Sizce Yanlış mı Düşünüyorum? Fikir Lütfen...

labfaresi

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
22 Kasım 2014
2.671
5.301
158
Konu eşimin iş yeri.

Eşimle tanıştığımda şu anki işinde çalışıyordu. Ara ara sıkıntıları olduğunu söylerdi ama 1,5 yıl içerisinde uğradığı hak kayıpları ciddi boyutlara ulaştı. Kurumsal bir şirket değil.

Örneğin işe girerken üst düzey yönetici pozisyonunda istihdam etmişler. Ona göre konuşulmuş. Ancak sonrasında ara eleman gibi kullanılmaya başlanmış. Maaşı yönetici maaşı gibi değil, ancak iş yapmaya gelince işine göre adı yönetici, işine göre değil. SGK'ları asgari gibi yatıyor, maaşın üstünü elden alıyorlar, kısacası patron vergi kaçırıyor. Üstelik çalışanlar arası kıdem zincirini bozarak özellikle eşime olmak üzere bir çok çalışana ciddi mobbing uyguluyor. Maddi olarak kısmak ve çalışma süresini arttırmak için öğle yemeği aralarını kaldırdı bunun gibi bir sürü şey...

Geçenlerde bir iş gezisinden geldiler eşim çok sinirliydi. Patronu olacak adam ben şimdi müşterilerin önüne elimde bişeyle gitmeyeyim deyip elindeki tüm çanta-poşetleri ve ceketini eşime vermiş, ki yanlarında şirket şoförü de var. Bunu daha önce de bir kaç kez yapmış. Ben bunun iş etiğine uygun olmadığını düşünüyorum.

Velhasıl, hem bu tip hak kayıplarından dolayı, hem de yapılan mobbingden dolayı eşim son dönemlerde iyice yıprandı. Ben de en son bu tip bir durum olduğunda bir daha kabul etme dedim. Herkes kendi eşyasını kendi taşısın, ceketi taşıtmak neymiş dedim. Maddi olarak elhamdülillah çok sıkıntılı bir durumda değiliz. Zorlanırız ama geçim sıkıntısı yaşamayız istemiyorsan işten ayrıl dedim. Uzun süredir aklındaydı hatta..

Bugün tekrar bir iş gezisine gidildi, yine yapmış aynısını. Bu kez eşim de ben taşıyamam uygun bulmuyorum diğer arkadaşlardan birine verin gibi birşey söylemiş. Bunu söylemesiyle patron delirmiş, şu an yoldalar bağırıp duruyor arabanın içinde filan diye mesaj attı. Sanırım kovacak filan dedi.

Ben hala eşimin yanlış birşey yapmadığını düşünüyorum ama sizlerin de fikrini almak istiyorum. Adam o kadar saygısız ki çantasını almayı reddetti diye çalışanlarına bağırabiliyor. Maaş veriyor diye kölesi sanıyor bunları. Sizce normal mi bu hareket? Patlama noktası oldu ama bir sürü şey yaptı adam şimdiye kadar.. Balayımızın ilk günü eşimi arayıp iş istemek de dahil buna...

Fikirlerinizi merak ediyorum...

Sözleşme yapılmadı mı, iş tanımı yazmıyor mu sözleşmesinde? Maaşı belirlenmedi mi başlamadan önce?
Baya ufak bir yerde çalışıyor o zaman. Aile şirketi gibi mi?
Böyle yerlerde patronlar her istediğini yaptırabileceğini sanır elbet.
Profesyonel davranışlar değil asla, kurumsal bir şirket olsa yapamaz hiçbirini.
Haklısınız bence.

Sözleşme var evet ama iş tanımı dışında bir sürü iş yaptırıyor. Maaş konusunda da belli artış oranları vs "sözlü" olarak konuşulmuş. Eşim de o dönem dürüst davrandıklarını düşünüp bunları sözleşmeye ekletmemiş...

Aslında ortaklı filan uluslararası işler yapıyorlar ama aile şirketi gibi de bir yandan.

Yani ceket taşıtmak ne ya..

Bu hareket asla normal degil,kim normal gorurse anlayin ki aklindan zoru var
Ben patronun adil,saygili ve terbiyeli olanini hic gormedim kendi is hayatimda. Hep edepsiz tiplerle calistim uzulerek soylemem gerekirse. Sadece bir tanesi daha kibardi,en azindan kufur etmez hakaret etmezdi. Madem maddi durumunuz musait ve elveriyor,esiniz isten cikip mobbing davasi acsin. Kovulursa da acsin. Bari tazminatini alir kovulursa. Ama ust duzey bir insan icin kovulmak kariyerinde hos bir sey olmaz bana gore istifa daha iyi.

Evet beni de o kısım düşündürüyor. İstifa etmesi daha uygun. Bu akşam döndüğünde istifa etmesini önereceğim ama doğru birşey yaptığımdan emin olmak istiyorum. Sonrasında benim yüzümden oldu kafasına girmek istemiyorum.

ben de senin görüp yorum yapmanı bekliyordum cherry. Sen de böyle düşünüyorsan bence doğru yoldayım.

