Sınıfla başa çıkamıyorum

lawyered1

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
31 Temmuz 2018
1.043
1.128
83
30
Merhaba arkadaşlar. Bu sene formasyon alıyorum. Konu da öğrencilerle ilgili. Öğretmen arkadaşlardan tavsiye almak amacıyla açtım konuyu. Bir kaç haftadır ders anlatmaya başladık. Bir sınıfın iki dersine giriyorum üst üste. Ve o sınıfta asla kendimi dinletemiyorum. 40 kişilik bir sınıf. Hiç bir şekilde sessiz olmuyorlar ve dinlemiyorlar. Sadece önde oturan 2-3 kişi dinliyor ve katılıyor. Uyarsam da iki saniye susup devam ediyorlar. Kitaplarını bile yanlarına gidip tek tek açtırıyorum. Onları da derse katmaya çalışıyorum. Bazı soruları hadi sen yap diye birilerini kaldırıyorum tahtaya, ama zorla kalkıyorlar. Bak ben yardım edicem diyip yalvar yakar derse katılmalarını sağlıyorum.
Yapı olarak da bağırıp çağıracak birisi değilim, ya da sert davranamıyorum.
Ve resmen kendi kendime ders anlatıyor gibi hissediyorum, bırakıp gelesim geliyor.
Staj öğretmenine söyledim, o sınıf zaten öyle takılma dedi. Ama bana çok zor geliyor. Sizce nasıl kendimi dinletebilirim?
Bu arada 11. Sınıflar

11.sınıfta sınıf hakimiyeti kurmanız zordur.Ya sizi dinlemelerini sağlayacak eşsiz bir auranız olacak ya da sizin bilginizden emin olacak ve size saygı duyacaklar. Sizin stajyer olduğunuzu biliyorlar ve ona göre de sürekli sizi sınıyorlardır.Sınıfa kendi öğretmenleri de girmiyor mu?

11.sınıfta sınıf hakimiyeti kurmanız zordur.Ya sizi dinlemelerini sağlayacak eşsiz bir auranız olacak ya da sizin bilginizden emin olacak ve size saygı duyacaklar. Sizin stajyer olduğunuzu biliyorlar ve ona göre de sürekli sizi sınıyorlardır.Sınıfa kendi öğretmenleri de girmiyor mu?
Kendi öğretmenleri yani benim staj öğretmenim, dersin ilk 10 dakikası girdi. Ben burdaymışım gibi dinleyin öğretmeninizi dedi sonra gitti. O varken daha sessizler tabi ondan çok korkuyorlar.

Ortaokulda stajyer öğretmen kavramı yoktur. Bu yüzden giren kişi öğretmen gözüyle saygı duyar ya da korkarlar. Ama lisede durumlar farklı. Sizin esas öğretmen olmadığınızı, herhangi bir yaptırımınızın olmayacağını bilirler. Hatta kimisi bilerek sinir etmeye çalışır. Niteliksiz okullarda maalesef böyle. Bu sizin öğretmenlik hayatınızın bir özeti değil. Tüm öğretmenlik hayatınızın böyle geçeceğini düşünmeyin. Biraz rencide edebilirsiniz konuşarak. Onun dışında bağırmak, susun demek ve iyi niyet ve güleryüz göstermek çözüm sağlamayacaktır. Konuşan ve sizi dinlemeyen temel birkaç öğrenciyi dersten kovun. Biraz da sözlerinizle rencide edin. Bir şey olmaz.

Tam ergenler. Biz de o yaşlardan geçtik hele erkek ergenler eğer hocalarından korkmuyorsa asla sallamıyorlar, asilik yapmayı marifet görüyorlar. Ben olsam zor sınav soruları ve düşük notlarla hizaya getirmeye çalışırdım. Kitapta yazanlar yerine derste söylediklerimden sorardım daha çok. Tabi eğer sınav yapma ve not verme yetkiniz varsa. Ya da 2 kere uyarmanıza rağmen susmayanı kovun direkt sınıftan ve derste yok yazın. Eskiden yoklamanın bir önemi vardı, şimdi durumu bilmiyorum. Öğretmen değilim yazdıklarım tavsiye niteliğinde değildir :)

Sınıftan sınıfa göre değişir elbette tutum.

