- 23 Eylül 2016
- 9.782
- 34.255
- 548
Ay uzaktan gelende bi zahmet dışarı çıkıp yesin zaten uzaktan gelecek kadar yakin akrabasiysa onunda acılı olması gerek yemeği nasıl düşünüyor? Cenaze evine komşular yemek getirir ev sahibi için gelenler için değil. Okuduklarıma çok şaşırdım zira Turkiyede cenazeye hiç gitmedim ama duyuyorum görüyorum Tv felan bu noktaya gelmesine ayrıca üzüldüm kredi çekenler varmış valla şok oldum biber isteyen v.s kalakaldım konuya ...Bu büyük bir yanlıştır cenazesi olan kişinin evinden yeyip, içilmez günahtır kolu, komşu ve diğer akrabalar yiyecek yapıp cenaze evine getirmeli hem uzaktan baş sağlığına gelenler yesin hemde yakını ölen kişi yesin diye insanlar o üzüntüsünde birde gelene gidene ne yedircem ne içircem diye düşünüyor üzüntüsünü bırakıp ayrıca lokmadır, helvadır ölünün ruhuna hiç bir faydası yok ona bu saatten sonra sadece okunan dualar ruhuna gider.
Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun inşallah babanızınBizim insanımız bazı şeyleri maalesef o kadar berbat hale getiriyor ki. Acısı olana yük, düğünü olana yük, doğumu olana yük yüklemeyi çok sevenler var. Ne çayı ne yemeği Allah aşkına. Bizim babamız öldüğünde yakın çevreden bir kac aile dostu bütün gün evde olduktan sonra kadınlar kalkıp kendi elleri ile bize ve ordakilere yemek hazırladı. Biz öyle ekstratan birşey düşünecek durumda değildik bile. Insanlar ne acayip olmus. Konu sahibinin tavrı da doğru. Aslinda o ortamda bir patlamak lazım, ama cenaze evinde gerginlik yaratmak istemiyor kimse.
Bunun benzerini de ben yaşadım. Arkadaşım 18 yaşında kardeşini kaybetti. Gittim ama ayaklarım geri geri kaçıyor. Çünkü ben cenazelerde kitlenirim, o insanların acısını düşündükçe sesim içime kaçar baş sağlığı bile dileyemem.Arkadaşım annesini kaybetti 3 4 sene oldu gittik cenazeye
Biz bas sağlığı diledik
Oturun oturun yemek yiyin diyor
Kardeşimle ben şaşırdık
Oturun sevaptır diyor
Biz yok mok gidelim desekte oturttu
Hatırlamıyorum biseler vardi plastik tabakta yemiştik
Gelinleri de gülümsüyor milletle konuşuyordu
Kadın hastaydı. Kardesim dediki sanki ohhh kurtulduk rahatladik gibi halleri vardi
Artık hersey cok değişti.
Başınız sağolsunEn kötü anılarım içinde bunlar maalesef. Babamı gömdük, kapıdan girdik, daha kabanımı çıkarıyordum ki elime pide kutusu tutuşturuldu. Ayranlar, pideler, ayran istemeyene kolalar derken babamın duasını dinleyemedim bile.
4 sene sonrasında aynı şey dedemin cenazesinde de oldu. Onun duasını da dinleyemedim. Üstelik bu sefer "oğlana da götüreyim, fazla varsa versene, bu su soğuk değil soğuk getirir misin?, tatlı var mı daha?" diyenlerle de karşılaştım. Kahkahalar, dedikodular. Gözüm görmüyor, kafamı koymak istiyorum sadece bir köşeye ama mümkün değil herkes yiyor, herkes ama herkes yiyor, durmadan yiyorlar. Asla unutamıyorum.
Bir de bir gün de değil. Üç gün, sonra bir de yedisinde, sonra kırkında vs. Ben çocukken annem dayısını kaybetmişti. Sene 98, gittik, cenaze evine herkes yemek getiriyordu. Ne ara bu hale geldik biz? Şimdi belediyeler ilk gününü karşılıyor, pideler, ayranlar getiriyor.
