Terbiyesizlik değil mi bu?

Gülüm herkesin misafir ağırlama şekli başkadır, imkanlara göre ikramlık hazırlanır, fırında patates zaten börek gibi, kahvaltıda sucuk, salam, sosis veya menemen, omlet olabilir, ki kızcağız omlette yapmış, burada hata beklentiyi yüksek tutmak, bebekli bir eve kahvaltıya gitmek için ısrar ediyorsanız börekler, poğaçalar beklemeyeceksiniz, bebek gece ateşlenebilir, sürekli uyanır, gaz sancısı olur, daha sonra davet etseydi diyorsun ama erteleseydi bizde çocuk büyüttük, bir bebeyle başa çıkıp kahvaltı sofrası kuramıyor mu diye eleştirilirdi, var böyle insanlar, ayrıca eşinin de hatırı var, muhtemelen ondan geri çevirememiştir.

Ne olursa olsun oturduğunuz sofrada yediğiniz nimete bahane bulunmaz, ağızdan çıkarılmaz, sarımsak sevmiyorsanız fark ettiğiniz an yemeye devam etmezsiniz, ev sahibi neden yemediğinizi sorarsa eline emeğine sağlık ama ben sarımsaklı yiyecekler tüketemiyorum dersiniz.

Misafir hanımefendi ayıp etmiş, eksikleri dile getirmeninde bir adabı vardır, bir anım daha geldi aklıma, özellikle belirteyim bir aşçıydı anlatacağım hanımefendi ve eğer atmıyorsa yurtdışında iyi bir restaurantta aşçıymış, ne zaman Türkiye'ye gelse herkesin her yaptığına bahane bulurdu, abla kendini övüyor, şöyle yemek yaparım böyle muhteşem mezeler yaparım, benim çalıştığım restauranta gelen ünlü müşteriler giderken ellerimi öperler ne güzel yemeklerdi onlar derler, laf arasında da Türkiye'ye gelirken on kilo sucuk, on kilo pastırma getirdim, bizim oranın eti güzel 20 kilo et getirdim :))) bana göre bu görgüsüzlüktür de işte neyse insanları olduğu gibi kabul ettiğimden ses etmedim, sonra dedi ki yarın bize yemeğe gelin, size bir mantı açayım parmaklarınızı yersiniz.

Peki dedik keşke demeseydik ertesi gün evlerine gittik abla mantı açıyor, dayanamam yardım ederim ama hamur ne yoğuruluyor ne ele geliyor, ablanın uzun tırnaklarındaki yarım ojelerinin bir kısmı da hamurda
Midem alt üst ama misafirim, ev sahipliği adaplığı kadar misafirinde adabı olmalı bir şey diyemedim, mantıyı yapamadı uzun çabalar sonrası erişteye çevirdi, uzatmayayım pişirdi taşırdı önümüze koydu, sağolsun emek verdi ama gel de ye yiyemedim, ne diyeyim kadına o ojelerinin hamurdaki halini görünce uzun tırnaklarını hamura batırıp çıkardıkça ben mahvoldum diyemem, ablacım eline koluna sağlık, seni de çok uğraştırdık ama özür dilerim ben gündüz yemeği çok kaçırmışım, midemdeki şişlik hala inmedi, güzel ellerinden demlediğin çayı içerim dedim, ne ev sahibi kırıldı ne ben yemek istemediğim bir nimete saygısızlık yapmış oldum.

Diyeceğim ben süperim şöyle yaparım böyle ederim demek de yanlış geliyor bana, bizim abla aşçıyken basit bir mantıyı yapamadı, belki modunda değildi, belki un bayattı fark edemedi, ki ben mutfakta maharetli değilimdir, her fırsatta da söylerim, aynı malzemeyle bir yaptığım bir yaptığımı tutmaz, günün sonunda tosta da talim edebilir evdekiler, sürpriz yumurta gibiyim ne çıkacağı belli olmaz, o sebeple kimseden çok çeşit beklemem, temiz olsun bir ekmek bir çay olsun yeter.

Son düzenleme:
Ama bu muammara değil. Simdi google.a yazinca muammara diye çıktı . muammara macun gibi olur bu sos gibi ayni sey değil mi yoksa

Farklı isimleri ve farklı yapilislari var bunun, her yörenin kendine has içine koyduğu farklı şeyler olabilir, geneli böyle görünüyor yani.
Ben Boşnakların acukasını yiyorum onda da baskın değil sarımsak, ama biri yapıp çok sarımsak koyduysa (ki sarımsak tuketemem asla) eline sağlık derim başka şey yerim, nedir yani. :)

Aman siz yapın, ikram kıyamet kendinizden geçebilirsiniz. Biz bu kadar yapabıldık
Evet ya, gittigi evde ikram kiyamet beklemek ne gorgusuzce bir sey. Arkadasla guzel vakit gecirmeye mi gidiyor, karnini/gozunu doyurmaya mi? Hazirladiklariniz gayet guzel ve bol. Ayrica usenmemis o sabah taze taze yapmissiniz. Acik bufe kahvaltiya gitsin daha fazlasini bekleyen... Ben arkadaslarim geldiginde tek cesit, onceden hazirlanmis bir yemek yapiyorum ki onlarla bol bol vakit gecirebileyim. Yemegin dibine vurmak istedigimizde ya disarida bulusuyoruz, ya da beraber pisirmeli aktivite yapiyoruz.

Bu arada lutfen Saliha'nin evine gidin. Acayip merak ediyorum o ne hazirlayacak!

Evet benim annem de cemen diyor aynisina. Yemek isimlerini standardize etmeye calisana kolay gelsin.

Şimdi bi Salihalik yapayim.
Benim annem kayinvalidem yapar bundan bilirler. Gittigim her lokantada da söylerim ta ki bu konuyu görene kadar kendimi gurme zannediyordum kimisine bas biber salcasi koyuyolar galiba daha koyu,ama ben turuncumsu renk olanini cok severim ceviz vs. Sarimsak denince esime dedimki muammara da sarimsak varmi? Var sanki dedi. Hemen google baktim varmis ama cidden tadi gelmiyor yani sarımsağın. Ama dedigin gibi eline sağlık dersin yumurtayı gomersin cok zor sanki :) ya da simit konu sahibi o kadar uğraşmış ayip etmis Saliha

Hakikaten sen de tam saliha çıktın
Yani abartılacak birşey yok, kadın bildiğin görgüsüz terbiyesiz biri. Ağzından yemek çıkartıyor sofrada, sanki içinde ne varsa.
Yok çeşit az, yok böyle misafir menüsü olmaz. Herkes ne kadar eleştirecek yer arıyor hayret ettim okudukça.
Daha bugüne kadar gittiğim hiçbir yerde çeşit saymadım, düşünmedim
Önüme ne konulduysa, konulmasa bile önemli değil açıkçası.
Benim için misafirperverlik ikramla ilgili değil, güler yüz hoş sohbet önemlidir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…