedir ? Koyver gitsin ne demek !!!!!
Ben öğretmen değilim ama eğitimle ilgili çok fazla kitap okudum. Bir çok seminer verdim üniversitede.
Kitleyi canlı tutmanın bir çok yöntemi var aslında. Siz daha iyi bilirsiniz ama 🙏🏻🙏🏻🙏🏻
Odak nokta 40 dk oluyo sizde bilirsiniz.
Bu 40 dk yı sadece ders değilde biraz daha kişisel gelişime yönelik sürdürebilirsiniz. Sohbet havasında mesela :KK50: kariyer hedefleri ne ? Üniversite için hangi bölümleri istiyorlar ? Bilinçli birey olmanın yolları ve sağladığı pozitif durumlar. Herkes okuyacak diye bir şey yok. Meslek seçiminde nelere dikkat edilmesi gerektiği vb.
Siz kendi hayat yolculuğunuzdan bahsedebilirsiniz mesela ilgi çekici olacaktır :KK15:
Sınıf 40 kişi ise hadi ilk 20 teneffüs şu kadar dakika diyip ilk 20 sonraki 20 ile konferans düzeyinde eğitim verebilirsiniz. Bunu her zaman yapın demiyorum ama öğrencileri canlı ve diri tutacaktır.
Herkese a4 kağıt dağıtın ad soyad yazsınlar ya da yazmasınlar.
Yazmalarını sağlayın. İçlerinden ne geçiyorsa. Hedefleri, hayalleri, istekleri gibi..
O eski geleneksel yöntemler işlemiyor artık “z kuşağı mıydı ?”:işsiz: Kötü not vermek, otur sıfır mantığı bana pek uymuyor. Kitleyi kazanmanız lazım zor ama imkansız değil diye düşünüyorum. Korku ile eğitim olmaz.
Staj öğretmeni zaten ayrı bir dert. Bu staj işini resmen kullanmaya dönüştürdü. Esas sorun onunla ilgili ama onunla ilgili konu açmak istemedim, ne olur ne olmaz diye.
Dedikleriniz çok çok mantıklı hemen yapmak istedim. Aslında ben de ilk ders tanışma ve meslek kariyerlerini sorarak geçirmek istiyordum, bu sınıfa ilk defa girdim. Ama kendi öğretmenleriyle beraber girdiğim için ve konu anlatmam da gerektiği için ders anlatmakla başladım. Hoca gittikten sonra da “hadi şimdi tanışalım” demem saçma olur diye düşündüm.
Ama bir sonraki ders hoca benimle gelmezse ilk ders dediklerinizi yapıcam. Çok teşekkür ederim :)
Ayrıca yorum yapan herkese teşekkür ederim, alıntılayamadım tek tek
Branşım almanca, sanırım bu nedenle de öğrencilerin umrunda değil. Ama diğer sınıflar böyle değildi, gayet dinliyorlardı ve daha sessizlerdi

Sınıfta en çok konuşan en hareketli ekibin elebaşını bağlayın önce. Onu derse dahil ederseniz geri kalanlar da susar.
Branşınızı görmedim yazmışsınızdır belki. Sözelci iseniz mutlaka ilgi çekici bir konu açıp onu müfredat ile bağlayın vr en hareketli çocuklara söz verin. Zamanla susmayı öğrenirler ama sizin dikkat çekmeniz lazim
Aslında belli başlı bir kişi yok çok konuşan. Hepsi kendi aralarında konuşuyor
Dikkat çekmeye çalışacağım bir şekilde :)

Pardon da esas öğretmen neden dersten çıkıyor? Hem de o dersin ek ders ücretini alırken? Yok öyle yağma. Size nöbet falan tutturulursa da tutmayın. Çünkü parayı esas öğretmen alacak oh ne ala. Herkes çakal olmuş resmen 10 dk durup gitmiş sınıftan.

Ders hakimiyetine gelince de sosyal medyadan vs bahsedin. Ilgilerini çekersiniz

Back
X