- Konu Sahibi muallimekiz
-
ihtiyaç nedeniyle tahliye de icrada açılabiliyor sanırım.ihtar gerekli mi öncesinde?
Ödenmemiş kira olsa da icra yokuyla tahliye talep edilir.Tahliye taahhüdü yok ama sanırım. O zaman en güzeli alyevav adlı yazarın dediklerinden yola çıkabilirsiniz. Ödenmemiş kira, taahhütname olsaydı icra yoluyla tahliye talep edebilirdiniz. Ama şu aşamada icra mantıksız oluyor. Eğer başka bi eviniz yoksa onu ispat edebilirseniz eğer, o eve siz geçebiliyorsunuz diye biliyorum. Hukuk dava kısmını bilmiyorum.
Tahliye taahhüdü yokken örnek 14’e başvurmadım ben hiç. Örnek 14 için evet kira sözleşmesinin bulunması yeterli, söylediğinizin işe yarama durumu var. Ama bence süresi geçmeden sulh mahkemesinde dava açmak daha mantıklı. Yani dosya benim önüme gelse sulh mahkemesinde dava açarım. Çünkü artık bence kiracılar da çok aydınlandı nasıl itiraz etmesi gerektiğini biliyorlar.Ödenmemiş kira olsa da icra yokuyla tahliye talep edilir.
Sonuçta bunun imzaya itirazı var onu var bunu var belki itiraz eden toplu itiraz edecek açık ve net imzaya itiraz etmeyi unutacak. Örnek no 14 örnek no 7 den farklıdır ve onlarca teknik ayrıntısı vardır.
Dolayısıyla icra mantıksız değil tamamen.
Örnek no 14 e usule uygun itiraz edilmediği için ev sahibi lehine karar çıkan dosya görmüştüm ben. imzaya açık itiraz edilmemişti genel itiraz vardı dosyada.Tahliye taahhüdü yokken örnek 14’e başvurmadım ben hiç. Örnek 14 için evet kira sözleşmesinin bulunması yeterli, söylediğinizin işe yarama durumu var. Ama bence süresi geçmeden sulh mahkemesinde dava açmak daha mantıklı. Yani dosya benim önüme gelse sulh mahkemesinde dava açarım. Çünkü artık bence kiracılar da çok aydınlandı nasıl itiraz etmesi gerektiğini biliyorlar.
Aynı anda hem sulhte hem de örnek 14 den ötürü icra mahkemesinde dava açan meslektaşa denk gelmiştim. Derdestlik itirazı ile karşılaştı ama karar ne yönde çıktı bilmiyorum. Emsal kararlara bakıp aynı anda ikisine başvuru da denenebilir.
Kaç yıllık sözleşme yaptınız, şuan sözleşme uzama evresinde mi bilmiyorum ama sözleşme bitince yenilenmeyecrğine dair ihtar olmazsa o sözleşme uzar. Sonra 10 yıl çek ceremesini.A
Arabulucu dediler zaten. Ama ihtar konusunda mutabık değiller
Öncelikle ben hanımefendiye cevap vermiştim. :) örnek 7 ne mânâ anlayamadım:) Ödenmemiş kira alacağı için Örnek 13 oluyor, örnek 7 değil onu da demedim onu siz çıkarmışsınız konuyla hiç bağlantısı yok. Örnek 13 diye yazmıştım. Ödenmemiş kira borcu için haciz ve tahliye talepli icra başlatılabilir. Kiracı 30 gün içinde borcu ödemek zorunda. Eğer itiraz etmez ve borcu da ödemezse haciz talep edebilir, borcu için haciz yapabilirsiniz, mahkemeden kararla muhafaza tahliye de talep edebilirsiniz. Ama örnek 13 genel manada, kira alacağı için haciz ve tahliye talepli oluyor.Ödenmemiş kira olsa da icra yokuyla tahliye talep edilir.
Sonuçta bunun imzaya itirazı var onu var bunu var belki itiraz eden toplu itiraz edecek açık ve net imzaya itiraz etmeyi unutacak. Örnek no 14 örnek no 7 den farklıdır ve onlarca teknik ayrıntısı vardır.
Dolayısıyla icra mantıksız değil tamamen.
ihtar çekmenizi öneririm, davalarda ihtar şartı var çoğunluklaKiralık evime kendim geçmek istiyorum. 20 aralıkta sözleşme bitiyor. Avukat arayışına girdim. Biri ihtara gerek olmadan dava açacağız dedi. Diğeri önce ihtar göndereceğiz sonra 21 aralıkta arabulucu olacak dedi.
Bir başkası ihtar göndereceğiz ama 20 aralıktan sonra dedi.
Sözleşme kayıp biri illaki olacak diğeri gerek yok dedi. Zaman yaklaşıyor kafam karıştı adım atamıyorum . Doğru tek değil midir?
Spesifik bir konuda nasıl bu kadar farklı fikir olabilir?
ihtar gonderirsem ve 20 aralık tarihine kadar ev sahibine ulasmazsa süreç ne olur?
Başka bir avukat. Sözleşmeye yakın ihtarsiz dava açarız dedi diye biraz geciktim.
