Sınıfla başa çıkamıyorum

Merhaba arkadaşlar. Bu sene formasyon alıyorum. Konu da öğrencilerle ilgili. Öğretmen arkadaşlardan tavsiye almak amacıyla açtım konuyu. Bir kaç haftadır ders anlatmaya başladık. Bir sınıfın iki dersine giriyorum üst üste. Ve o sınıfta asla kendimi dinletemiyorum. 40 kişilik bir sınıf. Hiç bir şekilde sessiz olmuyorlar ve dinlemiyorlar. Sadece önde oturan 2-3 kişi dinliyor ve katılıyor. Uyarsam da iki saniye susup devam ediyorlar. Kitaplarını bile yanlarına gidip tek tek açtırıyorum. Onları da derse katmaya çalışıyorum. Bazı soruları hadi sen yap diye birilerini kaldırıyorum tahtaya, ama zorla kalkıyorlar. Bak ben yardım edicem diyip yalvar yakar derse katılmalarını sağlıyorum.
Yapı olarak da bağırıp çağıracak birisi değilim, ya da sert davranamıyorum.
Ve resmen kendi kendime ders anlatıyor gibi hissediyorum, bırakıp gelesim geliyor.
Staj öğretmenine söyledim, o sınıf zaten öyle takılma dedi. Ama bana çok zor geliyor. Sizce nasıl kendimi dinletebilirim?
Bu arada 11. Sınıflar
Siz Üniversite Öğrencisi misiniz? Yaptıklarını onların Öğretmenleriyle paylaşsanız daha iyi olur..

Bir de Sınıf hakimiyeti için sunum yapacağınız ders için farklı, ilgi çekici onlara hitap edebilecek kaynakkar hazırlamalisıniz..

Merhaba, bende meslek lisesinde öğretmenim. Sizin gibi formasyon eğitimi alan öğretmen adaylarının danışman öğretmeniyim.
Stajyer öğretmenlerle sınıflarımı asla yalnız bırakmam. Bu gençlerin ne yapacağı belli değil çünkü. Kendi öğretmen adaylarımda gözlemlediğim kadarıyla, ders anlatırken ses tonunu tekdüze tutmak sınıfı sıkıyor. Ders konusuna tam hakim olmadıkları bariz belli olduğundan,öğrencilerin anlama seviyelerine inerek anlatamıyorlar. Bu yüzden çocuklar çok sıkılıyorlar. Sıkılan çocuk da konuşur dersi dinlemez.
Yapacağınız şey sesinizi zaman zaman artırıp yükseltmek, konuya tam hakim olmak ama çocukların seviyesine inerek anlatmak. Güncel konularla ya da konunuzun yaşamla bağlantısını kurarak örnekler vermek. Özellikle dinlemeyen ya da konuşan grubu derse katmak için sorular sormak, ancak bu sorular dersin konusunun yaşamla ilgili kısmından olmalı. Mesela, x hakkında ne biliyorsun Ahmet gibi.
Çocukların sıkıldığını anladığınızda, ilgiyi çekecek örnekleriniz olmalı. Bu arada şunu da söyleyeyim, asla sınıftan öğrenci çıkarmayanız. Dışarı çıkarılan çocuğun ders saatlerinde vukuatlarından sorumlusunuz. Yasak zaten. Tüm sınıfın katılabileceği uygulamalar hazırlayın.
Ve en önemlisi sert olmaktan korkmayın. Ses tonunuzu öğrencilerin sınıfı rahatsız etmeye başladıkları an sertleştirin. Dikkatlerini çekersiniz. Göz teması kurun.
Kimse doğuştan eğitmen olmuyor. Zamanla kendi yönteminizi bulacaksınız. Asla pes etmeyin. Başarılar...

Stajyer öğretmeni öğrencilerin takmaması çok normal. Sözlü notunuzu ben vereceğim deyip sizin de onlar üzerinde söz hakkınız varmış gibi davranabilirsiniz, asıl öğretmene haber vermek şartıyla. Durumu anlatın, o da derse girince aynı şeyi savunsun gerçekten yapacakmış gibi. Branşınızı bilmiyorum ama ben bağırıp çağıramam falan demeyin, sert yapmaya mecbursunuz. Gerekirse rol yapacak, otoriter tavır takınmak konusunda jest ve mimikler kullanacaksınız. Meslekte 17 yılımın 15 yılı lisede geçyi hala lisedeyim. Derse dikkat çek, akıcı ol falan bunların hükmü yok. Beden dili ve üslup burada benim borum öter demedikçe iş zor. Ancak başarılı öğrencilerle dolu okullarda işe yarar öpretmenin anlatım tekniği.

