Siz nasıl tahammül edebiliyorsunuz?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Ben AFS lise degisim programiyla Belcika'ya gitmistim. 1 sene orda okula gittim, Belcikali bir ailenin yaninda kaldim. Yaninda kaldigim kisi yalniz bir kadindi. Sigorta sirketinde calisiyordu. Ogullari evden gitmisti. Evi kira degildi ama yalan soylemiim. Neyse 56 yasinda isten cikarildi. Issizlik maasi almaya basladi. Gida harcalamarindan, havuzda su topu derslerinden, sanat tarihi kursundan ve yilda bir Italya'ya yaptigi tatillerden geri kalmadi sayilir. Elbette zorlaniyordu ama issizlik maasi ile yasayabiliyordu. Gerci hala durum ayni mi bilmiyorum, bu dedigim 3-4 sene oncesi. Evi olmasi da bir artiydi tabi. Bir de Belcika'da ogretmen ve avukat tanidiklarimin da 35 yasinda evleri vardi. Aileden zengin degillerdi, kendi kazandiklariyla almislardi. Turkiye'de bunlar olmaz. Avrupa'nin fakiri icin de yasam cok zordur mutlaka fakir olmak her yerde zordur ama ekonomik gostergelere bakilinca siniflar arasindaki ucurum, sosyal guvencesizlik, Turkiye Avrupa degil.

Sövüyorsan dön diyorsun yani
Ozaman türkiyede yasayip türkiyeye söven nereye gidecek?

Sizler nasil türkiyeye sövüyor ve ordan gitmek istemiyor ancak tatillerde gideriz diyorsan bu gurbetciler icin niye gecerli olmuyor?
Onlar sövdükten sonra illa terk mi etmek zorundalar yoksa

Ben buranın vatandaşıyım, sen nerenin?
Adın gurbetçi ise yerin yurdun burası, değil ise zaten yabancısın...

İngilizce bilmen seni cok ta ilerletmez hangi ülkeyi tercih ediyorsan ana dilini bilmen gerekiyor. Ben donemiyorum ailem burda. Ben secmedim burda dogup yasamayı. Bence siz burayı muhteşem zannediyorsunuz o yuzden dedim
Evet ben de onu diyorum, İngilizce yetmiyor. Ama mesleğim İngilizce öğretmek . O yüzden ikinci üçüncü dil öğreniyorum dedim .

Hiç son zamanlarda Türkiye’deki araba fiyatlarına baktınız mı? Sıfır km ya da ikinci el, fark etmez. Ama lütfen gördüğünüz 410.000₺’yi 50.000€ olarak değil de 410.000€ olarak görerek bir bakın. Bulunduğunuz ülkede asgari ücret ne kadar, o asgari ücretle 200.000€’ya araba alınabilir mi, bir de onu düşünün. Arabayı da geçtim, 2.400€ kazanan bir insan 10.000€’ya bilgisayar, başka bir 10.000€’ya telefon (son model bile değil) alabilir mi?

Bir deodorant 25€, bir paket ped 20€ olsa bence siz de isyan ederdiniz.

Malesef anlatamazsınız

Evet bu konuda kesinlikle haklsınız çünkü çiftçiyi bitirdiler ben sanayi bakımından düşündüm dışa bağımlılığı tarımda evet size çok hak veriyorum
Sanayi sektorunde cok tanidigim var bende sanayi sektoru kolundayim. Orada durum ayni. Gelen hammaddelerin geneli disardan.
Inanir misniz iplik yapmak icin ithal hammadde aliyoruz iplik ya
Bakin cevrenize alayi polyester, naylon hammaddesi gene disardan.
Sanayi sektorunde suan issizlik neden var? Dolarla is yaptigindan isci alamıyor seri uretim icin az hammadde aliyor.

1580 euro ile hem geçinip hem Türkiye'ye tatile geliyorsunuz değil mi? Belki arada başka ülkelere de gidiyorsunuzdur.
Ben buradaki asgari ücretin bilmem kaç kat fazlasını kazanıyorum ve bırakın yurt dışı tatilini, şu an evlenemiyorum bile. Çünkü önümü göremiyorum.

"Burada yaşayan insanlar" geçinemediklerini söylüyorlar. Bunun tam olarak neresini anlamadınız da yaşamadığınız bir yer hakkında böyle rahatça atıp tutabiliyorsunuz?
Alım gücü diye bir şeyi ilk kez mi duyuyorsunuz?

