Tenefüs Cezasi

ben öğretmen olsam mesela böyle bir durumda önce velisiyle bu konuyu paylaşırdım. ödevler mi çok. anne baba ev hali nasıl. aileninde bu konuyla ilgili fikirlerini alıp ödev bilincini beraber aşılatırdım. eskiden 7 yaşında okula başlanırdı şimdi 5.5 neredeyse. 1 sınıf bence kesinlikle okula hazırlık gibi bişey olmalı. çünkü anca 2. sınıfta tam okul bilincini alıyor çoğu..
1 ay bile oldu daha. bu çocukların çoğu anaokuluna bile gitmedi daha önce bence hem öğretmenlere hem velilere çok iş düşüyor..

Ben bir anne olarak ekstra bir durum olmadığı takdirde ödevini bitirmesini sağlıyorum.
Ancak soğutacak şekilde değil.
Cezalar çoğu zaman caydırıcı olmaktan çok korkutucu ve soğutucudur. Öğretmenin yaptığını doğru bulmadım.
En azından bunlar çok küçük kendilerini ifade etmekten çekinebilir. Tuvaleti gelir bu ceza onu korkutmuştur ama söyleyemez gibi..

ben de öğretmenim daha önce de yazdım ve size katılmıyorum.burada 10 yaşında çocuktan bahsetmiyoruz 6 yaş grubu 1.sınıf çocuğundan bahsediyoruz.
Eğitimde bir çok yöntem var ödül yöntemi gibi ceza yöntemi de kullanılabilir ki teneffüse çıkmama aslında ceza değil olumsuz pekiştireçtir yani sevdiği birşeyi elinden alarak çocuga doğruyu göstermektir.Ben de öğretmenim birçok şeye tanık oluyorum, kimi çocukta sizin dediğin yöntem işe yararken , kaç yasında olursa olsun kimi çocukta da yaramayabiliyor, burada önemli olan nokta bence biraz öğretmene güvenmek, sonuçta onun da çocuga yönelik gözlemleri ve bilgi birikimi var.Söz konusu sözel veya fiziksel şiddet göstermek olmadıktan sonra bence hangi yöntemleri kullanacagına öğretmen karar vermeli, her konuda öğretmene müdahale etmek ona saygısızlık gibi geliyor, elbette veli olarak fikir alışverişinde bulunulmalı ancak çocuğun olumlu davranış kazanması için öğretmenle işbirliği yapmak ve ona güvenmek en önemli şey bence.Bu durumda öğretmen çocugu aşagılamadn konusarak nedenlerini anlatarak teneffüse çıkarmıyorsa bir sorun olacagını düşünmüyorum.

yalnız olumsuz pekiştireç bir eğitim aracı olarak çok tavsiye edilmez çünkü mantığı çocuğu sevdiği şeyden mahrum bırakmaktır.üstelik tenefüs çocuk için okul bazında düşünüldüğünde yaşamsal bir ihtiyaç.

ve bakın şunu karıştırıyorsunuz,bu çocuklar 6 yaş grubu 1.sınıf çocuğu ve daha 1 aylık bir zaman dilimi geçmiş.yani ceza ve ödül verirken çocuğun yaşı,sınıfı,zaman ve mekan çok önemlidir.

Nerden biliyosunuz??? Defterimiz de bi tane gülen yüz veya üzgün yüz yok... Sadece odevlerin altına atılan imzalar var...
benden sıze bır tavsıye
ogretmen yetısemeyebılır
stıcker alın oglunuzla okula gonderın ogretmen boylelıkle yapıstırmaya baslayabılır
hem sızden gorerek dıger ogrencılerde goturecektır.
ben bugun buradan duyduguma gore odev kontrol kaşesı varmıs yıldızlı fılan cok cıcı bı kase yaptırıyorum ogretmenımıze cocuklarada yenı bı nefes olsun dıye. sızde cabalayın lutfen
bızde okulda yapması gerekene yıldız ve ımza var , evdekı odevıde yapana bu yaptırdıgım kaseden basabılır dıye dusunuyorum .

Konu sahibi arkadaşım alıntı yaparak yazışmak zorlaştı burdan cevap vereyim..Sizin çocuğunuz yaşıtlarından küçük mü çok erak ettim..Evde çocuklarıyla konuşan sınıfta ne yapmsıgerektiğini anlatan ödevlerini yaptıran ve hatta karşılaştığı sorunları öğretmeniyle paylaşan veliler bir başka güzel oluyor.Ama bu noktaları es geçip hadi öğretmeni suçlayalıma gitmek yanlış.Bunu yapmak kolay..Her öğretmenin ödül anlayışı farklıdır bi düşünün muhakkak çocuğunuza ödül vermiştir.

bizim öğretmen geçen seneden beri (3.sınıf) ödevi yapmayanlara tahtada tek ayak cezası veriyor..
1 ve 2 de böyle birşey yapmıyordu belki artık büyüdüler sorumluluklarının ve sonuçlarının farkına varsınlar diyedir..
1.sınıf için tenefüse çıkmama cezası bana ağır geldi ..hem daha yeni okula alışıyorlar hemde yaşlar çok küçük..

