Tek kuruş kenara para koyamamak

Yaşamayıp, yaşar gibi yaparak birikim yapanlar 60 yaşına geldiğinde başının üstünde çatısı sıcakta oturacak. Cebinde parası olacak mesela. Ama fıstık yemek için saglam dişleri olmayacak.
Yediklerinden, giydiklerinden aynı lezzeti almayacak. O beğendiği elbise vücuduna istediği gibi yakışmayacak. Ama işte cebinde parası olacak. Param yetmiyor derdi olmayacak.

Tabi o yaşı görmek nasip olursa..

Tabi kötü gün parası diye kenara üç beş kuruş atmalı ama misal hırs yapıp 2. Ev 3. Ev kaygısı bana saçma geliyor.
Bir ev bir araba evlatlarına iyi bir eğitim kenara kötü gün için üç beş kuruş hedefim
Ve ortada daha bir şey yok.. :/

Benim para biriktirme prensibim şu
O ay misal 6000 gelir mi var. 1500 lirasını kenara koyup unutun. Acil durum bile olsa asla dokunmayın asla. Kira vermeyen bir aile için 5000 iyi bir rakam. 5000 size kalacak sekilde gerisini bankadan gram altın alın. Her ay 3 4 gram derken yıl sonunda altın da artmış olacagı için iyi bir miktar birikmiş olur. Ama buna asla dokunmayacaksınız.
Kızınız küçükmüş. Asıl harcama ileride baslayacak. Elbette gezin tozun yiyin için temizliğine konforunuza özen gösterin ancak kendinize sınır koymazsanız nasıl geldiğini gittiğini anlamazsınız.
Bir de kredi kartından mecbur kalmadıkça uzak durun.
Ben bekarken size anlattığım gibiydim. Maas yatınca Bi kısmını hiçççç elleöezdim. Evlendim cebimde ne varsa tüketen birine dönüştüm. Sorsan ne harcıyorum ondan bile haberim yoktu. Sonra eşime dedim ki benim sabit bir harclığım olsun (çalışırken demiştim şimdş çalışmıyorum ama belli bir bütcem var) ne harcadığım belli olsun. Basta sacma buldu ama düzene oturttu. Şimdi benim ne harcadığım belli (kendim çocuklar mutfak vs için harcıyorum) o para azalınca pazartesiyi bekliyorum. Alacagım birsey olsa bazı Baska seyleri erteliyorum. Bu sistemde daha huzurluyum. Sizde böyle yapın. 3000 ev masrafları ve faturalar. 1000 esine 1000 sana ayırın. Gerisini ortadan yokedin. 3000 ev için olandan da mutfak alınacak Esyalar faturalar vs harcansın.

Bu 8000 TL nin içinde kira da olacak sekilde hesaplanıyor. Ayrıca 2 çocuk var.
Konu sahibi tek çocuk ve ev kendine ait.
Arabaları da yok. Araba masrafı olmayınca tek çocukla aylık 5000 yeter.
1000 faturalar (apartman aidatı elekt su İnternet telefonlar Doğal Gaz yakıt yıllık 12000 maksimum)
2000 mutfak masrafı
Haftalık 250 lira da el harclığı

