Aile Planlaması Spiral-Rahim içi Araç (RIA) Genel Paylaşım Alanı

Aile Planması nedir ? Doğum kontrol yöntemleri, gebeliği sonlandırma, kürtaj konularının işlendiği bölüm.
bende düşünüyorum taktırmayı ama emzirdiğim için henüz regl olmadım. bi arkadaşım regl olmaya gerek yok dedi kendi taktırırken sormuş. sağlık ocağındaki hemşirelere sordum gerek var dedi. bu konuda bilgisi olan var mı kızlar..

Spiral'in (ria) takılması çok zor bir işlem olmadığı gibi fazla ağrı yapmaz ve ağrı olsa dahi kolayca tolere edilebilir.

Spiral takılmadan önce (yaklaşık yarım saat) bir ağrı kesici alınmasının faydası olacaktır. Bunun sebebide takma işlemi sırasında ve sonrasında yaşanabilecek olası kramp ve ağrıları azaltması içindir. Bazı doktorlar enfeksiyonlara karşı önlem alarak antibiyotik kullandırabilirler. Bu şart olmadığı gibi sadece bir önlemdir.

Jinekolojik muayenede olduğu gibi spekulum takılarak serviks görünür hale getirilir ve antiseptik solüsyon ile silinerek temizlik yapılır.Serviks tenekulum adı verilen bir alet ile tutularak çekilir ve uterus düz pozisyona gelir. Daha sonra histerometri adı verilen bir alet serviks ağzından rahim içine itilerek rahimin boyu ölçülür.

Aplikatör tüp içinde bulunan spiral rahim ağzından geçirilerek rahim içine yerleştirilir ve rahimin tepe noktasına deyinceye kadar ittirilir.Bundan önce tüp üzerindeki işaret histerometri ile ölçülen mesafeye getirilerek tepe noktasından daha öne ya da arkaya ittirilmesi engellenmiş olur.

Tüpün içindeki piston ileri doğru itilerek RİA’nın tüpün içinden çıkması sağlanır.

Daha sonra tüp dikkatli bir şekilde uterus dışına alınır. Spiral artık tamamı ile içeridedir. Resimde doğru şekilde yerleştirilmiş bir spiral görülmektedir. RİA’nın ipi 0.5-1 cm dışarıda kalacak şekilde kesilir.

Spiral (ria) takıldıktan sonra doğru yerde olup olmadığı ultrason ile kontrol edilmelidir.

Spiral (RİA) NE ZAMAN TAKILIR?
En yaygın uygulama adet kanamasının ilk 3 günü içinde RİA takmaktır. Ancak bu şart olmayan bir uygulamadır. RİA doğum ya da sezaryen sonrası, veya kürtajdan hemen sonra takılabilir. Bu konu ile ilgili detaylı bilgi için Spiral ne zaman takılmalıdır başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz.

SPİRAL (RİA) TAKILDIKTAN SONRA ...
RİA-Spiral takıldıktan hemen sonra yada takılması sırasında hafif kramp tarzında ağrılar olabilir. Bunlar normaldir ve geçicidir. Pek çok kadın takılan spirale çok çabuk uyum sağlar.İlk birkaç ay adet kanamaları fazla miktarda ve ağrılı olabilir ancak zaman içinde bu durum ortadan kalkacaktır. Kullanıcıların %95′i herhangi bir rahatsızlık yaşamazlar.

İlk birkaç ay adet aralarında lekelenme tarzında kanamalar olabilir. Adet kanamalarının 10 güne kadar sürmesi normaldir.

KONTROLLER
RİA-Spiral takılmasını takiben ilk adet kanamanızdan sonra mutlaka ilk kontrolünüze gitmelisiniz. Bu kontrolde spiralinizin yerinde olup olmadığına ve herhangi bir enfeksiyon bulunup bulunmadığına bakılacaktır. Her şey yolundaysa yılda bir kez kontrole gitmeniz yeterlidir. Bu kontrolde çok daha önemli bir test olan PAP smear testiniz de yapılabilir.

KENDİ KENDİNE RİA (Spiral) KONTROLÜ
Bazen rahim takılan spirali dışarıya atabilir. Bu durumla hiç doğum yapmamışlarda daha sık karşılaşılır. RİA-Spiral en fazla kullanımın ilk 3 ayında görülür. Bu nedenle her zaman dikkatli olmalı her tuvalete gittiğinizde çamaşırınızı ve pedinizi kontrol etmelisiniz.

UYARI İŞARETLERİ
RİA (spiral) kullanırken aşağıdaki durumlar ortaya çıkarsa zaman kaybetmeden doktorunuzu aramalısınız.

Adet gecikmesi olması
Şiddetli kasık ağrısı ya da kramplar
Baygınlık
Açıklanamayan ateş ve titreme
Kötü kokulu akıntı
Anormal vajinal kanama
Normalde RİA ilişki sırasında hissedilemez. Eğer partneriniz hissettiğini söylüyorsa RİA yerinden kaymış olabilir.

