Spor hocasi oglumda zihinsel problem olabilecegini söyledi

Katılıyorum, çoğunluk hastalık yapıştırmaya hazır. Her ihtimali değerlendirmeli, üzerine "ZAMAN" harcanmalı diye düşünürüm. Benim ilkokul öğretmeni bilmem kaç yıllık hoca, bir ay gözlemledi. Müzik hocamız vardı ilkokul ikide başlayan, tek günden etiketi yapıştırsa herhalde benim müzik dersleri yalan olurdu. Öğretmen olanlar hemen üzerinize alınmayın çünkü mesleğini iyi yapanlara lafım yok ama bazı hocalar emeksiz baştan savıyorlar ve gerekçe olarak da çocuğa bir sorun yakıştırıyorlar.

Bizim lise zamanı özel ders veren bi mat. dershane hocamız vardı. Matematik konusunda belli bir sürede belli bir başarıya ulaştıramayacağı öğrencileri ayıklar "Bu çocuğun aklı matematiğe ermiyor, kavrama güçlüğü var" derdi. Böylece hep başarılı öğrencilerle çalışır, ününü "Ders verdiği hiçbir çocuk başarısız olmadı, mükemmel mat. hocası" diye korumaya devam ederdi. İlk dersten böyle çocuk ayıklayan hocaların olmaması mümkün müdür? Spor hocalığı da özelde ün ister ve mümkündür.

İlk günden çat "Zihinsel problemi olabilir" de geç. Çocuk hareketleri kaçırıyor diye ele.
Doktora gidiliyor sonra tahlil tetkik, ok yapılsın içler ferahlasın ama ikinci bir doktor görüşü/hoca görüşü de yok mesela.

Bu iki sene önceki halimiz:
"Sağlık Bakanlığı, hastanelerde tedavi amaçlı kullanılan tıbbi cihazların görüntüleme rakamlarını paylaştı. Türkiye, geçen yıl çekilen 11 milyon MR ile Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada yer aldı. Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Radyoloji Derneği, gereksiz çekimlerin önüne geçmek için “tetkik uygunluğu” sistemi üzerinde çalışmalara başladı"

İçimiz rahatlasın o kontrolden geçsin, içimiz rahatlasın şu ilacı da alsın, içimiz rahatlasın bi daha MRa girsin... 6 yaşındaki çocuk; 1 gündeki belki de 1 saatlik kurs içinde gözleniyor, 30 dk doktor odasında gözlemleniyor. 1 buçuk saatte tüm olasılıklar zihinlere işleniyor... Valla badmintonla ilk kez tanışan 6 yaşındaki çocuğun el-kol-zihin koordinasyonu kuramaması hali ışık hızında ilk önce hastalığa yoruluyor. Sinirlendiğim nokta zaman verilmeden hocanın kanaat getirmesi. Raket mi ağır geldi, topun havada nasıl süzüldüğünü mü algılayamadı, bulunduğu ortamdan mı çekindi, tuvaleti vardı odaklanamadı mı, oyunu sevmedi kendince dalga mı geçti, çocuk için yetenek göstereceği bir spor dalı değil mi vb...
Ama ne olur ne olmaz çocuğu götürelim hastaneye, çünkü hocası öyle dedi, öğretmenler bilir. Hayır her öğretmen sizin gibi değil, yeteneksiz öğrenciyi baştan ayıklama bahanesinde. "Ben öğretemem" mi diyecek? Çocuğa yapıştıracak bir sorun tabi.

Ben olsam ben de götürürüm, bir değil 2, 3 farklı doktora sorarım MRdan önce, ama o hocayı da sorgularım "Ne yapıyordu, neye göre buna karar verdiniz" diye yarım saatlik sorgulu sohbetten geçerdi kendisi. Ama veli hocaya hiç "Nasıl noooluyo yav?" demesin, sorgulamasın, hocaysa o bilir çünkü bunun eğitimini almıştır bu keskinlik yüzünden doktor pasıyla gereksiz ilaç kullanan çocuklar var. Burası Türkiye, bildiğini bile 10 kere sormalı, sorgulamalı insan.