Canim benim ikimizinde durumlari ve ihtiyaclari farkli
Bir hocam derdi ki eve ne kadar para girerse o kadar harcama olur
Misal ben bu ay 3000 aliyorsam 3000 tl gider gelecek sene 4000 alirsam 4000 gider derdi
Ama ev odemesi yapmasak once gider altin hesabina para yatirir kalanini harcardim ben
Kimsenin birseyden kismasini istemedim ben sadece insanlarin soylediklerini paylastim bdv de
Tamam da mesela her hafta gitmemde yemege 2 hafta da bir giderim
Kiyafet alacaksam once evdekileri kontrol eder gercekten ihtiyacim var mi derim bahcemiz var sebze yesillik ordan hallolur salcamizi kurulugumuzu kendimiz cikaririz
Yani eger onlari bahceden cikaramasam pazardan almam gerekir yada hazir almam gerekir o zaman maliyetim artar
Kesinlikle böyle olmalı. Ama eşimle ortaklasa bı karar alıp hiç bı düzene sokamadik yarın maaşı yaticak çeyrek alıp koyalım diyorum bakalım nasıl olucak
Bu ay deneme yapin o zaman alin bir tane kalanini harcayin yetip yetmeyecegine gore diger ay devam edersiniz
bende karton koliden araba yaptım içine oturuyor aşırı eğleniyor birlikte boyadik tavsiye ederim yoğurt kutusunun kapağı direksiyon son model
Foto atar misin ozelden bende yapayim

ılk yorumda arkadas dogru noktaya degınmıs oncelıkler
ve bence o oncelıklerı gozden gecırın

her ay kızınıza harcadıgınız ve dısarda yedıgınız hamburgerler esınızın sıgara parası eeeen basta bunlar gozden gezırılebılır
hamburger yemeyıp evdekı kumbaraya parasını atmakla baslayabılırsınız :) ya da her ay gram altın alıp koyun kenara maas elınıze gecer gecmez

Bence dairenin birini satip araba almali madem biriktiremiyor
Daireleri varmış daha ne kenara koymak istiyormuş ben de anlamadım

Bundan sonra biriktirmek daha zor herşey zamlandı bugün markette gördüm 10 kilo un 35 tl yok artık dedim
Hangi market un da alamicaz firindan almali artik daha ucuz
Dogru karar hastalansan yada herhangi birsey gelse basiniza kim maddi destek olacak aileler mi ne zamana kadar destek olacak peki
Bizimde hedefimiz bu zaten evimizi aldik Allah a sukur borcu bitince 1 de araba tamam cocuklarim kucuk masraflari az ama ben cevremdekiler gibi gidip her ay kiyafet almam olan birseyi neden cogaltayim evim zaten kucuk
Kendim icinde oyle 4 5 cesit elbise 2 3 kat kiyafetim var hepsi 3 4 yillik tabi normalde giydigim kiyafetleri yillik alirim abartmadan evdeyim calisiyor olsam belki bende sık sık kiyafet alirim ama yine abartmam sezon sonu indirimlerini takip ederim
Ha belki cift maas girse eve borcumuz daha cabuk biter
Bir de ilcede oturuyorum hersey daha ucuz gibi sizin oralara gore

Türk-İş Araştırmasına göre 2020 Ekim ayında dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2.482,28 TL, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 8.085,62 TL oldu.

Siz zaten yoksulluk sınırının altında yaşıyorsunuz.Nasıl para biriktirebilirsiniz ki imkansız.Ayın sonunu getirebilmeniz yeterli gördüğünüz üzere

Para çok göreceli bir kavram sanırım. Benim bakış açımla bu miktarda parayla dediklerinizi yapmak için sihirbaz olup parayı ikiye katlamak lazım mesela. Beş yıldızlı hd otellerin en ucuzu gecelik kişi başı 500 liraydı bu sene. 4 gece kalsan 4000 lira zaten. Yol parasını ekstra harcananları falan minimumda tutsak toplamda 5000 sadece 4 gecelik bir tatil. Ayda 400 lira bir yıl boyunca kenara atılmalı ki ucu ucuna bir tatil yapılsın. Dışarda bir balık yemek isteseniz (dışarda et ya da balık dışında bişe yemem ben o yüzden balık) minimum 300 lira hesap. Fındığın kilosu 80-100 lira bu sene. Aylık temel ihtiyaç alışverişi 500 liralara dayandı. Buna haftalık eklenen mutfak alışverişi de var. Yok yani ben çıkamıyorum işin içinden. Deseniz ki evet temel ihtiyaçlarımızı karşılayabiliyoruz ama tatil biraz zor ya da ne bileyim aparta, pansiyona gidiyoruz anlarım. Ama beş yıldızlı oteller, marka kıyafetler, organik yiyecek içecek falan. I ıh, oturmuyor benim kafamda.

