Şu an öğretmenlik yapmak istiyorum ama 20 yıl sonra akademisyenlik düşünüyorum...

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Herkes kendi ekmegini yer. Devlet bana bu hakki veriyorsa sayet baskasina bir sey demek dusmez. Ogretmenlikten akademisyenlige gecisi daha saglikli buluyorumdur belki.
Anlayamadım. 20 yıl öğretmenlik yapan doktoralıya devlet öğretim üyesi olarak mı alıyor üniversiteye?

Cunku zaten o tez / tezler yazdirilirken amac o ogrencinin kadroya alinmasi. Cunku o ogrenci zaten lisans ya da y.lisanstayken hocalarinin dikkatini cekmistir. (Bak asiri iyi niyetli bakiyorum su an) ha bir de isin nepotizm boyutu var, bahsi gecen o tezlerin zaten ici bostur, niteliksiz bir aday tarafindan hazirlanmistir ama o niteliksiz adayin arkasinda dayisi vardir.

Hepimiz yasadik, yasiyoruz.

Diyelim ki aradan siyrildiniz, bir sekilde kadroyu aldiniz, bu seferde baslasin mobbing.

Cemaatcilik (dini cemaat degil, cemiyet, society) akademinin belini bukeli uzun zaman oluyor.

Konu sahibi senin konuna gelince, egitim bilimlerinde bu dediginiz mumkun mu bilemiyorum ama teknik bilimlerde belli bir is tecrubesi sizi akademisyen yapmasa da egitim gorevlisi yapabilir. Sanirim beklentiniz bu? Tabi bunun icin yine en az yl duzeyinde olmaniz gerekebilir.

ben de yüksek lisans yapıyorum muhedisim. beni de danışmanım tez yazma konusunda yönlendirme yapıyor onun istediğini yapacağım. doktora düşünmüyorum en azından Türkiye'de. ama en büyük hayalim mi evet. şuan bir hocamın projesinde çalışıyorum. bedava. sadece burs alıyorum küçük bir miktar. lisans eğitimi alırken Benzer projede çalışırken aylık asgari ücrete yakın burs alıyordum ama. akademi gerçekten çok zor bir alan. benim öğretmenim vardı lisede hemşireydi öğretmenlik yapıyordu. aynı zamanda doktora yapıyordu sanırım. şuan bir üniversitede öğretim görevlisi. ama küçük bir ilçede. doktora yaparken çalışabilmenjz için ideal mesleklerden birine sahipsiniz. öğretmenlerin çalışma saatleri daha az en azından derslerinize göre ayarlama yapılır. ben olsam başlardım doktoraya

Amaan hayat kısa şu an ögretmenlik yapmak istiyorsanız onu yapın 20 yıl sonrasina bakarsıniz. Belki istekleriniz değişecek. Ama 20 yil sonra akademiye geçecekseniz de bu geçen süreçte boş boş takılmamalı heybeyi doldurmalısınız. Yani alanınizda kendinizi geliştirmeli. Makale, bildiri, yayın yapmalısınız. Güncel yayınları takip etmelisiniz.

Keşke bizlerin planladığı gibi yürüse herşey ama biraz ütopik bir fikir.
Yıllarını bu amaçla harcayan bilime katkı sunan, emek veren yıllarca bekleyen insanları düşününce, MEB'da 20 yıl çalıştıktan sonra hop ben geldim diye girebilsek bu yol çoğu kişinin tercihi olurdu zaten diye düşünüyorum.

eğitim görevlisi diye bir unvan yok

öğretim görevlisi demek istediniz sanırım

öğretim görevlisi sadece meslek yüksekokullarında oluyor

ilgili kişi meslek lisesi mesleki branşlarının hocası ise, branşı meslek y.okullarında varsa olabilir
yoksa normal fakülte ise öğr. görevlisi olamaz

zaten şu anda öğretim görevlillerini dr. öğretim görevlisi ve doçent kadrolarına almıyorlar
söylentiye göe 2026ya kadar da almayacakmış YÖK öyle buyurmuş
2026ya kadar buradaki konu sahibinin doktorası bitmez zaten de bitse de 3-4 senedir bekleyen hocalardan dolayı epeeeeey bi' bekler

Ve hiç birini yapmamış birini alır otuttururlar hesap soran mı var? Şikayet etsen kime edeceksin? Hepsi hikaye yani
yoo ilanda xyz'nin karekökünün küpünü yapmış diyorsa onu yapan kişiyi alıyorlar

zaten ilan ona açılıyor

burada mesele şu:
üniversite içinde YL doktora bitirip, yayınlarını yapıp yükselecek olan (hak da eden) kişi için de üniversite sanki dışarıdan alacağı kişi gibi ilana çıkıyor...e o ilana başkası başvurmasın diye zaten konusunu yazıyorlar.

