• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Sorunum abimle ve benden cok borc istemesi

Merhaba arkadaşlar

Abimden gizledigim ve kendi biriktirdigim 5000 tl param var bankada(küçüklüğümden beri zar zor biriktirdim). Şu an 20 yaşında ve ogrenciyim, yani o para birşey olursa tek güvencem, birşey olursa okul paramı ödemek için saklıyorum.
Bugün abim hesap cuzdanimi gördüğünü soyledi ve benden 2500 tlsini istedi. Bende onun guvencem oldugunu ve veremeyeceğimi söyledim. Ama o da borçları olduğunu soyledi ve 2500 tlyi odemezse hapise gireceğini soyledi (borcu gercekten var). Geri ödeyeceğini soyledi ama odemeyeceginden eminim, çünkü hiçbir borcunu geri ödemiyor bana. Hatta bir kere borcunu ödemek için annem bana ait olan 2000 euroyu ona vermişti bana sormadan . Ve bunun gibi bir çok şey oldu. Ama parayı vermezsem annemi bana karşı dolduracagindan eminim (bir kere annem beni okuldan bile almaya kalkti dolduruzlar yüzünden). Bu durumu aileme söyleyemem çünkü söylersem daha kötüsünü yapar bana, ve annem hasta yani onu üzmek istemiyorum da.
Bana fikir verebilir misiniz ? Çok sıkıştırıyor. Ne yapayım sizce?
o parayı çek ve altın al. o altınları da sakla ya da bankadan kasa tut.

Abinizin istediği 2500 Tl ye karşı 5000 Tl lik senet alın ondan, yani ona senet imzalatın. :KK53: Şu kadar zamanda 2500 Tl mi ödemezsen 5000 Tl lik senedi avukata veririm deyin, büyük ihtimalle vaz geçer :KK48:

asalak insanları hiç sevmem, kendine güvenmeyen borç yapmasın yapıyorsada ödesin bir zahmet.

Merhaba arkadaşlar

Abimden gizledigim ve kendi biriktirdigim 5000 tl param var bankada(küçüklüğümden beri zar zor biriktirdim). Şu an 20 yaşında ve ogrenciyim, yani o para birşey olursa tek güvencem, birşey olursa okul paramı ödemek için saklıyorum.
Bugün abim hesap cuzdanimi gördüğünü soyledi ve benden 2500 tlsini istedi. Bende onun guvencem oldugunu ve veremeyeceğimi söyledim. Ama o da borçları olduğunu soyledi ve 2500 tlyi odemezse hapise gireceğini soyledi (borcu gercekten var). Geri ödeyeceğini soyledi ama odemeyeceginden eminim, çünkü hiçbir borcunu geri ödemiyor bana. Hatta bir kere borcunu ödemek için annem bana ait olan 2000 euroyu ona vermişti bana sormadan . Ve bunun gibi bir çok şey oldu. Ama parayı vermezsem annemi bana karşı dolduracagindan eminim (bir kere annem beni okuldan bile almaya kalkti dolduruzlar yüzünden). Bu durumu aileme söyleyemem çünkü söylersem daha kötüsünü yapar bana, ve annem hasta yani onu üzmek istemiyorum da.
Bana fikir verebilir misiniz ? Çok sıkıştırıyor. Ne yapayım sizce?
Sen derhal başka bir bankadan başka bir hesap açtırarak elindeki parayı yeni açtırdığın banka hesabına yatırmalısın. Bilmiyorum artık EFT mi olur, kendin nakit olarak çekip öyle mi yaparsın bilemem ama kesinlikle o parayı o hesaptan yok etmelisin. Benim de borçlarım vardı, ödedim falan de. Sakın verme. Hesap cüzdanı falan da bırakma öyle ortalıkta.

Bak hemen paranı çek ve başka bankaya yatır. Banka hesap cüzdanı kullanmana gerek yok. İnternet şifresi alacaksın ve internetten vadeli hesap aç. Günlük vadeli hesap açtığında hem paran değer kazanmış olur hemde çekemezsin kıyıp. o abin olacak tembel hazır yiyicide annene bir şey söylerse para benim değildi diyeceksin. Annen halen çemkirirse diyeceğin "bak sen böyle yaparsan bu oğlun adam olmayacak ömür boyu sen beslemek zorunda kalacaksın" bu kadar canımmm.

