Taziye rezaleti

Yılllar önce bir taziyeye katıldım

Hoca geldi okudu sonunda Türkçe dua etti

En çok amin i de Alllah hayırlı ticaretler, bol kazançlar versin dediğinde duyduk

Hayatımın şokuydu

Ha bir de dua ve helalliği nerede ise tüm mahalleye istedi de asıl cenazesinde olduğumuz kişiye şöyle bir üstünkörü değindi

Yani merhuma eşine dostuna anasına babasına komşusuna yoldaşına vs vs

Maalesef artık sadece taziye evinde değil camide sohbet muhabbet edip kahkaha atanları gördü gözlerim Annesinin cenazesinde ayakkabı çanta kıyafet uyumlu kombin yapanları gördüm. Birde gözlük takanları anlamam o acı üzüntü de gözlüklerini bulup takmaları hayret verici Siz çok güzel yapmışsınız

Nedendir bilmiyorum ama bizdede ölmüşün hayrına arkasından yemek dagıtılır

İşte o yemek evde verilen davet değil aslında, ihtiyacı olan insanlara gizlice verilir ölen kişinin hayrına, aslı budur. Taziye evinde yemek pişmeyeceği içinde komşular aileye destek olmak için yemek yapıp götürürler, çok küçüktüm annemle bir taziyeye gitmiştik dün gibi hatırlarım su istedim diye çimdirmişti beni rahmetli çıkınca içiririm sus şimdi diye, çok ayıptı taziye evinde insanlardan su bile istemek

Arkadaşlar arasında taziye evinde yemek yenmesini ayıp bulduğum için baya hayretle karşılanmıştım :) bizim oralarda dediğiniz gibi su bile istenmez çok zaruri olmadıkça.

Yemek yapıp getiren yokki artık eski komsuluklar akrabalıklar bitmiş
Eskiden o yemekler ev sahipleri yemek yapamaz o evde ocak sönmüştür onlar yesin diye verilirdi bizde de
Artık Dernekler var oralarda bizim taziyeler kabul edilir yemek firmasıyla anlasılıp kapıdan herkes girebilir arta kalan yemekler özellikle dagıtılır vs

Benim bildiğim cenaze evine başsağlığı için yemek gider, yemek yenmeye gidilmez. İnsanlar çok garip oldu. İyi yapmışsınız. Ölenin hatrına da orada uyusun
Düşünceli insanları, acıya saygı gösterenleri tenzih ederim ama maalesef artık cenaze evleri aşevi muamelesi görüyor, babam öldüğünde acıdan ciğerim yanıyordu, zaten o haldeyken gözünüz yeme-içme görmüyor, boğazınızdan bir kaşık çorba dahi geçmiyor ama insanlar sanki acınızı paylaşmak için değil de yemek yemek için gelmiş gibi davranmıyor mu sinir küpüne dönüyorsunuz, ben babamın cenazesinde mutfağımıza gidip yemek yapmaya çalışanları sağolun ama bizim acımız var yemek görecek halimiz yok dediğimde uzaktan gelenler olur aç gelirler ayıp dediklerinde rahmetli babamın hatrına dilime gelenleri yuttum

Yine bir taziye evine gitmiştim pratik olsun diye etli pilav tatlı vs ikram ediyorlardı, ki hiçbir cenaze evinde yemek yiyemem, o acıyı biliyorum çünkü boğazıma düğümlenir herşey ama insanların 2'şer tabak yiyip evde beyim var, torunlar var, akşama da oğlan gelir diyerek evlerine servis istemelerine yok artık demişliğim var.

Ahdettim ki eşimde vasiyet etti, hangimiz önce ölür Allah bilir ama asla evde yemek pişmesine izin vermeyeceğiz, gelen acımızı paylaşmaya gelsin lütfen.

Büyük konuşmak istemem ama hic birşey dağıtmakla uğraşmam öyle acı günümde ... zaten benim ciğerim yaniyor,milletin karnını doyurma derdine düşmem ... he o 7 mevlüdü 40 mevlüdü adetleri de var bizim buraların resmen dedikodu kazani ,hiiic işim olmaz
Cok iyi yapmışsınız giderek ... merak ettim sonrası soze trip attımı?