Merhaba arkadaşlar. Bu sene formasyon alıyorum. Konu da öğrencilerle ilgili. Öğretmen arkadaşlardan tavsiye almak amacıyla açtım konuyu. Bir kaç haftadır ders anlatmaya başladık. Bir sınıfın iki dersine giriyorum üst üste. Ve o sınıfta asla kendimi dinletemiyorum. 40 kişilik bir sınıf. Hiç bir şekilde sessiz olmuyorlar ve dinlemiyorlar. Sadece önde oturan 2-3 kişi dinliyor ve katılıyor. Uyarsam da iki saniye susup devam ediyorlar. Kitaplarını bile yanlarına gidip tek tek açtırıyorum. Onları da derse katmaya çalışıyorum. Bazı soruları hadi sen yap diye birilerini kaldırıyorum tahtaya, ama zorla kalkıyorlar. Bak ben yardım edicem diyip yalvar yakar derse katılmalarını sağlıyorum.
Ve resmen kendi kendime ders anlatıyor gibi hissediyorum, bırakıp gelesim geliyor.
Staj öğretmenine söyledim, o sınıf zaten öyle takılma dedi. Ama bana çok zor geliyor. Sizce nasıl kendimi dinletebilirim?
Bu arada 11. Sınıflar
Bizim zamanımızda böyle davranacak kişilere yapılacak bekliydi😵 Yeni nesil gerçekten şanslı biz dayağı yer otururduk.Ben anaokun da görev aldım onlara bile yapma derken 2 kez düşünüyorum 🙃

Bağırıp çağırmanıza gerek yok ki öğretmenim. Sert, suratsız, nemrut bir öğretmen olmanıza hele hiç gerek yok, zaten olmayın da...
Şunu unutmayın, öğrenci aslında disiplini sever, ve en çok belirsizlikten çekinir.
Yani, sizin neye ne tepki verebileceğinizi bilemediğinde ve sizi tam anlamıyla çözemediğinde çekinir. Çelişkili bir öğretmen olun demiyorum ama güle oynaya ders anlatırken birden ciddileşip ders anlatmaya ara verip gözlerine bakarsanız herkes sus pus olur. Siz konuşurken konuşmalarına asla müsade etmeyin. Durun ve bekleyin. Onlar gülüşürken özellikle gülüşenlere ciddi bir ifadeyle bakın. Gerekirse her gün tekrar tekrar bazı temel görgü ve saygı kurallarını hatırlatın. Ajitasyon yapın. 16 yaşında olduklarını ve onlardan yaşlarının olgunluğunu göstermelerini beklediğinizi belirtin. Sınıfımda asla hakaret etmem, ses yükseltmem, öğrencimin onurunu kırmam, disipline göndermem, tehdit etmem, son derece demokratik bir ortam vardır sınıflarımda ve "ders esnasında" çıt çıkmaz. Doğudayım, öğrencilerimin bir kısmı okumakta gözü olmayan toplum tarafından dışlanan madde bağımlısı dezavantajlı çocuklar.. Bugün 4 saat arka arkaya 11lerleydim ben de. Çok severler, çok sayarlar, ama duracakları yeri bilirler. 40 dakika boyunca harala gürele ders işlemem, geyik de yaparım, türkü de söylerim, onları da dinlerim, ama hoop derse geçtik dedim mi herkes susar, 25-30 dk dersimi işler çıkarım.
Yıllar geçtikçe siz de kendi yöntemlerinizi bulacaksınız, rahat olun, zor sınıflar iyidir, iyi pişirir öğretmeni..

Sizinde eksik bildiğiniz şeyler var. Dersten dışarı çıkaramaz ama dersin huzurunu bozan ögrenciye tutanak tutar. rehbelik servisi tarafindan veli cağrılır ve ogrenci sozlesmesi imzalanir. ögrenci dersin huzurunu bozmayacağına dair sozlesme imzalar sözlesmeye ragmen dersin huzurunu bozmaya devam ederse disiplinkuruluna sevkedilir ve disiplin cezasi alir. sonrada veli yalvarmaya baslar hocam bizim cocuk cahillik etmis affedin diye.

