Taziye rezaleti

Belki bana kızabilirsiniz ama ölenin ardından gelen gidene yemek vermek bana aşırı saçma geliyor. Benim cenazem var, bir zahmet millete ne yedirsem derdine de düşmeyelim ya. Aileme söylediğim tek şey var ölümümle ilgili. Eğer sizden önce gidersem benim için kimseye yemek vermeyin. Eğer verecekseniz sokak hayvanlarina mama ve yoksul insanlari doyurun.. diyorum.

Bazen su insanlari gordukce Ya rabbi akil dagitirken bu kulun saklanmis mi napmis diyorum insani zorla gunaha sokar bublnlar. Densiz insan musveddesi. Diriye saygi zaten yok ölüye de kalmamis artik. Yazik vallahi

En kötü anılarım içinde bunlar maalesef. Babamı gömdük, kapıdan girdik, daha kabanımı çıkarıyordum ki elime pide kutusu tutuşturuldu. Ayranlar, pideler, ayran istemeyene kolalar derken babamın duasını dinleyemedim bile.

4 sene sonrasında aynı şey dedemin cenazesinde de oldu. Onun duasını da dinleyemedim. Üstelik bu sefer "oğlana da götüreyim, fazla varsa versene, bu su soğuk değil soğuk getirir misin?, tatlı var mı daha?" diyenlerle de karşılaştım. Kahkahalar, dedikodular. Gözüm görmüyor, kafamı koymak istiyorum sadece bir köşeye ama mümkün değil herkes yiyor, herkes ama herkes yiyor, durmadan yiyorlar. Asla unutamıyorum.

Bir de bir gün de değil. Üç gün, sonra bir de yedisinde, sonra kırkında vs. Ben çocukken annem dayısını kaybetmişti. Sene 98, gittik, cenaze evine herkes yemek getiriyordu. Ne ara bu hale geldik biz? Şimdi belediyeler ilk gününü karşılıyor, pideler, ayranlar getiriyor.

Öldükten sonrası için tek vasiyetim, asla ama asla kimseye yemek verilmesin. Sokak hayvanlarına mama dağıtsınlar eğer varsa ardımda kalan sevenlerim ama kimse acısının içinde gündeymiş gibi dedikodu yapan insanları beslemesin.

Nedendir bilmiyorum ama bizdede ölmüşün hayrına arkasından yemek dagıtılır
Antropolojik araştırmalara göre kökeni ilkel döneme dayanıyor bu adetlerin.İç yamyamlık olan topluluklarda, dışarıya yemek veriliyor, dış yamyamlık olan topluluklarda dışarıdan yemek getiriliyor.Haaa şimdi mesele zaman içinde başka boyutlara evrilip, adet, gelenek, görenek insanların acısı var boyutuna taşınmış doğal olarak ama ilk çıkış noktası, simgesel yamyamlığın devam ettirilmesi.

Yemesi içmesi değil de (onu da tasvip etmem asla yiyip içmem cenaze evinde imkanım varsa yemek yapar götürürüm) hayatımda en unutamadığım cenaze mezarlıktaydık iş yerindeki abimizin 5 yaşındaki kızı lösemiden ölmüştü Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun

Gömülücek herkes ağlıyor yavrucak çok çekti çok şeyler yaşadı diye arkada duran tabiri caizse “adamlar” kıkır kıkır gülüp maç sohbeti uzun zamandır görüşemedikleri dostlarıyla kahkahalar atıyordu midem bulandı delici bakışlarımdan sonra kendilerine bir nebze olsun geldiler ama sonra aynı tas aynı hamam o zaman dedim insanlık bitmiş içimizdeki vicdanı merhameti çoktan en derin kuyulara atmışız...

Bizde cenaze evinde yemek pişmez. Eş dost akraba tencere tencere yemek getirir hem ev ahalisi hem gelen giden yer
Bana bu da yanlış geliyor.
Kayınbabam vefat etti 7gün evde yemekler yendi bulaşıklar yıkandı çaylar içildi.
Sadece evde kalanlar için yemek getirilmeli bence.
Diğer insanlarda bunu bilmeli ona göre yiyip gelmeli.

Biri yazmıştı
babam öldüğünün üçüncü günü bir akrabam niye karabiber koymadınız pilava diye bana kızarak sormuştu o an karabiberi kafasına atmamak için kendimi zor tuttum diye

Cidden çok iğrenç bir hal almaya başladı bu adetler
İyi bir şey için ortaya çıkıp amacından saptıkça sapmış
Normalde ölü evinde yemek yapılamaz diye konu komşu bir şeyler getirirmiş ve orada çok oturulmazmış
Şimdi sağlığında bir nasılsın demeyen komşular ölü evinde kırk gün oturuyorlar
İşten çıkan kocalarını oğullarını akşam yemeğine eve gitme burada yemek var diye çağırıyorlar

Teyzem rahmetli olduğunda gördüm bende
Misafire dağıtılacak lahmacunları evine isteyenler
Niye plastik tabak bardak kullandınız diye hesap soranlar düşündükçe geriliyorum

Geçenlerde görmüştüm bunu tam sizin durumunuzu özetliyor.Bu gereksiz adetlerin biran önce yok olup gitmesi dileğiyle.İnsanların acılarına bile saygı kalmadı artık.

O cenazelerde pide dagitmayi kim cikardiysa agzina pide kuregiyle vurmak lazim. Onceden cenaze evine yemek ekmek falan goturulurdu simdi millet yemek yemege gidiyor gercekten hos degil
Cidden bu adet nasıl birebir çıkış amacının tersine dönüştü anlamak güç

Keşke adap bilsek. Diyecek çok şey var ama neyi nasıl söylesem bilemedim. Ölünün ‘sevabı’ yemeğini yiyerek değilde dua ve Kuran ile çoğaltılırdı benim bildiğim. Keşke ölüye olan saygıyı koruyabilseydik. Bu tür toplantılardan nefret ediyorum.

Çok haklısın. Bu paylaşımın çoğu insana kendini yoklama ve böyle bir durumla karşı karşıya kaldığında nasıl davranması hakkında bir yol olur. Doğru olanı yapmışsın.

Cidden bu adet nasıl birebir çıkış amacının tersine dönüştü anlamak güç
Ben soyle dusunuyorum bizim ailemiz icin baska sehirlere dagilmis durumdayiz ve atiyorum bir cenaze olunca a sehrinden b sehrine gitmemiz gerekiyor eee o sehirde ev vs yok cenaze sahibi disaridan gelenin karnini doyuruyor. Ama.artik gun havasina girmis durumda bu. Baba tarafimda daha farkli bir adet var. Cenazeden bir kac gun sonra olenin hayri icin yemek yapilir ve konu komsu cagrilir yemek verilir en azindan senin belirledigin saat ve yerde tek seferde bitiyor. Birilerininn cani yanarken kenarda birilerinin pidenin tadini konusmasi birbirlerine orgu ornegi vermesi gercekten hos degil

Şaşırmadım çünkü anneannemin cenazesinde ki ani ölüm yaşadık hepimiz perişanız kadının biri çayını cam bardakta istemişti...

Cok yerinde.
Rezillik bu yaptiklari.
Zamaninda Turkiyeye tatile koy gittigimizde komsu kisi caminin orda duraksadi, dedim ne oldu? "Keske birisi ölsede camide helva dagitlasalar hazir paketlerin icinde, onlarin tadi cok guzel oluyor'.
Sastim kaldim

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…