Kesinlikle
Ben cogu insanin nasil hayatta kaldigina bile sasiriyorum. Esim iflas ettiginde biz acliktan gebermeyelim diye annem elimizden tuttu yav. E millet hep o gelir duzeyiyle yasiyor yillarca nasil yasiyor bilemiyorum.

Cumartesi aksami aylardir ilk defa oglani anneme ektik esimle ikimiz birden disari cikalim dedik,normal bir yerde oturduk bir seyler ictik 450 lira hesap geldi ya. Masada dansoz falan oynatmadik yani,pavyon da degildi oturdugumuz yer anlamadim valla nasil oluyor

Yaşanır bir şekilde ama yok onu da yapıyoruz yok bunu da alıyoruz dolabımızdan et balık eksik olmuyor olayı bana çok inandırıcı gelmiyor açıkçası. Ya da farklı ülkelerde yaşıyoruz.

Gece gezmeleri öyle maalesef, alkol aldı başını gidiyor son yıllarda. 3 sene önce fix menü 50-60 liraydı izmirde, bu sene 150 lira. 10 liralık (ki bu bile fazla) biraya mekanda 30-35 lira veriyorsun. Ayda bir çıkabilsek şükreder hale geldik.

Valla bizim çocuklar bebek evi istemişti. Mimarların maket kartonundan ev yaptım. İki üç yıl oynadılar. Sonra bir arkadasım tripleks bebek evi verdi (kızı büyüdüğü için) onunla oynuyorlar. Bebeklerine elbiseler örüp dikiyorum bazı seyleri evde yapıyoruz.

Gecen cts lahmacun olsaydı dedi. Eşim hemen söyleyelim dedi. Dur dedim buzlukta kavurma var kasar var. Rendeledim yolladım kavurmalı pide yaptırdı. 6 tanesi 15 liraya o gün yedik k az lamı buzluğa koydum. Alınandan daha da iyi cünkü javurmasını kendim yapmıştım. Lahmacunu da kendim hazırlayıp götürüyorum. 100 liraya 25 lahmacun maloluyor. Bu tarz lahmacun 12 13 lira tanesi. Ben aslında basta merak edip içini hazırlamaya götürüyorum. Eşime ben hazırlayın a dokunmuyor dısarda yiyince midesine dokunuyor. Böyle böyle artık dısarı dan almaz olduk. Çiğ köfteyi de evde yapıyorum mono sodyum glutamatsız. Ekonomi için değil tabi dısarı dan daha sağlıklı oldugu için ama inanın pideyi lahmacunu bereketli de oluyor.
Balık da eskiden dısarda yerdik. Şimdi yoruluyorum ama pırıl pırıl yıkanmış balıklarım (hamsiyi yıkamalarına güvenmiyorum) ohh miss hem de üçte bir fiyata.
Yeni evliyken iki kişiydik dısarda yiyorduk. Şuan artık 4 kişi evde olunca daha ekonomik oluyor.

