Bazen su insanlari gordukce Ya rabbi akil dagitirken bu kulun saklanmis mi napmis diyorumVan depremi sonrasında uzun süredir beni arayıp sormayan bir arkadaşım “yakın arkadaşlarından ölen yok mu?” diye kendine magazin gündemi yaratmaya çalışmıştı, onu hatırladım şimdi.
Konu sahibi iyi yapmışsınız. Hatta fazla sabretmişsiniz.
Batılılaşma ile pilav üstüne karabiberi nasıl bagdastirdiniz merak ettimİnsanlar cenaze evlerinde yedikleri pilavın üzerine karabiber ister oldu.Batılılaşma adı altında bütün değerlerimizden uzaklaştık.Çok üzücü
Antropolojik araştırmalara göre kökeni ilkel döneme dayanıyor bu adetlerin.İç yamyamlık olan topluluklarda, dışarıya yemek veriliyor, dış yamyamlık olan topluluklarda dışarıdan yemek getiriliyor.Haaa şimdi mesele zaman içinde başka boyutlara evrilip, adet, gelenek, görenek insanların acısı var boyutuna taşınmış doğal olarak ama ilk çıkış noktası, simgesel yamyamlığın devam ettirilmesi.Nedendir bilmiyorum ama bizdede ölmüşün hayrına arkasından yemek dagıtılır
Bana bu da yanlış geliyor.Bizde cenaze evinde yemek pişmez. Eş dost akraba tencere tencere yemek getirir hem ev ahalisi hem gelen giden yer
Biri yazmıştıArtık bu işler doğuda öyle bir hal almış ki arkadaşlar insanlar kredi çekiyormuş taziye yemeği için. Bunların tamamen kaldırılması için de halk uğraşmaya başlamış her yerde kaldırılmalı. Millet etli pidenin tavuklu pilavın helvanın derdine düşüyor
Teyzem rahmetli olduğunda gördüm bendeAnnemle komsunun cenazesine gitmiştik. Ince belli bardaktan degil de büyük bardaktan cay getirdiler deyip laf soyleyip yenisini istemişti.
Hic unutamiyorum bu olayi.
Dedemin cenazesi de cok kalabalikti. Kapinin onu bir suru sehirden plakali arabalarla doluydu-seveni coktu rahmetlinin. Hal boyle olunca o kalabalikta birbirini yillardir gormeyenler gördü, cocukluk arkadaslari-eski is arkadaslari- uzaktan akrabalar falan fisman. Bir baktim herkes keyfi yerinde sohbet ediyor bahcede. Adeta kokteyl havasi.
Nitekim ates dustugu yeri yakiyor...
Cidden bu adet nasıl birebir çıkış amacının tersine dönüştü anlamak güçO cenazelerde pide dagitmayi kim cikardiysa agzina pide kuregiyle vurmak lazim. Onceden cenaze evine yemek ekmek falan goturulurdu simdi millet yemek yemege gidiyor gercekten hos degil
Ben soyle dusunuyorum bizim ailemiz icin baska sehirlere dagilmis durumdayiz ve atiyorum bir cenaze olunca a sehrinden b sehrine gitmemiz gerekiyor eee o sehirde ev vs yok cenaze sahibi disaridan gelenin karnini doyuruyor. Ama.artik gun havasina girmis durumda bu. Baba tarafimda daha farkli bir adet var. Cenazeden bir kac gun sonra olenin hayri icin yemek yapilir ve konu komsu cagrilir yemek verilir en azindan senin belirledigin saat ve yerde tek seferde bitiyor. Birilerininn cani yanarken kenarda birilerinin pidenin tadini konusmasi birbirlerine orgu ornegi vermesi gercekten hos degilCidden bu adet nasıl birebir çıkış amacının tersine dönüştü anlamak güç
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?