Siz nasıl tahammül edebiliyorsunuz?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Ben de yurtdisindayim, Turkiye TABI KI cok guzel. Dunyanin en guzel sehirleri, yemekleri. Butcesi olana tabi ki cennet. Insanlari kiran sey "ekonomi cok iyi" denmesi, cunku konu sahibi gibi bir suru egitimli, beyaz yakali, mavi yakali bir suru insan fakir. Fakirlik cekiyor. Ondan gelip burda "hayiiiir, abartmaaaa, Turkiye'de yasam cok kolay, ben Almanya'dan geldim ve cok begendim" demek anlamsiz degil mi?

Bir de hayat standardini yuksek tutmak isteyen ama yasadigi ulkeyi sucladigi icin tutamayan yazmissiniz oraya da takildim. Bu ikisi arasinda bir korelasyon yok ki. Gencler mezun oluyor. Gunde 12345 saat calistiklari islere giriyorlar. Ayda 2500 TL kazaniyorlar. Gunun 14 saatini calismaya 8 saatini uyumaya harciyorlar ve bir kahve bile icemiyorlar pahali diye. Simdi bu genc yasadigi ulkeyi sucladigi icin mi hayat standardin yukseltememis oluyor?

Turkiye'yi sevmek sevmemek degil bence konu, sadece yasam sartlari ve ekonomi. Yoksa ulkemizi hepimiz cok seviyoruzdur eminim.

evet öyle niye ki? ne varmis anlamadim
Bir de şunu diyeceğim. Siz bizi kıskanıyorsunuz falan diyorsunuz ama asıl bazı şeyler sizi rahatsız ediyor ki gelip burda üslup bozuyorsunuz. Burda kimse kendisine sacmasapan gelen şeye bile üslup bozarak cevap vermedi çünkü hayet medeni idi. Siz ise dalga geçerek güya sınır bozmaya çalışarak ve daha saymak.istemedigim şekillerde yaziyorsunuz. Ilginç yani. Nu kadar rahatsız olmayın kimse şahsınıza birşey demiyor.

iyide konu zaten türkiyemi daha güzel avrupamı konusu degilki. İnsanlar geçim şartlarının zorlugundan bahsediyorlar. Türkiyedeki alım gücüyle yurtdışını kıyas ediyorlar. Siz gurbetci kıskançlıgına nasıl bağladıniz olayı ?

Nerden bilet 1000 Euro yahu orda masrafım çok Türkiye'ye gelemiyorum demek için abarttıkça abarttınız. Siz küçük rakam söyleseniz de biz küçük görmeyiz merak etmeyin zaten 8-9 ile çarpıyoruz.

Su anda Düsseldorf dan Istanbula gitmek mesela 112 Eurodan basliyor. Donüsü de öyle bulsan 250 Euro bile degil.

Yahu ona bakarsan benim alman is arkadaslarim almanyanin ekonomisinin kötü oldugundan bahsediyor. Ama fanatik bir sekilde baska ülkelerle karsilastirma yapmiyor...

Fikirlerini herkes belirtebilir. Ama gurbetcileri asagilayan cok insan var türkiyede.
Kime ne yahu? Adama ekonomi iyi geliyorsa bundan bahsediyorsa sana bir zarari mi var ?
Varmis gibi saldiranlar gocunanlar mi dersin ohooo...

Sanirsin gurcbetciler batiriyor ülkeyi :)

Hani demişsiniz ya bazilar kıskanıyor veya yabancı ünlü herkes yaşıyor.

Ben üçüncü dünya dan gelen bir kadınım ve burda hayat kurdum ayrica Türk pasaport da var ama beni kimse bir Türk olarak görmüyor sanırım bir arkadaş onu demek istemişti ve onu da anlıyorum. TÜRKİYE çok seviyorum ve gerçekten burdan gitmek istemiyorum ama malesef hayat standart düşürsem de bile ancak yetiyor ki ben 5 tl bile hesap ederim. Benim durum elhamdülillah birçok insanlardan daha iyi ama ben ben den daha az veya asgari ücretle çalışan biri için çok ama çok üzülüyorum. Ben bir 5 tl hesap yapıyorsam o asgari ücretle çalışan neler hesap ediyordu kim bilir. Benim sizden rica siz burdaki insanların durumu, yaşadıklarını bilmiyorsunuz o yüzden lütfen ve lütfen dalga geçip duygularla oynamayın

Ney ney güzel denebilir mesela? Ekonomi, adalet, kadına bakış, eğitim? Bunlar güzel deseniz totoyla gülerler zaten de bağı bahçesinin, dağı taşının güzel olmasının da pek bir manası yok şunların yanında.

Ahahahaha

Ekonomiden az biraz anlayan her insan, gurbetçilere bayılır
Siz orada kazanın, gelin ülkeye 18bin tl sokun ki bizim çarkımız dönsün, biz kazanalım.
Kıskanmak bir kenara, bir çoğumuz ancak tatil diye gideriz, rahatımıza düşkünüz:)
Öyle yerimizi yurdumuzu bırakamayız hele sırça köşk verseler, benim gibi niceleri daha bırakamaz.