+100000 bravo.

Her çocuk anne karnında öğreniyor ya zaten. Tövbestafurullah.

İşte işinin ehli birisi. Tebrik ediyorum. Şimdikiler çok yüzeysel, bilgisi olmadan konuşuyorlar. Öğretmen olarak amenna dikkat edilmeli, ama tek seferde olacak bir durum değil.
Direk yaftalıyorlar ben de bunu anlamıyorum. İyice ölç, tart, biç. Düşün. İncele. Ben voleybolu hala beceremem berbattım üstelik. Ama başka becerilerim vardı. Kimse de bana bu yaftalamayı yapmadı. Herkesin ilgisi alakası, yeteneği farklı.

Her insan farklıdır, bende de benzer bir hastalık var, araba kullanmakta bile zorlanıyorum, bugun hocayla kavga ettim, bana ehliyetin olsa bile trafige cikma dedi,.Voleybol, tenis vs. oynamaya çalışırken çok kurstan atılmışımdır beceriksizim diye. Anneme neden doktora götürmediniz dedim "çok boğazın sisiyordu zaten bir de onla ugrasmayalim" dedi. Ailem ilgisizdir maalesef. Siz uğraşın ama bir şey varsa ufak yaşta ortaya çıksın ki ilerde benim gibi olmasın.

Elbette var ki orada öğretmen, kendi uzmanlığının başında-mesleğinde, dirsek çürütmüş okumuş, çeşit çeşit çocuk görmüş etmiş ok. Küçümsenecek meslek asla değil ve bir o kadar da hassas, hele ki günümüz Türkiye'sinde veli-öğretmen ilişkilerine bakıldığında öğretmenlerin ezilmeye çalışıldığını ve çocuklar karşısında saygınlığının düşürüldüğünü görüyoruz bu inkar edilemez. Aynı şekilde velilerin de genellenip küçümsendiğini "Çocuğu yapıyorlar ama kendi çocuklarından haberleri yok" algısı içine yerleştirildiğini görüyoruz. Bu yüzden bu tip konularda engellenemez bir coşku oluyor.

Anne olarak elbette tartacak, "Ben fark ederdim, nasıl?" diye de düşünecek, hele ki bu gözlem çok çabuk gelişiyorsa. Ama öğretmenin ne durumda bu gözlemi geliştirdiği hiç sorgulanmamalı. Oldu canım. Her öğretmeni işinin mükemmeli zannetmek kadar büyük bir yanılgı da, her veliyi de hiçbir şey bilmez zannetmek Queen.

Aynen öyle, sınıf öğretmeni gibi belli bir dönem gözlemleyip, yaşantıları bilip, inceleyip, tartıp bu kanıya varılsa tabi ki üstünde durulmalı derim. Ama bu konuda çok yüzeysel gelişmiş bazı şeyler.

Umarım bu bahsettiğin algı değişir artık, umarım!

Badmington bir günde öğrenilecek bir spor değil atiklik dikkat hız ve tercübe gerekir ki 6 yaş çok küçük kas gelişimi
Her çocuktada aynı olmaz ki
Hadi 12 veya 14 olup yapamaması sorun var derdim ama tabi veli olarak yinede sağlık kontrolünden geçirin çocuğunuzu

Zihinsel yetersizlikler ,öğrenme güçlüğü, konusma bozukluklari rehabilitasyon merkezlerine goturulmeden anlaşılamıyor. Yanlış anlamayin ben öğretmenim ne kadar çok bu durumla karşılaştim ve hepsi de doktora goturduk emar çekildi gibi söylediler, sonrasında rehabilitasyon merkezinde anlaşıldı. Siz mutlaka en yakın rehabilitasyon merkezine gidin, onlar sizi belli yerlere yönlendirecektir.
Umarım birsey yoktur varsa da tedavisini yaptirirsiniz korkacak birşey yok.
Zihinsel yetersizlikler olan öğrencilerim var hepsi de gayet güzel şekilde hayatlarina devam ediyorlar.
Rehabilitasyon merkezleri çocuğa yaklaşımı da korkutucu olmuyor.

en iyi yanıtı bir uzmandan alırsınız bazen insanlar saçma sapan yorumlar yapar takmayın

Çocukta birşey yok bence de. Hastane para için mr çekmiştir. Kasları aşırı kuvvetli olamaz herhalde onu hoca güçlendirecek. Gönlünüzü ferah tutun. Sorun olsa zaten okulda kesin ortaya çıkardı..