Ya aynısını geçen yaz yaşadım daha 47 48 yaşında hayat dolu kadın 2 ay içerisinde vefat etti hastalık sürecinde de azçok gittik geldik bide doğumuma 2 hafta falan var taziyeye gittik millet gülüyo konuşuyo ellerinde çaylar kadının kızları var hem perişan haldeler hemde arada bi mutfağagidip iş güç yapıyolar gelene tatlı tuzlu tabak hazırlanıyo ven gidince aa hemen tabak hazırlasınlar dedi birisi yok ben yemiycm dedim neyse sonra mutfağa geötim kızlarından biri hem ağlamklı hem çay servisi yapıyo sinirim bozuldu otur ya ne bu rezalet dedim otur yasını yaşa yok ayıp diyo bşlarım ayıbına annen vefat etmiş millet hizmet bekliyor bende sesli bi şekilde ayıp balla bu iş çığrından çıkmış millet yemeğemi geliyo buraya dedim bozuldular ama umrumda dadeğil daha öncede bozdum bu taRz yerlerde yine bozarım

Cenaze evinde dedikodumu..?? Bir yandan Allah bir yandan Yallahh demişler resmen ,rezalet. Bizim burda da taziye yemeği diye birşey kalmadı gelenlere pide ayran veririz o kadar . Koyun can ,kasap et derdinde yoksa.

Pişirilmiyor zaten dışardan söyleniyor hem de pide lahmacun ayran filan oldu olcak gençler için pizza kola söylesinler dominostan.
Yok bizdede pişirilmez valla , akraba komşu getirir evde bulunsun diye oda yani . Hiç bişey ikram etmesende arkandan konuşurlar bi pilav koymadı önümüze diye

Arkadaşlar arasında taziye evinde yemek yenmesini ayıp bulduğum için baya hayretle karşılanmıştım :) bizim oralarda dediğiniz gibi su bile istenmez çok zaruri olmadıkça.

Her şey o kadar değişti ki
6 ay önce kardeşim mevlit yaptı yeni evine taşınınca, abla olarak mecbur katıldım; kuran okunuyor kadınların bir kısmı mutfakta yemek derdinde, bir kısmı çocukları oynatma derdinde, okuyan hoca kızardı bozardı dört kişi dinledik okunan kuranı, sonrasında kardeşime beni bir daha çağırmayın , günaha giriyoruz dedim diye gönül koydu bana. Eskiden çıt çıkmazdı kuran okunurken, herkes saygıyla dinlerdi. Yıllarca hep çalıştığım için bu tür toplantılardan hep uzak kaldım yeni usulleri anca görüyorum hayret içindeyim. Rahmetli annemin cenazesinde çok kalabalıktı, gelen giden, yiyen içen, bir sürü absürt şey, iş arkadaşlarım gelmişti, rica ettim beni evime bıraktılar, çok gücüme gitmişti yaşananlar o zaman o yüzden artık duamı evde ediyorum, katılmıyorum böyle şeylere, kuranı da eşim okuyor ben dinliyorum birlikte dua ediyoruz yeter diğer türlüsünü içim almıyor insanlar bana kızsada

Adetlerimizden nefret ediyorum gerçekten ölünün sevabina tok milleti dogurcagina fukaraya harcansa ya

Bu büyük bir yanlıştır cenazesi olan kişinin evinden yeyip, içilmez günahtır kolu, komşu ve diğer akrabalar yiyecek yapıp cenaze evine getirmeli hem uzaktan baş sağlığına gelenler yesin hemde yakını ölen kişi yesin diye insanlar o üzüntüsünde birde gelene gidene ne yedircem ne içircem diye düşünüyor üzüntüsünü bırakıp ayrıca lokmadır, helvadır ölünün ruhuna hiç bir faydası yok ona bu saatten sonra sadece okunan dualar ruhuna gider.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…