Ama bu demek değil ki at gözlüğüyle yaşayalım, dünya bazında durumu görmeyelim ya da en temel insani haklara bile kıt kanaat ulaşalım.

Bizlerin tepkisi hem gurbette olup hem söveneydi, sövüyorsan ve bura iyiyse dönersin, bitti gitti.
Ha dönmemesi işimize gelir, şimdi işe başvuracak, yer dolduracak, milli gelirden pay düşecek falan filan

Alman arkadaşlariniz hangi ulkenin ekonomisiyle kıyas yapabilir mesela örnek verirmisiniz ?
Gurbetciye ekonomi iyi geliyorsa bunun kime ne zarari var demissiniz. Peki söylermisiniz turkiyede yaşayan insanlarin ülke ekonomisini eleştirmesinin gurbetçilere ne zarari var? Daha fazla para kazanmak için başka bir ulkeye giden insanlar olarak turkiyenin ekonomisini savunmak size düşermi sizce ?

maddi gücü olana güzel geliyor mesela :)
olamaz mi? villada tatil yapana güzel geliyor..
hmm daha ne sayabilirim acep ?

aaa dur ben gurbetciyim ya hani simdi.
sirf eurom var diye salagim felan. euroyla geliyorum türkiye güzel hersey hos diyor gidiyorum felan

almanyanin fakirine de almanya kötü geliyor.. bundan bin bir habersiniz tabiki sizde.
veya dur! bu da asla olamaz.. cunki ne amerikada ne avrupada fakir insan yok! gurbetci yalani bu kesin :)
türkiyeden cikmayin diye uyduruyoruz öyle iste..

Ben türkiyenin ekonomisini mi savunmusum
Ki savunsam ne olur ne degisir?

Bunların gerçek enflasyonu, gerçek fiyatları yansıtmadığını göz önünde bulundurun bir de . Hissedilen enflasyon %40’larda. Maaşlar aynı oranda artmıyor.

Ben yakın bir zamana kadar öğrenciydim. Üç buçuk yıl tek başıma yaşadım. 2018-2019’da kira fatura harici aylık kişisel harcamalarım, kedimin maması, tek yaşadığım evin temizlik malzemelerinden mutfak masrafıma, okuldaki fotokopi masrafımdan yoluma 400₺ ile geçiniyordum zar zor. Geçinmekten kastım minimum ile hayatta kalmak. Üç yılda babamın aldığı dışında evime bir kere bile kıyma ya da kırmızı et girmedi.

2019-2020’de aynı şeyleri alarak, aynı şeylere para harcayarak 700₺ oldu masrafım. Ancak babamın emekli maaşı 1.600’den 1.700’e yükseldi.

Erkek arkadaşımın eniştesi uzun zamandır devlette öğretmen. 2005-2007’deki hayat standardını yakalayabilmemiz için öğretmen maaşlarının 15.000 civarı olması lazım diyor. %100 katılıyorum. Ortalama bir öğretmen maaşı şu an 5.000₺ civarı, o da devlette. Özelde asgari ücret alabilen bayram yapıyor. 4 yıl okul okuyup mesleğimizi elimize alıyoruz ve haftada 45 saate (bir öğretmen için insani çalışma şartları maksimum 30 saattir) 1.800₺ para alabiliyoruz . Üniversite okuyacağıma bir mağazaya girip çalışsaydım şimdiye en az mağaza müdürüydüm. Hiç değilse tecrübem olurdu. Bunca zaman yatacak sigortama değinmiyorum. Elde edeceğim de ilk 4-6 yıl asgari ücret olurdu. Okuyarak edindiğim mesleğime ödenenden daha falza

Ben türkiyenin ekonomisini mi savunmusum
Ki savunsam ne olur ne degisir?
gurbetcerden bahsediyorum.
Ama gurbetcileri asagilayan cok insan var türkiyede.
Kime ne yahu? Adama ekonomi iyi geliyorsa bundan bahsediyorsa sana bir zarari mi var ?
dedinizya hani

Senin dışında herkes çok şikayetçi görünüyor yurt dışından , bi tanesi de çığırtkan canı sıkılmış kavga arıyo kendine .
Empati yapan bi sen oldun .

Sikayetci olsam zaten komik olurdu. Vatandasi olmadigim bir ülke bana tüm imkanlari sunuyor secim hakki haric. Onuda istesem Alman vatandasliga gecebilirim. Ben burdaki rahatimi Türkiyede yasayamazdim. En basit örnegi egitim konusu. Bizim zamanimizda babama bir sürü laf edildi kizlarini okutuyor diye burdaki Türklerden. Türkiyede olsak bastan okuma konusu olmazdi cünkü bizden önce bizim köyden okuyan kiz olmadi. Almanyadada hersey bedava degil, ama imkanlar da cok. Türkiye konusuna gelince orda yasayan insanlarla konusmak fikir sahibi olmak icin yeterli. Akrabalarimda her siyaset partiden bulursun,ama su anda kimse "hersey süper" demiyor.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…