Oncelikle boyle bir durum varsa gecmis olsun demek istiyorum
Biraz yorumlara baktim da herkes her isin uzmani olmus!!! Bahsedilen hastalik sadece badminton topuna vuramamakla tesbit edilecek bir sey degil, belki ogretmen genel motor hareketlerde bir problem gorerek soyledi ki bence iyi yapmis, arkasindan doktorunuz muayene etmis ve problem olabilir demis demekki ayni sikintiyi o da farketmis, annesiniz sizi anliyorum ama bu isle alakali hic bir egitimi olmayan sinif ogretmeninin yorumuna bakarak cocugunuzu doktora goturmemezlik yapmayin lutfen.Umarim cocugunuz sagliklidir ama bundan sagdan soldan bu siteden aldiginiz yorumlarla bakarak degil isin uzmanlarindan gelecek cevapla emin olun

boyle ogretmenkerın olması cok guzel bence ya demekkı ılgılenmıs yanlıs ve ya dogru bı tahlıl etmıs olsaydı bence de sız farkederdınız ıcınızı ferah tutun doktora gturmenız ıyı olmus ınsallah bıseycıgı yoktur Allah ım cumlenın evlatlarına ıyılık saglık versın. Ogretmene kızmayın kotuluk ıcın bısey dememıs

1- beden hocasını taktir ettim belki söyleyiş biçimi daha yumuşak olabilir ama bi gözlem yapmış demek ki ilgilenmiş
2-beden hocası kas gücüyle alakalı bi sıkıntıdan bahsetmiş siz zihinsel şeylerden bahsetmişsiniz. Her beyinle alakalı şey zekayı etkilemez kas gücünü etkileyen hastalıklar da olabilir
3- yemek yemek,kıfayet değiştirmek biraz basit hareket. Ağır seyler kaldırıyor mu bence bi bakın ( ağır dediysek kendi yapısına göre elbette)
4- doktor da bişeyler sezmiş yani bunu tek düşünen hoca değil hocaya da kızmayın
5- inşallah sıkıntılı bi hastalık yoktur siz gönlünüzü ferah tutun. Ama eğer ki varsa da Hocaya mutlaka teşekkür edip erken teşhis ben tedaviye kendinizi adayın
Allah yardımcınız olsun

Her ne kadar cogu kisi ogretmen bir derste nasil karar vermis dese de siz ogretmeninize kizmayin.. ogretmenin degerlendirme yaparken raket tutusu, topa vurusu vs gibi bir degerlendirme diil de direk el ayak vucut koordinasyonunu degerlendirdigini dusunuyorum.. doktora gidip yapmaniz gerekeni yapmissinizki suphelenilende cok buyuk dermansiz bir dert dill, gonlunuz rahat olsun bence artil..

benimde 6 bucuk yasinda 1. Sinifa giden bir oglum
var. ince kas gelisimi motor gelisimi vs inaniaz geri. 3.5 yasinda okumayi cozdu.. yazi yazmiyor hicbirsekilde ve yazisi cok kotu.. cift rakamli sayilari yazmadan zihinden toplayabiliyor. Ama gelin gorunki badmintoni gectim topa ayagiyla vuramiyor. Bende sizin gibi bir ogretmenin yonlendirmesiyle doktora gittim. Sonra rehnerlik ogretmenimiz zeka testine yonlendirdi. Zeka testimiz ustin zeka cikti. Maalesef bu durum ustun zekalardada goruluyor. Vucut hizi zeka hizina yetisemiyor. Yalniz bu arada oglum topa bile vuramaz diyorum ama 3 yasinda iki tekerlekli bisiklete binmeye basladi. Ince kas gelisimimiz cok kotu diyorum ama alet edavata cok meraklidir ve evde burkac cocuk masasi sehpa vs birkac sey var. onlari surekli tornavida ile soker ve tekrar kurar. Bszen ilgilerini ceken seylerdede daha yetenekli olabiliyorlar. Dusunsenize jalemi tutup adam gibi yazamayan cocuk tornavida vs kullaniyor...