Dersten atmak yasak degil mi? Yazmiş ben de dersten atmayla ilgili atamaz sikayet edilir yazdim ne eksik bilmesinden bahsediyorsun?
Bu öneriyi dersten atan ogretmene verin, ben ögretmen degilim ihtiyacim yok. 🤷 Okul biteli 267272 olmuş. :)

Dersten atmak yasak degil mi? Yazmiş ben de dersten atmayla ilgili atamaz sikayet edilir yazdim ne eksik bilmesinden bahsediyorsun?
Bu öneriyi dersten atan ogretmene verin, ben ögretmen degilim ihtiyacim yok. 🤷 Okul biteli 267272 olmuş. :)

Ailemi cagirdim olan ögretmene oldu gibi mesaj vermissiniz alttan alttan.

Burayı okuyan lise ogrencileri bilsin istedim oyle ailemi cagirdim haklarimi kullandimla olmuyor o iş.

Ayrica konu sahibi stajer arkadasta bilsin ilerde mevzuatin nasil islediğini.

Sizin mesajınız sayesinde bilgilenmiş oluyorlar.

Ayrica mevzuatta dersten atmak yasak diye birsey yazmiyor. sadece dersten cikarmayin gider baska seyler karistirir sorun yaratir denir pratikte.

yani ogrenci istedigini yapar ama ogretmen dersten atamaz yasak gibi bir algı olusmus onu duzelttim.

Disiplin kurulu okul degisme cezasi verirse ogretmen tutanak tuttugu taktirde baska uzak okula bile gonderilir.

Bir ogretmen arkadasima derste dengesizin biri kufretti ögretmen arkadasim tutanak tuttu. disiplin kurulu olarak okul degistirme cezası verdik mesela (Bende disiplin kurulundaydım)

Ailemi cagirdim olan ögretmene oldu gibi mesaj vermissiniz alttan alttan.

Burayı okuyan lise ogrencileri bilsin istedim oyle ailemi cagirdim haklarimi kullandimla olmuyor o iş.

Ayrica konu sahibi stajer arkadasta bilsin ilerde mevzuatin nasil islediğini.

Sizin mesajınız sayesinde bilgilenmiş oluyorlar.

Ayrica mevzuatta dersten atmak yasak diye birsey yazmiyor. sadece dersten cikarmayin gider baska seyler karistirir sorun yaratir denir pratikte.

yani ogrenci istedigini yapar ama ogretmen dersten atamaz yasak gibi bir algı olusmus onu duzelttim.

Disiplin kurulu okul degisme cezasi verirse ogretmen tutanak tuttugu taktirde baska uzak okula bile gonderilir.

Bir ogretmen arkadasima derste dengesizin biri kufretti ögretmen arkadasim tutanak tuttu. disiplin kurulu olarak okul degistirme cezası verdik mesela (Bende disiplin kurulundaydım)

Hakkim olan durumlarda aileme bildirmiştim yaziyor orada tekrar okuyun. Bu niye sizi rahatsiz etti bu kadar? Hakli durumlarda ogretmenler de kendi haklarini bilsin kullansin. :) Kullanmayin diyen mi var?
Bana 6262662 tane ogrenciye ceza şeylerinizi yazmayin artik ben ogrenci degilim diyorum ama tamam korktum bir daha konuşmam derste. 😁

Ben şöyle yapardım. İlk girdiğim iki saat sohbet ederdim. Onları tanımak için. Sonra onların ilgisini çekince ders konularini anlatırdım. Ve derdim ki hadi konuyu hemen bitirelim . İşte ilgilerini çeken konu neyse onunla alakalı konuşabilelim.

Bu arada 11. Sınıflar

Stajyer olduğunuz için bu rahatlıkları. Ayrıca yaşları gereği böyle olmaları normal. Ben küçüklerle küçük oluyorum ergen kesimle daha çok onların dilinden konuşuyorum. Enerjiyi yakalamak önemli fakat herkesin dikkatini çekmeniz çok zor. Korkutmak falan boş işler. Nefret edilen olursanız iş daha zor.