ÇIKARTILMASI
RİA’nın (spiral) çıkartılması son derece kolay ve ağrısız bir işlemdir. Doktorunuz spekulum taktıktan sonra spiralin ipini bir aletle tutarak çeker. Nadiren RİA uterus içine hafifçe gömülebilir ya da ipi içeriye kaçabilir. Böyle bir durumda bazı özel aletler yardımıyla çıkarılabilir. Eğer bu şekilde de çıkmaz ise histeroskopi altında çıkartılması gerekebilir.

kizlar spiralle hamile kalan var mi aranizda ?

arkadasim 2,5 aylik hamile ve yeni ögrendik hamile kaldigini

halbuki cok iyi kosullarda en iyi yerde yapilmisti ve kayma dahi olmamis spiralde ama buna ragmen HAMiLE !

simdi cikartamiyorlar spirali cikarttiklari anda bebek düsermis,ama cikartilmazsada arkadasim enfeksiyon kapacakmis

aglamaktan mahfoldu kizcagiz ,bir fikri olan var mi ?

3 ay önce taktırdım spirali. dr. aneztezi ile taktı, böylece refleksle karşılaşmadığı için gayet düzgün takabildi, 10 dk.lık bir anestezi ile ruhum bile duymadı. bu analmda atvsiye ederim. Ama spirale rağmen şu hamile kalanlar kafamı karıştırıyor yaw senağlama

benim bi arkadaşımda eşi istemedigi halde spiral taktırdı daha sonra ögrenki hamile kalmış eşimden gizli taktırdım diyemi diyerek şaşırmıştı oda

merhabalar ben iki farklı spirali de kullanıdm.iki çocuğumvar.ilkinden sonra normal spiral takdırdım.ama çok kanamam ve ağrım oldu.çıkarttırıp doğum kontrol hapı kullandım.ikinciden sonra mirena takdırdım.ama 1 sene boyunca hiç adet görmedim.ilk gittiğim doktor olabilir dedi.ikincisi çıkarmamıistedi.çünkü kist oluşmuş.şimdi çıkardım.hap kullanıyorum.kistimi de takibe aldılar.

Arkadaşlar, spiral taktırdım rahat edeyim diye, ama öyle çok olumsuz şeyler okudumki burada, güvenim gitti ve eşimi dışarı boşalttırıyorum iyimi bilmiyorumkismile

arkadaşlar bende 2,5 yıl spiral takılıydı çıkarttırdı hiç agrım olmadı hatta kanamam azaldı 6 gün sürüyodu şimdi 4.gün bitiyo çıkartıldıktan sonra hemen hamile kalan varmı veya ne kadar sürede hamilelik olur cevaplarsanız sevinirim çünkü çok tedirginim 5 ay oldu daha hamile kalamadım yardımcı olun bana!!!!!!!!

benim ilk spiralim kaydı....
çıkarttırmak zorunda kaldım 3 ay sonra tekrar taktırdım ve 4 ay oldu kontrolde yerinde görünüyordu
ama adet düzenim mahvoldu cok uzun sürüyor azalıp artıyor bazen şimdi 5 gün gecikti hala tık yok
umarım gebelik yoktur eyvahedigeldismile

sanirim kisiye gore degisiyor etkileri ama cesitli spiraller varmis kisiye yonelik dogru spirali taktirdiginizdan emin olun bence
ben bir sene once taktirdim once bir arastirdim dr la konustum uzun uzun anlatti adet duzenimi kac gun surdugunu filan sordu yasimi sigara kullanip kullanmadigimi..;
hormonlulari ve bakir olanlari varmis etkileri farkliymis bana dr oyle dedi...
ilk uc ay kanama yogun, hafif agrili, pis kokulu, ve uzun sureli adet olabilir dedi 5 gunse 6 gun olur dedi. ama sonra duzene girer dedi
oylede oldu suan bunlardan hic birini yasamiyorum cok rahatim yani taktirmadan once nasilsa ayni yani oncesindede duzensizlik agri problemim yoktu yine yok memnunum
spiralinizin hangisinden oldugunu size uygun mu ogrenin doktorunuzdan derim ben...;-)

çok fark var ben eczaneden almıştım 5 yıl önce ve bir daha korkudan gidip kontrol olmadım 3 gün önce çıkarttırdım ve herşey çok iyi çıktı bence kesin eczaneden almasın diğerleri kayma ve iltahap yapabiliyo riske atma bence

arkadaşlar riayı geçen ay çıkarttırdım bu ay adetim 10 gün gecikti ama evde yaptığım testlet negatif.ria çıkartıpta adeti gecikenler varmı.

gunaydın kzılar. dun taktırdım spralımı.. hemde saglıkoacagında. hıc canım acımadı ınanın. ki ebenın deıdgıne gore rahımım cok kocukmus kadın korkmus ama cok ıyı gectı. herkes sınek ısırıgı gbı bı sancı olacagını soyluyordu ama hıc bısey olmadı yemın ederım..

Arkadaşlar spiral varken ilişkide kanaması olan oldumu hiç anlamda veremedim adetime çok var ilişki sonrası bir miktar kanama oldu birde eşim penisinin birşeye değdiğini söyledi spirale değmiş olabilirmi hiç bilgisi olan varmı

valla bende ilk çocuğumu yapayım kısmet olursa ondan sonra taktırmayı düşünüyorum,ama benim adetlerim 4 gün sürer uzatır diye de korkmuyo değilim...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…