Taziye rezaleti

Arkadaşım annesini kaybetti 3 4 sene oldu gittik cenazeye
Biz bas sağlığı diledik
Oturun oturun yemek yiyin diyor
Kardeşimle ben şaşırdık
Oturun sevaptır diyor
Biz yok mok gidelim desekte oturttu
Hatırlamıyorum biseler vardi plastik tabakta yemiştik
Gelinleri de gülümsüyor milletle konuşuyordu

Kadın hastaydı. Kardesim dediki sanki ohhh kurtulduk rahatladik gibi halleri vardi

Artık hersey cok değişti.

Ay uzaktan gelende bi zahmet dışarı çıkıp yesin zaten uzaktan gelecek kadar yakin akrabasiysa onunda acılı olması gerek yemeği nasıl düşünüyor? Cenaze evine komşular yemek getirir ev sahibi için gelenler için değil. Okuduklarıma çok şaşırdım zira Turkiyede cenazeye hiç gitmedim ama duyuyorum görüyorum Tv felan bu noktaya gelmesine ayrıca üzüldüm kredi çekenler varmış valla şok oldum biber isteyen v.s kalakaldım konuya ...

Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun inşallah babanızın

Bunun benzerini de ben yaşadım. Arkadaşım 18 yaşında kardeşini kaybetti. Gittim ama ayaklarım geri geri kaçıyor. Çünkü ben cenazelerde kitlenirim, o insanların acısını düşündükçe sesim içime kaçar baş sağlığı bile dileyemem.
Arkadaşım gidince bana zorla pide yedirtmeye çalıştı. Sevapmış. Sonra da kardeşinin ölümünü anlattı. Ardından havadan sudan kpnuşmaya başladı. Şu arkadaşın ne yapıyor işte şunla görüşüyo musun falan saçma sapan. Çıkınca dedim ki keşke o beni taziyeye gelseydi ben daha çok üzülmüşüm.

Başınız sağolsun

Cok garip değil mi yaaa. Evet hayat devam ediyor bunun farkındayız ama cok yakınını kaybeden birisi bunu farketmez, degil sohbet dedikodu yapmak konusamaz bile acaba bizdemi tuhaflik var anlamadim ki

Cok garip değil mi yaaa. Evet hayat devam ediyor bunun farkındayız ama cok yakınını kaybeden birisi bunu farketmez, degil sohbet dedikodu yapmak konusamaz bile acaba bizdemi tuhaflik var anlamadim ki
İnsanlar çeşit çeşit. Bilmiyorum ben çok garipsemiştim. İnsanın gözü geleni gideni görmez ki. Herkes bir değil işte bazısı daha duygusuz oluyor.

Fazla bile dayanmışsınız tebrikler

Bu taziye evinde löp löp börek baklava yenmesini ben de anlamıyorum. Merhumun ruhuna değsin istiyorsa kimsesizleri fakirleri sevindirmek daha iyi değil mi.

Ben annem için camide köy halkina iftar yemeği vermiştim (ramazanin son günü cenazesi kalkmıştı) - güzel geçti.

Almayada 52si icin verdiğim mevlit tam bir "rezalet" olmuştu. Millet resmen löp löp yeme, kahve, sohbet modunda oturdular.

3 ay içinde apartmandan 2 komşumuz vefat etti. Insanlar her gun o evi doldurup tasirircasina milletin başına neden üşüşüyorlar anlamıyorum. Evet cenaze evi, giden gelen çok olur, oturacak yer bile bulunmaz ama her gün ayni insanlar neden gelir neden yemek verilir koli koli lokum ve su neden dağıtılır? Anlamıyorum...

Benim de nefret ettigim durum.hatta kardeslerime falan hep derim.ben ölünce sakın yemek falan dağıtmayın diye.bir an önce bitmesi lazım bu saçma şeyin.hayır birde yemeğe laf ederler yok güzel değilmiş yok yetmemiş

Facede de bi grup vardı mevlütleri cenazeleri takip edip birbirimizi bilgilendiriyoruz diye
gidenler yorum yapıyo işte x mahallesinde tavuklu pilav var güzel yapmışlar gidebilirsiniz
y mahallesinde lahmacun var koşun ama kıyması az falan.
Akrabaların da çoğunun zihniyeti bu
Allah affetsin...

Zaten bu cenaze evlerinde çay yemek nedir hiç anlamiyorum insanlar yasini mi çeksin milleti mi doyursun bilmiyorum saçma âdetlerimizden birtanesi.

Hem annemin hem babamın cenazesinde aynı şeyi yaşadık. aman misafirlere, akrabalara mahcup olmayalım gelenler anası babası okuttu ev bark sahibi yaptı bak cenazeleri ortada kaldı vs laflarını ağızlarına vermemek için acımızı yaşayamamıştık kimi çay ister kimi kahve .yemekler konu komşu akrabadan geliyor ama onları hazırla ikramları vs.....

Bunun aksine ölü evinin gelen gidenlere yemek hazırlaması mekruhtur, bidattır, aslı esası yoktur. Çünkü böyle yapmakla ölü ailesinin sıkıntı ve kederi bir kat daha arttırılmış olur, meşguliyetlerine meşguliyet katılmış ve cahiliyye döneminin adetlerine benzetilmiş olur. Hele ölünün varisleri arasında ergenlik çağına girmeyen çocuklar varsa, böyle bir evde yemek hazırlayıp misafirlere ve ziyaretçilere takdim etmek haramdır.

Dinimize göre yukarıda yazıldığı gibidir. Eğer ölenin parasından malından alıp yemek dağıtılıyorsa bu çok yanlış çünkü mirasa giriyor artık o mallar.

O kadar kişi herkes bir cüz okusa hatim indirirler sevabını ölene bağışlarlar. Biz öyle yaparız, kimseden cıt cıkmaz gelen kuran'ı alır oturur.
Bikaç kez böyle bir taziyeye gitmiştim, ölene faydası olur birşeyler okuyup bağışlayalım dedim, ben evde okurum dedi arkasını döndü çoğu. Ne ilginç hiç mi ibret almıyorlar ki Dün o da benim gibi yer içerdi, şimdi cenazesi oluyor diye.

Batılılaşma ile pilav üstüne karabiberi nasıl bagdastirdiniz merak ettim
Şöyle ki; insanlar artık “modernlik” adı altında bir çok temel ananelerini kaybetti.Bu tarz küçük gibi görünen değerlerin özümüzü kaybetmemize neden olduğunu düşünüyorum.Oysaki değerlerimize sahip çıkarakta gayet modern ve medeni olabilirdik.Hem değerlerimiz yok oldu hem halâ medeni değiliz.

Batıdan örnek almamız gereken akedemik başarı,üretkenlik,bilim gibi şeyler varken biz yozlaşmalarını örnek alıp sadece tüketen bir toplum haline geldik.

Ben hep sorgularım zaten eşimin dedesi ölmüştü biz sabahsı gelenlere ne ikram edelim diye konuşuyoduk.Çok saçma geliyor böyle şeyler senin üzüntün var birde yemek derdini düşünüyorsun.45 binlik masraf yapanlar abartmış sanki düğün yapıyo

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…