Öğretmenim, bana gelen stajyerler o kadar acemice oluyor ki ,simdiki cocuklar çok fena şıp diye anlıyorlar.Ogrenci daha ilk derste kafasında öğretmene bir puan verir ve ona gore davranır.Bu devirde öğretmenin sözünün dinlenmesi için cok donanımlı olmasi lazim ,ayrıca karakter olarakta üslubunun cok sağlam olması gerekir.Bir kere danışman öğretmenin sizi bu kadar uzun sure yalniz bırakması cok dogru degil.Ikincisi öğrenciler zaten stajyer olduğunuzu bildikleri için sizi ne yaparsanız yapın cok ciddiye almayacaklar.Stajyer öğretmenlik bu süreci ölçüp tartmaniz ve deneyim kazanmanız icin var.Bunu bu kadar dert etmeyin ,danışman ogretmen siz ders anlatırken sınıfta olmalı o da kolaya kaçmış.Siz atanın inşallah ,Allah baska dert vermesin

Yani bu stajyer olmanızla doğrudan alakalı bence. Sizin tecrübesizliğinizin farkında oluyorlar ve o yönde davranıyorlar. Çocuk-ergen deyip geçmemek lazım. Kime nasıl davranacaklarını çoook iyi biliyorlar, acımasızlar bu konuda da. Sessiz sakin hocalarını bile pek takmazlar, at koştururlar. Ama stajyer öğretmeni ise deyim yerindeyse parmaklarında oynatırlar.
Benim yaş grubum bir alt kademede ama sekizinci sınıflarım dolayısıyla biraz anlayabiliyorum.
Birincisi tek tek gezip kitap açtırmak pek doğru değil. Ben de pek bağırıp çağıran biri değilim. Hatta çoğu öğrencim sever, "hocacığım" diye hitap edenler var. Ama bu demek değil ki her istediklerini yapabilirler, her hareketlerine göz yumarım. Yeri gelince sesimin çok iyi çıkabileceğini bilirler. Sevimli insanların tersi terstir. Ha ne diyordum, tek tek kitap aç evladım, defter aç evladım diye ağız eğmem ben olsam. Bir dahaki gelişimde öğretmen nasıl beklenilmesi gerekiyorsa öyle bekleyeceksiniz derim. Yani sıralarına oturmuş, kitabını defterini açmış, derse hazır bir vaziyette olmaları gerekiyor. Öğrenci zilinin mantığı bu zaten. Ültimatom veririm ben genelde, bir dahaki gelişimde kitaplarınızın sıranın üzerinde olacak, ödevler de yapılmış olacak ve bu tartışmaya açık bir konu değil diye bir konuşma yaparım. Ama sinirlenmeden, net ve kararlı bir duruşla yaparım.
Bunun dışında dersin işlenişine engel olanları da uyarmaktan çekinmem. Hiç dersten atmadım kimseyi ki yasak, ihtiyaç duymadım da zaten. Katılmayanlara ben söz veririm, konuşturmaya çalışırım. Eğer stajyer olmasaydınız başka önerilerim de olurdu. Ama özetle kararlı, kendinden emin bir duruş sergilemenizi önerebilirim ancak. En ufak bir bocalamayı sezerler, daha beter sallarlar dersinizi yoksa.
Bir de sabırlı olmak lazım. Sınıf öğretmeni olduğum sınıfımda geçen gün bir kavga çıktı. Daha da küçükler, beşinci sınıf çocuğu. İkisi de birbirine vurmuş. İkisini aldım, sakin bir yere geçtik, oturttum karşıma. Sakin sakin neden kavga ettiklerini dinledim. Anlamaya çalıştım, ikisinin de haklı olduğu yönler vardı. Neticede yanlışlarımızı anladık, özrümüzü diledik, bir daha ne yapmayacağımızı da anladık, söz verdik. Bitti. :KK51: Niye kavga ettiniz bakayım siz diye kızsaydım, hiç konuşmayacaklardı, konuşarak bir sorunun çözülebileceğini anlamayacaklardı belki de. Velhasıl öğretmenlik sabır işidir.