Çok güzel ifade etmişsiniz.

Lisede bir fizik öğretmenimiz vardı. Kadın dersimize girene kadar ondan acayip korkardık, hoş girdikten sonra da fikrimiz çok değişmedi ama bunun yerini derin bir saygı daha çok almıştı.

Okul içinde söylenti: kadının evde kalmış bir kız kurusu olarak 50 yaşına gelmesi ve bunun verdiği asabiyet..

Halbukiiiii: o kadın kadar hayatımda güzel ders anlatabilen başka bir öğretmenle karşılaşmadım. O kadar mı akıcı, o kadar mı öğretici… Kadın hiçbir zaman sınıfta “anladınız mı?” demedi. Her zaman “ anlatabildim mi?” derdi. Yani anlamama kabahatini bizde değil kendisinde gösterebilecek kadar teveccüh sahibi biriydi. Kadının dersinde sinek vızıltısı bile duyulmazdı..

Yani dediğine şu noktada katılıyorum öğretmen işinin ehli ve iyi gözlemciyse bu kısa cezalar sonrasında sevgi dolu ve içi dolu geri dönüyorsa tamam… Ama kadın sadece yaptırım olarak görüyorsa bu olayı ve “banane” durumu varsa orada durmak lazım.

Çok üzücü... Gücün kötüye kullanımı denen şey bu. Oysa o güç ne güzel şeyler yaratmak için de kullanılabilir. Korku ve baskı rejimi daha o yaştaki çocukların üstünde böyle kuruluyor işte. Eee biz yetişkinler olarak bile bazen zor başa çıkıyoruz bu tür muameleyle, daha dünün bebeği ne yapsın?

Oyunla öğrenmek çok sevdiğim, katıldığım bir yöntem. Kesinlikle ben de bir anne olarak böyle yapacağım, bir gün =). Dediğim gibi öğrenmenin eğlenceli bir şey olabileceğini aşılayabilirsek çocuğa, bu kadar denetime de gerek kalmayacak zaten, bir süre sonra çocuk kendi kendine yetebilecek.

Arkadaşlar şimdi 6 Yaşında bir çocuğun teneffüs Hakk'ını elinden almak beter sonuclar doğurabileceğinden ( misal en kötüsü ama altına yapsa çok Onur Kırıcı bir hatırası olabilir o çocuğun ileriye Yönelik ) ben tasvip etmiyorum.

Ancak konusahibi siz öğretmenle işbirliği adına neler yaptınız?

Eğitim'in üç sac ayağı vardır. Ve biri sizsiniz. Sticker yapıştırmıyor demişsiniz de aynı şeyi siz de yapabilirsiniz. neden yapmadınız?

madem oyun cocugu :) benımde 5.5 yasında acıkcası ıyıkı vermısım dıyorum suana kadar . bende el yazısı bılmıyorum buarada ben yapıyorum dıye degıl konu sahıbıde yapabılır el yazısı bılmedıgım ıcın butun gun ıste o aksamkı odevı yazıyorum daha demın telefonda konusurken elım kagıda gıttı yazıyorum elle elle :)
ben bılemezsem cocugada anlatamam kı cabalamak gerek kesınlıkle

canım o iyi bir dayağı haketmiş ama neyse hey allahım ya neler söyletiyorlar insana ..

ama teneffüs çocuğun sevdiği bişey değil nefes almasını sağlayan ortamdan uzaklaşıp dinlenmesini sağlayan moladır. dediklerinizin çoğuna katıldım ama bence mola kesinlikle engellenmemeli çünkü zaten çok zor adepte oluyorlar okula. düşünsene arkadaşları molada oynarken onun kısıtlanması dahada çocuğu sinirlendirmez mi.

peki çocuğun neden ödevini yapmıyor.. yani senin ki de varmı aralarında.

bence bu minik bir ceza ve çok normal..
yoksa koca sınıfı idare etmek çok zor olur..
biz evde 1 çocuğa zor laf geçirirken onlar o kadar öğrenciyi hem idare temek zorunda hem öğretmek zorunda hem eğitmek zorunda. Allah yardımcıları olsun.

bir de o ödevler çocukların kendi işine yarayacak öğretmene ne ki??
bence karışmayın hiç..

Baya kisi okur simdi bu konuyu.Burdan sesleneyim.Lutfen cocuklarinizin okuldan sonra odevleriyle ilgilenin.Bunun sorumlulugunu da bize yuklemeyin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…