Az once iphone x aliyorlarsa zenginlik var diye bir sey okudum uyemizden. O iphone xler yabancı ulkelerde cerez parasiyken.
Herhalde yabancılar bizi hala deveyle gezen insanlar saniyorlar ya o misal saniyor onlarda (yabanci ulkedeki Turkler) bizi bizim heç haberimiz yok
Uzaktan davulun sesi hos. Anlatabilcegini sanmıyorum. Gerek var mi zateb??

Doğrudur tv de diyorlar ya ben haberlerin yalancısıyım şunu ürettik bunu ürettik insansız hava araçları falan anlatıyorlar ya ondan esinlenerek öyle yazdım dışa bağımlı değiliz kendimiz üretiyoruz diyorlar ya

şöyle yazmasan olmuyor muydu? bunu gördükten sonra evet ya sev ya terket

Ben anlamadim ben de hep boyle yazarim, banlanmayalim da yine de merak ettim, siyasi bir baglamda mi kullaniliyor bu kisaltma? O malum kisaltma TC degil miydi yahu? Ben Whatsappta filan uzun uzun Turkiye'ye gelecegim demem mesela TR'ye gelicem yazarim da herhangi bir ideolojim bir seyim yok. Valla her seyin, kisaltmalarin bile siyasi anlamlari var gozunu sevdigim memleketimde.

O kadar dogru yere degindin ki
--Burada yasayan insanlar gecinemediklerini soyluyor. --
Burada yasayan biziz kimseyi inandirmaya gerek yok. Muptelasi olan gelir yasar.
Cok yabanci var Türkiye 'ye yerlesen. Ama ben bu tarz konusan birinin gelip yerlesecegim dedigini duymadim.

Haklısınız, yok. Markete girip hiçbir şey almadan 100-200₺’nın gittiğini yaşamadan anlayamazlar.

Kedimin medikal bir durumu söz konusu, nöbet tutuyorum bir nevi. Endişeden de uyuyamayınca bu topiğe sardım işte ben de .

Siyasi boyutuna girmek istemiyorum zira daha yeni bandan döndüm ama bence anlayan da anladı

Böyle konuları seviyorum şahsen, gözüm açılıyor.
Göremediğim perspektifler kazanıyorum, hayatın farklı kesimlerinden insanların günlük yaşantılarına dair bilgi ediniyorum, alışkanlıkları hakkında fikir sahibi oluyorum ve en basiti kendimi değerlendiriyorum, ben neredeyim, bu ülkenin vatandaşı olarak neredeyim ve ne yapıyorum diye.

Çıktı 2 tane üye, bütün gece güzelim konuyu yedi bitirdi, suya 8 tl verdiklerinde görüşelim diyorum anlamıyorlar ve anlamayacaklar.
Tüm enerjimizi onlara bunun normal olmadığını anlatmaya çabalamakla boşa harcadık, aynı gemide olmadığımız birine bu kadar dil döktüğümüz çok büyük pişmanlık duyuyorum.
Konuyu da katlettik.

Muhtemelen yarın bir çoğumuz banlı olacak.

Konu sahibi, adil bir yaşam için vicdanlı kalpler gerekir.
Başkası ilaç alamıyor bak benim ilaca ihtiyacım yok diye şükreden bir toplumla, bırak arpa boyu ilerlemeyi, senelerdir olduğu gibi dört nala geri gideriz.
Ve sonuç olarak hepimiz batarız.
Bunun başka bir sonuca bağlanması mümkün değil, algılar değişmedikçe ve herkesin bir diğerinin de canlı olduğunu hatırlamadıkça....

Türkiyenin ekonomik acisinin avrupada ki gibi oldugundan bahsetmedim zaten hic :)

O kadin evi oldugundan sansliymis canim.
Gerci belcikanin emekli maaslarini bilmiyorum.
Ama almanyada kirada oturuyorsan emekli olarak gecinemezsin. Bu yüzden cogu emekli almanlar türkiyeye veya baska ülkelere göc ediyor.

Sen türkiyeye döndünmü hangi ülkedesin suan?

Bende derim ki evde atom parçalıyorum kim bilecek
Saka bir yana , iyi degerlendirmek lazim her haber dogru değil. Birde uretmek var uretmek var. Bu tarz gidisat konularinda genele bakmak gerek. Öyle mi dendi çevir ambalaji bakalim tarim ulkesinde neyi ithal ediyoruz, hangi oyuncagi nereden ithal etmisiz. Hangi beyaz esya nerden gelmiş gibi gibi.
Degerlendirme yapmak cok onemli

Çoğu şey ithal çiftçi ekmek bile istemiyor niye kurtarmıyor evet genele bakmak gerek doğru

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…