çünkü ilana çıkmak zorunda
kanun böyle

YÖK dese ki "kendi içinizdeki doktorasını bitirmiş dr öğr üyesi olacak ya da doçentliğini almış doçent kadrosuna atanacak, profluğu (unvan) gelmiş prof kadrosuna atanacak adamların ilanını ayrı açın, yeni kadro ilanını ayrı açın o zaman ak koyun kara koyun belli olacak ama çözüm üretmeye gönülleri olmadığı için hiç öyle bir zahmette bulunmuyorlar...

unvan başka şey kadro başka şey akademide olmayan bunu bilmiyor tabi

Ogretim gorevlisi dedigim kadro evet. Ezelden beridir karistiriyorum adini, herneyse. Konu sahibinin bu durumda isine yaramiyor zaten.

Ünsüz bir akademisyen olarak soyluyorum: cook zor. Ben docentlige hazirlaniyorum hali hazirda dr.ogr.uyesiyim bana bile docent kadrosu yok kurucularindan oldugum bolumde docent olsam kadronun gelmesi icin 5 yil fln beklemem lazim. Hani kadroyu kendime ben talep ediyorum bolum baskan yardimcisiyim ama bana bile gelmez... cok doguya gitmek lazim.

Aaaa bu sey degil mi, ben? Daha 1.siniftayken hocanin actigi 'gonullu proje gruplarina' katildim. Lisans ogrencileri icin TUBITAK projeleri aciliyordu onu yazdim kazandim. Lisans bitene kadar gece gunduz, kisin 1 hafta koca yaz sadece 2 hafta tatil yaparak calistim. Hocam da sagolsun mobbing kralicesiydi, gece 21.00lere kadar gelecegim gelecegim diye beni kampuste bekletirdi 'tek bir imza atmak icin'. Gece 1.00'de mail atar sabah 9.00'da yaptin mi diye sorardi Senelerce haftanin 7 gunu bedavaya calistim cunku haftasonu gitmesek kolacan etmeye gelirdi, arardi hemen neredesin? diye.

Tabii bu kadar iskencenin ardindan mezun olup yuksek lisansa basladigim gibi arastirma gorevlisi kadrosu aldim, hocam beni asistani olarak almak istedigi icin. Bizde hocalar kendine asistan ogrenci secerdi, her kadro acildiginda bir hoca kendi ogrencisini alirdi arastirma gorevlisi kadrosuna.

Sonuc yuksek lisans bitirdigim gibi istifa edip yurtdisina doktora yapmaya gittim. Akademisyenligi tamamen biraktim doktorami bitirdim ama su an global bir sirkette ekip lideriyim, tempo daha yuksek ama cok daha mutluyum. Akademik ortam insanin ruhunu emen bir yer.

Hepsi boyle. Belki spesifik bolumlerde durum farklidir doktor, hemsire gibi bilemiyorum ama mühendislik iibf al birini vur otekine.

Gecelerce ceviri yapip, grafiklere doktugum tum verilerin ustune coktulwr. Guya projeden para alacaktik, gala gecesine katilacaktik. Ses soluk cikmadi. Ben tez asamasinda hocayla konustum. Oda acik acik herseyi anlatinca tez mez yazmadim. Icimdeki hevesi öldürdüler. Gidip hangi isi yaparsak yapalim en kotu ihtimalle sigorta+asgari ucret aliyosun ve calisma saatlerin belli. Bu akademidekuler vampir gibi, nerdeyse ruyanda bile calismani bekliyorlar

Memlekette genel olarak kimse çözüm üretmiyor zaten. Üreten üç dört kişi varsa onlar da özel sektör çalışanları. Çivi iyice çıkmış durumda,artık düzeleceği de yok. İyi ki zamanında bana yapma demişler de uzak kalmışım akademiden vsden. Hiç benlik işler değilmiş nasıl bir kafayla ünide kariyer planladıysam artık.

Bence bize konu sahibine yaşadığı hayal dünyasında mutluluklar dilemek düşer.

Şu anda doktoraya devam etme gayemiz yoksa 20 yıl sonraki yorgunluk, yılgınlık ve tükenmişliğiniz ile akademik kariyerinize nasıl devam etmeyi planlıyorsunuz? Ben gerçekten merak ediyorum. Çünkü varsa bir yolu ben de öğrenmek isterim akademik kariyeri üstünde halen çalışan biri olarak
On yıllık özel sektör maceramdan sonra geri döndüm ve bu yaştaki ders çalışma tempomdan o kadar bunalıyorum ki bazen "keşke şu anda üstüme uçak düşse de şu makaleyi yazmak zorunda olmasam" diyorum

Ogretim görevlisi kadrosu var evet fakat o daha nadir acilan bir kadro gibi

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…