yarım kg kıymaya 4 tane hamburger çıkıyor. artanı çorbaya at.
marul al 4 kanadı kullan gerisi dolaba.
yarım kg domatesten 4 dilimi kullan gerisi dolaba bla bla. dışarıda 3 kişi 100 tl ye kalkıyorsun bir yarım porsiyon. genelde paradan çok sağlık için tercih etmıyorum dışarısını
arada olur dışarıdan maaş günü gibi.
kızım 5 yaşında oyuncak almadım çok fazla. evde elimizde olanlarla oyun hazırlıyorum .kartonları atmam çöpe oyun hazırlamada bırebır. 0 malıyet. üretiyoruz. çocuk gelişimi açısından da ıyı. doyumsuz olmasın. etkınlık kitabı alıyorum genelde. oyuncağa verilecek parayı kumbaraya atmak daha karlı eğitimi için.
seneden seneye yaz başı ve kış başı alışveriş yaparım indirimden toplu. hemen buyuyorlar zaten. giyemedikleri bile oluyor.
hafta sonları kahvaltıyada gıtmıyorum artık, duyduklarımdan sonra. hem bıtmıyor hem israf. güzel kımsenın olmadığı ormanlık alanlarda termosa çay hazırlıyoruz kahvaltılık, simit ya da börek mis gıbı oluyor . bzen sandviç yapıp sandalyelerımızı kuruyoruz kumsala. en çok harcamayı arabaya yapıyoruz. dağ bayır yol. alternatifleri doğru yöne çekmek önemli.

Dogru karar hastalansan yada herhangi birsey gelse basiniza kim maddi destek olacak aileler mi ne zamana kadar destek olacak peki
kendi takilarimdan olan ve annemin verdigi baya birikimim var allah korusun oyle bisey olsa maddi destege ihtiyacim olmaz.
esimin maasiyla ilk kez birikim yapmaya baslayacagim onada güne girdim aylik 300 liraya 12 ay en son ben alicam dedim

Bir de kıyafet var dediğiniz gibi düşünüyorum zaten ileride giyemicem diye alıyorum. Çok değil 3-5 kuruş atabilsek yine de birikir zamanla şimdilik daireler bahçeler tarlalar var yasliligimiza ama dünyanın da bin bir türlü hali de var. Allah'tan diyorum kira odemiyoruz büyük maliyetli nasıl alırdık yoksa.

Aslında biriktirme niyetin de olan bı şekilde biriktirir. Ben biraz da para harcamayı seviyorum galiba. Korkuyorum aslında Ağustos bocegi misali olmaktan. Keyfi harcamalardan vazgeçmem lazim. Ben biraz fazla keyfi harciyorum

Kendine gümüş hesabı olan bir bankadan hesap aç (mesela benimki dnzbank) her gün kenara 3 gümüş at.
Tek tıkla yapılıyor. Bugün mesela 6 lira tanesi. Her gün 3 gram alsan, 18 TL , marketten bir şey almasan bile dhaa çoğunu harciyorsun zaten.
Ama ay sonunda kenarda 100 gramın birikir.
Kaldı ki bozdurmazsan altın gibi,devamlı artan bir şey. Enflasyon karsisinda değer de kaybetmez...

valla benimde kafamda oturmadi.
bizimde ev kredisini dusunce cebimize net 4000 kaliyor
kizimin aylik masrafi 400 500 arasi degisiyor,bez mama masrafi degil oyuncakti normalde bizim ugramayacagimiz ama onu eglenmesi icin goturdugumuz açık alan oyun etkinlik parki vs.
mutfak masrafimiz mesela 1 ay pirinci bulguru toplu alip aylarca tukettigimiz icin geri kalan aylar en düşuk 800 lira, bu sadece ayin 15 inde yapilan alisveris,
daha ayin birinde bir daha kahvaltilik alisverisi yapiliyor 200 300 lira, bunun içinde et yok onuda toplu hallettim,
kuruyemis 200 lira ayrica, daha hic bisey yapmadan gitti 1800 lira
faturalari mazotu katsam 1000 de oyle gider 2800.
kaba hesap kaldi 1200, pazar masrafi meyve sebze kisin dogalgaz derken cebimize ay sonunda 200 300 lira ya kaliyor ya kalmiyor.
daha bu hesapta kiyafet alisverisi disarda bir cay icseydik yemek yeseydik demedik diyemedik cunku para bitti
yazin biraz daha rahatliyoruz dogal gaz cikinca ama beş yildizli otelde tatil falan hayal.
apart falan ancak dediginiz gibi

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…