Çok sıkıntılı bir durumdayım.Lütfen kira konusunda tecrübeli biri yardım edebilir mi? Hangi avukatla devam etmeliyim? Çünkü bana zıt geliyorlar
Birincisi kira sözleşmeniz belirli süreli kira sözleşmesi bile olsa eğer 1 yıl sonunda ev tahliye edilmedi ve siz de itiraz etmediyseniz sözleşmeniz artık belirsiz süreli sözleşme kabul edilir. Durumun böyle olduğunu varsayıyorum. Belirli süreli sözleşmelerde ihtar şartı aranmaz hatta bu süreci sadece uzatır.Kiralık evime kendim geçmek istiyorum. 20 aralıkta sözleşme bitiyor. Avukat arayışına girdim. Biri ihtara gerek olmadan dava açacağız dedi. Diğeri önce ihtar göndereceğiz sonra 21 aralıkta arabulucu olacak dedi.
Bir başkası ihtar göndereceğiz ama 20 aralıktan sonra dedi.
Sözleşme kayıp biri illaki olacak diğeri gerek yok dedi. Zaman yaklaşıyor kafam karıştı adım atamıyorum . Doğru tek değil midir?
Spesifik bir konuda nasıl bu kadar farklı fikir olabilir?
ihtar gonderirsem ve 20 aralık tarihine kadar ev sahibine ulasmazsa süreç ne olur?
Başka bir avukat. Sözleşmeye yakın ihtarsiz dava açarız dedi diye biraz geciktim.
Çok sıkıntılı bir durumdayım.Lütfen kira konusunda tecrübeli biri yardım edebilir mi? Hangi avukatla devam etmeliyim? Çünkü bana zıt geliyorlar
Belirsiz süreliye dönmez. 1 yıl uzadığı her dönem belirli süreli olarak devam eder. Bu uzamalar 10 yılı tamamladıktan sonra artık belirsiz süreliye döner kira sözleşmesi.Birincisi kira sözleşmeniz belirli süreli kira sözleşmesi bile olsa eğer 1 yıl sonunda ev tahliye edilmedi ve siz de itiraz etmediyseniz sözleşmeniz artık belirsiz süreli sözleşme kabul edilir. Durumun böyle olduğunu varsayıyorum. Belirli süreli sözleşmelerde ihtar şartı aranmaz hatta bu süreci sadece uzatır.
Durumunuzun belirsiz süreli sözleşme olduğunu kabul edersek eğer; kiraya veren kira sözleşmesinin yenilenme tarihinden itibaren en geç 3 ay öncesinde kiracıya yazılı fesih bildirimde bulunmalıdır. Davanın bu süreler gözetilerek 1 ay içerisinde açılmış olması gerekir. Aksi halde yeniden fesih sürelerinin gelmesi beklenmelidir.
Yanlışınız var :) Sözleşmede bir süre belirlenmişse, sürenin sona ermesi ile kira sözleşmesi kendiliğinden sona erer. Taraflar bir anlaşma yapmadan kira sözleşmesini sürdürürlerse kira sözleşmesi belirsiz süreli sözleşmeye dönüşür.Belirsiz süreliye dönmez. 1 yıl uzadığı her dönem belirli süreli olarak devam eder. Bu uzamalar 10 yılı tamamladıktan sonra artık belirsiz süreliye döner kira sözleşmesi.
Asıl sizin yanlışınız var :) kanun maddesi devamında konut ve çatılı iş yerleri için ayrı bir düzenleme vardır. Tbk 347/1 bu konuda açıktır. Her sene 1 yıl uzayan sözleşme belirli süreli olarak kalmaya devam eder. Hatta bazı mahkemeler bunu 1+10 yıl olarak karara bağlıyor. Yakın zamanda süre ile alakalı böyle bir dava kazandık ayrımlara dikkat etmenizi öneririm iyi gecelerYanlışınız var :) Sözleşmede bir süre belirlenmişse, sürenin sona ermesi ile kira sözleşmesi kendiliğinden sona erer. Taraflar bir anlaşma yapmadan kira sözleşmesini sürdürürlerse kira sözleşmesi belirsiz süreli sözleşmeye dönüşür.
TBK madde 327; ” Açık veya örtülü biçimde bir süre belirlenmişse, kira sözleşmesi bu sürenin sonunda kendiliğinden sona erer. Taraflar, bu durumda, açık bir anlaşma olmaksızın kira ilişkisini sürdürürlerse, kira sözleşmesi belirsiz süreli sözleşmeye dönüşür.”
Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2017/5595 Esas 2019/1993 nolu ve 13 Mart 2019 tarihli kararında;
“Belirli süreli kira sözleşmelerinde, belirlenen sürenin dolması halinde taraflar arasında açık bir anlaşma olmaksızın kira ilişkisi sürdürülürse kira sözleşmesi belirsiz süreli sözleşmeye dönüşür.”
Tam tersi 10 yıl tahliye süresinin dolduğu yıldır. Hiçbir sebep olmaksızın 10.yılın sonunda bildirimde bulunarak tahliye talep edebilirsiniz.
Yargıtayın belirsize dönmez diyor. Ben belirli olarak açıyorum hepBirincisi kira sözleşmeniz belirli süreli kira sözleşmesi bile olsa eğer 1 yıl sonunda ev tahliye edilmedi ve siz de itiraz etmediyseniz sözleşmeniz artık belirsiz süreli sözleşme kabul edilir. Durumun böyle olduğunu varsayıyorum. Belirli süreli sözleşmelerde ihtar şartı aranmaz hatta bu süreci sadece uzatır.
Durumunuzun belirsiz süreli sözleşme olduğunu kabul edersek eğer; kiraya veren kira sözleşmesinin yenilenme tarihinden itibaren en geç 3 ay öncesinde kiracıya yazılı fesih bildirimde bulunmalıdır. Davanın bu süreler gözetilerek 1 ay içerisinde açılmış olması gerekir. Aksi halde yeniden fesih sürelerinin gelmesi beklenmelidir.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?