Borçlar Kanunu genel anlamda olayı düzenler arkadaşlar.
Genel anlamda para borcundan dolayı evet kimse özgürlüğünden yoksun bırakılamaz ancak bunun tek bir istisnası var.
Abiniz hakkında icra takibi başlatılıp olay haciz işlemi boyutuna geldiyse hapis cezası mümkün olabiliyor. O da şöyle: borcunu taksitle ödeyeceğine dair abiniz alacaklıya taahhüt veriyor, bunu icra müdürünün imzası bulunan bir tutanakla resmileştiriyorlar. Abiniz verdiği taahhüde uymazsa ancak hapis cezasına çarptırılabilir onun da üst sınırı 3 ay. Yani hapse girse dahi en fazla 3 ay yatar çıkar.
İşin hukuki boyutundan sonra yorumuma gelecek olursak hadi o parayı abinize verdiniz diyelim, peki siz 3 ayda 2500 lirayı yerine koyabilir misiniz? Kişi sorumluluğunu bilecek, biraz acımasız gelebilir ama 20 yaşında öğrenci kardeşinin dişinden artırdığı 3 kuruşa göz dikeceğine 3 ay hapis yatmasını tercih ederim ben.

Genel anlamda para borcundan dolayı evet kimse özgürlüğünden yoksun bırakılamaz ancak bunun tek bir istisnası var.
Abiniz hakkında icra takibi başlatılıp olay haciz işlemi boyutuna geldiyse hapis cezası mümkün olabiliyor. O da şöyle: borcunu taksitle ödeyeceğine dair abiniz alacaklıya taahhüt veriyor, bunu icra müdürünün imzası bulunan bir tutanakla resmileştiriyorlar. Abiniz verdiği taahhüde uymazsa ancak hapis cezasına çarptırılabilir onun da üst sınırı 3 ay. Yani hapse girse dahi en fazla 3 ay yatar çıkar.
İşin hukuki boyutundan sonra yorumuma gelecek olursak hadi o parayı abinize verdiniz diyelim, peki siz 3 ayda 2500 lirayı yerine koyabilir misiniz? Kişi sorumluluğunu bilecek, biraz acımasız gelebilir ama 20 yaşında öğrenci kardeşinin dişinden artırdığı 3 kuruşa göz dikeceğine 3 ay hapis yatmasını tercih ederim ben.
3 ayda onu yerine koymam ne yazıkki :(

Aynen benimd3 abim var yedi içti borç yaptı tam ben düğün yapi cam benden borç para istedi kusura bakma abi benimde kendime göre ihtiyaclarim var dedim veremem dedim yok kredi çek falan dedi olmaz dedim şimdi ne arıyor ne soruyor aramızdan arama cok ta tin

Ben olsam anneme "abim yalan söylüyor, bende para ne gezer" derdim.
Parayı başka hesaba aktarırdım.

Yalanı hiç sevmem ama abiye gerçek söylenmez. Anne de zaten abiyi tutuyor aynı şey.

Bu arada bana hapise girerse bunun sicili için çok kötü olacağını söylüyor, sizce öyle mi?

Bu arada bana hapise girerse bunun sicili için çok kötü olacağını söylüyor, sizce öyle mi?
evet hapse girerse siciline işler, iş bulması zorlaşır
ama bunlar hep duygu sömürüsü arkadaşım kanma nolu kanma, hiç inandırıcı gelmiyor bana çünkü bu zamana kadar aklı nerdeymiş senin paranıın olduğunu görünce mi hapse düşeeği aklına gelmiş
ya paran olmasaydı ne yapacakmış
başka arkadaşlar da demiş para benim değil de zaten sahibine iade ettim al bak istersen deyip hesap cüzdanını göster tabii bunun öncesinde hesaptan paranı çek hemen başka bankaya yatır

Siciline işler tabi ki de onu borcu yapana dek düşünseymiş.
Bak sen şimdi git abine şöyle bir ağzını ara seni nasıl hapse atacaklar önce icralık olunmuyor mu diye.
Duygu sömürüsü yapıyor gibi geliyor çünkü bana.

Kardeş de olsa taviz tavizi getirir.şimdi o parayı verirseniz maalesef daha çok ister ilerde. Zor bir durum mu evet çok zor ama herkes kendi hayatından sorumlu. Keşke aileler de aradaki dengeyi koruyabilse boyle konularda

Back
X