Hiç üzülmeyin. Spor hocası çok doğru davranmış. Bir eksiklik fark etmiş gelmiş hemen anneyi uyarmış. Siz de ne güzel hemen harekete geçmişsiniz. Sorun nörolojik veya değilse bile bir çocuk fizyoterapistine götürün. Onun desteği ile kas koordinasyonu gelişir. Çok geçmiş olsun. İnşallah güzel haber alırsınız.

Maşallah ne güzel bir evladıniz var inanın böyle bir mesaja okadar ihtiyacım vardı ki dün keşke görseydim Gerçektende bir mucize gibi bir evlada sahipsiniz çocuğu geçtim kocaman insanlarız hala vida sökme çıkarma gibi işleri beceremiyoruz
3 buçuk yaşında okumaya başlamasına hayran kaldım Gercekten bunu laf olsun diye demiyorum çok özel bir çocuğa sahipsiniz bence geleceği gercekten çok parlak umarım çok güzel günlerini görürsünüz Sadece bir sorum olacak ince motor becerilerinde problem olduğunu ne şekilde anladınız hangi tetkik ve tahliller ile anlaşıldı yani

Bu konuda çok haklisiniz. Lisede okulumuzda kaynaştırma öğrenci vardı. Zihinsel olarak biraz geri. Biliyorsunuz bu rahatsızlıkta olan çocuklar ergenliğe girerken cinsel dürtülerini kontrol etmede zorlanıyor. Çocuk ergenliğe girdi. Öğretmenlere bile yürümeye başlamıştı. Ailesi çağrılmıştı. İlaç alması gerek diye. İlgilenen oldu mu ç? Tabi ki hayır. Öğretmenler art niyetli oldu.
Çocuk sonra ne oldu bilmiyorum? Ama tek bildiğim herkesin köşe bucak kaçması oldu. Yazık çocuk neden böyle yapıldığını bilmeden üzülüyordu. Ahhhh aileler. Çocuklar öğretmenden çok ailelerin kurbanı...

Çok sevindim her şeyin normal olmasına :) sadece yetenekle alakalıdır durum. Ben kendimi bildim bileli ip atlamada top oyunlarında hiç iyi değilim. Bütün derslerim karnede 5 gelirken beden eğitimi 4 gelirdi. Bilmiyorum neden ama beceremiyorum. Herkes spora yetenekli değil işte ama bu durum bende aşırı kitap okuma isteği oluşturmuştu. Bu açığımı onunla kapatıyordum içten içe sanırım.
Size de geçmiş olsun tekrar :)

Aslina bakarsaniz doktorumuza gore cok normal.. hicbir sikinti yok. Nitekim yapabildiklerine bakarsaniz gercektende yok. Sorunumuz duygusal zeka ile ilgili aslinda. Istemedigi seyi asla yapmiyor. Benim yanimda herseyi yapiyor ama okulda asla. Birazda mukemmeliyetcilik sorunumuz var tabi oda etken. Bugun yasadigim olayi anlatiyim size. Okuldan alicam sinif kapisina geldik. Oglum nasil agliyorbir arkadasi geldi. Herkes onjnla dalga geciyor onu kizdiriyorlar dedi.. olur canim oyle seyler arkadaslar arasinda ne diyorlarki dedim.. o okulda yapmasi gerekenleri hic yapmiyor, yazmiyor dedi.. cikista oglumla konustum annecim neden yapmiyorsin bak arkadasin boyle boyle diyor dedim.. onlar benimle dalga geciyorlar ondan yapamiyorum dedi... e tabi sinifta dalga gecilir korkusuyla yapmayinvada ogretmenler farkli dusunuyor.. oglunuz kac dogumlu bu arada?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…