Öncelikle sınıf içinde gezerek ders anlatın. Stajyer öğretmen olduğunuz için bazıları önemsemeyebilir.

Branşınız ne bilmiyorum ama sözelci olarak şunu önerebilirim. 5 soru hazırlayın her soru için bir kaç kişinin konuşmasını sağlayın. Sınav yapar gibi değil de sohbet eder gibi.

Zihimlerini açacak şekilde günlük hayattan örnekler olabilir, telefondaki oyunlar, dinledikleri müziklerden ortak bir nokta bulursanız dikkat çekiciliği artar.

Tam ergenler. Biz de o yaşlardan geçtik hele erkek ergenler eğer hocalarından korkmuyorsa asla sallamıyorlar, asilik yapmayı marifet görüyorlar. Ben olsam zor sınav soruları ve düşük notlarla hizaya getirmeye çalışırdım. Kitapta yazanlar yerine derste söylediklerimden sorardım daha çok. Tabi eğer sınav yapma ve not verme yetkiniz varsa. Ya da 2 kere uyarmanıza rağmen susmayanı kovun direkt sınıftan ve derste yok yazın. Eskiden yoklamanın bir önemi vardı, şimdi durumu bilmiyorum. Öğretmen değilim yazdıklarım tavsiye niteliğinde değildir :)
Stajyer öğretmenin not ve sınav yetkisi yok. Zaten bunu bildikleri için tavırları böyle. Dersten çıkarmak, idareye göndermek çözüm olabilir belki.

Merhaba arkadaşlar. Bu sene formasyon alıyorum. Konu da öğrencilerle ilgili. Öğretmen arkadaşlardan tavsiye almak amacıyla açtım konuyu. Bir kaç haftadır ders anlatmaya başladık. Bir sınıfın iki dersine giriyorum üst üste. Ve o sınıfta asla kendimi dinletemiyorum. 40 kişilik bir sınıf. Hiç bir şekilde sessiz olmuyorlar ve dinlemiyorlar. Sadece önde oturan 2-3 kişi dinliyor ve katılıyor. Uyarsam da iki saniye susup devam ediyorlar. Kitaplarını bile yanlarına gidip tek tek açtırıyorum. Onları da derse katmaya çalışıyorum. Bazı soruları hadi sen yap diye birilerini kaldırıyorum tahtaya, ama zorla kalkıyorlar. Bak ben yardım edicem diyip yalvar yakar derse katılmalarını sağlıyorum.
Yapı olarak da bağırıp çağıracak birisi değilim, ya da sert davranamıyorum.
Ve resmen kendi kendime ders anlatıyor gibi hissediyorum, bırakıp gelesim geliyor.
Staj öğretmenine söyledim, o sınıf zaten öyle takılma dedi. Ama bana çok zor geliyor. Sizce nasıl kendimi dinletebilirim?
Bu arada 11. Sınıflar
O sınıf öyle takılma nedir ? Koyver gitsin ne demek !!!!!
Ben öğretmen değilim ama eğitimle ilgili çok fazla kitap okudum. Bir çok seminer verdim üniversitede.
Kitleyi canlı tutmanın bir çok yöntemi var aslında. Siz daha iyi bilirsiniz ama 🙏🏻🙏🏻🙏🏻
Odak nokta 40 dk oluyo sizde bilirsiniz.
Bu 40 dk yı sadece ders değilde biraz daha kişisel gelişime yönelik sürdürebilirsiniz. Sohbet havasında mesela :KK50: kariyer hedefleri ne ? Üniversite için hangi bölümleri istiyorlar ? Bilinçli birey olmanın yolları ve sağladığı pozitif durumlar. Herkes okuyacak diye bir şey yok. Meslek seçiminde nelere dikkat edilmesi gerektiği vb.
Siz kendi hayat yolculuğunuzdan bahsedebilirsiniz mesela ilgi çekici olacaktır :KK15:
Sınıf 40 kişi ise hadi ilk 20 teneffüs şu kadar dakika diyip ilk 20 sonraki 20 ile konferans düzeyinde eğitim verebilirsiniz. Bunu her zaman yapın demiyorum ama öğrencileri canlı ve diri tutacaktır.
Herkese a4 kağıt dağıtın ad soyad yazsınlar ya da yazmasınlar.
Yazmalarını sağlayın. İçlerinden ne geçiyorsa. Hedefleri, hayalleri, istekleri gibi..
O eski geleneksel yöntemler işlemiyor artık “z kuşağı mıydı ?”:işsiz: Kötü not vermek, otur sıfır mantığı bana pek uymuyor. Kitleyi kazanmanız lazım zor ama imkansız değil diye düşünüyorum. Korku ile eğitim olmaz.