Labfaresiciğim mobbing her yerde var doğrıdur. Ama bu patron işçi çalıştırmayı bilmeyen hanzonun biri. Çalışanına ceket taşıtmak nedir yahu??!? Baştan aşağı saçmalık. Vergi kaçırma işine de hiç şaşırmadım patron şark kurnazı zannımca. İşten çıkarken vergi işini mutlaka şikayet etsin.

Çıkarken ihbar etsin sgk ya. Maaşları doğru göstermiyor diye.

bunu ben de söyledim ama bu yaptığı işi yapan çok insan yok piyasada dolayısıyla başka biryerde de çalışsam illa ki yüzyüze bakacağız diyor. bir de sanırım adamın bağlantılarından biraz çekiniyor. negatif referans olabilirler..

Esiniz kendisi ayrilmasin. Patronun kovmasini beklesin. Hak kaybi varsa ve kanitlabir bir şeyse ki kanitlanir gibi duruyor maasin ustunu elden verdigi icin tazminat alabilir.

Ceket tasitmak ne yahu
Az yesin bir Uşak tutsun kendine, terbiyesiz.
Eşiniz once SGK ya sikayet etsin maas konusunu, sonra hizla iş aramaya baslasin, eger hemen ayrilirsa bilginiz olsun şu donem piyasalar epey durgun yilbasindan sonra yeni alimlar olur, bikac ay issiz kalmayi goze almak lazim yani...

Esiniz kendisi ayrilmasin. Patronun kovmasini beklesin. Hak kaybi varsa ve kanitlabir bir şeyse ki kanitlanir gibi duruyor maasin ustunu elden verdigi icin tazminat alabilir.

işte kovulma konusunu cv'ye çok eklemek istemiyoruz.. ama zaten böyle giderse adama uşaklık etmediği için kovulacak...

isterse 1 sene işsiz kalsın, adam resmen psikolojik olarak çöktü. hiç hoş bir ortam yok iş yerinde..

ceket filan hafif kalıyor bazılarının yanında...

Malesef benim ayrıldığım şirket ye o şekildeydi malesef ego tatmini ve para bende diyen tipler. Anladığım kadarı ile eşiniz de çekingen biri masaya tepkisini koyan biri değil ki bu şekilde olunca çok kullanılıyor kendimden biliyorum. Sen istediğin kadar iş yap kötü yine olursun. Mobbing davası açabilir tazminatını da alır.
Referans açısından düşünüyorsanız eger mecbur eşiniz fabrikanın bir açığını bilicek ve şantaj gibi birşey ama eşiniz in de bunu yapicagini sanmıyorum

En mantıklı görünen bölge çalışmaya şikayet etmesi aynı zamanda mobbing davası en azından diğer işyerlerine girerken kendini ifade edebilir ama bazı işyerleri de eşini tehlikeli görebilir bu durumda.

Kendi istifa etse tazminatı bırakmak da çok mantıklı değil.

Çok üzülüyorum haksız yere insanların ekmeği ile oynayıp hak yiyorlar ve ne kadar haklı bile olsanız o salak firmaya referans için baglisiniz.

Eşiniz kendi iş tanımı olmayan hiç bir işi yapmasın eğer ki tutanak tutmaya kalkarlarsa savunmasına görev tanımım da olmayan iş olduğu ve bu konuda yeterli donanıma sahip olmadığını ve is yoğunluğu yazsın.

Eşiniz iş kanunu hakkında kendini ispat edecek yaklaşımlar gösterirse eşinizden çekindikleri için dikkat ederler ve sonrasında çıkartırlar.

İşçi kanun ve kurallarını patrona hatırlatmasının zamanı gelmiş geçiyor

Bir kere elden maaş vermesi bile yeterli şikayet için

Ezdirmesin kendini
Sonradan görme kendini bir b*k sanan niteliksiz kişilere!

Yeni konu açmak istemedim. Son durumda eşimin şirketteki pozisyonu değiştirildi. Amiyane tabir ile rütbeleri söküldü.

Çanta taşımadı diye resmen pozisyonu düşürüldü...

Ben patronun omzuna ve bacaklarına masaj yaptıranını gördüm. İş tanımında yoktu. (Patronda kadın). Yapmadığım için az çalışan ve tembel ilan edildim.

Yeni konu açmak istemedim. Son durumda eşimin şirketteki pozisyonu değiştirildi. Amiyane tabir ile rütbeleri söküldü.

Çanta taşımadı diye resmen pozisyonu düşürüldü...
Az daha zorlayıp kendini kovdurtsun
Sonra sgkya şikayet etsin
İş mahkemesinede tazminat için dava açsın
Fazla kanıtı yoksa bile iki şahit yeterli oluyor
Uzun sürer ama sonunda hakkını alır

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…