Öldükten sonrası için tek vasiyetim, asla ama asla kimseye yemek verilmesin. Sokak hayvanlarına mama dağıtsınlar eğer varsa ardımda kalan sevenlerim ama kimse acısının içinde gündeymiş gibi dedikodu yapan insanları beslemesin.
Cok garip değil mi yaaa. Evet hayat devam ediyor bunun farkındayız ama cok yakınını kaybeden birisi bunu farketmez, degil sohbet dedikodu yapmak konusamaz bileBunun benzerini de ben yaşadım. Arkadaşım 18 yaşında kardeşini kaybetti. Gittim ama ayaklarım geri geri kaçıyor. Çünkü ben cenazelerde kitlenirim, o insanların acısını düşündükçe sesim içime kaçar baş sağlığı bile dileyemem.
Arkadaşım gidince bana zorla pide yedirtmeye çalıştı. Sevapmış. Sonra da kardeşinin ölümünü anlattı. Ardından havadan sudan kpnuşmaya başladı. Şu arkadaşın ne yapıyor işte şunla görüşüyo musun falan saçma sapan. Çıkınca dedim ki keşke o beni taziyeye gelseydi ben daha çok üzülmüşüm.
İnsanlar çeşit çeşit. Bilmiyorum ben çok garipsemiştim. İnsanın gözü geleni gideni görmez ki. Herkes bir değil işte bazısı daha duygusuz oluyor.Cok garip değil mi yaaa. Evet hayat devam ediyor bunun farkındayız ama cok yakınını kaybeden birisi bunu farketmez, degil sohbet dedikodu yapmak konusamaz bileacaba bizdemi tuhaflik var anlamadim ki
Bu taziye evinde löp löp börek baklava yenmesini ben de anlamıyorum. Merhumun ruhuna değsin istiyorsa kimsesizleri fakirleri sevindirmek daha iyi değil mi.
Şöyle ki; insanlar artık “modernlik” adı altında bir çok temel ananelerini kaybetti.Bu tarz küçük gibi görünen değerlerin özümüzü kaybetmemize neden olduğunu düşünüyorum.Oysaki değerlerimize sahip çıkarakta gayet modern ve medeni olabilirdik.Hem değerlerimiz yok oldu hem halâ medeni değiliz.Batılılaşma ile pilav üstüne karabiberi nasıl bagdastirdiniz merak ettim
Ben hep sorgularım zaten eşimin dedesi ölmüştü biz sabahsı gelenlere ne ikram edelim diye konuşuyoduk.Çok saçma geliyor böyle şeyler senin üzüntün var birde yemek derdini düşünüyorsun.45 binlik masraf yapanlar abartmış sanki düğün yapıyoSelam kızlar
Konuyu açıp açmama konusunda tereddüt ettim
En sonunda dayanamadım taziye konulu bir konuyuda görünce paylaşmak istedim
Dün arkadaşım aradı ortak arkadaşımız annesini kaybetmiş beraber bi gidelim dedi
Beni çok sevdiğinden değil benimle gitmek istediğindende değil
Arabası yok vesait arıyor
Neyse hadi dedim gidelim
Taziyenin 3. Günü arkadaşım sabahtan gidelim dedi
Vs gittik abartmıyorum 100 kadın var
2 katıda erkek başka yerde
Ben arkadaşı gördüm üzüntümü ilettim sarıldım perişandı
Yarım saat oturduk hadi dedim bizimkine kalkalım
Ne kalkmadı çay içeceğiz
Yahu ne çayı
Çay içme yerimi
Ölünün sevabına dedi
Neyse oturduk
Dedikodular sohbet uğultular gülenler
Ben izliyorum
Çay içemedim
Bizimki çayınıda içti
Hadi gidelim dedim
Yemek yiyeceğiz dedi
Yavrum ne yemeği
Ayıptır oturalim diyor
Ayıpta neye göre kime göre
Konuşuyorlar kadınlar kendi aralarında başka bir cenazede cenaze sahibi 45 bin liralık
yemek çay masrafı yapmış ölenin hayrına(
Ben arkadaşı orada bırakıp ben gidiyorum bile demeden ayrıldım
Nevrim döndü
Bu dert mi benim için dert
Bu nedir nasıldır anlam veremedim
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?