Bu arada 11. Sınıflar
Şimdiki nesil biraz laftan anlamıyor zorlamaları normal sizi üzülmeyin siz elinizden geleni yapıyosunuz sonuçta olgun olmaları gerekirken böyle davranmaları üzücü

Ortaokulda stajyer öğretmen kavramı yoktur. Bu yüzden giren kişi öğretmen gözüyle saygı duyar ya da korkarlar. Ama lisede durumlar farklı. Sizin esas öğretmen olmadığınızı, herhangi bir yaptırımınızın olmayacağını bilirler. Hatta kimisi bilerek sinir etmeye çalışır. Niteliksiz okullarda maalesef böyle. Bu sizin öğretmenlik hayatınızın bir özeti değil. Tüm öğretmenlik hayatınızın böyle geçeceğini düşünmeyin. Biraz rencide edebilirsiniz konuşarak. Onun dışında bağırmak, susun demek ve iyi niyet ve güleryüz göstermek çözüm sağlamayacaktır. Konuşan ve sizi dinlemeyen temel birkaç öğrenciyi dersten kovun. Biraz da sözlerinizle rencide edin. Bir şey olmaz.
Hiç alakası yok biliyor musunuz, ben yeni atandım. Daha önce özelde çalıştım. Ama ilkokulda ve ortaokulda öğrenciler yeni atandım, okula yeni geldim diye hiçbir yerde beni tınlamıyorlardı. Koridorda seslensem duymazdan geliyorlar, sınıfta onları uyarsam alaycı alaycı gülümsüyorlardı. Müdür de müdür yardımcısı da birçok kez uyardı, haftada sadece iki sat derslerine giren öğretmenin de en az sınıf öğretmenleri kadar gerçek bir öğretmen olduğu konusunda uyardı. Ben de çareyi derste konuşanları takip edecek nöbetçi öğrenciler seçip ders içi artı/eksi puan vermekte buldum.

Hiç alakası yok biliyor musunuz, ben yeni atandım. Daha önce özelde çalıştım. Ama ilkokulda ve ortaokulda öğrenciler yeni atandım, okula yeni geldim diye hiçbir yerde beni tınlamıyorlardı. Koridorda seslensem duymazdan geliyorlar, sınıfta onları uyarsam alaycı alaycı gülümsüyorlardı. Müdür de müdür yardımcısı da birçok kez uyardı, haftada sadece iki sat derslerine giren öğretmenin de en az sınıf öğretmenleri kadar gerçek bir öğretmen olduğu konusunda uyardı. Ben de çareyi derste konuşanları takip edecek nöbetçi öğrenciler seçip ders içi artı/eksi puan vermekte buldum.
Üzüldüm gerçekten. Yeni atandığınızı kim söylemiş ayol? Ben yeni atandığımı söylememiştim öğrencilere 😂

İyi ki öğretmen değilsiniz demek istedim :) artık not defteri ile tehdit yasak, sınıftan çıkarmak yasak...
Zaten yeni nesile de bunlar işlemiyor.
Korku ile değil empati ile yaklaşan öğretmene daha çok ilgiyle yaklaşıyorlar.
Her yerde, her sınıfta geçerli değil maalesef. Keşke her yerde böyle olsa. Görevlendirildiğim köy okulunda ilk günüm o kadar kötüydü ki öğle arasında yalnız kalınca ağladım. Ertesi günü stresten midem rahatsızlandı okula gidemedim. Empati, anlayış, güleryüz gibi şeyler büyük zayıflık orada. Derste bana ne saygısızlıklar yaptıklarını anlatsam o nasıl okul dersiniz. Yüzüme karşı el hareketi çeken bile oldu. Bana dedikleri de "bunlar böyle hocam, siz dövün, anca öyle dersi dinletirsiniz." Ben de göstermelik tutanak hazırladım, disiplinle tehdit ederek anca şimdi ders işleyebiliyorum.

Tek tek anlayışlı şekilde konuşmak, velilere ulaşmak, artı/eksi vermek vs hiçbiri işe yaramadı. Kitap okuma saatinde kitap okumayanı videoya alıp müdüre göndermekle tehdit ediyorum. Oysa diğer sınıflarımda ben de öğrencilerle beraber okuyorum. Kaç sayfa okuyacağımızla ilgili kapışıyoruz, kim bu ay en fazla sayıda kitap okuyacak diye yarışıyoruz. Mesela başka bir sınıf, boş dersinde gürültü yaptı ben de koridorun karşısındaki sınıfta ders işliyordum. Gürültü yapıyorlar diye gittim, benden özür dilediler rahatsız ettikleri için ve bir daha hiç gürültü yapmadılar başlarında kimse olmamasına rağmen. Okulda anlayışlı, empatiyle yaklaşan bir öğretmen olarak çok seviliyorum. Ancak o ömür törpüsü sınıf, bu davranışlarımı zayıflık olarak görüp benimle uğraşmaya devam etmeye çalışıyor.

Back
X