Son düzenleme:

İyi ki öğretmen değilsiniz demek istedim :) artık not defteri ile tehdit yasak, sınıftan çıkarmak yasak...
Zaten yeni nesile de bunlar işlemiyor.
Korku ile değil empati ile yaklaşan öğretmene daha çok ilgiyle yaklaşıyorlar.

Sınıfta en çok konuşan en hareketli ekibin elebaşını bağlayın önce. Onu derse dahil ederseniz geri kalanlar da susar.
Branşınızı görmedim yazmışsınızdır belki. Sözelci iseniz mutlaka ilgi çekici bir konu açıp onu müfredat ile bağlayın vr en hareketli çocuklara söz verin. Zamanla susmayı öğrenirler ama sizin dikkat çekmeniz lazim

İyi ki öğretmen değilsiniz demek istedim :) artık not defteri ile tehdit yasak, sınıftan çıkarmak yasak...
Öğretmenim ve notla tehdit edip dersten çıkarıyorum 😅

Kendi öğretmenleri yani benim staj öğretmenim, dersin ilk 10 dakikası girdi. Ben burdaymışım gibi dinleyin öğretmeninizi dedi sonra gitti. O varken daha sessizler tabi ondan çok korkuyorlar.
İyi de onun da olması gerekmiyor mu? Neye göre staj dosyanızı dolduracak?

Hahah :) Öğretmen değilim ancak akademisyen olma yolunda emin adımlarla ilerliyorum :) tabi benim muhatap olduğum kitle nispeten daha olgun insanlar olduğu için bu tarz şeylerle karşılaşmıyorum.
Not ile tehdit değildi aslında dediğim. Çoğu üniversite hocası gibi kitaptan 1 soruyorsa, derste anlattıklarından 5 sorarak dinleyen ve dinlemeyeni ayırt etmek. Dinlemeyen zaten soruları zor bulup düşük not alır. Bu durumu belirtmeyi de tehdit olarak algılamamıştım ama yazınca öyle durmuş olabilir. Allah lise çagındaki çocuklarla uğraşan tüm hocalara sabır versin :)

Hahah :) Öğretmen değilim ancak akademisyen olma yolunda emin adımlarla ilerliyorum :) tabi benim muhatap olduğum kitle nispeten daha olgun insanlar olduğu için bu tarz şeylerle karşılaşmıyorum.
Not ile tehdit değildi aslında dediğim. Çoğu üniversite hocası gibi kitaptan 1 soruyorsa, derste anlattıklarından 5 sorarak dinleyen ve dinlemeyeni ayırt etmek. Dinlemeyen zaten soruları zor bulup düşük not alır. Bu durumu belirtmeyi de tehdit olarak algılamamıştım ama yazınca öyle durmuş olabilir. Allah lise çagındaki çocuklarla uğraşan tüm hocalara sabır versin :)

İşte o akademide işler. Ama ergenlerde ters teper :) işlerinizde başarılar, bana da bir an önce iş, öğrenci amin (:

Back
X